X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  הודעות כלליות
כמה נתונים שחשוב לדעת ולהכיר אודות המאכל הרשמי של ל"ג בעומר - תפוח האדמה
▪  ▪  ▪

ל"ג בעומר מגיע, ועימו תפוח האדמה הצלוי, עם שמנת, חמאה או סתם מלח. לפני שנצפה את תפוח האדמה בנייר כסף ונשליך למדורה, לפניכם מספר עובדות וטיפים אודות המאכל הרשמי של ל"ג בעומר:
תפוח אדמה הוא מרכיב עיקרי באוכל שלנו ואחד הירקות הפופולריים בעולם. בישראל אנו צורכים בשבוע כ-4200 טון של תפוחי אדמה. תפוח אדמה שייך למשפחת הסולניים, משפחה של צמחים בעלי פרחים, אשר רבים מחלקיה ניתנים לאכילה בעוד אחרים בה הינם רעילים.
החלק אותו אנו אוכלים הוא פקעת הצמח, הנמצא בקרקע. המשפחה כוללת בתוכה בין היתר גם עגבנייה, פלפל וחציל. רבים נוטים לבצע קישור בין תפוח אדמה לבטטה המכונה "תפוח אדמה מתוק", אך בפועל אין בין השניים קשר בוטני.
כיום מוכרים כ-5000 מינים שונים של תפוחי אדמה, החל מתפוחי אדמה אדומים הטובים בעיקר לטיגון וצלייה, ועד לתפוחי אדמה חומים 'עמילניים' אשר טובים יותר לבישול.
מרבית האנשים נהנים לאכול תפוח אדמה בצורתו כצ'יפס, חטיף מלוח או כתפוח אדמה אפוי בתוספת חמאה, שמנת, גבינה מותכת או כל שומן אחר. צורות אכילה אלו עלולות לגרום לתפוח האדמה, גם אם הוא אפוי, להוות גורם סיכון פוטנציאלי להתקף לב.
אם נפריד ונרחיק את תוספת השומן ונמנע מטיגון עמוק של תפוח האדמה, נוכל לראות בו מאכל בריא ומזין. זאת מאחר שתפוח האדמה עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמין C, ויטמין B6, מגנזיום, ברזל ומינראלים נוספים. בנוסף, תפוח אדמה הינו בעל רמה נמוכה של נתרן ולכן ניתן לשלבו בתפריט של אנשים עם יתר לחץ דם, וכן מכיל רמת אשלגן גבוהה ובכך מספק לגוף מינראל חשוב שהגוף איננו מייצר בעצמו. לאשלגן תפקיד חיוני בפעילות השרירים והעצבים ותפקידים רבים נוספים, ביניהם ויסות כמות הנתרן בגוף למניעת התייבשות ושמירה על לחץ דם תקין.
בננה, לדוגמא, ידועה כמקור טוב לאשלגן – אך בפועל תפוח אדמה מכיל כמות נתרן כפולה מבננה. בנוסף, תפוח האדמה עשיר במגוון פיטונוטריאנטים, שהם מרכיבים הנמצאים באופן טבעי במוצרים מהצומח, ונותנים לצמחים את הצבע, הטעם ואת היכולת הטבעית להילחם במחלות במגוון דרכי פעולה: נטרול חומרים סרטניים והוצאתם אותם החוצה מהגוף, חלק בעלי פעילות אנטיאוקסידנטית, נוגדת חמצון המגנה על הגוף מפני מחלות דלקתיות ונזקים אחרים של רדיקלים חופשיים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לגורמים סביבתיים שונים כגון: זיהום אוויר, קרינה, עשן סיגריות וחומרי הדברה.
תפוח האדמה משתייך לקבוצת הפחמימות ובעל אינדקס גליקמי גבוה - מדד המייצג את ההשפעה של מזונות עם פחמימות על רמות הסוכר בדם. תפוח האדמה, בדומה למזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, מתפרק מהר במערכת העיכול לאחר אכילתו וגורם לעלייה חדה ברמת הסוכר הגורמת לגוף להימצא בתנאים קיצונים של קפיצות חדות ברמות הסוכר בדם.
רמות אלו משפיעות גם על רמת האינסולין בדם, המובילה לנפילת אנרגיה, הרגשת עייפות ותנודות קיצוניות במצב רוח.
אופן הכנת תפוח האדמה משפיע על הדירוג הגליקמי שלו, כאשר אינדקס גליקמי מעל 70 מוגדר כגבוה:
תפו"א מאודה – 70
תפו"א מטוגן – 75
תפו"א אפוי – 85
תפו"א מבושל (פירה) – 100 = גלוקוז נקי
שומן אומנם מאט את קצב התרוקנות הקיבה ואת זמן הגעת הפחמימה לכבד, ולכן צ'יפס הוא בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר מתפוח אדמה אפוי, אך אין פירוש הדבר שמומלץ להרבות בצריכתו מאחר ש -100 גרם צ'יפס מכילים כ-500 קלוריות.
בקליפת תפוח האדמה מצויים הסיבים התזונתיים, ולכן בכדי לקבל את מרבית הערכים התזונתיים מומלץ לאכול אותו בקליפתו לאחר שנשטף היטב. כאשר אנו קונים תפוח אדמה יש לבדוק שהקליפה חלקה , ללא כתמים ירוקים, חתכים ו"עיניים". תפוח אדמה אמור להיות כבד ומוצק, דבר המעיד על טיבו ואיכותו.
ערכים תזונתיים של תפוח אדמה אפוי עם קליפה בשמן זית (השוקל 100 גרם) :
קלוריות: 136
פחמימות: 18 גרם
חלבון: 2 גרם
ויטמין C:9 מ"ג
ויטמין B6: 0.3 מ"ג
ברזל: 1 מ"ג
אשלגן: 499 מ"ג
מגנזיום: 26 מ"ג
סיבים תזונתיים: 2.1 גרם
בין אם תפוח האדמה יהיה במדורה, כמחית פירה או בכל דרך אחרת שתבחרו להכין אותו, רבים יחשבו עליו כמזון מנחם עם מוניטין לא טוב בגלל כמות הפחמימות והעמילן הגבוהה.
עם זאת, תפוח אדמה יכול להיות יריב רציני של תרד, ברוקולי וכרוב ניצנים מבחינת כמות הפיטונוטריאנטים שיש בו, המגנים מפני מחלות לב וכלי דם, בעיות נשימה וסוגים שונים של סרטן. כבכל מזון, גם כאן ישנה חשיבות גדולה לכמויות. ניתן לשלב את תפוח אדמה במזון שאנו אוכלים, אך מומלץ לעשות זאת במסגרת תפריט מאוזן.

הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת.
תאריך:  09/05/2012   |   עודכן:  09/05/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ל"ג בעומר כאן: מה חשוב לדעת על תפוח אדמה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נגה איתן
האם חברות היעוץ האסטרטגי מעצבות את חיינו? לראשונה, בכנס משותף של מרכז חזן במכון ון ליר, ומגאזין "ארץ אחרת", ידבר בכיר מתאגיד ראנד על הקשר עם ממשלת ישראל, ועל תפיסותיו של התאגיד, הנוגעות לעיצוב העתיד החברתי-כלכלי של מדינת ישראל .הכנס יתקיים ביום שני הבא, 14 במאי בשעה 17:00 , במרכז חזן לצדק חברתי במכון ון ליר
יונתן רוזנברג
חדש בהייטק : קמפיין שיווקי ייחודי להשמת יוצאי היחידות הטכנולוגיות של צה"ל – לחברות ההייטק המובילות בישראל; בין היחידות שיוצאיהן המבוקשים ביותר: 8200, 9100 וממר"ם
גילה נאומן
בני נוער בני 15, בעלי מניות בחברת "סופרנובה", ייצגו את אזור השפלה בגמר תחרות "חממה" המתמקדת בחדשנות, עם שקית האשפה החדשה שיזמו "שכיס אשפה" – שקית אשפה מתכלה המפרידה בין מוצק ונוזל    התחרות, בשיתוף עם יזמים צעירים תתקיים ב-21 במאי 2012 בשעה 13:00 במכללה למנהל בראשל"צ, שדרות יצחק רבין 7 ראשל"צ
עופרה מור
לראשונה בישראל בכנס טלדן למידע ב -14-16 במאי    בית המידע והמודיעין הביטחוני IHS Jane’s    ידון בהשלכות איומי הסייבר על הכוחות הצבאיים בעולם    הדיון ייערך במהלך מושב ייעודי למגזר הביטחוני ב-16 במאי    במסגרת כנס טלדן בהילטון ת"א, בהובלתו של אלכסנדר וון-רוזנבך, עורך בכיר ואנליסט ב-IHS Jane’s    עוד משתתפים במושב: תנ"צ (דימוס) מאיר בן-ישי, רח"ט אבטחה, משטרת ישראל, ואלוף (מיל.) עוזי דיין
גלית פריד
פעילות ושעשועי מים במדעטק חיפה בחג השבועות
רשימות נוספות
ל"ג בעומר: זיהום האוויר מזנק פי ארבעה  /  יפעת גדות
פסטיבל 'ביכורי יין וגבינות' ה- 8   /  גלאי תקשורת
בטיחות ובריאות במדורות ל"ג בעומר  /  אסף מואב
להגביל את מוקדי חגיגת ל"ג בעומר  /  עו"ד ורד כהן, עו"ד רענן בר-און
אש לפניו תאכל - על ל"ג בעומר  /  חניאל פרבר
זהירות - מדורע  /  ד"ר בת-שבע מרקוס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il