X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  תחקירים
החוק אינו מחייב את ארגוני המגזר השלישי לדווח כמה הוציאו על גיוס תרומות, מי התרים, וכמה אחוזים קיבל מהתרומה. התוצאה: ליד העמותות פורחת ומשגשגת כלכלה שחורה הנאמדת במאות מיליוני שקלים בשנה המתרימים משלשלים לכיסם עד 90% מהכסף שהם מגייסים
▪  ▪  ▪
כסף. זה כל הסיפור

"הבטן הרכה והשחורה של המגזר השלישי" – כך מגדיר עו"ד איתן צחור, יועץ ומומחה לעמותות ומלכ"רים את תעשיית גיוס התרומות בישראל. כדי להמחיש את ההגדרה הוא מספר על מנכ"ל עמותה ידועה ומכובדת שבא להתייעץ אתו בקשר לתרומה שהביא לו אחד מגייסי התרומות. "הוא אמר לי שהוא אמור לקבל תרומה של ארבעה מיליון דולר, אבל גייס התרומות לא רוצה להוציא חשבונית בגלל שהוא מעדיף שהעיסקה בינו לבין העמותה תהיה ב'שחור'. יעצתי לו לא לקבל את הכסף והמנכ"ל זעם עלי, אבל אני הזדעזעתי מזה, שמנכ"ל עמותה כזאת מתעסק בכסף שחור".
במוקד הבטן הרכה והשחורה ניצבים גייסי התרומות שעובדים "לפי אחוזים". מקבלי התרומות מאושרים על כל תרומה שהם מקבלים ואינם בודקים בציציות הגייס כמה אחוזים מהתרומה הוא שילשל לכיסו. וכפי שעולה מסיפורו של צחור, יש גם כאלה שמוכנים לעבוד ב"שחור" כדי לא להפסיד את התרומה.

גייסי התרומות בציבור החרדי

בציבור החרדי - גיוס תרומות בחו"ל הוא משלח-יד מוכר. גייסי התרומות מכונים "משולחים". לכל מוסד יש לפחות "משולח" אחד שעוסק בגיוס תרומות בחו"ל. עמותות הציבור החרדי מפעילות עשרות "משולחים", שנוהגים לשלשל לכיסיהם בין 25 ל-30 אחוזים מהתרומות שהם אוספים.
לא מזמן התפרסם באחד מאתרי האינטרנט החרדיים בבריטניה מאמר ביקורת הומוריסטי על ריבוי ה"משולחים" מישראל, שסובבים בבתי הכנסת ומשדלים אנשים לתת להם תרומה לרכישת דירה, להכנסת כלה, לרכישת טיפול רפואי או לכל מטרה אחרת.
במאמר שכוון כלפי "'משולחים' לא מקצועיים" מסביר אחד ה"משולחים" ומתאר את ההבדל: ה"משולח" הלא-מקצועי אוסף בדרך כלל תרומות למען עצמו, או למען קרוביו. לעומתו, "משולח" מקצועי עובד בשביל מוסדות. לפני צאתו לחו"ל, ה"משולח" המקצועי עובר בין כמה ראשי מוסדות דת, בדרך כלל ישיבות, מקבל מהרב ייפוי כוח להופיע בשמו בפני תורמים וחותם על הסכם בדבר גובה האחוזים שיקבל מהתרומות. כל "משולח" מקצועי יוצא לחו"ל עם כמה ייפויי כוח ויש לו אנשי קשר בחו"ל שעוזרים לו לגייס תורמים לכל אחד מהמוסדות שהוא מופיע כבא-כוחם.
שיטה נפוצה היא ערבי גאלה. ה"משולח" שוכר אולם ומביא מרצה שמסוגל למשוך קהל גדול. התרומות נאספות דרך מכירת כרטיסים במחירים מפולפלים. אחד המרצים היותר מבוקשים על-ידי ארגוני חבד בעולם הוא רבה של תל אביב, ישראל לאו. הרב טוען כי הוא אינו מקבל כסף לכיס מהופעותיו. עם זאת - כך מספר ה"משולח" המקצועי – מקובל לתת למרצים שכר של כמה אלפי דולרים להרצאה. ההוצאות הנלוות, כגון: שכירת האולם, הכיבוד, כרטיסי הטיסה של ה"משולח" ושל המרצה, והוצאות השהייה בחו"ל, הכל משולם מכספי התרומות.
כאשר ה"משולח" שב ארצה, הוא מוסר לרב את התרומות לאחר שקיזז מהן את ההוצאות ואת שכר הטרחה שלו. לעיתים, הוא מקזז מהתרומות תשלום מיוחד לרב עצמו. בספרי המוסד התרומה נרשמת "נטו" ללא הוצאות המרצה, ללא שכר ה"משולח" וללא התשלום המיוחד שניתן לרב.

אולמרט היה מרצה מבוקש בערבי התרמה

כלכלת התרומות המתנהלת באמצעות ארגונים ללא כוונת רווח [מלכ"רים או עמותות], אינה מאפיינת רק את העולם החרדי. עמותות חילוניות וביניהן אוניברסיטאות, מכוני מחקר וקרנות למיניהן, אוספות תרומות באמצעות שליחים תמורת אחוזים מהתרומה בדיוק כמו בציבור החרדי.
טכניקות ההתרמה דומות בשני הציבורים. כך למשל, בקורס גיוס משאבים בחו"ל, שמתקיים ביחידה ללימודי חוץ של הטכניון, רשימת טכניקות ההתרמה כוללת: "התרמה יחידנית, התרמה בחוג בית, ערב הוקרה, התרמה בקהילה, יום התרמה טלפוני, אירוע ספורטיבי, שיגור משלחות לישראל באמצעי התרמה, צוואות, ירושות, עזבונות, טכנולוגיה ומערכות ממוחשבות לגיוס משאבים". גם הציבור הכללי נוהג לגייס לערבי התרמה בחו"ל מרצים מבוקשים מהארץ. אהוד אולמרט, למשל, כשכיהן כראש עיריית ירושלים, הירבה לנסוע לחו"ל לצורך כך. גייס הכספים שלו, צבי רביב, טען כי אולמרט שבה את לבם של יהודי העולם בהרצאותיו.

כלכלה שחורה בעידוד המדינה

המדינה מעודדת את כלכלת העמותות בין אם על-ידי תמיכות כספיות בין אם על-ידי מתן פטור ממס או מתן החזר לתורם בגובה 35 אחוז מהתרומה. היא מעודדת בד-בבד גם את הכלכלה ה"שחורה" שצומחת בתהליך גיוס התרומות.
עו"ד צחור טוען כי "תחום גיוס התרומות בארץ הוא פרוץ לחלוטין". לדבריו, דווקא בעמותות בציבור החרדי נושא גייסי התרומות הוא בעייתי פחות: "במגזר החרדי עושים את דבר הרב. גייסי התרומות לוקחים את האחוזים, שהרב אומר להם לקחת ולא מעזים לקחת שקל אחד יותר. דווקא במגזר החילוני יש יותר 'מסחרה'. גייסי התרומות יכולים לקחת גם 90% מהתרומה בלי לדווח לאיש. העמותות שמחות על הכסף ואינן שואלות יותר מדי שאלות. נניח שגייס תרומות נוסע לחו"ל וחוזר עם 4 מיליון דולר. העמותה תאמר 'תודה' ותשתוק ובוודאי שלא תבדוק כמה כסף באמת גייס המתרים וכמה אחוזים הוא לקח לעצמו. לא איכפת להם והם לא מבקשים הסברים. העיקר שהמתרים הביא איתו את הכסף".
צחור מפנה אצבע מאשימה בעניין זה כלפי רשם העמותות והחשב הכללי באוצר. לטענתו, העובדה שהחוק לא מחייב עמותות ומלכ"רים למסור דיווח על ההוצאות לצורך גיוס תרומות ולמסור את שמות המתרימים – יוצרת פתח לכלכלה שחורה. "המצב היום , שבו אין דיווח נפרד על ההוצאות לגיוס תרומות - משרת את האינטרס של גייסי התרומות. המוזר הוא שמחייבים עמותות למסור את רשימת התורמים, ולא את רשימת המתרימים".
באחרונה הגיש צחור עתירה לבג"צ נגד החשב הכללי באוצר. הוא טען שיש ליצור הפרדה בין סוגים שונים של הוצאות בעמותות ובמלכ"רים ולהגדיר סעיף מיוחד להוצאה לאיסוף תרומות. "נושא גייסי התרומות צריך לעבור רוויזיה גם מבחינת מס הכנסה, גם מבחינת הנהלים וצורות הדיווח וצריך לאסור על התקשרות עם גייסים ללא תעודות וללא חשבוניות" - הדגיש צחור.

גייס התרומות שילשל לכיסו 90 אחוז מהתרומות

יש בארץ כ-30 אלף עמותות. רשם העמותות בודק בכל שנה אלפי עמותות. בשנת 2005 למשל, נבדקו 2,500 עמותות בדיקה שוטפת. 767 נבדקו בדיקת עומק; ב-1,942 עמותות נמצאו ליקויים מהותיים. בכמות כה גדולה של עמותות, אין לאף אחד מוטיבציה להכביד על הבדיקה עם נושא גיוס התרומות. כך למשל, למרות שלפי התקנות עמותה צריכה לדווח על כל תורם מעל 20 אלף שקל, עם זאת כל מי שמעיין בתיקי העמותות יכול לראות שרשימות התורמים לוקות בחסר. לא אחת, העמותות טוענות שצריך לכבד את רצון התורמים לשמור על עילום שם. צחור דווקא מצדיק טענה זו ומדגיש שהבעייה אינה בתורמים, אלא במתרימים.
צחור אינו מקבל את טענת העמותות לפיה אם התורמים יידעו כמה הן מוציאות לצורך איסוף התרומות – הם פשוט יפסיקו לתרום. לגישתו, אם תהיה שקיפות בנושא ההוצאה לתרומות, ניתן יהיה להסביר זאת לתורמים ויימנעו עיוותים כגון עמותה ששבה גייס התרומות שלשל לכיסו 90 אחוז מהתרומות.
בארה"ב, ההוצאות לצורך גיוס תרומות הן נושא מוכר שגם התורמים התרגלו לקבל אותו. השיעור המשוקלל לגיוס תרומות גדולות בארה"ב עומד על גובה מינימלי של כ-15 אחוזים מסכום התרומה. הוגדרו חמישה סוגי הוצאה לצורך התרמה. ההוצאה המוכרת לצורך גיוס תורם משמעותי חדש – 106 אחוזים. ההוצאה לצורך חידוש תרומות מתורמים קבועים - כ-82 אחוזים. ההוצאה לצורך אירוע התרמה מיוחד - כ-25 אחוזים. ההוצאה לצורך התרמה למטרות הוניות - כ–14 אחוזים, והוצאה לתרומות ומתנות לא קבועות - 4 אחוזים.

תגובות

  • רשם העמותות - מאשר כי עמותות אינן מחוייות על-פי חוק העמותות לדוווח מי הם האנשים הפועלים מטעמן לגיוס תרומות. הרשם מסביר כי הפיקוח על גיוס התרומות נעשה על-ידי העמותות עצמן, ואם הן משלמות לגייסי התרומות על-ידי הורדת אחוזים מהתרומה – כי אז אין בידי רשם העמותות כלים, או סמכויות שיאפשרו לו לקבל מידע על כך.
עם זאת, כך מסר הרשם, "לעתים במסגרת בדיקות יזומות מטעם רשםן העמוות, או בעקבות תלונות עולים חשדות בקשר לרישום כוזב או אי רישום של תרומות. כאשר עניין מעין זה עולה הוא נבדק ככל שיש בידי רשם העמותות סמכויות רלוונטיות ובמידת הצורך מועבר אף לבדיקת רשויות רלוונטיות נוספות כגון המשטרה ורשת המסים".
  • רשות המיסים - "גיוס תרומות באמצעות שליחים הינו עיסוק חוצה מגזרים, ענפים וגופים במשק. מוסדות דת נבדקים ככל הגופים במסגרת תוכניות העבודה השוטפת של יחידות הרשות, וכשקיים מידע ספציפי הוא נבדק לגופו".
  • החשב הכללי באוצר סירב להגיב.

תאריך:  29/12/2006   |   עודכן:  29/12/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העמלות המפוקפקות הנהוגות במגזר השלישי
תגובות  [ 11 ] מוצגות  [ 9 ]  כתוב תגובה 
1
הבדקת עמותות ברק??!!
לאיילת פישביין-  |  30/12/06 07:53
2
מה זה עסקו של רשם העמותות ?
זה תרומות. לא עסקו.  |  30/12/06 08:51
3
תודה לאיילת פישביין על סקירה בנושא מעניין וחשוב
ג.ר.  |  30/12/06 09:44
4
לעולם לא אתן אגורה שחוקה לעמותות כלשהן ל"ת
מתן בסתר  |  30/12/06 09:58
5
זה שנים שאני דוחה ונמנע מתרומות לעמותות סקטורליות ומעמידי פנים ל"ת
מודה ועוזב  |  30/12/06 11:20
6
מדינת הישראבלוף הרקובה.
אמיר --- חיפה  |  30/12/06 11:51
7
מדינת הישראבלוף הרקובה.
אמיר --- חיפה  |  30/12/06 11:52
8
להפסיק לתרום. שהמדינה תתקצב את הנושאים הראויים
תורמת לשעבר  |  7/01/07 14:37
9
הפיקוח על העמותות
החקלאי  |  13/01/07 10:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מוטי אקסמיט
כסף רב מאוד מסתובב בתוך המועצה להסדר הימורים בספורט. הכסף אמור להגיע לאיגודי ספורט אך מוצא את מקומו במקומות אחרים, משיקולים שונים, לרבות השתייכות פוליטית
איילת פישביין
ייעוץ חינם הוא אמצעי שיווק בעולם העסקים, אבל בפוליטיקה הוא יכול להוות עבירה    למרות זאת - פרס, אולמרט, שרון ואחרים עשו שימוש בשירותי יועצי חינם
איילת פישביין
קיבל שכר תמורת ייעוץ, מבלי אישור של המכון    הנהלת המכון לא מסרה דיווח כדבעי בדבר נסיבות פרישתו של פרופ' אילן חת
מוטי אקסמיט
תחקיר Nfc: חשד למכירת משחקי כדורגל בקבוצות צמרת בליגה הלאומית, השפעה על תוצאות משחקים, חוזים כפולים והעלמות מס    החשוד המרכזי: אושרי לוי, לשעבר שוער קבוצת הפועל נצרת עילית וכיום שוער בקבוצת הפועל כפר-סבא
מוטי אקסמיט
זלמן קויטנר, הנהלת בתי הדין ודיינים בנתניה ניצלו את מעמדם להתערב בניהול דין, גרמו לזיופים והטעיית משפט, פגעו בחוקי הצדק הטבעי וגרמו להעלמת מסמכים מתוך תיקים    תחקיר: "זלמן יסדר"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il