X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
יו"ר שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, מבקר את תוכניותיו של שר האוצר המיועד להוזיל את הדירות "דיבורים על הוזלת הדירות ירתיעו יזמים" פירוק הרשות יביא להקפאת מכירת מגרשים" הפתרון: בניה ממשלתית-תקציבית
▪  ▪  ▪
דנוס. לוותר על החזון [צילום: מן הטלוויזיה]
כחלון. האם יפרע את ההבטחה? [צילום: פלאש 90]

ביום רביעי השבוע (18.3.15), קצת לאחר שנודעו התוצאות האמיתיות של הבחירות לכנסת, נפגשו נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, ויו"ר לשכת שמאי המקרקעין אוהד דנוס. הנושא: מה לייעץ לשרים, איך לקדם את הבנייה למגורים, איך להקל על יוקר הדירות, המעיק על חלק ניכר מהאזרחים. דנוס, 46, הוא איש מקצוע אוביקטיבי, העוקב שנים רבות אחרי הנדל"ן, מעורב בהערכות שווי גדולות, אבל אין לו, ככל הידוע, אינטרס אישי בעסקות בתחום זה. מה הוא מציע לשר האוצר החדש, כנראה משה כחלון.
"קודם כל היית מציע לו לוותר על החזון ועל התוכנית לבנות 250,000 דירות בשנים הקרובות. זה לא ריאלי"
- מדוע?
דנוס: "לכאורה, מוכנים כיום מגרשים, יזמים וציוד לבניית רבבות דירות. אבל בפועל אי-אפשר להתחיל בבניה, בגלל חסמים. בניית כמה פרויקטים תקועה בשל הצורך לבנות מחלף, שנמצא עדיין בתכנון. במקום אחר אי-אפשר להתחיל לבנות, כי לא הקימו מכון לטיהור שפכים. פרויקטים מתעכבים, בגלל ויכוח עם הרשות המקומית, אם וכמה דירות קטנות לבנות. לחלק מהרשויות אין תקציב לבנות תשתית, כולל מוסדות חינוך וציבור".
- אבל כחלון מדבר, לפחות, על הוזלת הדירות, ונותן תקוה.
דנוס: "בדיוק להפך. כשמדברים על תחזית שלפיה הדירות יוזלו, הדבר מרתיע קבלנים ויזמים. מדוע לבנות, אם התחזית היא שהמחירים יירדו, ורווחיהם יקטנו?".

"פירוק יביא להתייקרות דירות"

- תוכנית אחרת של כחלון היא לפרק את רשות מקרקעי ישראל.
דנוס: זה רק יזיק, ולא יועיל. הרשות ממילא בדרך לפירוק, כי הקרן הקיימת הודיעה, שבחודש יולי תוציא את קרקעותיה מהרשות, תקים מינהל משלה ותשווק אותן באופן עצמאי. אי-אפשר "לפרק רשות" בפה. הפירוק לרשויות שיתחרו זו בזו נשמע נחמד על הנייר. לאמיתו של דבר, זה הליך שימשך בין 4 ל-5 שנים. בכל התקופה זו יואט או יוקפא שיווק המגרשים. יהיו בשוק פחות מגרשים, ההצע יקטן והמחירים יעלו".
אחרי שגמר לבקר בחריפות את תוכניותיו של משה כחלון, מן הראוי כמובן שאוהד דנוס לא רק ימתח ביקורת, אלא גם יציע דרכים שיביאו להגדלת היצע הדירות. ובכן, שאלתי אותו, מה הוא מציע לעשות.

"לחזור למדיניות של הבטחה לרכישת דירות"

דנוס: "על הממשלה לחזור למדיניות הבטחת רכישה, שהופעלה בעשור הקודם על-ידי שר הבינוי דאז, אריאל שרון. אז, בדומה למצב כיום, היה צורך לבנות במהירות רבות רבבות דירות, אם כי ליעד שונה - עולים מחבר המדינות. על הממשלה להודיע, שכל מי שיתחיל לבנות מספר מסוים של דירות, בלוח זמנים מואץ שיקבע, ובאזורים שתחליט עליהם, יקבל מטריית ביטחון: יזמים שלא יצליחו למכור את הדירות במחירים שיקבעו, תרכוש מהם הממשלה את הדירות, במחיר שיבטיח רווח סביר ולא מוגזם הממשלה תחתום עם כל קבלן או יזם על חוזה מחייב. הדבר ידרבן קבלנים ויזמים לבנות. כמעט ולא יהיו סיכונים. אם יבנו על-פי לוח הזמנים שנקבע, מובטח להם רווח סביר".
- זה יעבוד?
דנוס: "הניסיון בתקופת אריאל שרון הוכיח שהשיטה עובדת. מדיניות שרון, שננקטה בשעת חרום בענף, הביאה בעשור הקודם לבניית רבבות דירות ויותר, ולפתרון המחסור בדירות לעולים מחבר העמים".

"על הממשלה ליזום גם דיור להשכרה"

האם ואיך אפשר לקדם בנייה להשכרה?
דנוס: "על הממשלה להיכנס גם לתחום זה. עליה ליזום בניה תקציבית להשכרה על מגרשים הנמצאים בבעלות המדינה".
כל זה דורש, כמובן כסף, הרבה כסף, אולי מיליארדי שקלים. אין ביטחון שהתקציב יוכל להקצות סכומים גדולים אלו. דנוס לא מצביע על מקורות תקציביים למימון עסקות אלו. לכן, אומרים דנוס ויזמים אחרים, כדאי לחשוב על מסלול חילופי להגדלת היצע הדירות: הזרמת עוד גורמי יצור לשוק.

"שלוש שנים במו"מ עם סין"

דנוס: "לדברי בובליל וגורמים אחרים, חסרים כיום כ-20,000 פועלי בניין. הפועלים הזרים שכבר נמצאים, בעיקר מסין, מנצלים את המחסור, דורשים ומקבלים שכר גבוה מאוד, המייקר את הדירות".
קבלנים בשטח מספרים ל-News1, שפועל סיני משתכר 20,000 שקל בחודש, לעתים קרובות נטו, מזומן ביד. אם הוא מומחה במקצועו, או מנהל עבודה, יגיע שכרו ל-25,000 שקל נטו ויותר לחודש. המחסור לא רק מאיט את בניית הדירות, אלא גם מייקר אותן, על-ידי שכר העבודה הגבוה שמקבלים הפועלים.
אז מדוע לא מביאים עוד פועלי בניין זרים?
דנוס: ידוע לי שמשרד החוץ מנהל זה שלוש שנים מו"מ בעניין זה עם ממשלת סין. די. צריך לגמור את הפרשה. בעיה נוספת היא, שהנושא מפוצל בין ארבעה משרדים. צריך לרכז הכל ביד אחת. אפשר להביא מסין גם אלפי מנהלי עבודה, שחסרים כיום".

"לדאוג שיהיו פועלים יהודים"

ואם אי-אפשר יהיה להביא די עובדים ומנהלי עבודה מסין?
דנוס: "אזי, וגם במקביל, על הממשלה לקדם מהלך נוסף - להגביר את ההכשרה המקצועית לפועלי בנין מקומיים, יהודים ולא-יהודים. ידוע לי שנעשים כמה דברים בכיוון זה, אך לא די בכך. קרן משותפת להתאחדות בוני הארץ ולהסתדרות פועלי בניין מנסה לקדם את ההכשרה המקצועית. יש לסייע לקרן, כדי לגייס עוד ועוד עובדים מקומיים, ולהקל על המחסור. כוח האדם הקיים כיום מאפשר לבנות 40 עד 45 אלף דירות בשנה. אם רוצים לבנות הרבה יותר, לא די להקצות קרקעות. בלי פועלים אי-אפשר לבנות"
יש גם בעיה של אשראי בנקאי?
דנוס: "לא. נדמה לי שכרגע יש די אשראי בנקאי וחוץ-בנקאי למימון הבנייה, גם בהיקף גדול יותר מהנוכחי".

"אל תחטאו בחטא היוהרה"

מה אתם, שמאי המקרקעין, עושים כדי לקדם ולהאיץ בניית דירות?
דנוס: "1,500 שמאי המקרקעין, שרובם הגדול מאוגד בלשכת השמאים, אינם מעכבים את הבנייה. אנחנו עורכים בכל המהירות האפשרית את השומות הדרושות לגבי שווי מגרשים, היטל השבחה וכל נושא אחר. השמאים שלנו מוסרים לעתים את חוותדעתם אפילו לפני התאריך שנקבע להם".
תוכלו לעשות עוד משהו?
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין משחרר הצהרה: "השמאים והלשכה מוכנים לייעץ לממשלה בכל נושא שיסייע לקידום והאצת הבנייה למגורים. אני מקוה שהממשלה החדשה לא תחטא בחטא היוהרה של "אנחנו יודעים הכל", ותפנה לגופים מקצועיים, כולל השמאים, כדי לקבל יעוץ מקצועי".
הכנתם שומות לחוק מע"מ 0%, שהיה כנראה חלק מיוהרה של שר האוצר הקודם. מה יצא מזה?
דנוס: "השמאי הממשלתי טל אלדרוטי שכר צוות של 60 שמאים בכל הארץ, כדי לערוך שומות של המגרשים, שהיו מיועדים לבניית דירות ללא מע"מ. השמאים קיבלו שכר טירחה של כ-3 מיליוני שקלים, עבדו בכל המהירות האפשרית, כדי להכין את השומות ולקדם את הבנייה. מה יצא מזה בסוף? לא כלום, החוק הוקפא, וכל התוכנית הלכה לאיבוד".

תאריך:  20/03/2015   |   עודכן:  20/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"כחלון לא יוכל לבנות 250 אלף דירות"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אין צורך בפועלים סינים.
אורי... .  |  22/03/15 08:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד תמר פרוש
בית המשפט העליון קובע, כי קיימים זיכרונות מודחקים של טראומה בדמות עבירות מין, אך מדגיש שההרשעה אינה רק על-פי הזיכרון אלא גם על בסיס ראיות תומכות
מעיין כפיר
מה הקשר בין גוגל לחלומות, איך אפשר לטפח קריירה צדדית תוך כדי שינה, ועל מה חולמות חיות המחמד שלכם
טובה ספרא
הכוכבים לא משקרים! למרות כל המניפולציות של כלי התקשורת והעיתונאים, רק הציבור הכריע ובחר במי הוא רוצה כראש ממשלה    גם ליקוי החמה "עזר" לשנות את התמונה, ופגע במפה האישית של הרצוג    לא כל מה שמשמיעים לנו הפוליטיקאים לפני ליקוי החמה יעמוד במבחן המציאות
כתב העת ריבונות
כדי להתרשם מרצינות כוונותיהם של הפלשתינים יש להקשיב לשיח הפנימי שלהם, לספרי הלימוד שלהם, לאתרי האינטרנט הרשמיים של ההנהגה שם, לנאומים ולתוכניות הטלוויזיה של ילדי הרש"פ    מי שעושה את זה מדי יום הוא איתמר מרכוס, ראש מכון 'מבט לתקשורת', שמספר על כמה תובנות שהישראלי הממוצע חייב להכיר
עמי דור-און
מערכת היחסים המלחמתיים בין אירן לישראל אינה מובילה למלחמה בשלב זה, כיוון שהיא בנויה על כוח ההרתעה הישראלי    לפי פרסומים זרים יש לישראל נשק גרעיני בשעה שלאירן בינתיים אין פצצה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il