X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
מבנה טחנת קמח העמק בעפולה המבנה צפוי להיהרס בתקופה הקרובה. [צילום: אלי אלון]
סופה של טחנת הקמח המיתולוגית בעפולה
לאחר קרוב ל-80 שנות פעילות הופסק הייצור בטחנת הקמח "העמק" בעפולה. המבנה מתוכנן להיהרס ועליו יוקמו ככל הנראה מבני דירות רבי קומות
טחנת הקמח המיתולוגית [צילום: אלי אלון]

טחנת הקמח הוותיקה והמיתולוגית "העמק" הממוקמת במרכזה של העיר עפולה ברחוב חטיבה תשע (מס' 6) צפויה להיהרס בתקופה הקרובה ובמקומה, כך נמסר, יוקמו ככל הנראה מספר מבני מגורים.
הטחנה, בעלת המבנה הגדול והגבוה ממוקמת ברחוב ראשי ומרכזי בעיר והפכה, מזה כבר, לחלק בלתי נפרד מהנוף המקומי בעפולה. כל מי שנסע דרך העיר עפולה צפונה בתקופת טרום הכבישים העוקפים את עפולה (לא לפני שנים רבות) מן הסתם, קרוב לוודאי הבחין במבנה הבולט של הטחנה.
הוקמה בשנות ה-30 פעלה קרוב ל-80 שנה ברציפות
הטחנה הוקמה בשנות ה-30 של המאה הקודמת (יש גרסאות שונות לגבי שנת הקמתה)על-ידי משפחות שאול קרמרמן ויצחק יהודאי. שניהם עלו ארצה בתחילת שנות ה-30 מפולין. בארכיון מצאתי ב"העיתון הרשמי של ממשלת פלשתינה א"י" מהתאריך 17 בפברואר 1938 (ה"עיתון" כלל קובץ הודעות רשמיות מטעם ממשלת המנדט) הודעה רשמית על רישום טחנת קמח "העמק" כחברה שיתופית. וכך נכתב בהודעה (לפני 77 שנה)אודות המבנה הניהולי של הטחנה, ואני מצטט: "1. שם השותפים וכתובתם: יצחק יהודאי ושאול קרמרמן, עפולה .2. שם השותפים המורשים למנהל: יצחק יהודאי ושאול קרמרמן 3. שם הפירמה: טחנת קמח "העמק". 4.תאריך תחילת השותפות וגמירתה: 1.1.38 - לתקופה בלתי מוגבלת. 5. מטרת השותפות: טוחני קמח וסוחרים בקמח ובתבואות.
שאול קרמרמן היה בן ראשוני עפולה לימים הקים את מפעל "עץ לבוד" בפ"ת. במלחמת השחרור שכל את בנו שלמה קרמרמן איש האצ"ל.
שותפו של קרמרמן, יצחק יהודאי, היה פעיל בחיים הציבוריים בעפולה נציג הסוחרים והיה חבר "בוועד הפועל של המועצה המקומית עפולה".
בעיתונות, ובעיקר בעתון "דבר"- בטאון הסתדרות העובדים, הופיעו לאורך השנים מספר כתבות וידיעות אודות טחנת "העמק". כך למשל, העיתון "דבר" מהתאריך 27 במאי 1946 מפרסם ידיעה בזו הלשון: "פועלי תחנת הקמח העמק נתפנו בל"ג בעומר בבוקר לחוג את חנוכת חדר האוכל, המקלחות וכו' שהותקנו בימים האחרונים. נאמרו דברי ברכה מפי פועלי המקום. מזכיר מ.פ עפולה נ.לרנר ומ.אוקסמאן (משרד קופ"ח). האחרון - י.יהודאי, מבעלי התחנה .לכבוד המאורע הכריזו הפועלים על נטיעת 10 עצים ביער בירייה של הקרן הקיימת".
הטחנה סיפקה לאורך שנים קמח למאפיות, לקיבוצים, לכפרים באזור. לפני קום המדינה סיפקה הטחנה קמח גם לבסיסי הצבא הבריטי.
בתחילת שנות ה-60 רוכשים את הטחנה האחים פרסיקו
בשנת 1961 רכשו את הטחנה האחים אריה ויצחק פרסיקו, ילידי פולין ניצולי שואה שעלו לארץ במחצית שנות ה-40 . בפולין, מספר לי, שמואל פרסיקו בנו של יצחק, הייתה למשפחתם טחנת קמח. האחים אריה ויצחק פרסיקו הכניסו ציוד חדש ושיפרו והגדילו את היקף היצור. בנוסף לטחנת "העמק" בעפולה האחים אריה ויצחק פרסיקו היו שותפים בטחנות הקמח "מן" בחיפה, ו"לבנון" בטבריה. בימייה הטובים של טחנת "העמק" בעפולה היא ייצרה מאות טון קמח בחודש. בתקופת מלחמת שלום הגליל פעלה הטחנה 24 שעות ביממה. את התחנה ניהל בפועל מאיר פריסקו תושב עפולה. מאיר פרסיקו, כך מספרת לי אחותו לאה בר-און, למד את נושא טחינת הקמח בבית ספר ידוע לתחום זה בשוויץ ועבד במפעל מגיל צעיר מאוד במשך עשרות שנים.
לפני כ-10 שנים נפטר יצחק פרסיקו ז"ל. אחיו, אריה פרסיקו ז"ל נפטר לפני יותר משנה במרס 2014. שני האחים קבורים בבית העלמין בעפולה. בעלות הטחנה עברה לידי ילדיהם .
טחנת קמח "העמק" נסגרה לא מכבר לאחר קרוב ל-80 שנות פעילות. בני משפחת פרסיקו מספרים לי, כי נוצר מצב של אי-כדאיות כלכלית בהמשך תפעול הטחנה והוחלט לא בלב קל ותוך לבטים להפסיק פעילות הטחנה ש"הייתה בעצם מפעל חיים של הורינו" שניצלו מהשואה האיומה הגיעו לארץ עבדו כחלוצים והשתתפו בבניית המדינה וכלכלתה.

תאריך:  30/06/2015   |   עודכן:  30/06/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סופה של טחנת הקמח המיתולוגית בעפולה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
טחנת הקמח בעפולה.
שוד בר-יואל.  |  13/04/23 19:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתן קלינסקי
ההצגה "אח יקר" מטלטלת את הצופה שאל שגרת יומו חודר כאב של מחזאי, שאחיו איננו אתנו היום עקב מחדל של צבא. צבא, שפורע את חובו ומזכך את מצפונו על שורה אין סופית של מחדלים ביצירת אינפלציה סהרורית של עיטורי עוז לנופלים על מזבח המחדל
צבי קצבורג
מי לא רוצה את הטלפון הטוב ביותר? להיות בעלים של Galaxy, iPhone או LG זה עסק יקר שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו    הגיע הזמן להכיר את שוק המכשירים הזולים, והם ממש לא מה שחשבתם    ה-M1 Note של מייזו כמשל
ד"ר עינת שניאור
יש לכם נטייה לתחרותיות? האם אנשים חושבים שאתם אמינים? תכונות אלה יכולות להיות קשורות לצבע העיניים שלכם
ליאור יואל
הכנה משותפת תורמת למעורבות ומגייסת שיתוף פעולה ואחריות    סדר יום מינימלי חשוב לסובלים מהפרעות קשב ומצמצם מתחים, ריבים והתפרצויות זעם
חיים נוי
"אח יקר" - טראומת מלחמה ומשפחה אחת - דרמה נוקבת ומרגשת - התיאטרון הקאמרי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il