X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  תחקירים
אל"מ (במיל.) יעקב אגסי   |  פורום אלפרדו
ניצחון בסבירות נמוכה - פרק 10

אי-שימוש מושכל בכוח האווירי

פרק 10 מספרם של חברי "פורום אלפרדו" בפרק: חיה"א לא השיג עליונות אווירית, שהייתה מאפשרת לו לתת את הסיוע, שהיה כ"כ דרוש בעיקר בדרום במלחמת יוה"כ בוצעו הרבה תקיפות "קלע" תקיפות שדות-תעופה - מבצע מיותר, שאבדו בו מטוסים רבים מפקדת חיה"א כשלה בתפקידה ואיבדה את אמון הטייסים
▪  ▪  ▪
ועדת אגרנט. אף אחד לא בא מחיל האוויר [צילום: לע"מ]
ניצחון בסבירות נמוכה
הפרק הקודמים - ראה מטה

   רשימות קודמות
  חיל-האוויר לא סיפק את הסחורה

תפקידו הראשון בתורת המלחמה של חיל האוויר הוא השגת עליונות באוויר. עליונות זו הייתה ברורה, עוד לפני שהתחילו הקרבות, כי עצם היותו של חיל האוויר כפי שהיה מנע מראש פעילות אווירית ממשית של האויב נגד כוחותינו (The Air Force in being), והפוטנציאל הזה תורגם, כפי שכבר נאמר, להפלת מטוסי האויב כמעט כל פעם שניסו לגרום נזק לכוחותינו.
מאחר שעל חיל האוויר מוטלת המשימה להשמיד את כוחות הקרקע של האויב, והוא מצויד היטב למשימה זו; וכיוון שטילים קרקע-אוויר (טק"א) עלולים למנוע ממנו חופש פעולה במשימה זו – צריך היה במלחמת יום הכיפורים להשמיד את מערכי הטק"א של האויב, כמשימה ראשונה, ולעשות זאת על-ידי כל המטוסים שעמדו לרשותו. הדבר לא נעשה, וכוחות הקרקע שלנו לא זכו לסיוע – בעיקר, בחזית הדרום. חיל האוויר לא השיג עליונות אווירית, שהייתה מאפשרת לו לתת את הסיוע, שהיה כל כך דרוש בעיקר בדרום; וצריך היה להשיג זאת מוקדם ככל האפשר.
אין זה נכון לומר, שכדי לתת סיוע, חייבים קודם כל להשיג עליונות אווירית. במקרים רבים ניתן היה לתת סיוע גם בתוך אזור מוגן-טילים (אמ"ט), אם מקבלים מטרות מוגדרות עם נקודות-ציון ועם אפיון המטרות – כדי להשתמש בחימוש הנכון. סיוע כזה בוצע בהצלחה לא-מועטה בחזית הסורית, הודות לתפעול נכון של חפ"ק (חבורת פיקוד קדמית) חיל האוויר.
לעומת זאת, בדרום כשל חפ"ק חיל האוויר.
תפקיד החפ"ק והיועצים האוויריים באוגדות להכיר את התוכניות של כוחות הקרקע, ובכל פעם שאפשר לחסוך זמן וקרבנות, ליזום להציע ביצוע על-ידי חיל האוויר. הדוגמה החמורה ביותר היא ה"חווה הסינית". יומיים עמדו לרשת חיל האוויר כדי להשמיד את המתחם הזה, על-ידי כמה רביעיות של מטוסי פאנטום, בתקיפת "חטף" והשימוש בפצצות-מצרר ובפצצות שירות כללי (ש"כ). איש מהגנרלים לא הבין, שחיל האוויר צריך לעשות זאת, ואין להקריב כל כך הרבה קרבנות מכוחות היבשה.
היכן היו יועצי חיל האוויר והחפ"ק?! מדוע לא הציעו, שחיל האוויר יחסל את המתחם המצרי? הייתה הצדקה לתקוף את המתחם הזה מהאוויר, גם אם האזור הוגן בטילים, כדי לחסוך חיי אדם רבים, גם במחיר מסוים של מטוסים. לו עשינו זאת, היינו חוסכים עשרות רבות של הרוגים וגם מסייעים להקדים את צליחת התעלה מערבה. וה"חווה הסינית" רק דוגמה אחת מני רבות לאי-שימוש מושכל בכוח האווירי במלחמת יום הכיפורים.
דרושה השתלמות בנושאי חיל האוויר לקצונה הבכירה של חילות היבשה ושל חיל הים, כדי להבין איך לנצל את יכולת חיל האוויר מחד-גיסא. נדרשות הנחיות ברורות ליועצים האוויריים ולמשל"קים (מוצבי שליטה קדמיים) לתת לחילות היבשה עצות מבצעיות, ולא לחכות לבקשותיהם לסיוע אווירי, ולזכור: גם באמ"ט אפשר לפגוע בכוחות אויב, אם המטרה מצדיקה את הסיכון. ותמיד יהיו מטרות כאלו.

בריחה אל ה"קלע"

חשוב להבין מדוע בוצעו כל כך הרבה תקיפות "קלע" במלחמת יום הכיפורים. כזכור, מטס "קלע" עם פצצות-מצרר תוכנן כמטס הכנה למבצע "תגר" – כדי לפגוע בתותחים נ"מ, שהגנו על הסוללות. הרעיון גלש גם לתקיפת שדות-תעופה, שבוצעו בשתי החזיתות, כשמבנה ראשון של מטוסים תקף ב"קלע" תותחים נ"מ, שהגנו על השדה. תקיפות "קלע" נוספות בוצעו נגד כוחות קרקע בשתי החזיתות, כשרובן הוכתבו על-ידי כותבי הפקודה – כלומר, מפקדת חיל האוויר, או חפ"ק פיקוד הצפון דרך מוצב הפיקוד (מפי"כ) של כנף 1. בנוסף, יזמו מובילי מבנים תקיפות "קלע" במהלך טיסתם. יש להניח, ששיעור הפגיעות בתקיפות הללו, אם היו כלל, היה קטן מאוד.
התהליך – מהמודיעין, להוצאת הפקודה ולתקיפת המטרה – לעתים, ארוך דיו, כדי שהמטרה כבר לא תהיה במקום, שהייתה בו. גם בתקיפות "חטף" הגיעו טייסים למטרה, אך לא מצאו אותה, או לא הבחינו בה; וגם זו משימת-סרק.
להמחשה כללית, להלן ארבע גיחות של טייס סקייהוק מוביל במלחמה:
  • "1. ב-7.10 יצאתי בזוג לביצוע 'קלע' באזור הר פרס [בגולן]. הנתיב היה מיסוד-המעלה כיווּן בערך 120, 1:40 דקות למשיכה. בסיום התקיפה הסתבר לי שהפצצות שלי לא השתחררו – לא הפעלתי תחנות. החלטתי לבצע יציאת כיוון שנייה. ביקשתי ממספר 2, שייצא אתי אבל ימשוך אחרי דקה כדי להסיח תשומת-לב המכ"ם, ואני אמשיך לבד עד 1:40. המשימה בוצעה ללא בעיות נוספות. אין לי מושג על מה התכוונה התקיפה ומה היו התוצאות.
    2. ב-8.10 יצאנו ברביעייה למצרים לתקיפת מוצב מכ"ם וקשר בראס זעפרנה. הטיסה הייתה בגובה, זיהינו את המטרה, לא היה טק"א אבל היה [אש מתותחים] נ"מ. נכנסנו לתקיפה בשני זוגות, הפגיעות נראו בתחום המטרה וההרגשה הייתה טובה. חשבתי שזו התחלת מבצע לפלישת שריון אל הצד המערבי של מפרץ סואץ על-מנת לערער את המערך המצרי – אבל לא היה לזה שום המשך.
    3. ב-10.10 בערב נערך בטייסת תחקיר חשוב ובעקבותיו החלטנו שלא טסים יותר בגובה נמוך1 – אלא תוקפים מהגובה, ואם יש שיגור לעברנו מבצעים שבירה מתוכננת מראש.
    ב-11.10 יצאתי בשעת צהריים עם רביעייה לתקיפה במרכז רמת-הגולן. נכנסתי ראשון כשהזוג השני מחפה ממערב, ובכניסה לתקיפה בפנייה שמאלית צעקו לי "עקרבים" – וראיתי טיל ס"א-6 יוצא לכיוון שלי. ביצעתי את התרגולת, שנאמרה בתחקיר, השלכתי פצצות, שחררתי פצצות, שחררתי מוץ וצללתי בפנייה שמאלית חריפה, ובערך ב-500 קשר שברתי חזק ימינה ולמעלה – הטיל חלף וכשהסתכלתי ימינה למעלה ראיתי את נצנוצי המוץ והטיל התפוצץ עליהם. הזוג השני ביצע משימתו כמתוכנן, וחזרנו בהרגשה טובה הביתה.
    4. ב-20.10 יצאנו ברביעייה לתקיפה גבוהה של מוצב נ"מ ליד גשר פירדאן – קצת מזרחית לתעלה. הייתה אש נ"מ די צפופה והחלטתי לירות בתותחים תוך כדי היעף. להפתעתי, כל התחמושת התפוצצה באוויר פיצוץ עצמי.2 תוצאות ההפצצה היו טובות, וכנראה מחקו את הצחוק מפרצופי המצרים...".
שניים מכלי-הנשק היעילים ביותר של מטוסי התקיפה הם תותחים ורקטות. שניהם לא באו כמעט לידי ביטוי בתקיפת כוחות הקרקע של האויב, כיוון שהמטוסים לא יכלו לחפש מטרות בגובה בינוני ולירות בהן בגלל טק"א אויב.3
תותחים ורקטות הביאו תוצאות נפלאות במלחמות חיל האוויר, שקדמו למלחמת יום הכיפורים, בהיותם נשק מדויק מאוד. אך הפעם נדמו, למעט מקרים בודדים ביוזמת טייסים אחדים.
להלן ניתוח תוצאות של גיחות ההשתתפות בלוחמת הקרקע, כפי שמסר חקר הביצועים של חיל האוויר:

אם נצא מהנחה סבירה, שאלה שלא הבחינו גם לא פגעו – נראה, שבמצרים שיעור ההחטאות, לפחות, 36 אחוזים; ובסוריה – ארבעים אחוזים.
גם פגיעות באזור המטרה לא תמיד משיגות את המטרה. צבאות ערב למדו לספוג אבדות מבלי להתמוטט מיד, ולא לברוח מפצצות שמתפוצצות בסביבה, והדבר חייב פגיעות מדויקות, כדי לנצח.
במלחמת יום הכיפורים ביצע חיל האוויר 11,500 גיחות. נפלו 103 מטוסי קרב,4 חמישה מסוקים ומטוס קל. 53 אנשי צוות-אוויר נהרגו, ו-44 נפלו בשבי. לעומת זאת, במלחמת ששת הימים בוצעו 3,700 גיחות, ואבדו 45 מטוסי קרב.

תקיפת שדות-תעופה

למרות שהיה ברור למפקדת חיל האוויר, שתקיפת שדות-תעופה של האויב לא תשפיע כלל על המצב בחזית, תקף חיל האוויר עשרה שדות-תעופה במצרים ושמונה שדות-תעופה בסוריה. כפי שכבר נאמר לעיל, בתירוץ, שלא היו מטרות אחרות. איבדנו תשעה מטוסים פאנטום במבצע המיותר לחלוטין.
כשמדובר במבצעים מיותרים היו כאלה במלחמה זו, כשחלק מהתכנונים אף לא הובאו לידיעת מפקד חיל האוויר – כמו תקיפת "קלע" בלילה על הגשרים בסואץ עם סיכויים אפסיים לפגיעה ובסיכויים נמוכים מאוד לשרוד. איבדנו שלושה מטוסים בגיחה מיותרת זו. גיחות כאלו נעשו, כי "צריך לעשות משהו!" אם אי-אפשר להביא תוצאות, לפעמים לא צריך לעשות דבר.

סיכום

במלחמת יום הכיפורים כשלה מפקדת חיל האוויר בתפקידה, והדבר גרם לאבדות רבות ומיותרות ולתוצאות מאוד לא-מספקות. כאמור, איבדו בבסיסי החיל את האמונה בתבונה, שהסתתרה מאחורי פקודות-משימה מסוימות.
בתחקירים לאחר המלחמה בטייסות השונות נכתבו דברים קשים על מפקדת חיל האוויר. "הגזים" לעשות מפקד טייסת פאנטום, שהצטיין בתפקידו, וכתב בתחקיר הטייסת, כי האויב העיקרי שלנו במלחמה הייתה מפקדת חיל האוויר.
הוא חויב מיד למחוק את הכתוב, אך אי-אפשר למחוק את ההרגשה. בתחקירים, שבהם נכח מפקד חיל האוויר, ומישהו השמיע ביקורת על מפקדת חיל האוויר; הגיב מפקד חיל האוויר בכעס, ואיים ודרש שלא תושמע כל ביקורת על המפקדה.
מאז נאסר בחיל האוויר למתוח כל ביקורת, בכתב או בעל-פה, על מפקדת חיל האוויר, או על מפקד חיל האוויר.
ביצועי הטייסים
מטבלת התוצאות של גיחות ההשתתפות בתקיפות האויב הקרקעי אנו למדים, שהיה שיעור גבוה של גיחות, שלא השיגו את המטרה, ורבות מהגיחות אף לא בוצעו כלל. תחקיר מדויק של כל גיחה וגיחה יגלה, שבחלק מהגיחות, שלא תקפו את המטרה, היו אילוץ כתוצאה מאיומים קשים מדי, שחייבו הימלטות מטק"א, שנורה לעבר המטוסים. היו גיחות, שבהן ויתר מוביל המבנה מוקדם מדי על הביצוע, והעדיף לחזור לבסיס. תחקיר מדויק יגלה ודאי טייסים, שלא דבקו במטרה, וויתרו מוקדם מדי על ביצוע המשימה; ומאידך-גיסא, יתגלו מובילים וטייסים אמיצים במיוחד, שהמשיכו במשימתם למרות האיומים הקשים, וביצעו אותה למופת; ושילמו בחייהם, או בנפילה בשבי. כן יתגלו מקרים, שהמוביל צדק כשביטל את המשימה.
שלא כמו בכוחות הקרקע, שבהם הלוחם הבודד אינו יכול להחליט לבצע, או לא לבצע, לטייס הבודד קל מאוד לא לבצע משימה. הוא פונה אחורה, וטס הביתה; וכבר היו דברים מעולם, בכל מלחמות ישראל.
תחקירים
מלחמת ששת הימים לא תוחקרה ברמה מטכ"לית וגם לא בחיל האוויר בצורה הדרושה, ויש דוגמאות רבות לתקלות, שהיו צריכות להדאיג מאוד את צמרת חיל האוויר, כמו עשרת המטוסים, שאיבדנו במלחמה זו בתאונות מיותרות בלבד.
כיצד הסתובב מטוס טופולוב 16 עירקי חצי שעה ויותר מעל המדינה, ואיש לא שם לב אליו?
כיצד נשלחו מטוסי פוגה מאגיסטר אִטיים לתקוף ברמת הגולן, כשמטוסי מיראז' עמדו בבסיסים חמושים ומוכנים לפעולה?
ומדוע לא הופעל חיל האוויר לחיסול מתחמי האויב בגבעת התחמושת, בתל פח'ר ובשיח' זווייד?
לו הוסקו כל המסקנות ברמה המטכ"לית, אולי היינו יכולים לחסוך את קרבנות ה"חווה הסינית". מותר לטעות, אבל רק פעם אחת.
לא נערך תחקיר מקיף גם על מלחמת ההתשה, שבה נעשו טעויות חמורות ביותר, שעלו לעתים בחיי אדם. אסור לשכוח, שכישלון מלחמת ההתשה (שהייתה כישלון חרוץ) סלל את הדרך למלחמת יום הכיפורים.
גם מלחמת יום הכיפורים לא נחקרה עד תום, כיוון שמפקדת חיל האוויר לא הסכימה להיחקר.
ועדת אגרנט
ועדת אגרנט הודיעה לציבור הרחב, שהיא מזמינה כל מי שיש לו מה לתרום לוועדה על מלחמת יום הכיפורים לבוא ולהעיד. מאות קצינים מחילות היבשה באו להעיד בוועדה על דברים חמורים, שעשו מפקדים ומִפקדות.
מחיל האוויר לא בא אף אחד. טייסים ומפקדים, שבטנם מלאה, עד היום, בכעס רב על מפקדת חיל האוויר ועל תפקודה במלחמה, נמנעו מלעשות זאת מתוך הנחה שהוועדה, בגלל הרכבה, לא תפעיל יד קשה נגד מפקד חיל האוויר ונגד עוזריו – משום שבלאו הכי לא תצליח לרדת לעומקם של דברים; ולעומת זאת, מפקד חיל האוויר יבוא חשבון עם כל שמתח עליו ביקורת, והוא יעוף, במוקדם או במאוחר, מחיל האוויר. ואם הוא איש מילואים, הוא לא יורשה לטוס בחיל.
אבל במבט לאחור אפשר לומר, שבני פלד שיקם את חיל האוויר שלאחר המלחמה בצורה מרשימה; ומאחר שלא הייתה חלופה, טוב שכך קרה.
מבט קדימה
חיל האוויר שלאחר מלחמת יום הכיפורים השתנה מאוד, בעיקר בציוד חדש – מטוסים F-15 ו-F-16, פצצות חכמות יותר וטילים יוצאים מן הכלל.
מלחמות "שלום הגליל", לבנון "השנייה", "עופרת יצוקה" ו"עמוד ענן" היו לחיל האוויר כעין מטווח ללא אויב ממשי, והניבו הישגים מרשימים ביותר (ובל נשכח גם את תקיפת הכור בעירק).
המלחמה, הבאה עלינו לרעה, תהיה שונה מאוד ממלחמת יום הכיפורים. ונאמר מפורשות, חיל האוויר לא סיפק בה את מה שציפו ממנו. אלפי גיחות לא השיגו כלל את מטרתן: תוכננו גיחות ללא צורך – כמו תקיפת שדות-התעופה וכמו גיחות "קלע" בלילה נגד מטרות נקודה עם פצצות ש"כ. לעומת זאת, לא תוכננו גיחות משמעותיות יותר – כמו השמדת המתחם המצרי ב"חווה הסינית".
ההישג המובן מאליו היה הפלת מטוסי אויב. כמו-כן, ההתקפות האסטרטגיות בסוריה ועצירת השריון הסורי בימים הראשונים למלחמה. כפי שכבר נכתב, מפקדת חיל האוויר נכשלה; ולצערנו, גם טייסים לא תמיד עמדו במשימה, שהייתה כמו "פיקניק" לעומת המלחמה הבאה, שנותקף בה בגשם של טילים, ואין לנו כל דרך להתגונן בפניהם.
כרגיל, איננו מוכנים למלחמה הבאה.
________
[בפרק הבא: תא"ל (במיל.) אלי רהב מנתח את מהפכת ספינות-הטילים ואת ביצועיהן במלחמת יום הכיפורים. חמישה מפקדי חיל הים הובילו במשמרתם את הפיתוח ואת הייצור, מאז תחילת שנות השישים. כבר בקרבות הראשונים הופגנה העדיפות הטכנולוגית של ספינות-הסער, שפגעו ולא נפגעו. למצרים ולסורים לא היה מענה, וחילות הים של האויב הסתגרו בנמלים.]

הערות

1. סקייהוק E עמוס בעשר פצצות מגיע למהירות 420 קשר לכל היותר.
2. אחת ממסקנות מלחמת ששת הימים הייתה לבטל את ההשמדה העצמית של תחמושת התותחים – וזה, כנראה, לא בוצע.
3. להזכיר – לאויב היו גם טילי-כתף מונחי תת-אדום (ס"א-7 "סטרלה") נגד מטוסים מנמיכי-טוס.
4. שנים-עשר מטוסים מיראז' 3 ("שחק") ו"נשר" (הדגם הישראלי של מיראז' 5); 32 פאנטום; 59 סופר-מיסטר וסופר-מיסטר משופר ("סער").

הכותב, אל"מ (במיל.) יעקב אגסי, היה מפקד כנף 1 בחיל האוויר במלחמת ההתשה ובמלחמת יום הכיפורים.
תאריך:  15/11/2013   |   עודכן:  15/11/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אי-שימוש מושכל בכוח האווירי
תגובות  [ 83 ] מוצגות  [ 83 ]  כתוב תגובה 
1
אז מה שסיפרו לנו
לוטשן  |  15/11/13 14:34
 
- רוב הסיפורים על נושאים צבאיים ל"ת
הם מיתוסים  |  15/11/13 16:04
2
פרימיטיב כבוד קודם למדינה ל"ת
סינדרלה  |  15/11/13 14:40
 
- אגו קודם ל"ת
למדינה  |  15/11/13 17:31
3
לדעתי גישתו של פלד צדקה
מגיב ותיק  |  15/11/13 15:38
 
- המסקנה סותרת את העובדות במאמר
ירון זכאי 1  |  16/11/13 21:41
4
מי חיבל במבצע אור יקרות ?
חשדנית  |  15/11/13 16:34
 
- המצרים
אביתר בן- צדף  |  15/11/13 16:48
 
- מסתבר שרק מערכות הדמה חובלו
חשדנית  |  16/11/13 15:30
 
- תמונה נדירה-מערכת אור יקרות
חשדנית  |  16/11/13 20:37
5
מי חיבל בתכניות ח"א ביום כיפור
חשדנית  |  15/11/13 17:09
6
מאמר לא-ראוי
משה, עורך-דין  |  15/11/13 17:35
 
- ביקורת לא ראויה
אורי מילשטיין  |  15/11/13 19:34
 
- עליבותו של ה"היסטוריון"
משה, עורך-דין  |  16/11/13 07:02
 
- בוקר טוב אליהו
חייםק'ה  |  16/11/13 09:42
 
- על כך ממשיך לבכות הנביא
yehudit oriah  |  15/11/13 22:53
 
- תשובה ליהודית אוריה
משה, עורך-דין  |  16/11/13 09:13
 
- בכי הנביא
yehudit oriah  |  16/11/13 10:48
 
- תשובה ליהודית אוריה
משה, עורך-דין  |  16/11/13 11:27
 
- לעניין הטופולב העיראקי.
הערה למשה  |  16/11/13 12:47
 
- הערה נכונה
משה, עורך-דין  |  16/11/13 18:00
 
- בפתיחת המלחמה שיגר מטוס מצרי
חייםק'ה  |  16/11/13 19:57
 
- כשל החמרנות
yehudit oriah  |  17/11/13 23:33
 
- תשובה ליהודית אוריה
משה, עורך-דין  |  18/11/13 05:48
 
- הררכיזם, דיכוי חשיבה במודיעין
yehudit oriah  |  18/11/13 21:04
 
- כשל הודאותהכמעט המוחלטת
אורי מילשטיין  |  18/11/13 09:24
 
- תיקון טעות
משה, עורך-דין  |  16/11/13 09:25
 
- ראית פעם טיל נ.ט. עו"ד גאון?
איציק סיבוש  |  16/11/13 15:32
 
- פיענוח תצ"א
חייל זקן  |  16/11/13 19:21
 
- לאמן היה מידע על הכל, אז מה?
איציק סיבוש  |  16/11/13 20:08
 
- פיקוד שלא לומד
חייל זקן  |  19/11/13 10:41
 
- דברי תודה למשה - עורך דין
איציק סיבוש  |  16/11/13 13:03
 
- תשובה לאיציק סיבוש
משה, עורך-דין  |  16/11/13 18:50
 
- איני מתאם עדויות-איני עו"ד
איציק סיבוש  |  16/11/13 20:26
7
איך מנהלים קרב שיריון ?
חשדנית  |  15/11/13 17:46
 
- עם כל הכבוד... !
יוסף אגמון  |  16/11/13 03:13
 
- יאנוש בן גל הוא דוגמא למפקד
חשדנית  |  16/11/13 11:50
 
- תגובתך לא-לענין
יוסף אגמון  |  16/11/13 17:55
 
- אתה טועה. התגובה שלי בהחלט
חשדנית  |  18/11/13 08:51
8
בן גל: זעירא אחראי למחדל יו"כ
חשדנית  |  15/11/13 17:52
 
- מי ראה בזעירא אורקול אשם גם כן ל"ת
אורי מילשטיין  |  15/11/13 20:59
 
- דיין הפעיל את זעירא
חשדנית  |  15/11/13 21:18
9
ליקוי קוגניטיבי ואופרטיבי
yehudit oriah  |  15/11/13 22:41
 
- 'דברי אמת ניכרים'
איציק סיבוש  |  16/11/13 12:17
 
- יהודית שלום,
חשדנית  |  18/11/13 19:03
 
- קונספירציה אינה מבטלת דוגמטיזם
yehudit oriah  |  18/11/13 21:55
 
- המשך התשובה לחשדנית
yehudit oriah  |  18/11/13 22:11
 
- עם זה אני מסכימה.
חשדנית  |  19/11/13 11:57
 
- כשאין חשיבת עומק גם הביצוע ל"ת
כושל  |  16/11/13 12:51
10
זה לא נכון !
יוסף אגמון  |  16/11/13 01:37
 
- סיפורי סבתא קונספירצייה
איציק סיבוש  |  16/11/13 12:33
 
- עאלק - סיבוש
יוסף אגמון  |  16/11/13 18:02
11
הרגו לנו 3000 חיילים..
יוסי אגמון  |  16/11/13 01:43
12
כשאין משוב מהלקוח..הכל צפוי
הברון מינכהוזן  |  16/11/13 03:38
 
- הם לא הגיעו לקרב...!
יוסף אגמון  |  16/11/13 18:16
13
לא ביוזמת אוייבינו המוסלמים
יוסי אגמון  |  16/11/13 04:10
14
בהערה 4 שכחת תריסרי סקייהוקים
נצר יואב  |  16/11/13 15:20
 
- תשובה ליואב נצר
משה, עורך-דין  |  16/11/13 18:22
15
בגלל שהיו פחדנים
קיבוצים/מושבים  |  16/11/13 15:34
16
לימוד מפקדים
מי ?  |  16/11/13 15:40
17
בטייסות נכתבו דברים
קשים על המפקדה  |  16/11/13 16:36
18
תא"ל יפתח ספקטור
שברח וקיבל צל"ש  |  16/11/13 16:43
19
אלוהים אדירים ! מאיר גטר צדק !
חשדנית  |  16/11/13 16:46
 
- מישהו טועה במיקום
משה, עורך-דין  |  16/11/13 20:13
 
- הטעות היא שלי. מצטערת
חשדנית  |  16/11/13 23:20
20
מרגלים בינינו !
חשדנית  |  16/11/13 22:55
21
מרגלים בינינו 2
חשדנית  |  16/11/13 23:05
 
- למשה דיין שר"י ! ל"ת
חשדנית  |  2/03/20 08:05
22
האבידות בתק' שדות תעופה-זניחות
מוביל תחמושת  |  17/11/13 00:10
23
עדיין הזיות של כותב המאמר
יואל קורנבלום  |  17/11/13 04:56
 
- יואל, חסר לי עוד חלק בסיפור...
חשדנית  |  17/11/13 14:34
 
- אפשר גם להוסיף את שמעון פרס
יואל קורנבלום  |  17/11/13 19:03
 
- יואל, לגבי האלוף ישראל טל
חשדנית  |  17/11/13 21:15
 
- יתכן שזה מה שהיה
יואל קורנבלום  |  18/11/13 00:41
 
- שוב,'הכנת שיעורי בית' חובה
איציק סיבוש  |  17/11/13 22:10
 
- איציק, אולי מספיק עם היהירות?
יואל קורנבלום  |  18/11/13 00:03
 
- אוקי,במשפט אחד - כשל צהלי טקטי
איציק סיבוש  |  18/11/13 07:48
 
- לא היה כשל של הצבא
יואל קורנבלום  |  19/11/13 05:02
24
חוסר ניצול מספיק של יכולות
ערן גפני  |  17/11/13 11:58
25
למעריצי סיפורי סבתא קונספירציה
איציק סיבוש  |  19/11/13 18:56
 
- גם קונספירציה וגם מחדל אג"מי
אורי מילשטיין  |  20/11/13 09:31
 
- סבתא קונספירציה נופחת רוח גבית
איציק סיבוש  |  20/11/13 14:05
26
סיכום-- ההר הוליד עכבר
אלפרדו ב'  |  21/11/13 18:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות
סא"ל (במיל.) שמעון מנדס
40 שנה למלחמה: פרק ראשון מספרם של חברי "פורום אלפרדו", המורכב מ-20 חוקרים ולוחמים שחקרו את מלחמת יום הכיפורים    בפרק: האם ניתן היה למנוע את המלחמה; האם ישראל ומנהיגיה אשמים בכך שלא נענו להצעותיו של סאדאת; מדוע לא נחשף מרוואן בעוד מועד; ומה ניתן לעשות כדי לא להילכד בהונאה בעתיד
סא"ל (במיל.) שמעון מנדס
פרק 2 מספרם של חברי "פורום אלפרדו"    בפרק: בניית מרגל בדמות אשרף מרוואן מחייבת הרבה סבלנות, מחשבה מעמיקה, עורמה ובקיאות של אינטלקטואל, שמסלול חייו עבר בתחנות של סכנות ושל אתגרים, שאילצוהו להפעיל חושי קיום מושחזים    במקרה של מרוואן פתחו המצרים לפני הביון הישראלי את כל סודות המדינה    הפרשנות שהביא מרוואן הותאמה לדרך החשיבה הפוליטית של הצמרת הישראלית, טעמה למוחם, והרגילה את הישראלים לחשוב פחות ולא לבדוק את מגמות סאדאת מול העובדות בשטח
ד"ר אורי מילשטיין
פרק 3 מספרם של חברי "פורום אלפרדו"    בפרק: תפקידו של הפיקוד העליון הישראלי בין המלחמות ובמהלכן; הצגת הפיקוד העליון של ישראל ב-1973 וניתוח כשירותו למלא את תפקידו; וניתוח תפקוד הפיקוד העליון הישראלי בין מלחמת ששת הימים ומלחמת ההתשה לבין יום הכיפורים ובמהלכה של האחרונה
ד"ר אורי מילשטיין
פרק 4 מספרם של חברי "פורום אלפרדו"    בפרק: ניתוח תפקודו של רב-אלוף דוד אלעזר, הרמטכ"ל, בין מלחמת ששת הימים למלחמת יום הכיפורים ובמהלכה. גולדה מאיר, ראש הממשלה, שלא הבינה דבר בביטחון, קיבלה בתחום זה החלטות ללא דיון של ממש עם שותפיה לפיקוד העליון, בגלל דינאמיקה שלילית ששררה ביניהם. הפיקוד העליון השלים עם המצב שצה"ל אינו צבא מקצועי, שמפקדיו אינם מקבלים הכשרה ראויה, ואימוני גיסותיו אינם מכשירים אותם למלחמה
אביתר בן-צדף
פרק 5 מספרם של חברי "פורום אלפרדו"    בפרק: מערכת העיטורים והצל"שים בצה"ל ומטרותיה; לצה"ל אין רשימה מעודכנת ומלאה של העיטורים ושל הצל"שים ממלחמת הקוממיות ועד הנה, ואין לו שום מידע על צל"שים שהעניקו מפקדי החטיבות במלחמת הקוממיות וגם אחריה; את המידע המעודכן ביותר על העיטורים אוצר אזרח, שעושה זאת כתחביב ביוזמתו הפרטית
אביתר בן-צדף
פרק 6 מספרם של חברי "פורום אלפרדו"    בפרק: צל"שי-השווא בצה"ל, ומקור התופעה; מקרים של הדרת גיבורים מרשימת מקבלי העיטורים; כיצד ארכיון צה"ל מחפה על קצינים בכירים שעוטרו, ומגיש לעיון תיקים ריקים ממסמכים על אודותם; העיטורים במערכת הצליחה ביום הכיפורים; והצעות לשיפור המצב
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין
פרק 7 מספרם של חברי "פורום אלפרדו"    בפרק: השוואה בין ההפתעה הסובייטית בפלישה הגרמנית "ברברוסה" ביוני 1941 לבין ההפתעה הישראלית במלחמת יום הכיפורים, 32 שנה אחר-כך
ד"ר אורי מילשטיין, ד"ר מיכאל ברונשטיין
פרק 8 מספרם של חברי "פורום אלפרדו"    בפרק: השוואה בין טקטיקות השריון וחיה"א הישראלים במלחמת יו"כ לבין הצבא האדום הסובייטי במלחה"ע ה-2. לשני הצבאות היו "מעבדות" לניסוי תפיסותיהם ותורות לחימתם לפני המלחמות. לרוסים בפינלנד, ולישראלים - במלחמת ההתשה. החשיבה הצבאית בבריה"מ ובישראל היו נחותות בהשוואה לחשיבה הצבאית בגרמניה הנאצית ובמצרים
אל"מ (במיל.) יעקב אגסי
פרק 9 מספרם של חברי "פורום אלפרדו"    בפרק: הפעלת חיה"א במלחמת יום הכיפורים. מלחמת ההתשה הייתה כישלון חמור ואֵם מלחמת יום הכיפורים. למרות דברי מפקד חיה"א, בשבת, יום הכיפורים, טרם הבינו רוב המפקדים בחיה"א, שהם במלחמה. כשפרצה המלחמה, הורה מפקד חיה"א להזניק את כל המטוסים לאוויר. לא היה צורך לתקוף שדות-תעופה של האויב, אלא להפיל מטוסי אויב כשיבואו לתקוף
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il