אלא שבניגוד לסטארט-אפיסטים אחרים, הרצל לא זכה לעשות "אקזיט". מלחמותיו הקשות ועבודתו המאומצת למען הציונות החלישו את לבו והוא נפטר באוסטריה בגיל 44, בשנת 1904. בחלוף 44 שנים, כמניין שנות חייו, קמה מדינת ישראל.
נדמה כי הרצל עונה לתכונות ולמאפיינים של הסטראט-אפיסט הישראלי: על-פי סינגר, חדשנות יש בכל העולם, ולכן התשובה לריבוי הסטארט-אפים בישראל, מצויה בשני היבטים נוספים שיש בארץ - המשימתיות, המוכוונות, הנחישות ויכולת ההנעה מחד-גיסא, והיכולת והרצון ליטול סיכונים ולהמר מאידך-גיסא.
"בפרק זמן קצר מאין כמותו", כתב עליו הסופר אילון, "הרצל יצר מסגרת לאומית לציבור המפוצל והבלתי מאורגן ביותר עלי אדמות. הוא הקים וקיים, בכוחות עצמו כמעט, תנועה אשר לאחר יובל שנים הביאה לתקומתה של מדינת ישראל. יש מאין יצר תחילה אשליה של כוח, ולאחריה את עצם הכוח שעתיד היה לאפשר את שיבת ציון... הרצל פסע על חבל דק, מתוח בין שרלטנות לגאונות".
בסמיכות מקרים מופלאה יצא כי כיוונתי לדעת גדולים: יומיים לאחר כתיבת הטור התראיין פרופ' אריאל פלדשטיין בתוכנית "מחוץ לזמן" בערוץ הכנסת. פלדשטיין, חתן פרס נשיא המדינה וראש הממשלה על מחקרו אודות הגותו של
דוד בן-גוריון ועיצוב מערכת היחסים בין מדינת ישראל בהנהגתו ליהדות ארצות הברית, היה הרוח החיה מאחורי העלאת עצמות משפחת הרצל ארצה. הוא עומד בראש המועצה הציבורית להנצחת זכרו של הרצל במשרד ראש המשלה - תפקיד אותו הוא ממלא בהתנדבות.
כה אמר פרופ' פלדשטיין: "אילו הרצל היה חי היום, הוא היה איש היי-טק. יש לו פרופיל של איש היי-טק: הוא חושב מחוץ לקופסה, הוא חושב כל הזמן איך לעשות את האקזיט שלו, הוא יודע למכור רעיון כושל כרעיון הכי טוב בעולם, הוא יודע לעשות פרזנטציה של הרעיון בלי Power Point, בלי מצגות, בלי הקשקושים הטכנולוגיים. הוא נותן מופע של איש אחד. בסופו של דבר, זה הסטארט-אפ היהודי המצליח ביותר. הוא מכר את הרעיון פעמיים, בהצלחה: ב-2 בנובמבר 1917, בהצהרת בלפור, ובכ"ט בנובמבר 1947, בהצבעה באו"ם על הקמת המדינה".
"אם תרצו - אין זו אגדה... ואילו אם לא תרצו, הרי כל אשר סיפרתי לכם אגדה הוא, ואגדה יוסיף להיות... כי כל מעשי בני האדם בחלום יסודם ואל החלום ישובו". (אלטנוילנד)
"בבזל ייסדתי את מדינת היהודים. אם אומר זאת היום בקול, יענה לי צחוק כללי. אולי בעוד חמש שנים, בוודאי בעוד 50 שנה, יודו בכך כולם". (עניין היהודים - ספרי יומן, 1985-1904)