X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
האם אפשר להפיק דימויי MRI צבעוניים? הדמיה בצבע עשויה, בין היתר, לאפשר מעקב אחר מטרות רבות בעת ובעונה אחת
▪  ▪  ▪
להכניס קצת צבע ל-MRI... [צילום: פלאש 90]
ד"ר אמנון בר-שיר. הדמיה בצבע [צילום: רואיה מידן וצלמי מכון ויצמן למדע]

   רשימות קודמות
  בין שני עולמות
  כמה צדדים למטבע
  זללנים מבקשים שינוי
  עושים תיקון
  קוביות קטנות

ד"ר אמנון בר-שיר, שהצטרף באחרונה למחלקה לכימיה אורגנית במכון ויצמן למדע, חולם בצבעים. בחלומו, טכנולוגיית הדימות בתהודה מגנטית, MRI, שמפיקה כיום דימויים בשחור-לבן, מגישה לנו תמונות בצבעים חיים - כפי שקרה לטלוויזיה ולמיקרוסקופיה בהפרדה גבוהה. הצבע יוסיף ל-MRI לא רק יופי, אלא גם יגביר משמעותית את יכולתנו לזהות תהליכים שונים בגוף. למשל, כך אפשר יהיה לעקוב אחר גורלם של תאים מושתלים, אחר התקדמות הטיפול בסרטן, או אחר הפרשתם של מתווכים כימיים, בין-עצביים, במוח.
החלום הזה נבט, בין היתר, על-רקע התפתחויות בתחום המיקרוסקופיה, ובפרט השימוש בחלבונים זוהרים, שיטה שזיכתה את מפתחיה בפרס נובל בכימיה לשנת 2008. בשיטה זו מוחדרים מקטעים גנטיים - שמקורם במדוזות זוהרות - לתאים, לרקמות או לאיברים, שם הם הופכים ל"גנים מדווחים" באמצעות תרגומם לחלבונים זוהרים.
"אם נקדם באופן דומה את שיטות הדימות באמצעות ה-MRI", אומר ד"ר בר-שיר, "נוכל לעקוב אחר תהליכים בתוך מערכות ביולוגיות חיות, עמוק בתוך הרקמות, לאורך זמן ובאופן לא-פולשני". כבר במחקרו הבתר-דוקטוריאלי, בבית-הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבארצות הברית, החל ד"ר בר-שיר לעבוד עם גנים מדווחים המפיקים צבעים שונים בתוך סורק MRI. כעת הוא מפַתח מערכת המורכבת משני חלקים: חיישן ביולוגי, ואנזים שחייב להיות נוכח כדי להפעיל את החיישן. לשם כך הוא נדרש לפתח אנזים וחומר שעליו האנזים פועל, כאשר "בני הזוג" יודעים לעבוד היטב ביחד - ורק ביחד.
הדמיה בצבע עשויה, בין היתר, לאפשר מעקב אחר מטרות רבות בעת ובעונה אחת. ה-MRI הרגיל אינו מבחין היטב בין מטרות שונות מכיוון שהוא מדמה מים, חומר הקיים בגוף בכמויות גדולות מאוד. כיום משתמשים בחיישנים מולקולריים ומעבדים לתמונה לאחר הדימות, כדי להתמקד ברקמה מסוימת. ד"ר בר-שיר שואף לשנות את תהליך הדימות עצמו באמצעות שינוי האותות שיוצרים המים, תוך שימוש במולקולות ביולוגיות. הוא מחדיר חיישנים סינתטיים, בגודל מולקולה, שתכונותיהם הכימיות מאפשרות להם להעביר את ה"תוויות המגנטיות" שלהם למולקולות מים סמוכות, ולהעניק "צבע" רק לאזור המטרה.
במחקרו הבתר-דוקטוריאלי עזר ד"ר בר-שיר ליצור חלבון שמקורו בנגיף ההרפס, אשר פעל כ"מדווח" צבעוני ובולט בשילוב עם החיישן הסינתטי שלו. כאשר החדירו המדענים את הגן של חלבון זה לגידול של עכבר, הם גילו שאפשר היה לעקוב אחר צמיחת הגידול בקלות רבה באמצעות MRI. "אני מקווה ליצור מגוון שלם של צבעים", אומר ד"ר בר-שיר. "הרעיון הוא להפיק דימות של מספר מולקולות באותו זמן. לדוגמה, אם נחדיר גנים, המסומנים בצבעים שונים, לתאים חיסוניים שעוצבו ללוחמה בסרטן, נוכל לראות לאן נודדים תאים אלה, וכיצד הם מתקיפים את תאי הגידול. בעתיד ייתכן שאפשר יהיה להשתמש בגישה זו לצורך אבחון, ובכך, אולי, לשפר את שיטות הטיפול הקיימות".
בנוסף לגנים מדווחים מפתח ד"ר בר-שיר חיישנים מסוגים אחרים לשימוש ב-MRI, ובהם חיישנים המיועדים לזיהוי יונים של מתכת בגוף, כגון סידן ואבץ. למשל, מעקב אחר האבץ, אשר מופרש במקביל להפרשת האינסולין בלבלב, עשוי לאפשר לרופאים לעקוב אחר הצלחת טיפולים חדשניים בסוכרת. כמו-כן מפתח ד"ר בר-שיר מולקולות אשר ישפרו את איכות התמונה המתקבלת בעזרת ה-MRI הרגיל. במסגרת פרויקט זה הוא בוחן שימוש בחומרים המכילים אטומי פלואור, אשר אינם קיימים בגוף באופן טבעי, ובננו-חלקיקים העשויים להגדיל את מבחר הצבעים לשילוב ב-MRI.

אישי

ד"ר בר-שיר גר עם אשתו ושני ילדיו בקיבוץ רמת הכובש, ליד כפר-סבא. הוא גדל בקיבוץ, בו גרים גם הוריו ואחיו, כך שההחלטה לחזור לישראל לאחר לימודיו הבתר-דוקטוריאליים הייתה גם החלטה לחזור לבית ולמשפחה. "בחרתי במכון", אומר ד"ר בר-שיר, "מפני שכאן יש לי אפשרויות טובות מאוד לקדם את המחקר שלי, הן מבחינת התשתית והן מהבחינה האנושית".

פורסם במקור: מגזין 'המכון' - מדע ותרבות בשפה ידידותית
השתתפו ביצירת הכתבה חברי צוות המחלקה לתקשורת, מכון ויצמן למדע.
תאריך:  29/03/2015   |   עודכן:  29/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
לאה טרן
אותלו בתיאטרון גשר - סיפור הקנאה הגדול של כל הזמנים    פתאום הגיע סתיו - מחזה חדש בהבימה עם ליא קניג ותומר שרון וגם על פסטיבל הסרטים הבינ"ל לסרטי תרבות ואומנות
יבשם עזגד
מכל חפציו של הדוד פריש, זכיתי דווקא בדירה העלובה וחסרת הערך. באנחה של השלמה, פניתי לבחון את רכושי החדש...
מאיר חוטקובסקי
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה שהולכת ותופסת תאוצה של התקרבות לדת מצד אוכלוסיות חילוניות שורשיות לחלוטין. במילים אחרות קוראים להתרחשות הזו "חזרה בתשובה". הדבר גורם לא אחת לשבר משפחתי אך מאידך-גיסא, אנו מזהים גם מקרים של דו-קיום מושלם בין בני המשפחה החילונים לאלו שבחרו בדרך האחרת. משפחת קדמי מחולון היא דוגמה מוחשית לכך
אסתר גונן
לשאלה החשובה כמה עלינו לשתות, יש תשובה מורכבת    אנשים שונים זקוקים לכמויות שונות    התשובה תלוית הסביבה בה אנו חיים ואופן הפעילות שלנו    ככל שאורח החיים שלנו גורם לאובדן גדול יותר בזיעה, אז הצורך בשתיה גבוה יותר
דניאל פציפיצי
יש פתרון אחד שיכול לעשות סדר בבלגן, ולהפוך את החצר לאסתטית הרבה יותר - רכישת מחסן    רגע לפני שיוצאים לחנות, כדאי לדעת מה חשוב לבדוק מראש, כדי לבצע קנייה טובה ומשתלמת, שתוכלו ליהנות ממנה לשנים רבות
רשימות נוספות
בין שני עולמות  /  מכון ויצמן למדע
כמה צדדים למטבע  /  מכון ויצמן למדע
זללנים מבקשים שינוי  /  מכון ויצמן למדע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il