X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
לתזונה נכונה של ילדים יש חשיבות עליונה לגדילה והתפתחות תקינה מבחינה גופנית, שכלית ורגשית תזונה נכונה בילדות תמנע מחלות כרוניות בבגרות
▪  ▪  ▪
הרגילו לתזונה בריאה [צילום אילוסטרציה: חן לאופולד, פלאש 90]

אימוץ הרגלי תזונה טובים החל משנות החיים הראשונות והן לטווח הארוך, חשוב למיצוי פוטנציאל הגדילה של הילד ולהתפתחותו התקינה. הרגלי תזונה טובים, חשובים להשגת בריאות מיטבית.
מחקרים מראים קשר ישיר בין תזונה בריאה לבין מניעת התפתחות מחלות כרוניות בעתיד כגון: השמנה, הפרעות אכילה, מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסרטן.

התזונה ותקופות הגדילה השונות

תהליך הגדילה מתחלק לארבע תקופות עיקריות: התקופה העוברית, תקופת הינקות, תקופת הילדות ותקופת גיל ההתבגרות. לכל אחת מהתקופות מאפיינים משלה המושפעים באופן אחר ממרכיבי התזונה בכל הקשור למימוש פוטנציאל הגדילה.
הגורמים המשפיעים על הגדילה הם שונים, החל מחוסר בהורמון גדילה, דרך גנטיקה, בחשיפה למחלות ולתרופות שונות וכן לגורמים סביבתיים ורגשיים.
לתזונה תפקיד משפיע על הגדילה וההתפתחות המינית, אך השפעתה ניכרת בעיקר אצל ילדים הסובלים מחסרים תזונתיים ו/או הנמצאים בתת-משקל. תזונה לקויה עלולה לגרום לחסרים תזונתיים ולעיכוב הגדילה וההתפתחות. כדי שהתזונה תהיה מאוזנת, עליה לכלול את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים החיוניים.

התזונה המבטיחה מיצוי פוטנציאל הגדילה

כדי לענות על השאלה מהי התזונה המבטיחה פוטנציאל גדילה אישי מירבי, נגדיר את שלבי הגדילה השונים ונתייחס לרכיבי התזונה החשובים לגדילה ולהתפתחות תקינה בכל שלב.
התקופה העוברית
בחיים התוך-רחמיים, מקבל העובר את כל חומרי המזון והאנרגיה מהאם דרך השליה. תזונה מאוזנת של האם בהריון, המכילה כמויות מספיקות של כל אבות המזון, את הוויטמינים והמינרלים הנדרשים, חשובה להשגת משקל תקין של העובר. כל מחלה או חסר תזונתי משמעותי אצל האם, יפגעו בגדילה התוך רחמית של העובר והילוד הנולד יכול להיות קטן לגיל הריון. הכוונה לעובר הנמצא מתחת לאחוזון העשירי לגיל ההריון שלו, מבחינת משקל, אורך גוף או היקף ראש. תזונת האישה ההרה צריכה להיות מגוונת ולכלול מזונות מחמש קבוצות המזון: דגנים מלאים וקטניות, ירקות, פירות, מזונות עשירים בחלבון ומזונות העשירים בשומן.
יש להקפיד על אכילה של ארוחות מסודרות: שלוש ארוחות עיקריות ושתיים-שלוש ארוחות ביניים. התאמת כמויות המזון צריכה להיות מותאמת לצרכים האישיים של כל אישה ובהתייחס לגיל, משקלה ומצבה הבריאותי, גובהה, BMI (מדד למסת הגוף, יחס בין משקל לגובה) ובפעילותה הגופנית. כניסה להריון במשקל תקין ועלייה במשקל בטווח הרצוי בתקופת ההריון חשובה, ומאפשרת תוצאות הריון רצויות.
ישנם רכיבים תזונתיים ייחודיים החיוניים בתקופת ההריון, ובתקופה מסוימת בהריון יכולה להיות חשיבות לרכיב מזון מסוים, למשל, צריכה של מזונות עשירים בברזל חשובה במיוחד החל מתקופת השליש השני להריון, אספקה מוגברת של ברזל חיונית כדי לספק את צרכי העובר הגדל ולמילוי מאגרי הברזל שלו. צריכה מספקת של אנרגיה, תזונה נכונה ומגוונת המכילה את כל קבוצות המזון. ויטמינים ומינרלים חיוניים כגון: ברזל, סידן, חומצה פולית וכמו-כן צריכה של תוספי תזונה מומלצים בהריון. מניעת חסר תזונתי משמעותי אצל האישה ההרה, תאפשר גדילה והתפתחות תקינה של העובר ולמשקל ילוד תקין.
תקופת הינקות והילדות
תקופת הינקות והילדות מאופיינת בתהליכי גדילה והתפתחות הדורשים התייחסות תזונתית מיוחדת. ישנה חשיבות רבה בייחוד בחודשים הראשונים של היילוד לתזונה נכונה ומספקת על-מנת למנוע חסרים תזונתיים העלולים לגרום לפגיעה בגדילה ולשגשוג היילוד. הנקה מומלצת כמזון בלעדי עד גיל חצי שנה והיא מספקת את צרכי התינוק.
מגיל חצי שנה ואילך, יש להכניס בהדרגה מזונות מוצקים ובהתאם למוכנות התינוק מבחינה מוטורית ותחושתית לשינוי מרקם המזון, תוך המשך מתן הנקה או תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות). החל מגיל שישה חודשים צרכי האנרגיה ורכיבי התזונה של התינוק גדלים ולכן מומלץ להתחיל לשלב מזונות משלימים, תוך מתן דגש על מזונות העשירים בברזל כגון: בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות, דייסות לתינוקות מועשרות בברזל. הדגש הוא קודם כל בחשיפה למזונות העשירים בברזל על-מנת למנוע אנמיה בשל שיעורי האנמיה הגבוהים בישראל. בהמשך, על-פי הנחיית "מדריך להזנת התינוק והפעוט של משרד הבריאות", יש לחשוף למוצרי חלב (בגיל תשעה חודשים) וחלב ניגר רק החל מגיל שנה וזאת כדי למנוע אנמיה. על-פי המלצות לתזונה נבונה של פירמידת המזון הישראלית, רצוי להתחיל לשלב מזונות מתפריט המשפחה עד גיל שנה ויש להגיע לצריכה מגוונת של כל קבוצות המזון.
לקראת סוף השנה הראשונה לחיי התינוק, רצוי להגביר בהדרגה את המעבר למאכלים מוצקים יותר ומתן של "אוכל אצבעות" ומזונות מתפריט המשפחה. עד גיל שנתיים לא מומלצת הגבלה של שומן וכולסטרול בתפריט התינוק, זאת כדי לא לפגוע בגדילה והתפתחות עקב הפחתה בצריכת האנרגיה וחומצות השומן החיוניות.
מלבד חשיפה נכונה למזונות, ישנה חשיבות לחשוף לחוויות של טעמים, מרקמים וריחות שיתרמו להתפתחות הילד. חשוב לפיתוח קשרי האכלה טובים בין ההורים והמטפלים בילד, כדי לאמץ הרגלי תזונה טובים, למנוע הפרעות אכילה בגיל הרך ותת-תזונה.
בגיל שנתיים הילד מתחיל לאכול בהתאם לתפריט המשפחתי ורצוי שהילד יאכל מגוון ויחשף למגוון רחב של מזונות מכל קבוצות המזון (קבוצת הדגנים והקטניות, ירקות ופירות, חלב ומוצריו, בשר, דגים ומקבוצת השומנים) ושתזונתו תכיל שלוש ארוחות עיקריות ושתי ארוחות ביניים.
חלבון:
ישנה חשיבות לצרוך מזונות העשירים בחלבון (כגון: מוצרי חלב, בשר, ביצים ודגים) החשובים לגדילה והתפתחות ובניית תאים כמו תאי שריר והעצמות. מומלץ לצרוך מזונות העשירים בברזל (כגון: בשר בקר, הודו, עוף, דגים, ומזונות מן הצומח כגון: קטניות, טחינה, ואגוזים למיניהם).
הברזל:
הוא מינרל החיוני לייצור ההמוגלובין המרכיב את כדורית הדם האדומה, להתפתחות של מערכת החיסון, התפתחות קוגניטיבית ולגדילה. חוסר בברזל אצל ילדים ותינוקות, גורם להופעת אנמיה, לפגיעה בגדילה, ולהתפתחות פסיכומוטורית לקוייה. צריכת מזונות עשירים בסידן והקפדה על כמות סידן מומלצת, תביא להתפתחות תקינה וחיזוק העצמות והשיניים ועלולה למנוע אוסטפורוזיס בגיל מבוגר.
סידן
המקור לסידן הוא בעיקר מחלב ומוצריו, אך מצוי גם במזונות מן הצומח כמו טחינה, שקדים, כרוב, ברוקולי, תאנים מיובשות. ההמלצה לצריכה משתנה ומותאמת לצרכי הגדילה וההתפתחות בכל גיל.
תקופת גיל ההתבגרות
תקופת גיל ההתבגרות היא תקופת בה משלימים הילדים את תהליך גדילתם והתבגרותם המינית. זהו גיל הגדילה וההתפתחות שבו העצמות מתארכות, השרירים נבנים, תאי השומן מתחלקים, חלה האצה בגדילה והגעה לגובה המבוגר. צרכי האנרגיה (הקלוריות) ורכיבי התזונה (פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים) הם גבוהים ביותר מכל תקופה אחרת בחיים. כדי לחשב את קצובת צריכת הקלוריות היומית, יש להתחשב בגיל, במין וברמת הפעילות הגופנית של המתבגר, על-מנת לתמוך בתהליכים האנבולים המתרחשים בגוף.
אבות המזון וצריכה מסודרת
צריכת אנרגיה בלתי מספקת או חוסר ברכיב תזונה ספציפי, עלולים להוביל להתרוקנות של מאגרי האנרגיה בגוף, לדלדול שרירים, להפרעה בבניית רקמת העצם, ולהאטה ומניעה של ההתפתחות המינית. רצוי לצרוך מכל אבות המזון ולהקפיד על ארוחות מסודרות. לשם כך מומלץ שכל ארוחה תכיל אוכל, לפחות משלוש קבוצות מזון, למשל לארוחת הבוקר: כריך מחיטה מלאה עם גבינה וירקות.
חלבון:
כאשר הדרישה לחלבון עולה, חשוב שהתפריט יכיל חלבון מן החי (מוצרי חלב, עוף, ביצים ודגים) וגם מן הצומח (למשל קטניות).
ויטמינים ומינרלים:
כמו-כן, קיימת דרישה מוגברת לוויטמינים ומינרלים מסוימים ביניהם: ברזל, סידן, אבץ, וויטמינים מקבוצת B (בדגש על וויטמין B12 וחומצה פולית), ויטמין A, ויטמין D. הסידן למשל, חיוני לבניית העצמות והשיניים ולתפקוד מערכת העצבים, השרירים ומנגנון קרישת הדם והוא מצוי בחלב ומוצריו, ירקות עליים ירוקים, טופו, סרדינים, ברוקולי וכרוב. האבץ, מרכיב באנזימים המשתתפים בבניית החומר התורשתי דנ"א וחשוב לתהליכי גדילה והתפתחות מינית, מצוי בבשר בקר, כבד, קטניות, אגוזים וזרעים, דגנים מלאים וגרעיני דלעת.
בכל תקופה הגדילה מושפעת מכמה גורמים, מצבו התזונתי של הילד הינו אחד הגורמים המשפיעים על הגדילה וההתפתחות של הילד ולכן יש לשים לב להרגלי התזונה של הילד ושינויים בצריכת המזון.

המלצה למתכון: לחמניות עם ביצה וירקות

רכיבים:
4 לחמניות עגולות מחיטה מלאה
5 עגבניות גדולות
בצל קצוץ
פלפל אדום חתוך לקוביות
4 ביצים
גבינה צהובה 9% מגוררת
1 כפית שמן זית
1 כפית פפריקה
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. מזהיבים את הבצל במחבת עם מעט שמן זית.
2. חולטים את העגבניות, מקלפים וחותכים לקוביות ומוסיפים למחבת.
3. מוסיפים את הפלפל החתוך למחבת והתבלינים.
4. מבשלים על אש בינונית עד שהתערובת מתרככת.
5. חותכים את הקצה של הלחמניות (הכיפה העליונה) ומרוקנים את תוכנן, משאירים דופן בעובי של כ-1 ס"מ.
6. ממלאים את הלחמניות בירקות המבושלים, ומעל מפזרים מעט פתיתי גבינה צהובה ומעל הכל שוברים ביצה.
7. מזלפים עם מעט שמן זית מלמעלה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ל-15-10 דקות (תלוי במידת העשייה הרצוייה של הביצים).
350 קלוריות למנה.
בתיאבון ותגדלו בריאים.

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.SC ברשת סטודיו C
תאריך:  17/11/2015   |   עודכן:  17/11/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תזונת ילדים מינקות להתבגרות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
המתכון של הלחמניה עם ירקות
לכותבת הגב' ליטל  |  18/11/15 09:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה צירף צילום של יומן הדיונים שלו להחלטה בה הורה לעיריית חיפה לחשוף את יומנו של יונה יהב
איתמר לוין
שופטת התעבורה נועה חקלאי פועלת בצורה נעימה ויעילה, עד כמה שהיא יכולה במגבלות שמציבים בפניה הצדדים - אך מגלה רכות-יתר כלפי סניגור שלא טרח להתייצב
ד"ר אורי מילשטיין
הראשון שיצא להשמיד את תרבות המערב הליברלית והדמוקרטית שהתפתחה באנגליה במשך מאתיים שנה, היה הגנרל הקורסיקני נפוליאון בונפרטה, שמינה עצמו לשליט יחיד ולקיסר צרפת. מן האתגר הנפוליוני יכולים היום להפיק לקחים - דאעש ושאר ארגוני הטרור המוסלמים, וגם המערב שהוכה בפריס
איתמר לוין
הקרב על ירושתו של יולי עופר בין בתו ליאורה ובנו דורון כלל האזנות סתר לאב הזקן והעיוור בשנות חייו האחרונות, והכפשת יכולתו השכלית ומצבו הגופני אחרי מותו. גם כאשר נאבקים על מיליארדי שקלים, ניתן לצפות לקצת יותר כיבוד אב וכבוד המת
עליס בליטנטל
עד כמה יכול צילום להשפיע? כמו שנאמר: צילום אחד שווה אלף מילה. כל זה חושף ה-JEWISH MUSEUM בתערוכה "THE POWER OF PICTURES - צילומים מהתקופה הסובייטית המוקדמת" שהצפיה בה ממש מרגשת ומרעידה את הלב. זוהי אחת התערוכות המהממות ביותר שמוצגות היום בניו-יורק, ושחובה לראותן אם מבקרים בעיר בחנוכה או בעת אחרת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il