X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומנים אישיים
איתן טמיר פסיכולוג וראש מכון טמיר מכון תמיר
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
לאור זאת שדיכאון הוא כל-כך נפוץ, ושאנשים רבים נוטלים תרופות אנטי-דיכאוניות, עולה השאלה - מהו בעצם דיכאון ומה הופך אותו לאבנורמלי
▪  ▪  ▪
דכאון מאופיין בסבל רב [צילום: אריק גיי/AP]

כל מי שחווה תקופה דיכאונית בחייו, יעיד כי מדובר בתקופה קשה מאוד שכרוכה בסבל בלתי יתואר. כיום, דיכאון הוא בין המחלות השכיחות ביותר.
כמעט 6.7% מהאוכלוסייה המבוגרת בארצות הברית, חוותה תקופה של דיכאון מאז'ורי בשנה האחרונה. זאת ועוד, מדובר גם במחלה יקרה - בין 1999 ל-2012 אחוז האמריקנים שנוטלים תרופות אנטי דיכאוניות עלה מ-6.8% ל-12%. ההערכה היא, כי עד 2020 השוק הגלובלי לתרופות אנטי דיכאוניות, יהיה מוערך ביותר מ-16 ביליון דולרים.
לאור זאת שדיכאון הוא כל-כך נפוץ, ושאנשים רבים נוטלים תרופות אנטי-דיכאוניות, עולה השאלה - מהו בעצם דיכאון ומה הופך אותו לאבנורמלי.
ארגון הבריאות הנפשית העולמית מגדיר תקופה של דיכאון מז'ורי כ:
"תקופה של שבועיים או יותר שבמהלכה יש מצב רוח מדוכא או חוסר עניין או הנאה, ולפחות ארבעה סימפטומים שמשקפים שינוי בתפקוד, כמו: בעיות בשינה, אכילה, אנרגיה, ריכוז ודימוי עצמי".
ההגדרה מתיישבת למעשה עם דבריו של מת'יו יוסטון, חוקר אשר מנסה לאפיין את הדיכאון בצורה מעט רחבה יותר. יוסטון מתאר דיכאון כ"מצב של שבירה, פגם במערכת, משהו שיתוקן ויעבור".
בהמשך לכך, יוסטון מציג מספר מחקרים אשר שופכים אור שונה על מחלת הדיכאון. מחקרים אלו מציגים טיעון לפיו, דיכאון יכול לשרת מטרה חיובית במהלך ההתפתחות האבולוציונית. זאת, כאשר בנסיבות מסוימות דיכאון עשוי להניב תובנות חדשות ומשמעות אישית.
עם זאת, דיכאון מאופיין גם בסבל רב של החולה, ועל כן אין כוונת אמירות אלו להפחית מכמות הכאב שדיכאון עלול לגרום, אלא רק להציע את השימושים שהוא עשוי להניב.
בהמשך לכך, במרכז היצירה של יוסטון, עומד פאול אנדרווס, פסיכולוג אבולוציוני מאוניברסיטת McMaster בקנדה. לדידו, דיכאון יכול להיות "התאמה לניתוח בעיות מורכבות". הוא מתייחס לסימפטומים הקשורים בדיכאון ורואה כיצד הם עשויים לתרום לאדם מבחינה אבולוציונית. למשל, אנשים שהם בדיכאון, עלולים לסבול מאנהדוניה, חוסר יכולת לחוות הנאה. כמו-כן, הם גם נוטים לחשיבת רומינציה (מצב בו האדם עסוק בחשיבה על נושא מסוים באופן מעגלי וחזרתי, ללא יכולת להרפות ממנו), הם חווים יותר שנת REM, שהיא שנת חלום, אשר מקושרת עם גיבוש הזיכרון.
לפי חוקרים אלו, כל הסימפטומים הללו משקפים תוכנית אבולוציונית, כאשר אלו "מסיטים אותנו מהמרדף הנורמלי של החיים וממקדים אותנו בהבנה או בפתרון הבעיה שבעקבותיה הופיע הדיכאון", כפי שמסכם זאת יוסטון. נראה זאת למשל בדוגמה של דיכאון לאחר פרידה. תקופת הדיכאון שלאחריה, מציגה למעשה מצב חלופי, בו אדם יכול לשים לב למה שפגע בו והוביל לדיכאון. בהתאם לכך, נמצא במחקר הקשור לדיכאון, כי 80% מתוך מדגם של 61 אנשים העידו, כי חשיבת הרומינציה הניבה גם יתרונות, בעיקר בלהעריך בעיות ולמנוע טעויות בעתיד.

מאמר שלי בבלוג: דיכאון לאחר פרידה מכלב

זו למעשה "היפותזת הרומינציות האנליטיות". מדובר למעשה בהמשגה מחדש של מחלת הדיכאון, המשגה שיש בה משהו מאוד עוצמתי, תוך הבנה כי ישנה עוד דרך ארוכה במחקר ביחס לכך.
מחקר נוסף שעוזר לשפוך מעט אור על המשגת הדיכאון, הוא מחקרה של לאורה קינג, פסיכולוגית מאוניברסיטת Missouri. לאחר שקינג חקרה את הנושא ואת החוויות של אנשים בחיפוש אחר משמעות החיים, היא טוענת כי המשמעות שאנשים מפיקים מחוויות קשות, תלויה לא רק בכמות הסבל שחוו, אלא בהרחבה של ההתבוננות בה ובמשמעות שניסו לתת לה.
בהמשך לאותו היגיון, ניתן להניח כי במידה ולתקופות דיכאוניות יש מטרה מסוימת, והיא להבין "מה התעקם" או "מה השתבש", אולי הטיפול התרופתי בדיכאון הוא לא מספיק כשלעצמו. למה הדבר דומה? אם נשברה לך הרגל, והטיפול בשבר כולל רק כדורים משככי כאבים, במקום טיפול שמנסה לטפל בשבר ולאחות אותו.
נראה אפוא, כי אם הטיפול בדיכאון לא כולל רק הקלה בכאב, כפי שצוין למעלה, ייתכן ששיטת הטיפול המוצעת כיום צריכה להשתנות מעט. טיפול שכזה מצריך ראייה סובייקטיבית עמוקה, ולא רק תהליך אוביקטיבי. דא עקא, ראייה סובייקטיבית שכזו נתפסת לעיתים כפחות אמיתית או נכונה, משום שהיא מתייחסת אל כל פרט בנפרד, ולא אל ההפרעה כמכלול, כפי שנהוג לכתוב עליה בספרות.
בעיה נוספת הקשורה לכך, היא שעלותם של טיפולים פסיכולוגיים, למשל טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (כזה שמנסה להתמודד עם טעויות קוגניטיביות של הפרט, ועם ההשלכות ההתנהגותיות הנלוות לכך), או טיפול פסיכואנליטי, אינה נמוכה, ועל כן ייתכן שחברות הביטוח לא יתמכו בהן במיוחד, אלא יעדיפו טיפול פסיכיאטרי ממוקד, שדורש פחות משאבים, כמו משאב הזמן.
עם כל זאת, ההתייחסות אל תקופה דיכאונית כאל תקופה מלמדת, עשויה להיות בעלת היבטים חיוביים רבים, על-אף שיתכן שטיפול בדרך סובייקטיבית שכזו מצריך מטפל המוכשר לכך. רעיון זה מתקשר להיבט נוסף - במקום לנסות להתנתק מהסבל (זה שנלווה לדיכאון או להפרעות אחרות), התחברות לעולם הפנימי של האדם עשויה להיות זו שתעזור לו להתגבר על אותו סבל, "יציאה דרך הפצע". כך שנראה שקטבסיס (ירידה, ביוונית) מוביל לקטרזיס (זיכוך ביוונית), או כפי שניסח זאת שלום חנוך - "שיימשך הלילה, אהובתי אל פחד, תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר".
מבוסס על מאמר סקירה שפורסם במרכז הלאומי למידע ביוטכנולוגי של ה-NCBI.

תאריך:  27/06/2017   |   עודכן:  27/06/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 שלום  חנוך / Shalom Hanoch
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שמחה סיאני
כדרכי, אני באה מוקדם יותר מהשעה היעודה, כדי לבחון את הסביבה בה אני מספרת, להתכונן להופעה ולפנות את הראש מטרדות היום. הגעתי ל"גן עץ התות" בשעה 14:30 וישבתי על אחד הספסלים המוצלים בגן והסתכלתי סביבי
עפר דרורי
ספר מתח שונה מהרגיל גם באווירה שלו המתרחשת באזורי טבע פחות מוכרים וגם בהתמודדותה של הבלשית החוקרת לא רק עם פרטי החקירה עצמה אלא גם עם עברה
אלונה ספטון
סיפור קצר שלי על ירושלים והשרות הצבאי בה בפיקוד מרכז מצודת כפיר    התעסקות בבעיה של שועפט
איתמר לוין
חקירת הפרשה הרוסית מתקרבת יותר ויותר לדונלד טראמפ, והרפובליקנים מתחילים לחשוש כיצד היא תשפיע עליהם בבחירות אמצע הקדנציה. טיים סבור, שקרוב לוודאי שבשל כך תיפתח נגד הנשיא חקירה בחשד לשיבוש הליכים
אהוד פרלסמן
סיפורו העגום של ימני בעל שתי ידיים שמאליות, שרצה להחליף רגליים קרושות במופלטות, ואחרי שגמר לאכול ערמת בצק מטוגנת למחצה, הרגיש כמו חבית דבש מקזבלנקה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il