X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בית המשפט העליון נדרש להכריע בסוגיית אימוץ קורעת לב שתי קטינות שאמן היהודיה התאבדה נמצאות במוקד עימות משפטי בין האב הפלשתיני תושב שכם לבין משפחת האומנה היהודית והיועץ המשפטי לממשלה
▪  ▪  ▪
מה משקל טובת הילדים מול ההורות הטבעית? [צילום אילוסטרציה: AP]
תעודת כבוד לרגישות
כאשר מרחיבים את הפרספקטיבה מעבר לפסק הדין הספציפי של בית המשפט העליון הנוגע לגורלן של שתי הקטינות האומללות, ניתן למצוא בו ראיה נוספת לאופן ההוגן והפתוח שבו מתייחסות המערכות הממלכתיות הישראליות גם בסוגיות בין דתיות הכוללות התנגשות לאומית בין יהודים לערבים. כל זאת, תוך ראיית טובתו של הפרט הנדון ומתוך שיקול דעת ותשומת לב למצבו של הפרט.
דבריו של השופט רובינשטיין בחתימת פסק הדין מעידים על הרגישות הרבה שבה התייחס למקרה קורע הלב: "העתיד לא יהיה פשוט, אך על הכל להתגייס לטובת הקטינות, ותפילתנו כי הן לא ייפגעו מן המצב המורכב ויגדלו בנחת, אהובות על הכל ואוהבות".

התפרצות גל הפיגועים הנוכחי מטלטלת ישראלים רבים בכל הנוגע ליחסם אל הפלשתינים ואל הדרישות הלאומיות שלהם. אולם בינינו חיים גם מי שחייהם מטולטלים על הציר הזה, של הישראליות והפלשתיניות, בלי כל קשר לפיגועים.
כך הוא מצבן של שתי קטינות שנולדו כתוצאה מקשר זוגי שניהלו פלשתיני מוסלמי תושב שכם ויהודיה ישראלית. מאז לידתן שוהות שתי הקטינות במשפחת אומנה יהודית. אמן התאבדה לא מכבר ואביהן, שקיבל בינתיים היתר שהייה בישראל, מתנגד להמשך השארתן אצל משפחת האומנה המגדלת אותן על-פי אורח חייה - אורח חיים יהודי ציוני-דתי.
בשנת 2010 ביקש היועץ המשפטי לממשלה צו חרום מבית המשפט לנוער להשארת הקטינות במשפחת האומנה שלהן. הצווים בנושא שהוציאו את הקטינות מחזקת אביהן הוארכו מספר פעמים למרות התנגדות האב ולמרות שבאותו שלב טרם נערכה לו בדיקת מסוגלות הורית. עם זאת, מאז ועד היום פוגש האב את בנותיו באופן קבוע במרכז קשר.
בשנת 2013 פנה היועץ המשפטי לממשלה אל בית המשפט לענייני משפחה וביקש להכריז על הקטינות כבנות אימוץ. חוות דעת של מומחה שהוגשה אז קבעה, עם זאת, כי יש להחזיר אותן לאביהן באופן הדרגתי ומבוקר. בשנת 2014 נעשה צעד נוסף בדרך להחזרתן לאביהן. האב הפלשתיני קיבל היתר שהייה בישראל והצדדים הופנו להליך גישור.
אותו הליך גישור לא צלח. יתרה מזאת, תסקיר עדכני ובדיקה פסיכיאטרית שנערכו לקטינות בשנת 2014 קבעו כי טובתן היא בהכרזתן כבנות אימוץ. עורכת התסקיר, מומחית לגיל הרך, קבעה כי להוריהן של הקטינות - האב הפלשתיני והאם שבינתיים התאבדה - אין מסוגלות הורית. עוד ציינה כי ראתה הסלמה בהתנגדות של הקטינות לביקורי האב. תסקיר נוסף שנערך כתשעה חודשים לאחר מכן קבע כי מצד אחד אין לנתק את הקטינות מאביהן ומצד שני אין להוציא אותן ממשפחת האומנה.
בעקבות קביעות אלה פסק בית המשפט לענייני משפחה כי לא הוכח קיומה של עילת אימוץ שעל פיה האב הביולוגי אינו כשיר להורות. זאת, בניגוד לאם הביולוגית שנמצאה לא כשירה. עוד קבע כי לא ניתן לקבל את טענת טובתן של הקטינות כעילת אימוץ עצמאית. בשל כך נקבע כי משפחת האמנה תקבל אפוטרופסות על הקטינות בנוסף לאפוטרופסות האב. נקבע כי בנושאי היומיום תקבל משפחת האומנה החלטות לגבי ענייני הקטינות; בנושאים חריגים ומהותיים בתחום החינוך והבריאות תהא התייעצות עם האב וחובה על משפחת האמנה לעדכן את האב מדי פעם בדברים חשובים שקורים בחינוך הקטינות, בבריאותן וכיוצא באלה. עוד נקבע כי העידכון לגבי נושאים רפואיים דחופים יהיה מיידי וכי ביקורי האב יימשכו ללא שינוי - אחת לשבוע - ואין מניעה שיתבצעו בביתו ושזמנם יוארך.
בעקבות פסק הדין הוגשו לבית המשפט המחוזי שני ערעורים - מצד היועץ המשפטי לממשלה ומצד משפחת האומנה. שני הערעורים ביקשו לקבוע כי הקטינות הן בנות אימוץ. אולם שני הערעורים נדחו. בעקבות זאת פנה היועץ המשפטי לממשלה לבית המשפט העליון וביקש למנות מומחה חדש מטעם בית המשפט שיחוה דעתו בנוגע למסוגלותו ההורית של האב ביחס לקטינות. לטענתו, הליך האמנה נועד להיות זמני במהותו ואינו מתאים לעניינן של הקטינות, שאמורות לגדול במשפחה האומנת שנים רבות.
האב הביולוגי טען, מנגד, כי מדובר בפרשה מצערת שראשיתה בהחלטת רשויות הרווחה להוציא מידיו את הקטינות ולהעבירן לידי משפחה יהודית דתית - החלטות שאינן נבונות ואינן מוצדקות לשיטתו. האב שב והדגיש, כי מומחה מטעם בית המשפט קבע שלוש פעמים את מסוגלותו ההורית, וכי טובת הקטינות דורשת את המשך הקשר עמו.
מטעם היועץ המשפטי לממשלה נטען שהשארת המצב על-כנו - בכפל אפוטרופסות בין משפחת האומנה לאב הביולוגי - תוביל להתדיינויות משפטיות בלתי פוסקות. עוד נטען כי רצוי להפחית את מספר ביקורי האב. דעה דומה נשמעה גם מטעם שירותי הרווחה ומטעם המפקחת על האמנה, שאף אמרו בדיון, כי ייתכן שמסירת הילדות לאב עדיפה על השארת המצב הקיים. המומחה מסר לבית המשפט גם, כי על-אף שלאב מסוגלות הורית כללית, אך אין לו מסוגלות קונקרטית מספקת לגידול הקטינות.

שמירת כבוד וזהות האב

המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט אליקים רובינשטיין, ציין בפסק הדין כי אין מקום "להדביק תווית" ולומר שלאב אין מסוגלות הורית, בודאי לא כזאת שאין סיכוי כי תשתפר בעתיד. "אדרבה, היא הרי השתפרה עם הזמן כעולה מחוות הדעת השונות של המומחה, ומן הסתם יש לשיפור קשר לכך שהאב קיבל אפשרות שהיה חוקית ולזוגיות החדשה", כתב. לדבריו, לא ניתן לקבוע במקרה הזה ביושר לב עילת אימוץ שתאפשר למשפחת האומנה לאמץ את הקטינות.
"מלאכת בית המשפט לא תמה בדחיית האימוץ ובקביעת אמנה, שכן עלינו להידרש, מתוך אחריות לעתיד הקטינות, לאשר יארע להן בהמשך לטווח קצר וארוך גם יחד. משזו דעתנו, עלינו להתייחס למצב שלפנינו, שהוא מצב מיוחד", ציין רובינשטיין והוסיף כי על כן הוא רואה את המקרה המיוחד הזה כאמנה 'מיוחדת', אמנה 'חזקה' לטווח ארוך.
"ישנו ספק במסוגלות העכשוית של האב הביולוגי לגידול הילדות. אין חולק גם כי הן רואות בהורים האומנים את הוריהן, אף שהן מקיימות זיקה וקשר לאביהן הביולוגי. עקירתן מן המשפחה האומנת תהא כיום טראומטית", כתב וציין לשבח את ההבנה שגילה האב הביולוגי לקביעות עקרוניות אלו.
רובינשטיין הוסיף כי למרות זהותו הערבית-מוסלמית של האב הביולוגי, אין מחלוקת גם החינוך שיקבלו בנותיו הקטינות הוא במסגרת יהודית ממלכתית-דתית כנוהג המשפחה האומנת, משזו המשפחה בה הן גדלות. לדבריו, בדיעבד ובנסיבות המיוחדות של אב ערבי מוסלמי דומה שהההחלטה בעניין זהות משפחת האומנה יכולה הייתה להיות שונה בהקשר החינוך על-אף שהאב הביולוגי אינו רואה עצמו כמוסלמי דתי.
בשל כל זאת, קיבל רובינשטיין חלקית את ערעור היועץ המשפטי לממשלה וקבע כי הקטינות יישארו באמנה "חזקה" לטווח ארוך אצל המשפחה האומנת. "אנו מוסיפים תודה לה ועידוד במלאכת-הקודש שנטלה עליה", העיר. שמות המשפחה של הקטינות ושם האב בתיעוד יירשם באופן שיתן ביטוי לשותפות ההורים האומנים יחד עם האב הביולוגי והחינוך שהן תקבלנה יהיה ממלכתי דתי.
עמדת היועץ המשפטי לממשלה קיבלה מענה בקביעת רובינשטיין כי ההורים האומנים יירשמו כאפוטרופסים וסמכויותיהם תהיינה רחבות. הוא גם קבע כי יצומצמו המפגשים בין הקטינות לאב הביולוגי מפעם בשבוע לפעם בשבועיים.
"משמעותה המהותית של האפוטרופסות לאב הביולוגי – שהוא אפוטרופוס על-פי דין – היא בראש ובראשונה כבודו וזהותו כאב ושמירה מתמדת של הזיקה לקטינות, על-ידי שימור הקשרים ביניהם; אם בביקורים עתה ואם בצורות שונות העשויות להתפתח בעתיד", קבע המשנה לנשיאה. "האב אינו 'איש צללים' ביחס לבנותיו, אך הסמכויות המעשיות היומיומיות - בידי ההורים האומנים, ויש לקוות שימצאו דרך לשתף פעולה בעזרת שירותי הרווחה והמומחה".

תאריך:  09/10/2015   |   עודכן:  09/10/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אבי הקטינות תושב שכם; הן תלמדנה בממלכתי-דתי
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
זה חלק
כבש 44  |  9/10/15 09:14
 
- לא פסיקות מטומטמות פוסק מטומטם ל"ת
בבר  |  9/10/15 11:22
 
- מה לכם כי תלינו? הרי השופטים
לא תחזורנה לאב  |  11/10/15 20:29
2
תודה לאל שני הורי היו יהודים
לכל דבר וענין.  |  9/10/15 10:54
3
בגלל מי היא התאבדה?
אהרון שחר  |  9/10/15 11:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
המצב הנפיץ היה צפוי, גלי האלימות ימשיכו, עד הרגע בו נפסיק להכיל    זה יהיה הרגע שבו תשתנה המגמה אבל זה רק כשמערכת הכוכבים תאפשר זאת    לפנינו שבוע של יצירתיות, אפשר ללמוד מיומנויות חדשות, שתהיה כדאית
ראובן לייב
המסעדה העברית הוותיקה של יפו העתיקה כבר לא מה שהייתה בעבר. מאכליה, שבאו לפינו, לא היו מלהיבים במיוחד, ורק הסלטים עמדו על הגובה
אסף בן נריה
כנראה שעוד לא שמעתם עליה, אבל תנועת החרם כנגד שימוש בכדוריות פלסטיק במוצרי קוסמטיקה, סבוני פנים ומשחות שיניים צוברת תאוצה בעולם וכבר רשמה הישגים נכבדים
יפעת גדות
אותו לילה הניחה את ידה על חזהו ונבהלה    היא לא הרגישה דבר    המקום שם ידעה שהנשמה שוכנת לא זע
אלי אלון
לאחר 39 שנות שידור ב"קול ישראל" פורשת החודש הקריינית והשדרנית רויטל עמית מרשות השידור    אם מצרפים לכך את שנות שידוריה כקריינית בגלי צה"ל הרי שרויטל עמית שידרה בשידור הציבורי משך למעלה מ-40 שנה    סיפורה של הקריינית המיתולוגית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il