X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שיפוט מהיר / ג'ויה סקפה-שפירא

יתרון לקוטן

אולם מעצרים קטנטן בבית משפט השלום בירושלים מאפשר לשמור על הסדר והשקט יותר מאשר אולמות גדולים בדיונים עצמם מתברר שהשופטת ג'ויה סקפה-שפירא מכירה את הרקע המשפטי יותר טוב מאשר הצדדים
▪  ▪  ▪
סקפה-שפירא. "מתחילה לקחת אישי"

השופטת: ג'ויה סקפה-שפירא, בית משפט השלום בירושלים
המועד: יום ראשון, 4.1.2015, שעה 12:30
הנושא: מעצרים
כבר יצא לי לכתוב כאן יותר מפעם אחת, שבית משפט השלום בירושלים הוא בניין נהדר - עם בעיה קטנה אחת: הוא אינו מתאים לשמש כבית משפט. אולמה של השופטת ג'ויה סקפה-שפירא הוא כנראה אחד הקטנים ביותר בבניין, ודווקא הוא משמש לפעילות שמצריכה הרבה מאוד מקום: מעצרים. אבל אחרי כשעה באולם עולה המחשבה, שאולי דווקא במקרה הזה - יש יתרון לקוטן.
כאשר נכנסתי לאולם, רק תעודת העיתונאי-אפשרה לי להישאר בו, משום שהוא היה מלא עד אפס מקום בעצורים, בני משפחותיהם והמתורגמן העברי-ערבי. אלא שלא בטוח שזה כל כך רע, כי העובדה שניתן להכניס לאולם רק את מי שנוגעים לדיון המתנהל בו, מונעת את המהומה הקבועה של אולמות מעצרים. כפי שנראה בפעם הבאה, אותה תמונה מתגלה באולם הסמוך של השופטת מרים קסלסי.
"שלום, צהריים טובים", פונה סקפה-שפירא לעצור. התובע מגיש כתב אישום מתוקן, סקפה-שפירא תוהה מדוע אינו עושה זאת דרך המזכירות, אך מתרצה ומאפשרת להגיש אותו. הסניגור מבקש לבטל את כתב האישום - המייחס למרשו תקיפת שוטר - בנימוק של הגנה מן הצדק. ההסבר: הנאשם התלונן שהשוטר תקף אותו, ונוהל פרקליט המדינה מחייב לקבל אישור ממח"ש להגשת כתב האישום במקרה כזה - אך האישור טרם התקבל.
מצאה את התקדים
התובע מבקש לקיים את הדיון בכל זאת, אך סקפה-שפירא אינה עושה לו חיים קלים: "כי? אתה מסתמך על?". האינטרנט של סקפה-שפירא אינו פועל, היא אינה יכולה לראות במו עיניה את הנחיות פרקליט המדינה ופונה לסניגור: "יש לך במקרה העתק של זה? אני רוצה לראות אותן, אם לא מפריע לך". הסניגור מחפש את המסמך בטלפון הנייד שלו, אבל סקפה-שפירא מעדיפה להכריז על חמש דקות הפסקה. היא חוזרת הרבה יותר מהר, ובינתיים מחכים לעציר שיצא לשירותים.
כאשר האיש מוחזר לאולם, סקפה-שפירא מכתיבה את החלטתה (לא ממש רהוטה; יש הרבה "אה" במהלך ההכתבה). "ההנחיה [של פרקליט המדינה] מחייב את המשטרה, לא את בית המשפט", היא מזכירה. ואז מתברר מדוע נזקקה להפסקה: סקפה-שפירא מצאה החלטה של בית המשפט העליון בנסיבות דומות, ולפיה העדר אישור של מח"ש אינו מקים הגנה מן הצדק. שימו נא לב: סקפה-שפירא מצאה את ההחלטה, לא התובע שגמגם כאשר שאלה אותו מדוע לדעתו יש לקיים את הדיון בכל זאת.
כעת טוען הסניגור שניתן להסתפק במעצר בית, בין היתר משום שהנאשם היה שיכור כלוט, לא ידע שמולו ניצבים שוטרים ולכן לא התקיים היסוד הנפשי של כוונה. כאשר התובע מגיב, סקפה-שפירא שוב נחלצת לעזרתו ומשלימה את דבריו: "התקיפה היא עבירה של מודעות, לא של כוונה". הסניגור חוזר על טענתו של החשוד לפיה הוא הוכה במעצר, וסקפה-שפירא שואלת: "הוא צולם בחקירה לאחר שנעצר?". התשובה שלילית, ומכאן שאין ראיות לאותן מכות. סקפה-שפירא ממקדת את הדיון כאשר מצד אחד היא מבקשת מהסניגור שלא להפריע, ומן הצד השני - מבקשת מהתובע להתייחס לחלופת המעצר המוצעת.
אחרי דיון ממצה ויעיל, סקפה-שפירא מכתיבה את החלטתה: תוך הפניה לסעיף הרלוונטי בחוק העונשין (שגם אליו לא הפנה אותה התובע), היא קובעת שהמחשבה הפלילית התקיימה גם אם הנאשם היה שיכור. "השכרות מגבירה את המסוכנות ולא מפחיתה אותה", היא דוחה את טענתו המרכזית של הסניגור. לאיש יש תשע הרשעות קודמות, כולל בעבירות אלימות ואיומים - עובדה המגבירה גם היא את מסוכנותו. סקפה-שפירא משתמשת, וזאת יש לומר לשבחה, במשפטים קצרים וברורים. אחרי כל זה, היא מורה לשירות המבחן לבחון עד 19.1.15 את החלופה המוצעת, תוך שהיא מוסיפה רמז ברור: "גם בהתייחס למסוכנות". הדיון הבא, היא מסיימת, יתקיים ב-21.1.15.
הסניגור בכביש 1
בין לבין, מישהו מכניס לסקפה-שפירא מסמכים לחתימה. היא לא ממש מרוצה: "למה עכשיו? [היית צריך להביא ב]שמונה וחצי". האיש טוען שהתקבל אישור מסגן הנשיאה להגיש עכשיו, סקפה-שפירא מעיינת וחותמת.
את התיק הבא היא מסיימת במהירות, לנוכח הסכמתו של הסניגור למעצר לנוכח חוות דעתו של שירות המבחן, אבל עכשיו אי-אפשר להתקדם, כי הסניגור הבא טרם הגיע. סקפה-שפירא מחייכת: "הוא לא הגיע וגם לא עונה. אני מתחילה לקחת את זה אישי, זה פעם שנייה השבוע". התובעת איתרה אותו בטלפון, יוצאת לדבר וחוזרת: "זה יקח זמן, הוא על כביש 1". אשת יחידת נחשון: "וואו, הוא רציני? מתי הוא אמר, עוד שעה?". התובעת: "אני מקווה שפחות". לסקפה-שפירא אין ברירה אלא לצאת ללשכה, ושוב אנו רואים שהחוליה החלשה ביותר במערכת היא עורכי הדין.
השורה התחתונה:
כאשר השופט בקיא יותר מן הצדדים במסד המשפטי, זה אומר משהו גם עליהם וגם עליו. סקפה-שפירא מכירה היטב את החומר, מתמרנת בין התיקים ביעילות שמאפשרים לה הצדדים ומצליחה לשמור על אווירה עניינית באולם טעון ורגיש.
מזג שיפוטי: 9.
יעילות: 9.

תאריך:  17/02/2015   |   עודכן:  17/02/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יתרון לקוטן
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הקוטן קובע
אהרון שחר  |  17/02/15 14:31
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
המדור נכנס לאולמו של השופט שמאי בקר בהנחה שכאן לא יהיה שגרתי, והציפיות התגשמו - במובן החיובי של המילה. מעטים השופטים המצליחים להשרות אווירה כה נינוחה בדיונים פליליים, בלא לפגוע ביעילות ההליך ובזכויות הצדדים
איתמר לוין
התערבות נדירה של ערכאת הערעור: העליון זיכה אדם שהורשע בחטיפת ילד לצורך ביצוע עבירות מין, לאחר שקבע - בניגוד לדעתם של אלרון, גרשון ואליקים - שיסודות העבירה לא הוכחו
איתמר לוין
ההרכב בראשותו של יוסף אלרון הרשיע צעיר בביצוע פדופיליה, אך בפסק הדין - שנכתב בידי השופט עודד גרשון בהסכמת אלרון והשופט אברהם אליקים - לא הייתה התייחסות לטענות מרכזיות של הנאשם
איתמר לוין
זוהי הפעם השלישית בתוך שבעה חודשים בה קובע בית המשפט העליון, כי השופט התל-אביבי הבכיר אינו פועל כשורה    עם זאת, בשני מקרים דחה העליון את הערעורים על חומרת העונש
איתמר לוין
הסניגורים באולמה של שופטת התעבורה מגי כהן עושים כמעט ככל העולה על רוחם, היא אינה מצליחה להשתלט עליהם ומאבדת את סבלנותה כלפיהם. לעומת זאת, היא מפגינה לא מעט אורך רוח כלפי נאשם שאינו מיוצג
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il