X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שיפוט מהיר / זיאד סאלח

אז מה אם העליון פסק

בית המשפט העליון פוסק שוב ושוב חד-משמעית: אין להכשיר בדיעבד בנייה בלתי חוקית. את כל הצדדים באולמו של השופט זיאד סאלח, בבית המשפט בעכו, זה פשוט לא מעניין
▪  ▪  ▪
סאלח. "למה להרוס?" [צילום: אתר alarab.net]
איתמר לוין
הכשרת בנייה בדיעבד - רק במקרים חריגים

בדיוק יש הלוויה
לנאשמים יש נטייה לחלות לפתע בדיוק בערב שלפני הדיון בעניינם, אבל אחד הנאשמים שבפני השופט זיאד סאלח הולך רחוק יותר: הוא מספר שדודתו נפטרה והלוויתה מתקיימת בשעה 13:00, בדיוק השעה שנקבעה לדיון. סאלח כמובן דוחה את הדיון ל-22.2.16, אבל הוא עושה זאת מבלי שהנאשם הציג אפילו קצה ראיה לכך שהסיפור העצוב – והמאוד-נוח מבחינתו – הוא אמת.

השופט: זיאד סאלח, בית משפט השלום בעכו
המועד: יום שלישי, 24.11.15, שעה 10:00
הנושא: עניינים מקומיים
בית המשפט העליון שב ואומר בשנים האחרונות, בצורה ברורה וחד-משמעית, שאין להשלים עם מצב בו אדם בונה ללא היתר - ורק לאחר שמוגש נגדו כתב אישום, הוא מואיל בטובו לבקש היתר בנייה. אלא שהדברים נופלים על אוזניים ערלות - גם של רשויות האכיפה וגם של בתי המשפט הנמוכים יותר. תופעה קבועה היא, שנאשמים בעבירות בנייה מקבלים - בהסכמת המדינה - עונשים קלים יותר משום שהצליחו לקבל בדיעבד הכשר לעבירותיהם.
כך אירע ביום בו ביקר המדור באולמו של השופט זיאד סאלח. היה זה יום של עניינים מקומיים - השם שמאחוריו מסתתרות בדרך כלל עבירות בנייה, כולל כאלו הנמשכות שנים ומשתרעות על פני מאות מ"ר. ועוד תופעה בולטת לעין: מדובר לעיתים בעבריינים סדרתיים, אשר הצטוו לפני שנים רבות להרוס את המבנים הבלתי-חוקיים, צפצפו על החוק ובית המשפט, וכעת מעזים בחוצפה רבה לבקש הקלה בעונשיהם - משום שסוף-סוף עשו את מה שהיו אמורים לעשות לפני שנים. אבל למה בעצם שלא יבקשו, אם התביעה מסכימה ובית המשפט מאשר?
עוד יותר סלחני
הנה המקרה הראשון. טיעונים לעונש, כאשר התובע אומר שהוא לא יודע מה בדיוק המצב כיום. אבל למה זה רלוונטי? אם היו נשמעים לבית המשפט העליון, הענישה הייתה לפי העבירה ולא לפי הסרת המחדל בדיעבד. ואגב: יש כאן עוד משהו משונה - סאלח שואל את התובע האם הוא רוצה להפעיל את המאסר על תנאי שתלוי ועומד כנגד הנאשם. מה בכלל השאלה? הרי לכך נועד עונש זה!
סאלח מעיין בתמונות ובמזכר של פקח המקרקעין, ומגיע למסקנה שהנאשם טרם טרח להרוס חלק מהבנייה הבלתי-חוקית. הסניגור מספר שמרשו הגיש בקשה להכשרת המחסן שבנה, "היא בטיפול ואין סיבה שלא יקבלו אותה". לדעת הסניגור, העונש ההולם הוא קנס של 2,000 שקל, כי כל העסק הוא אותו מחסן בן 40 מ"ר.
כאשר סאלח מכתיב (במהירות וברהיטות) את גזר הדין, מתברר שהסיפור החל בצו הריסה שהוצא בשנת 2004 (כן, לפני 11 שנים) למימוש כעבור שנתיים, אבל כאמור חלק מהמבנים עודם על תילם. למרות כל אלו, סאלח מסתפק בקנס של 10,000 שקל בתוספת הפעלת התחייבות בסך 8,000 שקל, ומאריך בשלוש שנים את תקופת המאסר על תנאי.
מחוץ לפרוטוקול, סאלח עוד יותר סלחני: "יכול להיות שכל מה שטענת מבחינה משפטית נכון. לאדם יש אדמה חקלאית, הוא מפעיל שם משתלה, יש כל מיני דברים יפים, עצי זית יפים; למה להרוס הבן-אדם?". סאלח שואל את הנאשם כמה עולים עצי זית ומתעניין בפרטים, והאיש יוצא מהאולם בחיוך גדול. אין פלא: עונשו קל והוא אפילו לא הצטווה להרוס את המבנים הבלתי-חוקיים אם לא יצליח להכשיר אותם.
התובע מבקש להקל
המקרה השני מוזר: שני נאשמים בהפעלת שוק בלתי חוקי. שניהם לא טורחים להתייצב; רק האישה שביניהם, בת ה-76, סיפקה הסבר לסניגור שלה - היא לא מרגישה טוב - אבל לא העבירה לו אישור רפואי. הסניגור שלה טוען, שמי שאשם הוא בכלל הנאשם האחר, שפלש לקרקע של מרשתו. סאלח עולה מיד על סתירה: אם הגברת בכלל לא אחראית, למה היא הגישה בקשה להכשרת הבנייה? הסניגור מסביר, שהיא עשתה זאת על-פי עצתו, רק ליתר ביטחון.
התובע מגיב באומרו, שאכן הוגשה בקשה אבל היא נדחתה. הסניגור מתקומם: יש החלטה סופית שהתקבלה בנוכחותו של התובע עצמו, אבל היא איננה בידיו כרגע. השניים מתווכחים בהרמת קול, סאלח אינו מתערב ועסוק בשלו - הכתבה לפרוטוקול לגבי היעדרותה של הנאשמת. לבסוף הוא דוחה את הדיון ל-22.2.16, ומתעלם מבקשתו של התובע להוציא צו הבאה לנאשם.
שיא האבסורד עוד לפנינו. התיק הבא קבוע לטיעונים לעונש, ושאלתו הראשונה של סאלח היא האם התקבל היתר בדיעבד לבנייה הבלתי-חוקית. הסניגור משיב בשלילה, טוען שהעסק תקוע ברשות מקרקעי ישראל בירושלים ומבטיח שבעוד חודש יהיה בידי מרשו ההיתר המיוחל. תוך כדי חילופי הדברים מתברר, שהתובע - כן, התובע - מבקש לדחות את הדיון כדי שלנאשם יהיה היתר, ואז עונשו יהיה קל יותר. תקראו שוב את המשפט האחרון כדי להיות בטוחים שקראתם נכון: נציג המדינה הולך לקראת עבריין מורשע, בניגוד לקו הברור של בית המשפט העליון, כדי שניתן יהיה להקל בעונשו.
חוץ מזה, לנאשם יש כעת טענת הגנה חדשה: הוא לא בנה אלא קנה את הבית כאשר הבנייה הבלתי-חוקית היא כבר חלק ממנו. סאלח אינו נופל בפח ומציין, שהאיש הודה בבנייה ובשימוש ולא רק בשימוש. "נראה שהיו עבודות קודמות והנאשם הוסיף עליהן", אומר סאלח בגזר הדין. לבסוף הוא מטיל עליו קנס של 12,000 שקל - וגם בודק האם יעמוד בו (האיש עובד באטליז, משתכר לדבריו 5,000 שקל לחודש והוא אב לשלושה ילדים), ומוציא צו הריסה דחוי לשנתיים.
השורה התחתונה:
מבחינת ניהול האולם - סאלח פועל ביעילות, ככל שמתאפשר לו לנוכח הנאשמים שלא טורחים להתייצב, הוא בקיא בחומר ומחליט בו-במקום. הבעיה היא עקרונית: הסלחנות הבלתי-מובנת כלפי עברייני בנייה, מה שבית המשפט העליון מכנה "מכת מדינה", גם כאשר מדובר בעבריין סדרתי שמזלזל במשך שנים בחוק ובבית המשפט.
יעילות: 9.
מזג שיפוטי: 7.

תאריך:  22/12/2015   |   עודכן:  22/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 זיאד סאלח
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אז מה אם העליון פסק
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
מי שמאמין כי שופט ערבי
מגיב ותיק  |  22/12/15 12:51
 
- תחליף שם
גזען ותיק  |  22/12/15 15:40
 
- טיפשות זו מחלה קשה
מגיב ותיק  |  22/12/15 17:45
 
- אני רק שאלה
אא-אא  |  23/12/15 14:26
 
- לא קשור לערבי
ים תיכונית  |  23/12/15 04:34
2
הבירוקרטיה החולנית והשופט החכם
משפטן  |  22/12/15 12:57
3
הוא שופט בישראל או באבו מאזן? ל"ת
בבר  |  22/12/15 13:57
4
5 קומות בדיעבד
אחד123  |  22/12/15 17:31
5
מכת מדינה והיא אינה מטופלת
מקומם מאוד  |  22/12/15 18:48
6
תופעה מוכרת ברשויות מושחתות
שמעון אמסלם  |  23/12/15 16:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
כאשר שופטת בכירה בדימוס קובעת שפרקליט המדינה משקר שוב ושוב, ונותן גיבוי מתמשך לעבירות פליליות חמורות - לא מספיק לפטר אותו. צריך לפתוח נגדו בחקירת משטרה
איתמר לוין
מאשימה: ניצן מנסה בצורה שיטתית למנוע את פעילות נציבות הביקורת    אומרת שלאחר פס"ד זדורוב יהיה צורך לבדוק מי בפרקליטות הסתיר מידע מבית המשפט    שבה וקובעת: התנהגות פסולה של בכירות הפרקליטות בנוגע לתצהיר קוגל
איתמר לוין
דוברות המשרד הפיצה לתקשורת כתב אישום נגד אישה המואשמת בהונאות ב-24 מיליון שקל - אך מחק ממנו את שמות נפגעי העבירה, למרות כלל היסוד של פומביות הדיון    המשרד: רגישים לנפגעי עבירה
איתמר לוין
איילת שקד מתכננת לפצל את הביקורת על הפרקליטות בין הנציבות בראשותה של הילה גרסטל לבין ביקורת פנימית במשרד המשפטים. המשמעות ברורה: לא תהיה שום ביקורת
איתמר לוין
רויטל טרנר מצליחה לפשט דיון סבוך בבית הדין לעבודה בנצרת ולהתקדם לקראת הסדר בין מושב לבין פועלים פלשתינים שהעסיק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il