X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שמים לב לשינויים החדשים? [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
היער החדש
האביב מוציא מדי שנה המוני ישראלים ליערות הנטועים של קק"ל. אם המטיילים והמנגליסטים ישימו לב לפרטים הקטנים בעצים ועל האדמה, הם יגלו שהוא משתנה כל הזמן סביבם

באביב יוצאים המוני בית ישראל אל יערות קק"ל. חלקם רק בשביל לצלות בשר על האש באוויר הפתוח, אחרים כדי ליהנות מכמה דונמים של עצים ונוף אביבי. רוב רובם של המטיילים הישראלים כנראה לא יבחינו בשינויים שחלו ביער מאז שביקרו בו בחופשה הקודמת שלהם. שינויים אלה מתרחשים אומנם בצעדים אטיים מכדי שמתבונן אקראי יבחין בהם, אך מי שישים לב לפרטים הקטנים, יוכל לזהות אותם כבר בהליכה הקצרה מהחניון אל היער. היער שבו נבקר באביב ובקיץ הוא יער חדש.
כבר באמצע שנות ה-90 הבחינו חוקרים בהתפשטות האורנים מהיערות שניטעו בעשורים הראשונים למדינה לעבר שטחים פתוחים ברחבי הארץ. ההתפשטות אירעה בעקבות השריפות הרבות שפקדו את האזור ושהובילו לשחרור מסיבי של זרעים מאצטרובלים סגורים בשטח החשוף מצמחייה, אך לא רק כך. זרעי האורן (בעיקר אורן ירושלים) מופצים למרחק רב מהיער הנטוע על-ידי רוחות חזקות וחלקם נובטים בשטחים פתוחים (כמו למשל בחורש, נוף הצומח הטבעי שנפוץ באזורי אקלים ים תיכוניים ושמתאפיין בסבך של עצים ושיחים כדוגמת אלון ואלה ובעושר מינים גבוה).
האורן הדורסני
הטענה העיקרית הנשמעת מצד גופי שמירת טבע בישראל נגד נטיעת יערות אורן היא החשש מהתנהגותו הדורסנית של אורן ירושלים, שמשנה את האופי האקולוגי באתרים חדשים. כך קרה עם מיני אורן במקומות רבים בעולם, כמו בדרום אפריקה ובדרום אמריקה, שבהם התפשטות האורנים הנם מינים פולשים המשתלטים על בתי גידול טבעיים ומשנים את תנאי הסביבה.
שיתוף פעולה של חוקרים ואנשי קק"ל הוליד לאחרונה את "תורת ניהול היער" הכולל תוכנית ליער אקולוגי יותר ובר קיימא, תוכנית שלאט ובטוח תופסת תאוצה בעיצוב היערות בישראל. הרעיונות המרכזיים בתוכנית הם הורדת ההתערבות האנושית ביער למינימום הנדרש והחלפת הנטיעה בפעילות של דילול עצי היער, שנועדה ליצור ריווח בין העצים, שבעבר ניטעו אחידים וצפופים. דילול זה יאפשר נביטה והתפתחות טבעית, ללא נטיעה, של אורנים חדשים בתוך היער ויתרום לגיוון מראהו.
לדילול האורנים ביער יתרון נוסף: ביער מרווח מתפתחת צמחייה נוספת ומגוונת שנהנית מהצל שמטילים עצי היער הנטוע ושמקל מפני השמש והיובש בקיץ. עובדה זו סותרת את התפיסה הרווחת על "מדבר האורנים", שבו שום דבר נוסף אינו צומח. כך, למשל, בלוטי אלון מצוי רבים שמקורם בחורש הים-תיכוני ואותם טומנים עורבנים בקרקע היער, מצליחים לנבוט ולהתפתח גם בתנאי צל בתת-היער (הצומח הטבעי שנמצא מתחת לעצי היער). מחקר חדש שנערך בארץ, מראה כי בשונה מהתפשטות האורנים שרובה מוגבלת לשטחים הסמוכים ליערות הנטועים, התפתחות האלונים בתת-היער מתרחשת לאט ובטוח גם במרחק רב מהחורש, משום שהעורבנים בוחרים לעתים להטמין בלוטים בקרקעית היער דווקא במקומות מרוחקים ממקום איסוף הבלוטים. היום ניתן לראות ביערות שלא סבלו משריפה, מהרי הגליל ועד שפלת יהודה, אלונים מפותחים וגם מיני חורש נוספים המצויים בין ומתחת האורנים.
בתי גידול משותפים
מחקר שפורסם לאחרונה מראה כי היער החדש שונה לא רק במראה החיצוני שלו. שכבת הקרקע העליונה, המכילה חומר אורגני רב שמקורו ברקבובית צומח החשובה למגוון רב של מינים מהחי והצומח, שנמצאת בקרקע היער, מתנהגת באופן שונה מהמוכר בחורש וביער גם יחד. התוספת של החומר המתקבלת מהאלונים ומהאורנים ביחד מתנהגת באופן שונה ואף הפוך מהמוכר ממחקרים על היער והחורש בנפרד; דבר זה עשוי לרמוז על השוני בין יער המעורב מול המערכות האקולוגיות "הישנות".
לטענת פרופסור אבי פרבולוצקי ממינהל המחקר החקלאי, העולם של השטחים הפתוחים שהכרנו לאחרונה נגמר - כך, למשל, החורש שנחשב טבעי והיער הנטוע בעל המראה האחיד. לדבריו, כעת אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך שייצר בתי גידול משותפים. גם ניהול השטח, שעד כה היה לכיוון של יער או שמורת טבע נפרדים, דורש הסתכלות חדשה.
האם תהליכים אלה מעידים על שינוי שהולך להתרחש בצומח בארץ? לא עוד יער או חורש נפרדים, כי אם יער-חורש מעורב? מה יהיה אופיו של היער החדש והאם הוא יאריך ימים בארץ? אקולוגים ואנשי יער חלוקים בדעותיהם, ישנם כאלה שטוענים שהשפעת האדם על הצומח (שריפה, נטיעה, כריתה ועוד) היא זו שתכריע את גורלו, גם אם לא ברור עדיין איך. כך או כך, יעברו עוד הרבה שנים עד שנוכל לומר מה יהיה טיבו והאם היער המעורב כאן בשביל להישאר.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  15/05/2015   |   עודכן:  15/05/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלעזר לוין
השמאי הוותיק, שכבר ראה הכל בשוק הדירות, מייעץ לשר האוצר הטרי: "אל תפגע במשקיעי חוץ, גייס עשרות אלפי עובדים - אבל אל תביא לירידה מהותית במחירי הדירות"    "תקן את חוק היטל השבחה"
טובה ספרא
יו"ר מפלגת העבודה צריך להבין שרק התקשורת הבטיחה לו הצלחה, אבל הכוכבים לא    כדאי לו להיזהר מעצות אחיתופל בעיקר אם הוא רוצה לשמור על מקומו כיו"ר המפלגה בהמשך    סדר היום עלול לחזור ולהיות ביטחוני בחודשי הקיץ    שימרו על עצמכם, העבירו כל מידע שאתם שומעים במסננת כדי לא ליפול חלילה בפח
שירה כהן
"לתת", "עולה עולה", "אמן", "שובי לים", "צובט לי בלב" - עוד רבים השירים, הספרים והמחזות שחמוטל בן זאב-עפרון תרמה לתרבות הישראלית    בראיון אישי היא מספרת על הילדות בתל אביב, על השיר הראשון שכתבה, על מסע התשובה שלה ועל שכר הסופרים בעולם הזה
אתר זווית
כל מה שרציתם לדעת על מזון וסביבה ולא העזתם לשאול: שאלות ותשובות עם ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול אתגרי בריאות וסביבה ויו"ר הפורום הישראלי לתזונה בת-קיימא
ראובן לייב
העבודות בתערוכתה של בתיה פרחי-סופר בגלריית קיבוץ משמר העמק מתכתבות עם תרבויות קדומות, שבטים וטקסים. האמנית עובדת עם לוחות-עץ, בדים, חוטי-רקמה וצבעים - ויוצרת מהם עבודות מרהיבות, שיש בהן שילוב של ציור, תפירה, נגרות וצביעה
רשימות נוספות
לעולם בעקבות השמש  /  אסף בן נריה
הגאוצ'ו הצמחוני  /  אתר זווית
בריאות, שוויון וסביבה  /  ליהי ברק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il