קרוב ל-40% מהאוכלוסיה הבוגרת מדווחת, לפחות פעם בשנה, על צרבת, 20% ידווחו על כך פעם בשבוע. מדובר באחד התסמינים הנפוצים יותר המאפיינים את המחלה הקרויה – מחלת ההחזר הקיבתי ושטי.
אותה תחושת שריפה בחזה, הלוא היא הצרבת, שלרוב מגיעה לאחר ארוחה, משפיעה רבות על איכות חייהם של הסובלים ממנה, כמו גם על תפקודם היומיומי וכושר עבודתם. "הצרבת נגרמת עקב תפקוד לקוי של סוגר הוושט התחתון, המפריד בין הקיבה לוושט", מסביר ד"ר רם דיקמן, גסטרואנטרולוג, מנהל השירות לתנועתיות מערכת העיכול במרכז רפואי רבין, "למעשה, גורם הפגם בתפקוד הסוגר להחזר תוכן קיבתי אל הושט, מה שנקרא גם רפלוקס. ההחזר מכיל מיצי קיבה חומציים ולא חומציים והם אלו הגורמים לתחושות של צרבת ורגורגיטאציה".
7 כללי הברזל:
אמנם אין הוכחה מדעית חותכת כי שינויים חדים בהרגלי החיים והאכילה מביאים לשיפור משמעותי ולהעלמות מחלת ההחזר ומצד שני, כשאנו צורכים כמויות גדולות מהרגיל של מזון שומני אנו מפרים את האיזון לו הורגלנו וכתוצאה מכך מפחיתים את יכולת הסוגר לשמור מפני חזרה של תוכן קיבתי לושט. לאלו מכם ומכן שסובלים מצרבות ומאותה תחושה של עליית תוכן חומצי ומריר מהקיבה, הנה כמה טיפים וכללי ברזל:
1. להפחית- הפחיתו בצריכת גבינות ומוצרי חלב עתירי שומן והעדיפו על פניהם מוצרים דלי שומן.
שתיית חלב קר לאחר הצרבת הינה מיתוס ותעזור לרגע בודד בלבד, הצרבת תחול גם לאחר שתיית החלב.
2. אל תערבבו - בנוכחות צריכה מוגברת של גבינות עתירות שומן, רצוי להפחית או אף להוריד צריכת מזון שומני אחר או מזון חריף או מתובל, שוקולד, קפה, אלכוהול ומיץ פרי הדר.
3. תתאווררו - מומלץ לצאת להליכה קלה לאחר הארוחה.
4. הגביהו את אזור הראש של המיטה - כך שהראש והכתפיים יהיו גבוהים יותר מהקיבה ובכך ניעזר בכוח המשיכה למנוע מהחומצות לעלות לכיוון הלוע.
5. הימנעו מאלכוהול ומשקאות מוגזים - אלכוהול גורם להתרופפות של סוגר הוושט התחתון ומשקאות מוגזים מגבירים גיהוקים וגורמים לריפלוקס.
6. אכלו ארוחות קטנות בתדירות גבוהה ובאיטיות - כמויות גדולות של מזון נוטות לחזור לוושט. אכילה או שתייה מהירות יכולות גם כן להגביר גזים עקב בליעת אוויר.
7. אכלו את הארוחה מוקדם ככל האפשר, לפני השינה - שכיבה מיד אחרי אכילה יכולה להחמיר ריפלוקס.
לפני נטילת תרופה, יש להיוועץ ברוקח או רופא, ובמקרה שאין שיפור בצרבת יש לפנות לרופא המשפחה שלך.