תפוח-האדמה הגיע לעולם מדרום אמריקה. בחלקים גדולים של העולם הוא מהווה מאכל מאוד פופולרי, ואנו הישראלים, מאוד אוהבים אותו, גם ילדים וגם מבוגרים.
מספר עובדות שכדאי לדעת על תפוח-אדמה: בתפוח-אדמה בגודל בינוני יש כ-100 קלוריות, שקול לפרוסת לחם, ומורכב ברובו מעמילן. תפוח-אדמה מכיל כשני גרם סיבים תזונתיים וכשני גרם חלבון, כמויות משמעותיות של ויטמין B6 ו-C (שחלקם נהרסים לדאבוננו במהלך הבישול), אשלגן ומגנזיום ואינו מכיל כלל נתרן המזיק לבריאותנו.
שאלת השאלות - אז למה תפוח-אדמה נחשב משמין? ראשית, משום שאוכלים ממנו הרבה בבת-אחת ואז במקום 100 קלוריות, צורכים פי כמה. שנית, משום שמוסיפים לו רטבים שונים, כמו חמאה, שמנת, מיונז וכדומה, אשר מעלים את ערכו הקלורי באופן משמעותי. שלישית, משום שערכו הגליקמי גבוה, מה שאומר שאחרי אכילתו, רמת הסוכר בדם עולה, עובדה המקשה משמעותית על הירידה במשקל.
טיפ: אם תצננו תפוח-אדמה שבושל - הערך הגליקמי יורד מעט.
עם זאת, אם אוכלים אותו בחוכמה, בכמות מדודה ומוסיפים לו מעט שמן זית והרבה ירקות, הוא יכול להוות ארוחה מצוינת מדי פעם.
טיפ: בהוספת מעט רוטב לתפוח-אדמה, כדאי לבחור במיונז דל שומן ובשמנת 9% שומן - וגם אז לא להגזים.
הופעתם הפופולרית של תפוחי-אדמה - צ'יפס פחמימות מטבען סופגות הרבה שומן, לא משנה איזה סוג - שמן צמחי או חמאה. לכן, הכנת תפוח-אדמה בשמן עמוק, גורמת לספיגה משמעותית מאוד של השומן, והערך הקלורי עולה באופן משמעותי. אם אתם חושקים בתפוח-אדמה מטוגן, חממו מחבת כבדה, פזרו מעט מאוד שמן או רססו באמצעות ספריי שמן, חיתכו תפוח-אדמה לחתיכות גדולות (על-מנת להקטין את הספיגה) וטגנו זמן קצר.
טיפ: על-מנת להקטין את ספיגת השומן בטיגון, בשלו את תפוח-האדמה לפני הטיגון.
משהו שאולי לא ידעתם - הפירה יותר משמין מתפוחי-אדמה בדומה לצ'יפס, פירה יכול לכלול כמויות גדולות מאוד של שומן, ובמקרה של פירה, השומן המועדף על רובנו זה חמאה כמובן. שימו לב לכמות השומן שמוסיפים לפירה או ותרו על התוספת הזו לחלוטין, אכלו כמות מדודה של פירה וותרו על התוספת של פירה ביום יום ואכלו ממנה רק מדי פעם.
טיפ: בהכנת פירה הימנעו משמנת או חמאה ובהגשה קחו מנה מדודה ובכלל, כדאי לאכול תפוח-אדמה שלם או כתוספת של אנטיפסטי בתנור עם שלל ירקות, עם מעט שמן זית ומלח.
וכמובן - אין כמו תפוח-אדמה בל"ג בעומר, חם מן האש. תיהנו וחג שמח.