X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הגננות לא מבינות את התוויות [צילום אילוסטרציה: AP]
כימיקלים בחצר המשחקים
מחקר חדש חושף ליקויים בטיפול בחומרי ניקוי וחומרים כימיקליים אחרים בגני ילדים בישראל ומציע תוכנית חינוכית לשיפור המצב

חג הפסח כבר כאן, ואין כמעט בית בישראל שלא הוציא מהארונות את חומרי הניקוי לקראת מה שהפך למסורת חשובה כמעט כמו ליל הסדר - ניקיונות החג. חג האביב מסמל גם את שובם של המקקים, הנמלים והיתושים, מה שרק מגביר את הצורך בניקיון יסודי ואף בהדברה. חומרי הניקוי וההדברה מכילים כימיקלים מסוכנים, ולכן יש לשמור אותם במקום בטוח ולהשתמש בהם תוך נקיטת אמצעי זהירות. אך מחקר חדש, שבדק את אופן הטיפול בחומרי הדברה וניקיון בגני ילדים בישראל, חושף תוצאות מטרידות ומדגיש את הצורך בהסדרה יסודית של הנושא.

ירוק ומסוכן

הימצאותם של חומרי הדברה וכימיקלים מסוכנים אחרים בבתי ספר ובגני ילדים הוא נושא מוכר לרשויות. מדי שנה עוברים מוסדות הלימוד ריסוס של חומרי הדברה בחופשת הקיץ, ולעתים גם במהלך השנה לפי בקשה של הגננות וההורים. בנוסף, לפי הנחיות משרד החינוך והבריאות, כימיקלים אחרים כגון חומרי ניקיון וחיטוי צריכים להיות מאוכסנים בחדר ייעודי לכך ובתנאים המתאימים, והדבר אף מעוגן בתנאי הכשרת המבנה. אולם בפועל, עומס בפעילויות ומיעוט בפקחים אינם מאפשרים שמירה על התנאים הללו.
באופן פרדוקסלי, דווקא במוסדות חינוך "ירוקים" הפוטנציאל לשימוש בחומרי הדברה גבוה יותר: פעילויות כגון איסוף מים לשימוש חוזר, שימוש חוזר בצמיגים, איסוף פסולת למיחזור המכילה שאריות מזון, שמירה על חתולי רחוב המשתמשים בארגזי חול לצורכיהם ועוד - יוצרות צורך רב בפעולות הדברה.

לא מבינים את התוויות

רגולציה מפגרת, העדר פיקוח ראוי וחוסר מודעות מובילים לפער אדיר בניהול הכימיקלים וחומרי ההדברה במוסדות החינוך בישראל לעומת העולם המערבי וארצות הברית בפרט. במדינות אלה קיימות הנחיות ברורות, מגובות ברגולציה ובפיקוח ראוי, שמצמצמות למינימום את החשיפה של ילדים לחומרים מסוכנים.
כדי להבין טוב יותר את המצב בפועל ובניסיון לשנותו ערכה ד"ר דבי מיר מאוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם איגוד ערים אזור מפרץ חיפה ומומחים מארצות הברית ומישראל, סקר מקיף בגני ילדים באזור חיפה שבדק את אופן הטיפול במוצרים כימיים. בעקבות הסקר גובשה תוכנית פיילוט להגברת המודעות של רשויות מקומיות, גננות וסייעות בגני ילדים לטיפול בחומרים, על-מנת להקטין את הסיכון של חשיפת ילדים לכימיקלים.
הסקר כלל 70 גני ילדים בשש רשויות מקומיות בצפון (מועצה אזורית זבולון, נשר, קריית טבעון, קריית ביאליק, קריית מוצקין וקריית ים) והורכב מראיונות ומביקורים בגני הילדים. כך נחשפו השיטות, הידע והעמדות כלפי ניהול מוצרים כימיים וטיפול במזיקים. הסקר העלה את הממצאים הבאים:
  • מודעות נמוכה: לגננות אין ידע בסיסי שנוגע לתחום החומרים המסוכנים, הן אינן יודעות כיצד להשתמש בחומרי חיטוי באופן בטוח וכיצד למנוע ממזיקים לחדור לגן. כמו-כן, הגננות אינן מבינות את פשר תוויות האזהרה (כגון "חומר מְאִכֶּל" - חומצה או בסיס, או "חומר מגרה") ובכמה כלור להשתמש והיכן.
  • קנייה ושמירה על הכימיקלים: גנים רבים רוכשים ומשתמשים בחומרי ניקוי הרבה מעבר לנדרש. החומרים מאוכסנים לרוב במקומות שאינם ייעודיים לכך ואפילו מסוכנים, כמו ממ"ד או מקלט, על מדפים, במסדרונות ומאחורי וילונות שנמצאים בהישג ידם של הילדים. בחלק מהמקרים, החומרים מאוכסנים בצורה מסוכנת ממש - יחד עם מזון, או בבקבוקי שתייה ללא סימון אזהרה.
  • חוסר התאמה בין הטיפול בחומרי ההדברה לבעיה: הגננות דיווחו על בעיית מזיקים שמקורה בעיקר בנמלים, מקקים, יתושים וזבובים, אולם ברוב המקרים (80-70 אחוז) הבעיות נדירות או עונתיות. במקרים כאלה לרוב אין צורך בריסוס בחומרי הדברה, ואפשר לפתור את הבעיה באמצעות שיטות אחרות כמו הוספת ספי דלתות או רשתות לחלונות, או באמצעות טיפולים נקודתיים שאינם חושפים את הילדים לחומרי הדברה לאורך זמן. בנוסף, חומרי ההדברה שבהם משתמשים כיום לעתים מתאיידים תוך מספר שבועות, אך הגננות אינן מודעות לכך כלל. בעיה נוספת שעלתה בסקר היא העדר תיאום בין הרשות המקומית לגן - לעתים הרשות מרססת בחצר או בקרבת הגן בשעות שבהן הילדים בגן. כמו-כן, התגלתה הכנה לקויה של גננות לפני ביצוע ההדברה, שאינה כוללות כיסוי והגנה של צעצועים או פרטי ריהוט.

הפתרון נמצא בחינוך

בעקבות תוצאות הסקר פורסמו הנחיות לאחסון ושימוש מושכל בחומרי ניקיון והדברה, ובנוסף נערך פיילוט של תוכניות חינוכיות בארבעה בתי ספר (זו השנה השנייה) ו-16 גני ילדים בשלושה יישובים ערביים ובחמישה יישובים יהודיים במועצה האזורית זבולון. כפי שהראו מחקרים שנערכו בארצות הברית, גננות מנוסות שמונעות מאהבתן לילדים ולמקצוע בהחלט יכולות לשנות את הדרך שבה הן מטפלות בכימיקלים - בעזרת הרשויות המקומיות, שתפקידן לספק ארונות נעולים וכיסויים לארגזי החול ולתקן חורים שמהם חודרים מזיקים. הגננות והילדים יכולים ללמוד יחד כיצד מזיקים חודרים לגן וכיצד ניתן להשיב אותם לבתיהם הטבעיים מבלי לחשוף את הילדים לחומרי הדברה רעילים.
עורכי הסקר והפיילוט מקווים שבעקבות הטמעת תוכנית הלימודים במוסדות חינוך נוספים, תגבר המודעות לנושא חשוב זה בקרב אנשי חינוך וילדים, וכך נוכל לצמצם את חשיפת הילדים לסיכון הכרוך בשימוש בכימיקלים.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  09/04/2015   |   עודכן:  09/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כימיקלים בחצר המשחקים
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כמטריילס, למה זה מגיע לנו ?
מסעודה משדרות  |  9/04/15 11:08
2
כימיקלים בשמיים !
מסעודה משדרות  |  9/04/15 13:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מכון ויצמן למדע
האם האזורים השונים במוחות של אוטיסטים פועלים בחוסר תיאום או בתיאום יתר?
עמי דור-און
בכיר במודיעין הגרמני: הטורקים עוסקים בחשאי בפיתוח נשק גרעיני במסווה של "גרעין אזרחי למטרות שלום"    הפצצה האטומית המתוכננת בעבור טורקיה זהה לזו הפקיסטנית
אתר זווית
במהלך אפריל, חודש חג הפסח, הישראלים צורכים בממוצע כ-1.4 קילוגרם דגים, עלייה של כ-75 אחוז לעומת שאר חודשי השנה    מחקר חדש מגלה שאם נמשיך לגדל בחקלאות המים דגים טורפים, שצורכים דגי בר רבים, עלולה להיווצר פגיעה משמעותית באוכלוסיית הדגים בים התיכון
אלי אלון
הוא החל לעבוד ברדיו ב"קול ירושלים" בשנות ה-40 של המאה הקודמת והיה מראשוני "קול ישראל". לאורך עשרות שנות עבודתו בקול ישראל הפיק וערך תוכניות רדיו רבות וביניהן תוכניות רדיו מיתולוגיות כמו: "בידור 61-62", "דלת פתוחה" ו"רגעי קסם"    סיפור חייו של איש הרדיו והמוזיקאי אפרים וייל
מכון ויצמן למדע
שני אטומים הקרובים מאוד זה לזה יכולים לשנות את הריק המקומי ביניהם, ולגרום לתנודות הריק באמצעות חלקיקי אור מדומים    כיצד אפשר למדוד את כוח הריק ("כוח קזימיר"), הפועל בין אטומים?
רשימות נוספות
כרוניקה של זיהום מתמשך  /  אתר זווית
חוק שימור הטוסטר  /  עדי צ'אפל
לכל מאגר מים יש מכסה סולארי  /  אתר זווית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il