X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
[צילום: Museum of Modern Art courtesy The Phillips Collection, Washington D.C. via AP]
ההגירה בציורי Jacob Lawrence
"איזה צירוף מקרים שהחלטת להעלות את תערוכת סדרת ה-'migration' במלאת 100 שנה להגירת הכושים הגדולה מהדרום לצפון - כשבאותה עת מתחוללת סערת המחאה של הכושים שמופגנת בכל רחבי ארה"ב?" שאלתי את מנהל מוזאון MoMA שפגשתיו בפתיחת תערוכה בגלריה גאגוזיאן. גלן ד. לאורי חייך והנהן בהנאה

ואכן, התנועה ההמונית שהחלה ב-1915 ושארכה כמה עשרות שנים, בהן היגרו המוני השחורים מהדרום החקלאי לצפון העירוני, היוותה ציון דרך חשוב בהיסטוריה האמריקנית. עד כדי כך, שהצייר הכושי, אחד הגדולים שהיו לאמריקה, Jacob Lawrence (יליד 1917-2000), שהוריו היו בין המהגרים, אך הוא גדל בהארלם מגיל 13, החליט ב-1941, כשהיה בן 23, לתעד בסדרת 60 ציורי טמפרה קטנים את כל שלבי המהלך ההיסטורי הזה. לשם כך, חקר ובדק חודשים ארוכים בסניף הספרייה העירונית של ניו-יורק בהארלם את כל המסמכים, הצילומים, השירה, הכתיבה הפוליטית והתרבות שנוצרו אז בקהילה זו, ותוצאת מחקרו היא הסדרה של ההגירה, או כפי שהיא נקראת - migration, המוצגת כעת במלואה במוזאון לאמנות מודרנית בניו-יורק. הסדרה נחשבת לאבן פינה בתולדות האמנות האמריקנית.
הסדרה הוצגה ב-1941 ב"דאון טאון גאלרי" בניו-יורק (כשג'ייקובס הוא הצייר השחור הראשון אי-פעם שהציג בניו-יורק). מיד לאחר שסיים לורנס את מלאכתה, היא נרכשה עבור שני מוסדות תרבות חשובים: על-ידי אלפרד באר, מנהל המוזאון ל"מומא", ועל-ידי דאנקן פיליפס ל"פיליפס ממוריאל גאלרי" שהפכה כיום ל"אוסף פיליפס" - מוזאון בוושינגטון. עד כדי כך דאגו לחלק ביניהם חצי-חצי, שמומא רכשו את כל הציורים הזוגיים, וקרן פיליפס רכשו את האי-זוגיים. מעכשיו ועד ה-7.9.2015 היא תוצג בניו-יורק, ואז תעבור למוזאון בוושינגטון.
עבדות, לינץ' ובצורת
כדי להבין מה גרם לו ליצור את הסדרה, כדאי לזכור שלורנס היה כל חייו בעל תפישה חברתית חזקה, ולכן נהג לשלב ביצירותיו את היסוד האפי והוויזואלי כאחד. לכל ציוריו נתן שם וכיתוב, שממש מתארים בפרוטרוט את כל מצבי הטרור והאלימות הקשים בהם היו נתונים הכושים עד מלחמת העולם הראשונה בדרום. ניצול עבודתם בתנאי כמעט עבדות, מעשי לינץ' שהיו בבחינת טריוויה, ובצורת קשה מאוד שנחתה על הדרום, ייבשה את כל שדות הכותנה, וגרמה להם להיות רובם מובטלים.
ציוריו עזי המבע, המתארים כל מצב וסצנה בצורה פלסטית בכתמים מוגדרים, מבלי להרבות בפרטי האנשים, מכילים רמזים לרקע החברתי והמצוקה האיומים בהם היו נתונים הכושים שם אז. כמו למשל גג בניין הנראה כמו כיסוי הראש של הקו-קלוקס-קלאן, כמצנפת מחודדת. שלא לשכוח שבדרום אפילו לא קיבלו זכות להצביע. את המעבר לצפון עשו ראשית כל הגברים; הרכבות היו גדושות בהם עד פיצוץ. הנשים היו האחרונות שהגיעו לצפון. בצפון השחורים זכו להיות קורבנות לירי מצד הלבנים, הן מהאנטגוניזם שלהם כלפי השחורים והן מהסיבה כי הם הועסקו כשוברי שביתה, והלבנים ירו בהם למוות ונהגו לשרוף את בתיהם של השחורים.
סגנון ציורו המיוחד שירת היטב את מטרתו. לא קיטש בסגנון חיקוי אימפרסיוניסטי, אלא אמירה חזקה ופשוטה, כמעט תוך הפשטה של נושאי הציורים, אך עם השארת המיתאר שלהם, כשהרקע כן עשוי במשיכות מכחול דקות ומעודנות.
מבט על מצוקת השחורים
למרבה הפלא, דווקא תקופת השפל הכלכלי של ארה"ב, שהגיעה לשיאה בשנות השלושים, והולידה את תוכנית ה"ניו דיל" של תמיכה במובטלים על-ידי מתן עבודות יזומות, במיוחד התוכנית להעסקת אמנים פלסטיים - היא שהביאה ליצירת אמנות ופריחתה דווקא מתוך השפל הכלכלי. אמנים מובטלים לבנים (כמו ג'קסון פולוק) ושחורים כאחד זכו שיזמינו מהם עבודות אמנות לעיטור בנייני ציבור ועוד.
בעוד הלבנים והעולם כולו היו אדישים למתרחש שם אז, גם עבורנו התערוכה מהווה הארה ודרך להבנה של מצוקת השחורים, שכעת מזדעמים על רציחות ללא סיבה של שחורים בידי שוטרים לבנים - מה שהצית את מדורת הדמים של מחאתם המאיימת על כל אמריקה כעת. למרות שראיתי את חלקה של סדרת ההגירה שהוצגה במוזאון ויטני לפני שנים, התערוכה כעת במומא נוקבת ועשירה עוד יותר. המוזאון מציג מלבד הציורים, גם כמה ציורים פוליטיים של חבריו השחורים באותה תקופה: רומייר בירדן, ומורהו של לורנס - צ'ארלס אלסטון. כמו-כן מוצגים יצירות שירה, צילומים תקופתיים של גדולי הצלמים: דורותיאה לאנג, בן שאהן, גורדון פארקס ורוברט מק'גיל.
באולם מיוחד, שלאורכו מושבים ומולם תצלומי כל גדולי הזמר השחורים של שנות ההגירה, שהפרו את האמנות בהארלם, והיו מוקד תקופת הזוהר של הרובע, נראים ונשמעים צילומי סטיל ווידאו תוך השמעת כל שיריהם הנודעים בין היתר של פול רובסון (אולד מאן ריבר), מאריאן אנדרסון, דיוק אלינגטון, בילי הולידיי, בסי סמית, שסרט על חייה יעלה הערב ב"יס 3", וסאצ'מו הגדול - לואי ארמסטרונג. הישיבה וההאזנה לשיריהם הייתה חלק מאוד מרנין בביקור בתערוכה.
תערוכה נהדרת, מלבבת, נוגעת ללב ומשכילה. לא להחמיץ!!! עד ה-7 בספטמבר 2015.

[צילום: Museum of Modern Art courtesy The Phillips Collection, Washington D.C. via AP]
תאריך:  27/05/2015   |   עודכן:  27/05/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים נוי
"נעורי ורדה'לה" - הקלאסיקה של חנוך לוין בהפקה מענגת - בית צבי    העלילה עוסקת במשפחה בורגנית, שם גדלה ורדה'לה הנחשקת, שכולם מכרכרים סביבה
שאול דישי
לצרפתים יש את פסטיבל קאן והם מייצאים אותו לעולם כולו על-ידי הבאתם של עשרות אלפי קולנוענים וסוחרי קולנוע אליו, מדי שנה - כבר 67 שנים
ראובן לייב
ביתא קפה, ברמת אביב הירוקה, שהוא ביסטרו האפוף אווירה פסטורלית, מציע לסועדים בו ארוחות עסקיות ברמה בינונית
זכי הלר
לאור הזינוק בטמפרטורות ומזג-האוויר ההביל שפוקד את ישראל בימים אלו, מפרסם היום מד"א הנחיות לציבור על-מנת לצמצם נזקים אפשריים בגוף מפאת מזג-האוויר החריג
איתמר לוין
ראו מה קורה כאשר עורך דין רודף אחרי לקוחותיו ומייצג את עצמו. יואל גואל שמחי הגיע עד לעליון עם בקשה מופרכת וטיעון המנוגד לחוק, לאחר שבשלום לא טרח לשלם את האגרה בטענה שלא קיבל את השובר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il