X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מושגים
כיפת הסלע אינה מסגד כפי שרבים חושבים (אין בה תפילת יום שישי) אך היא חשובה באיסלאם, שכן היא מציינת את המקום ממנו, גם על-פי היהדות וגם על-פי האיסלאם, הושתת העולם
▪  ▪  ▪
[צילום: רון פלד]

כיפת הסלע, המכונה גם כיפת הזהב, הינו כינויו של מבנה בעל 8 קירות, מתומן, בעל כיפת זהב, הנמצא בפסגת ובמרכז הר ההבית בעיר העתיקה, במקום בו עמד בית המקדש הראשון והשני.
המבנה המפואר נחשב ליצירת אדריכלות מהמפוארות בעולם, ונחשב למבנה המוסלמי העתיק בעולם כיום (נבנה בשנת 691 לספירה), שנותר בשלמותו במקור.
מבנה כיפת הסלע נבנה על-ידי החליף האומאי עבד אלמלכּ וזאת לאחר כיבושהּ של העיר בידי המוסלמים והחליף עומר. ישנם הטוענים כי בשל הדמיון בגודל (קוטר) הכיפה לכיפה של כנסיית הקבר שנבנתה לפניהָ בתקופה הביזנטית, ייתכן שבוני הכיפה היו נוצרים מקומיים, ביזנטים. קירות המבנה החיצוניים המוכרים מהתמונות, מעוטרים בלוחות שיש בגוון כחול, שהובאו לירושלים מעבר לים, וחלקם העליון מצופה בקרמיקה ארמנית, שנוצרה על-ידי אמנים ארמניים מקומיים בתחילת המאה העשרים.
כיפת הסלע אינה מסגד כפי שרבים חושבים (אין בה תפילת יום ששי) אך היא חשובה באיסלאם שכן היא מציינת את המקום ממנו, גם על-פי היהדות וגם על-פי האיסלאם, הושתת העולם, וממנו בעצם הוא שואב את כוח קיומינו. לעמות זאת, המסורת הנוצרית מראה את "מרכז העולם" דווקא בכנסיית הקבר שברובע הנוצרי. כך נבנה המבנה המרשים כמבנה מונומנטלי שבא לשמור על הסלע ממנו הושתת העולם - אבן השתייה.
קדושתו של המקום באיסלאם קשורה באמונה עתיקה כי מסלע זה, אבן השתייה, עלה הנביא מוחמד השמיימה ב"מסעו הלילי" (אל מעראג'), המוזכר בסורה ה-17 בקוראן: "ישתבח שמו של המסיע את עבדו בלילה מן המסגד הקדוש אל המסגד הקיצון (אל-אקצה), אשר נָתַנו ברכתו על סביבותיו, למען נַראה לו את אותותינו". על בסיס מסורת זו מוצגות במבנה שתים משערות זקנו של מוחמד הנביא. יש לזכור כי דווקא מסגד אל-אקצה, המסגד הקיצון, הוא שמקדש את ירושלים לאיסלאם לאחר מכה ומדינה שבערב הסעודית.
מבנה כיפת הסלע עבר שיפוצים רבים לאורך השנים, ביניהם שיפוץ גדול על-ידי מאמון, מחליפי בית עבאס (750-1258 לספירה) לאחר נפילת שושלת בית אומייה, בתחילת המאה התשיעית לספירה. מאמון שיבץ את שמו בכתובת ההקדשה המקורית שבנה עבד אלמלכ, לאורך חלקו הפנימי של המבנה כולו, וקשה לפספס זאת, שכן הכיתוב החדש אינו תואם במידותיו לישן. השיפוץ החשוב האחרון בימינו אנו שעבר המבנה הוא ציפוי כיפתו בזהב אמיתי על-ידי חוסיין מלך ירדן ז"ל במהלך 1994, בתהליך אלקטרוכימי ייחודי, בו הודבק זהב ללוחות אלומיניום. המלך חוסיין מכר נכסים פרטיים רבים כדי לממן את השיפוץ, ומדובר ב-150 ק"ג של זהב טהור אותו אנו רואים היום.

אתר ירושלים
תאריך:  23/01/2012   |   עודכן:  23/01/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רון פלד
רון פלד
חדר הסעודה האחרונה הינו כנסייה בהר ציון המזוהה עם האתר בו נערכה הסעודה האחרונה של ישוע לפני צליבתו    במקום ביקרו 3 האפיפיורים בחמישים השנים האחרונות
רון פלד
רון פלד
איתמר לוין
הרבנים היו המטרה הראשונה של הנאצים בכל מקום אליו הגיעו. למרות זאת, מאות מהם הצליחו לפעול למען בני קהילותיהם, פסקו הלכה, הציבו מופת והמשיכו להנהיג אותם עד יומם האחרון    קובץ ערכים מתוך "לכסיקון השואה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il