הרופאים הווטרינרים הפועלים ברשויות המקומיות אחראים על ביקורת מוצרי מזון מהחי: בשר, עופות, דגים, ביצים ועוד. לדברי יו"ר הארגון ד"ר זוהר דבורקין, הרופא הווטרינר של עיריית ירושלים, לקראת חג הפסח עולה הביקוש למוצרי מזון אלו בכל הארץ. בעקבות הביקוש עולה גם הסכנה כי גורמים בלתי מורשים יפעלו למכירת מוצרי מזון מהחי, שלא עברו פיקוח וטרינרי וקיים חשש כי ייוצרו ואוחסנו בתנאים בלתי ראויים ולכן הם עלולים להוות סכנה בריאותית חמורה לציבור.
ד"ר דבורקין מבקש מהציבור לנקוט במשנה זהירות ולרכוש מוצרי מזון מהחי אך ורק במקומות מורשים ומפוקחים. במקביל, יגבירו הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות, את הפיקוח הן בדרכים והן במקומות בהם רוכש הציבור את המזון בכדי למנוע הגעת מזון שאיננו ראוי לידי ציבור.
ד"ר דבורקין: "ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות ימשיך לפעול בפיקוח, על-מנת לזהות מוצרי מזון שלא עומדים בדרישות החוק ולטפל בכל האמצעים המקצועיים והחוקים, במטרה לשמור על בריאות הציבור ושלומו. במקביל, אני פונה אל הציבור ומבקש לדווח לרופא הווטרינר בכל יישוב על כל רכישה של מוצרי מזון מהחי, שקיים חשש כי הוא אינו ראוי למאכל אדם.
ארגון הרופאים הוטרינרים ברשויות המקומיות מציע מספר טיפים לרכישה בטוחה של דגים וביצים לפסח: טיפים לרכישת דגים: - העור חייב להיות מבריק, לח ומעט רירי.
- הריח צריך להיות נעים. לדג טרי אין ריח חריף של דג, אלא ריח של ים.
- בדג שלא נוקה, הזימים צריכים להיות אדומים.
- בשר הדג צריך להיות אלסטי אך נוקשה, אסור שאצבע שתשקע בו - תשאיר גומחה. בשר דג טרי חייב לחזור למצב מתוח.
- כדאי לקנות דגים לפי העונה: החורף הוא העונה המועדפת לדגים טריים.
- יש לבדוק את תנאי האחסון בחנות - עדיף במקרר, מכוסים בפתיתי קרח, המונעים התייבשות, שומרים על הקור אבל לא מקפיאים. טמפרטורה של סף קפיאה (מעלה אחת מתחת לאפס) היא הטמפרטורה האידיאלית. אין לקנות דגים מתצוגה, אלא אם כן יש עליהם שכבה יפה של קרח מרוסק.
- אחרי הקנייה חשוב למהר ולהכניס את הדג למקרר - אם אוכלים אותו באותו יום (וזה מומלץ) - או למקפיא.
טיפים לרכישת ביצים: - החותמת - זהו המדד הראשון לטריות הביצה ולאומדן גודלה. ביצים ללא חותמת, הן ביצים שלא עברו את מסלול המיון. חותמת צריכה להיות אחידה לכל הביצים, באותו כיוון (על-גבי הביצים).
- ביצים סדוקות - אם קליפת הביצה לא שלמה, סביר מאוד שהיא מזוהמת בחיידקים מסוכנים.
- גודל הביצים - בכל חבילה אמורות להיות ביצים בגודל זהה (פחות או יותר). במידה ובקרטון יש ביצה גדולה ולידה ביצה קטנה, צריך להתעורר חשש לגבי מקור הביצים.