X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
קיר ההנצחה באתר הלאומי הנרייטה סאלד בלוד [צילום: אלי אלון]
האתר הלאומי "הסודי" בעיר לוד
על אף שהוכרז על-ידי מדינת ישראל כאתר לאומי עוד לפני למעלה מ-30 שנה, שמו של האתר הלאומי "פינת הנרייטה סאלד" בלוד לא ידוע ולא מוכר לרוב רובו של הציבור, כולל גם לטיילים ותיקים, ודומה כי רק מעטים מקרב הציבור ביקרו בו מעולם. כתבה זו באה לעשות היכרות עם אתר לאומי לא ידוע זה
עץ השקמה העתיק ולידו ספסל האבן באתר הלאומי פינת הנרייטה סאלד [צילום: אלי אלון]

אתר לאומי "פינת הנרייטה סאלד" ממוקם ברחוב שדרות ירושלים בדרומה של העיר לוד שהוא רחוב ראשי בעיר ששימש בעבר דרך ראשית מיפו לירושלים ובא להנציח זכרה של מייסדת "עלית הנוער" ומי שכונתה "אם עליית הנוער". הנרייטה סאלד. הוא כולל שני עצי שקמה עתיקים הסמוכים אחד לשני אשר נשתלו, ככל הנראה, בתחילת המאה ה-20, בצל הצפונית שבהם, כך יודעים לספר, נהגה הנרייטה סאלד לנוח בנוסעה אל בני עלית הנוער במשק ובמוסד.
במלאת עשור לפטירתה, בא' אדר תשט"ו, בשנת 1955, הוצב לזכרה במקום ספסל ישיבה עשוי מאבן בידי הסתדרות "הדסה" בארה"ב וארגון "עליית הנוער". בשנת 1974, הוקם בסמוך לספסל זה, קיר הנצחה ועליו הכיתוב הבא: "בצל שיקמה זו נהגה הנרייטה סאלד לנוח בנוסעה אל בני עלית הנוער במשק ובמוסד. הוקם בעשור לפטירתה א' אדר תשטו על-ידי הסתדרות "הדסה" בארצות הברית ו"עלית הנוער".
המקום הוכרז כ"אתר לאומי"
ב-27 בינואר 1982 הוכרז המקום כ"אתר לאומי" להנצחת פועלה ומורשתה של הנרייטה סאלד. אחת ממטרות ההכרזה על אתר כאתר לאומי היא לאפשר את שימורו של המקום ולהביא אותו למודעות הציבור ולאפשר לציבור לבקר בו ולהכירו. נראה שמטרה זו לא מיושמת בפועל באתר "פינת הנרייטה סאלד".
ביקרתי השבוע באתר וצילמתי אותו. המראה במקום לא מלבב במיוחד. הכיתוב על קיר ההנצחה המספר סיפור האתר דהוי . הכיתוב עליו לא נראה בבהירות וזקוק לחידוש וריענון. כמה אבנים בקיר ההנצחה, נפרדו אחת מהשנייה וזקוקים לאיחוי עם חומר מדביק כמו מלט או חומר הדבקה אחר. מדובר בשיפוץ שעלותו הכספית זעומה. צריך רק יוזמה ואכפתיות וראוי שהגורמים הנוגעים בדבר ייקחו את העניין לתשומת ליבם .עץ השקמה הצפוני הצמוד לספסל ושלידו נהגה הנרייטה סאלד לנוח נראה, על פניו, בשלבי התפוררות וראוי שאיש מקצוע יבא לבדוק ולאבחן מצבו, ואם נדרש ראוי שיעבור טיפול ושיקום שאם לא כן עלול הוא לקרוס פתע ביום בהיר אחד . בצילומים שצילמתי במקום ניתן לראות את הגזע המתפורר ואת שלט ההנצחה הזקוק לחידוש הכיתוב וריענון.
כ-15 מטר דרומית לעץ השקמה המתפורר נטוע עץ שקמה נוסף. מצבו טוב יותר משכנו . גזעו במצב סביר ועליו צפופים יותר. עד כמה "סודי" ולא ידוע ומוכר אתר זה אתר זה תמחיש העובדה שאף אחד מנהגי המוניות מתחנת המוניות בלוד השוכנת לא רחוק מהאתר לא ידע להשיב לשאלתי היכן נמצא אתר לאומי הנרייטה סאלד . באמת מדובר באתר שידוע למתי מעט והרי אחת המטרות של האתר להנציח את זכרה של הנרייטה סאלד ולעודד ביקור במקום על כן ראוי להציב במקום שלט גדול ובולט לעיין כולל לנהגים שעוברים במקום בנוסח מעין זה: ברוכים הבאים לאתר לאומי הנרייטה סאלד לזכרה של "אם תנועת הנוער" הנרייטה סאלד" ואולי אף להציב במקום פסל דיוקנה ולידו בהרחבה פירוט תולדות חייה ופעילותה .כיום מי שעובר במקום לא יודע תמיד שמדובר באתר לאומי .ראוי שנציגי ארגון "הדסה" יבואו לבקר במקום ולבדוק מה אפשר לשפר.
בקיץ 1981 נערכה באתר עצרת זיכרון שבה ניתן שמה של הנרייטה סאלד לרחוב המקשר בין שדרות ירושלים לרחוב החשמונאים
"באר השלום"
בסמוך ל"ספסל הנרייטה סאלד" במרחק כ-20 מטר בלבד צפונית לו מעבר לכביש שדרות ירושלים שוכן מבנה וכיפה עגולה בראשו הקרוי "באר השלום". המבנה, ככל הנראה מהתקופה הממלוכית בעל עיטורים רבים, בתוך המבנה שכנה באר מאוד מפורסמת בקרב המקומיים אף עוד מהתקופה העתיקה. על המבנה בקיר הדרומי שלו, שלט כחול המתאר את המבנה ועברו ההיסטורי .וכך נאמר בשלט: " הבאר ניצבת על דרך אורך עתיקה (כיום שדרות ירושלים )פי הבאר בנוי חוליות שיש שניכרים בה סימני חיכוך חבלים. דרך החלונות שתו הבהמות מהשקתות המשוקעות בקיר המבנה. בעבר נקראה "ביר זיבאק" באר הכספית בשל המים המרים."
שדרות ירושלים בלוד הייתה חלק מדרך עיקרית בין יפו לירושלים ושימשה סוחרים ועולי רגל שנעו על הציר".
הנרייטה סאלד-מחנכת ומנהיגה ציונית
ואם באתר לזכרה של הנרייטה סאלד עסקינן. כמה מילים על אישה זו שהייתה מחנכת, ופעילה ציונית. ממייסדות ארגון הנשים הציוניות "הדסה" ועמדה בראש ארגון "עליית הנוער" שהביאה עולים לארץ .היא נולדה בעיר בולטימור שבארצות הברית בשנת 1860 בת בכורה משמונה בנות לרב בנימין סאלד
ואשתו סופי לבית שאער. בשנים 1877-1893עבדה כמורה בבית ספר עממי בבולטימור. בעקבות פרעות תרמ"א בדרום האימפריה הרוסית ("סופות בנגב") נרתמה לפעולות סעד וסיוע למהגרים היהודים שהגיעו מרוסיה לארצות הברית. לצד פעילותה הציבורית עסקה סאלד בכתיבת שירה, בתרגום ובעריכה. היא הייתה העורכת הראשית של ההוצאה לאור היהודית הראשונה בארצות הברית ה-JPSA. בשנת 1897 הצטרפה לתנועה הציונית. ב-1909 הגיעה סאלד לראשונה יחד עם אמה לביקור בארץ ישראל, והשתיים, כך דווח, הזדעזעו מהתנאים הקשים במקום, מהעוני ומהזוהמה. יש אומרים כי ביקור זה הביא את סאלד להקים ב-1912 את הסתדרות הנשים הציונית בארצות הברית הדסה - ארגון שהוקם לסייע ליישוב היהודי ולמפעל הציוני בארץ ישראל. סאלד שימשה כנשיאת הארגון.
בשנת 1920 עלתה סאלד לארץ ישראל . היא הקימה את בית הספר הראשון לאחיות בארץ, ומרפאות ציבוריות של "הדסה" הוקמו בכל רחבי הארץ ויצרו למעשה את התשתית למערכת הרפואית בישראל.
בשנת 1932, לאחר שהסוכנות היהודית אישרה את רעיון עליית הנוער שהגתה רחה פריאר, התמנתה סאלד לעמוד בראש מפעל זה ושימשה בתפקיד עד יום מותה, מכאן כינויה "אם עליית הנוער". במסגרת תפקידה זה הייתה אחראית על קליטת ילדים ונוער שהגיעו לישראל לאחר עליית הנאצים לשלטון בגרמניה, ביניהם "ילדי טהרן", והכוונתם ושיבוצם למסגרות השונות.
הנרייטה סאלד נפטרה בשנת 1945 ונטמנה בבית הקברות בהר הזיתים.

באר השלום בשדרות ירושלים בלוד [צילום: אלי אלון]
קיר ההנצחה באתר הלאומי פינת הנרייטה סאלד זקוק לשיפוץ [צילום: אלי אלון]
תאריך:  25/03/2015   |   עודכן:  25/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האתר הלאומי "הסודי" בעיר לוד
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
צודק. ישנם עוד אתרים כאלה בעיר
לודאי  |  26/03/15 09:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
בימויו של עירד רובינשטיין את "רומיאו ויוליה" בתיאטרון באר שבע נותן מבט שונה, יצירתי ומעורר של הצופים על הסיפור הנודע, שהופך באחת לחוויה בלתי רגילה ומרתקת במיוחד
יואב נורסלע
לבנון ציינה לאחרונה 10 שנים לרצח ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, ומי שנחשב לאיש ששיקם את לבנון לאחר מלחמת האזרחים הארוכה בשנות ה-70' וה-80'. עד כה, ועדת החקירה הבינ"ל שהוקמה לצורך העניין כשלה בהבאת האמת אל האור, כאשר 4 החשודים ברצח נעלמו ונשפטים בהעדרם. בשנים האחרונות, מלחמת האזרחים בסוריה הפנתה את תשומת הלב המקומית והבינ"ל מהעניין וסוף הפרשה נראה רחוק
מכון ויצמן למדע
האם מסוגלים המקרופגים לשרת כל איבר ורקמה באופן ייחודי?
כתב העת ריבונות
סגן השר במשרד ראש הממשלה, ח"כ אופיר אקוניס, כורך ערכי היסטוריה, תנ"ך וביטחון כבסיס להתנגדותו העקרונית וארוכת השנים לרעיון חלוקת הארץ
לימור שריר
אלזה לסקר-שילר הייתה משוררת, סופרת, מחזאית וציירת. במאה ה-20 הייתה אחת היוצרות הבולטות ביותר בעולם הדובר גרמנית. מציאות ודמיון, חיים סוערים ופנטזיה, טרגדיות אישיות והצלחה אמנותית גדולה, עולמה האישי והיצירתי של אלזה לסקר-שילר מתמזגים בשלל דרכים בעשרות השנים שהיא פעלה בגרמניה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il