X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
קברו של רפיק אל-חרירי בביירות [צילום: AP]
לאחר עשור: רצח חרירי עוד לא פוענח
לבנון ציינה לאחרונה 10 שנים לרצח ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, ומי שנחשב לאיש ששיקם את לבנון לאחר מלחמת האזרחים הארוכה בשנות ה-70' וה-80'. עד כה, ועדת החקירה הבינ"ל שהוקמה לצורך העניין כשלה בהבאת האמת אל האור, כאשר 4 החשודים ברצח נעלמו ונשפטים בהעדרם. בשנים האחרונות, מלחמת האזרחים בסוריה הפנתה את תשומת הלב המקומית והבינ"ל מהעניין וסוף הפרשה נראה רחוק

ב-15 בפברואר ציינו רבים בלבנון עשור להירצחו של ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי, אחת מן הדמויות הנערצות אך גם השנויות במחלוקת בארץ הארזים. רצח חרירי והחקירה שנלוותה לו יצרו סערה פוליטית בלבנון והדים רבים בתקשורת העולמית, ובמשך שנים סירבה פרשה זו לרדת מן הכותרות. אך נראה שאירועי האביב הערבי, פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ועלייתו לתודעה של ארגון דאעש הסיטו את תשומת הלב הציבורית מחקירת הרצח שנותרה לא פתורה. סוגיה זו כבר אינה מופיעה בעיתונים ובאתרי האינטרנט ומעטים יודעים כי בינואר 2014 נפתח משפטם שלא בפניהם של ארבעה חשודים מארגון חיזבאללה בבית הדין המיוחד בהאג לחקירת רצח חרירי.
שנוי במחלוקת
רפיק אל-חרירי נולד בצידון למשפחה סונית ב-1944. את הונו וקשריו הרבים בעולם יצר כקבלן בנייה בסעודיה, והיה מן המארגנים של השיחות ב-1989 בעיר טאיף שהובילו לסיומה של מלחמת האזרחים בלבנון. בין השנים 2004-1992 שימש חרירי פעמיים כראש ממשלה, כאשר הדעות על אודות כהונותיו חלוקות. מחד-גיסא מיוחס לחרירי שיקומה של לבנון ההרוסה בשנים שלאחר המלחמה, בעיקר באמצעות השקעות זרות שהושגו בשל קשריו הענפים. מנגד הואשם חרירי בשחיתות ובניהול מדיניות כלכלית שהובילה לחוב ציבורי עצום ופערים חברתיים.
בהיותו ראש ממשלה קנה לעצמו חרירי אויבים רבים. מאבקי כוח בלתי פוסקים עם הנשיא אמיל לחוד, ראש הצבא לשעבר ותומך נלהב של הנוכחות הסורית בלבנון, הובילו את חרירי למסלול התנגשות עם מנהיג סוריה בשאר אל-אסד, אשר אף איים "לשבור את לבנון על ראשו של חרירי". בנוסף, חילוקי דעות עם חיזבאללה על אודות ההתנהלות מול ישראל יצרו מתיחות בינו לבין הארגון השיעי.

מי רצח אותו?

במישור המקומי, גרם רצח חרירי לקרע עמוק בחברה הלבנונית, פיצל את המערכת הפוליטית לשניים, וליבה את היצרים העדתיים במדינה. ברמה האזורית הוביל הרצח לנסיגה הסורית מלבנון לאחר 30 שנות כיבוש והפך את לבנון לזירה נוספת במאבק הסוני-שיעי במזרח התיכון

ב-14 בפברואר 2005 החריד פיצוץ אדיר את ביירות והרג את חרירי, כאשר רבים הפנו אצבע מאשימה כלפי דמשק. לרצח הייתה השפעה אדירה במספר מישורים. במישור המקומי, גרם רצח חרירי לקרע עמוק בחברה הלבנונית, פיצל את המערכת הפוליטית לשניים, וליבה את היצרים העדתיים במדינה. ברמה האזורית הוביל הרצח לנסיגה הסורית מלבנון לאחר 30 שנות כיבוש והפך את לבנון לזירה נוספת במאבק הסוני-שיעי במזרח התיכון.
במישור העולמי גרר רצח חרירי תשומת לב נרחבת ללבנון והשקעת מאמצים וכספים רבים בניסיון לפתור את תעלומת הרצח. כמה חודשים לאחר ההתנקשות, הוקמה ועדת חקירה מיוחדת של האו"ם אשר נפתחה בקול תרועה, ביצעה מספר מעצרים ובחנה את הקשר למשטר הסורי. אך התנהלות שגויה של הוועדה, עדים לא מהימנים וחוסר שיתוף פעולה עיקש מצד הסורים הובילו לכך שעם השנים התמוססו התקוות לפתרון מהיר ומציאת "האקדח המעשן" המוביל לבשאר אסד.
בנוסף, ב-2008 התגלו ראיות מניתוח התקשורת הסלולרית מיום ההתנקשות אשר הובילו דווקא לחיזבאללה. בשל כך, במקום הוועדה הוקם ב-2009 בית הדין הבינלאומי המיוחד בהאג לחקר רצח חרירי, כאשר עיקר מאמצי החקירה הופנו כעת כלפי "מפלגת האל" (חיזבאללה) והחוקרים אף הודיעו ב-2010 כי הם קרובים להגשת כתבי אישום.
אך בשלב זה התפרץ האביב הערבי במלוא כוחו בראשית 2011 והתגלגל עד מהרה למלחמת אזרחים עקובה מדם בסוריה השכנה. כאשר פרסם בית הדין המיוחד ביוני 2011 את כתבי האישום נגד ארבעה פעילי חיזבאללה, מעטים מחוץ ללבנון הביעו התעניינות ועיקר תשומת הלב העולמית הופנתה למהומות ולאלימות הקשה במדינות כמו סוריה, לוב ומצרים. אחת הסיבות לכך היא שהנאשמים היו פעילים מדרג נמוך עד בינוני אשר נעלמו מעל פני האדמה.
בנוסף, התובעים אף הודו כי כתבי האישום מבוססים על הראיות הסלולריות בלבד וכי אין לנאשמים כל עילה לרצוח את חרירי. הסתבר כי ההר הוליד עכבר – חקירה אשר החלה בהאשמות כבדות כלפי הנשיא אסד ובכירי הממשל הסורי, הסתיימה לאחר שש שנים בהאשמת "שליחים" לבנונים חסרי מניע. תחושות הפספוס והאכזבה היו בשיאן והתעלומה הגדולה נותרה בלתי פתורה – מי הורה לרצוח את רפיק אל-חרירי?

אור בקצה המנהרה?

האם יש אור בקצה המנהרה? יכול להיות שדווקא מלחמת האזרחים בסוריה היא שתביא את הפתרון לפענוח רצח רפיק אל-חרירי. במהלך 2012, כאשר היה נראה שבשאר אסד עומד לאבד את שלטונו, חוקרי בית הדין המיוחד קיוו כי נפילתו תוביל לגילוי הראיות אשר יפלילו את בכירי המשטר הסורי בעלי המניע לרצח. מעבר לכך, ניתן אף לחשוד כי אחת הסיבות שבגינן חיזבאללה התערב בנעשה בסוריה ונלחם להצלת משטרו של אסד, היא החשש כי יתגלו ראיות כנגד דמויות בכירות יותר בארגון.
בנוסף, אם פעילי חיזבאללה אכן ביצעו את ההתנקשות, אז מה היא מידת המעורבות האירנית בעניין? כידוע, המשטר האירני מצוי כבר שנים ביריבות ומאבקי השפעה מול הסעודים, פטרוניו לשעבר של רפיק אל-חרירי. בכל אופן, נראה לעת עתה כי לאחר ארבע שנים הלחימה בסוריה הגיעה למבוי סתום וכי אין פתרון באופק, דבר המעיב על התקווה למצוא תשובות בדמשק.
בינתיים נמשך בהיעדרם המשפט של ארבעת פעילי חיזבאללה בבית הדין המיוחד בהאג. נכון להיום, העידו 41 עדים והוצגו 530 פריטי ראיות בפני שופטי בית הדין, אך אין תגליות מרעישות. ביולי 2013 האשים בית הדין פעיל חיזבאללה נוסף אשר חשוד כי העביר קלטת הודאה מזויפת ברצח חרירי לערוץ אל-ג'זירה, זאת כדי להסיט את החשד מן הקושרים האמיתיים. משפטו של פעיל זה (הנעדר אף הוא) עוד לא נפתח, אך התובעים שואפים למזגו עם משפטם של ארבעת החשודים המקוריים.
אגב, אחד מן החשודים – מוסטפא באדר א-דין, הינו הגיס של עימאד מורנייה, 'רמטכ"ל' חיזבאללה לשעבר אשר חוסל בדמשק ב-2008, בפעולה שיוחסה לישראל. בנוסף, בית הדין הוסמך לחקור ניסיונות התנקשות נוספים אשר התרחשו בלבנון מאז רצח חרירי. הסיבה לכך היא שניסיונות אלו מיוחסים אף הם למשטר הסורי והחוקרים מקווים כי חקירתם תניב ראיות המקשרות בין כלל המקרים.
לבנון של היום עדיין סוערת. האלימות העדתית ממלחמת האזרחים בסוריה זולגת יותר ויותר לשכנה ממערב. הקיפאון הפוליטי במדינה, אשר נמשך כאמור מאז רצח חרירי, מונע כעת את בחירתו של נשיא חדש בלבנון וגרם לדחייתן של הבחירות לפרלמנט. מיום ליום מתגבר החשש כי ייפרם האיזון העדין בין גורמי הכוח העדתיים במדינה וכי לבנון תדרדר למלחמת אזרחים נוספת, ממנה היא כבר עלולה שלא להתאושש. כאמור, לאחרונה ציינו רבים בלבנון עשור לרצח חרירי. עשור של תקווה וציפייה כי יימצא פתרון לאחת התעלומות המשמעותיות והמשפיעות ביותר בהיסטוריה של המדינה.

פורסם במקור: מגזין המזרח הקרוב
תאריך:  25/03/2015   |   עודכן:  25/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לאחר עשור: רצח חרירי עוד לא פוענח
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
קטר התחילה בשיקום ישיר ברצועת עזה של הריסות מבצע "צוק איתן" בתיאום עם חמאס וישראל. בתנועת חמאס יש קורת רוח והיא מנסה במקביל לחדש את קשריה עם סעודיה
יוני בן-מנחם
הרשימה המשותפת לא תהיה מפלגת האופוזיציה בכנסת ומבחנה יהיה ביכולתה לטפל כראוי בבעיות המטרידות את המגזר הערבי. ממשלת נתניהו החדשה צריכה להרגיע את הרוחות בחברה הערבית ולצמצם את הפערים בינה לבין החברה היהודית
עידן יוסף
באו"ם מודים שההתלקחות בתימן עלולה להתפתח למשבר דומה לזה שבסוריה    המורדים השיעים השתלטו על נמל התעופה בעיר תעז
עופר וולפסון
בפיגוע הקטלני ביותר נגד אזרחים בתימן בזמן האחרון, יותר מ-100 בני אדם נהרגו כאשר מחבלים מתאבדים תקפו שני מסגדים שיעים זיידים בבירה צנעא, בשעת התפילה השבועית    השלוחה המקומית של דאעש קיבלה אחריות
מנשה שאול
תכני ספרו של המשורר הסורי ממדוח עדוואן "הפיכת האדם לחיה" מבטאים באופן מציאותי את מצבם המדכא של עמי ערב כיום, ההופכים טרף לטרור, לאלימות ולכיבוש האירני
רשימות נוספות
מי מפחד מבחירות לפרלמנט במצרים?  /  מגזין המזרח הקרוב
"לצלם מבעד לרעלה"  /  רועי כהנוביץ
מי אתה, עיזת איברהים א-דורי?  /  מגזין המזרח הקרוב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il