X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
גוף האדם הוא מכונה מתוחכמת שכל מה שהאדם המציא עד היום הוא ניסיון לחקות את נפלאות הגוף ככל שממציאים מכונות חכמות מבינים, שעדיין ארוכה הדרך להבנת נפלאות גוף האדם
▪  ▪  ▪
גם הקיץ הזה מזיעים [צילום אילוסטרציה: משה שי/פלאש 90]

אחד המנגנונים שקיימים בגוף האדם הוא מנגנון קירור הגוף באמצעות ההזעה. למשל, בזמן מאמץ או פעילות גופנית, עולה הטמפרטורה של הגוף ובלוטות הזיעה מפרישות נוזלים בהתאם להוראה המתקבלת ממנגנון ויסות החום שבמוח. החום נפלט והגוף מצטנן.
הזיעה היא הפרשה מבלוטות הזיעה ומרכיביה העיקרים הם מלחים כמו: נתרן כלורי, אשלגן, שיינן (אוריאה) וחומצת חלב. בלוטת הזיעה בנויה בצורת סליל המחובר לצינור העולה מתוך שכבת העור עד לפני השטח. המבנה הסלילי של הבלוטה, מקבל את הנוזלים מנימי הדם ומהתאים שמסביב ומעבירם דרך הצינור אל לפני השטח.

סוגי הבלוטות

קיימים שני סוגים של בלוטות זיעה:
  • בלוטות אקריניות: הן הבלוטות שנמצאות על-פני כל שטח הגוף. מספרן מגיע לסביבות 430 יחידות על סמ"ר.
  • בלוטות אפוקריניות: הן בלוטות גדולות ושקועות עמוק יחסית בעור. בלוטות אלה פולטות את הפרשתן אל תוך זקיק השערה, מעל למקום שבו נמצאות בלוטת החלב.
הפרשת הזיעה מתרחשת באופן תמידי והיא נשלטת בידי מערכת העצבים האוטונומית המחוברת במוח למנגנון המווסת את החום. הבלוטות הגדולות, האפוקריניות, נמצאות בבית השחי, במפשעה, סביב פטמות השדיים, איברי המין, פי הטבעת ובאוזן החיצונית.
לאדם יש כשני מיליון בלוטות הזעה. אדם השוקל כ-70 ק"ג מפריש כרבע ליטר זיעה ביממה. בחום כבד אדם מאבד עד ליטר וחצי נוזל זיעה בשעה, ואנשים שהתרגלו לחום עלולים לאבד כארבעה ליטרים לשעה.
הפרשתן של הבלוטות האקריניות היא מימית בעיקרה ומכילה מלחים, נתרן כלורי, חומצת חלב ואמוניה. הזיעה המופרשת מהבלוטות האפוקריניות מכילה חלבונים, פחמימות ומלחים. הזיעה מעיקרה היא סטרילית וחסרת ריח. ריח הזיעה נגרם מפירוק החומרים שבזיעה על-ידי חיידקים שנמצאים על-פני העור. החיידקים הללו מצויים בכמות גדולה בעיקר בבית השחי.

המזגן של הגוף

בלוטות הזיעה המצויות על-פני שטח הגוף, מווסתות את מידת החום בגוף ומגינות עליו מפני התחממות יתר. תפקידה של ההזעה הוא להיפטר מפסולת שהצטברה ולקרר את הגוף. בלוטות הזיעה מושפעות מגורמים נפשיים כמו חרדה ועצבנות והם גורמים לכלי הדם החיצוניים להתכווץ. אנשים חולים, חום גופם עולה, הם קודחים ומזיעים ויש מחלות אחדות שמתאפיינות בהזעת לילה. הזעת יתר נחשבת לבעיה שיש לטפל בה.
הזעה מופרזת נגרמת בשל טמפרטורה גבוהה, חום בגוף, מאכלים מסוימים, שיבוש באיזון הורמונלי ופעילות יתר של בלוטת התריס. מהזעת יתר סובלים גם אנשים חולי סוכרת שמקבלים אינסולין, חולי מלריה ואלה הסובלים מהשמנת יתר. לכל התופעות שהוזכרו, נוסף גם גורמי הגיל והמין המשפיעים גם הם על הזעת יתר.
קיים מצב גופני של חוסר זיעה, שנובע מבעיות בעור, בעיות שהאדם נולד איתם, תופעות לוואי של תרופות מסוימות, תוצאה של כוויות, מכת שמש והתייבשות. אם לא מזיעים, נשקפת סכנת חיים, כי הגוף יתחמם יותר מדי. התרופות לוויסות הזיעה או למניעתה, מכילות חמרן אלומיניום כלורי המסייע לסתימת הצינורות של הבלוטות.

הטיפול בריח

כאמור, לזיעה עצמה אין ריח ורק המגע עם החיידקים שנמצאים על-פני שטח העור, הוא שגורם את מה שמכונה ריח זיעה. יש לזכור, שהחיידקים היוצרים את הריח בבואם במגע עם הזיעה, נשארים על בגדיו של האדם המפריש זיעה. לכן, על-מנת למנוע ריח זיעה, יש להקפיד ולהתרחץ לפני פעילות גופנית, להיעזר בדאודורנטים ולהחליף לבגדים נקיים בתדירות גבוהה.

ריח מכפות הרגליים:

כפות הרגליים מכילות בלוטות אקריניות (בלוטות זיעה שמפרישות זיעה כאשר האזור שמסביב חם) והרגל נמצאת בצפיפות רבה מאוד. כפות הרגליים הנתונות בתוך נעליים, במיוחד כאלה העשויות מחומרים סינתטיים שאינם נושמים, נוטות להזיע ולעיתים לזיעה במגע עם אותם חיידקי העור של הרגליים מתפתח אותו ריח בלתי נעים. לצמצום הבעיה כדאי לנעול נעליים או סנדלים פתוחים באזור האצבעות, לחשוף את כפות הרגליים לאוויר הפתוח, ללבוש גרביי כותנה סופגים ולשטוף את הגרביים לאחר כל שימוש.
חשוב לרחוץ ביסודיות את כפות הרגליים ואת אצבעות הרגליים מדי יום במים חמימים ובסבון עדין. כמו-כן, מומלץ להיעזר בדאודורנטים או בחומרים נגד זיעה לכפות הרגליים.

הכותבת היא דיאטנית קלינית, M.Sc, מנהלת מקצועית ברשת סטודיו C
תאריך:  23/06/2015   |   עודכן:  24/06/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ליאור ונטורה
לרגל יום המאבק במדבור ובבצורת: כיצד מתמודדים בעולם ובארץ עם סכנות המדבור, ומה הקשר למכרסם אחד קטן שנעלם ממדבריות ארצות הברית?
איתמר לוין
לא קל להיות בקיא ומרוכז כאשר דנים בעשרות תיקי תעבורה, והשופטת רונה פרסון עומדת היטב במשימה. האנושיות שלה באה לצד היעילות, והתוצאה היא אווירה רגועה וניהול יעיל של התיקים
מאיה פלח
ביום הארוך בשנה ציינו בארץ ובעולם את יום דיגום האוקיינוסים הבינלאומי    עשרות מדענים וחובבי ים יצאו אל הים בו-זמנית כדי ליצור מאגר מידע ענק של האוקיינוסים בעולם
יבשם עזגד
19,817 מינים של בעלי-חיים מצויים כיום בסכנת הכחדה. כך הודיע איגוד השימור העולמי. הדוח הזה אולי אינו מראה זאת, אבל אחד מהמינים המצויים בסכנה מובהקת הוא זה שאליו משתייכים כותב שורות אלה וקוראיו
מאיה בר לב
סיפור הקמתה של העיר נהריה מ-1935 ועד היום. העיר שאת הקמתה הגה המהנדס יוסי לוי מונה כיום 65 אלף תושבים ורושמת גידול מתמיד בהגירה החיובית אליה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il