X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
סל הסיפורים של השופט אביחי דורון

לקפוץ מהבניין הכי גבוה

נשיא בית משפט השלום בתל אביב מדגיש: לשופטים יש הטיות של ערכים ואמונות, הם לא יכולים לנטרל אותן אבל חייבים להיות מודעים להן יש לו שורה של סיפורים להוכיח זאת
▪  ▪  ▪
דורון. דרוש איזון
"בין 20% ל-60% סולפו"
הנשיא אביחי דורון אומר: "כל מי שכתב פסק דין שסוקר בתקשורת, חווה את אותה חוויה: בין 20% ל-60% ממה שנכתב הוא מסולף. אתה שומע אנשים מביעים דעה ולא מאמין שיש להם השכלה משפטית. שואלים אותי מה דעתי על אולמרט או על זדורוב, ואני עונה: לא קראתי את פסק הדין, ואני רק יודע שאנשים מאוד חכמים אמרו והייתי נותן לזה קצת יותר משקל מאשר באופן רגיל".

לשופטים יש הטיות של ערכים ואמונות - והם לא יכולים לנטרל אותן, אך חייבים להיות מודעים להן. זהו המסר המרכזי מהרצאתו של נשיא בית משפט השלום בתל אביב, אביחי דורון, בקורס למועמדים לשפיטה במחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין.
"לנטרל זו דרישה גבוהה מדי, לא אנושית. בשנייה שאתה מודע, עשית 85% מהדרך. את היתרה או שתעשה או שלא תעשה. אני מכיר מעט מאוד דברים שתניח בצד כאשר אתה מודע להם", הדגיש דורון (יום א', 31.1.16), והוסיף:
"כאשר אתה שופט משפחה ועומד לתת החלטה, אתה צריך לדעת שיש ארגון שיפיץ את התמונה שלך באינטרנט במדי ס"ס והילדים שלך יראו את זה והחברים שלהם ישאלו אותם על זה. אתה צריך להיות מודע לאפשרות שזה ישפיע עליך. מול זה אתה חייב להגיע למצב בו תוכל לישון טוב בלילה, כי המצב של עיוות דין הוא הגרוע ביותר".

גם השופטת אחראית

"השופטת יודעת שלפניה עומד מתמחה, היא יודעת בניגוד אלי את המשמעות של הוספת בעל דין, היא יודעת שלא הוצג בפניה ייפוי כוח מטעמו של אותו בעל דין שאני אייצג אותו והיא יודעת שלא היה לו יומו בבית המשפט. אני מצפה משופטים שיסתכלו בעיניים נכוחות למציאות שבפניהם, ולא לכך ששביל קטן של טעות יכול לזמן להם יום נקי מדיונים"

דורון הדגים קו זה בשורה של אירועים מנסיונו. "הפעם הראשונה שנכנסתי לביהמ"ש הייתה כשהייתי חצי שנה מתמחה. זה היה בבית הדין לעבודה בירושלים, והמאמן שלי אמר לי להסכים לקבל את התביעה. עשיתי את זה, ואז הצד שכנגד אמר שיש לו בקשה מאוד קטנה: לצרף את פלוני כנתבע ושיינתן גם נגדו פס"ד. אמרתי מיד: אין שום בעיה.
"כשעליתי במדרגות מבית הדין נפל לי האסימון, רצתי למשרד שהתמחיתי בו, אמרתי לעוה"ד שהיה שם - הוא ישב במכנסיים קצרים, כי זו הייתה פגרה: איפה הבניין הכי גבוה בירושלים שאני יכול לקפוץ ממנו? הלכנו מיד לביה"ד והגשנו בקשה לביטול פסק הדין, והיא התקבלה. אני זוכר את זה, כי הבנתי אותי שתמימות היא לא בדיוק התכונה הנדרשת בבית המשפט, וכי חשבתי שאי-אפשר לפתור את השופטת מאחריות לסיטואציה הזאת.
"השופטת יודעת שלפניה עומד מתמחה, היא יודעת בניגוד אלי את המשמעות של הוספת בעל דין, היא יודעת שלא הוצג בפניה ייפוי כוח מטעמו של אותו בעל דין שאני אייצג אותו והיא יודעת שלא היה לו יומו בבית המשפט. אני מצפה משופטים שיסתכלו בעיניים נכוחות למציאות שבפניהם, ולא לכך ששביל קטן של טעות יכול לזמן להם יום נקי מדיונים".

דנ"א של אלוהים?

"לשופטת הזאת היה סט ערכים מהבית, ומולה עמדה תיירת הולנדית שסט הערכים שלה שונה לחלוטין. אין התייחסות אוניברסלית. השופטת החילה באופן מוחלט את השקפת עולמה על הפסיקה שלה. זה על גבול הבלתי-אפשרי להימנע מהמצב הזה; צריך לנסות לפחות לזהות את זה"

דורון הוסיף: "השאלה היא האם אנחנו רוצים שלשופט יהיה דנ"א של אלוהים, או שהוא יהיה רובוט שאינו מביא בחשבון שום דבר פרט למה שהוא שומע. הציפייה איננה לא לזה ולא לזה. השופט צריך להיות מאוזן: שיוכל לייצר איזון בין העולם הפנימי שלו לחוויה המשפטית שהוא צריך להכליל. לתת משקל מסוים ומוגבל לערכים שלו".
גם כאן היה לדורון סיפור, אם כי לא מאולמו-שלו. "היה בירושלים סיפור של מוכר תכשיטים שעשה מעשה מגונה בבחורה, היא סיפרה על כך לחבר שלה ולמחרת הם חזרו כדי להחזיר את התכשיט. הוא זוכה, כי השופטת קבעה שלא הגיוני שהבחורה לא צעקה, שהיא תלך בשלווה מהמקום, שהיא לא תלך באותו יום למשטרה ושהיא תחזור לשם למחרת.
"לשופטת הזאת היה סט ערכים מהבית, ומולה עמדה תיירת הולנדית שסט הערכים שלה שונה לחלוטין. אין התייחסות אוניברסלית. השופטת החילה באופן מוחלט את השקפת עולמה על הפסיקה שלה. זה על גבול הבלתי-אפשרי להימנע מהמצב הזה; צריך לנסות לפחות לזהות את זה".

הפנים הנעימים מול הצפונובונית

"רצינו לרצוח אותה באותה שנייה. אמרתי לה - והצלחתי לא לצרוח: 'מדוע גבירתי מתגוללת על התובעת?'. נשמתי נשימה ארוכה, וההיא התחילה להעיד וסיפרה את סיפור המראה של אותה תמונה. בשלב מסוים היא לא התאפקה ואמרה ש'הבן האוטיסטי שלה לא נראה כל כך נרעש', ובנקודה הזאת כבר כולנו היינו ב'יחסינו לאן'"

הסיפור הבא - בחזרה לדורון עצמו. "כשהייתי שופט ארבעה חודשים בתביעות קטנות, הקלדנית המופלאה שלי שאלה אותי שאלה פילוסופית: האם אתה יכול להאמין לבן אדם ובכל זאת לפסוק נגדו? לא היה זמן לדבר על זה, ובאותו יום היה לי סיפור על אישה שתבעה אחרת שחתכה אותה בחניון והחליפו פרטים.
"היא הייתה אישה עם פנים נעימים, טון הדיבור שלה היה שאתה מתאהב בו, היא התייחסה לזה כאל עניין שיכול לקרות. כשהיא גמרה את החלק שלה, כולנו היינו בעדה. ואז עלתה הנתבעת שהיו לה לא מעט מתיחות בפנים, היא הייתה צפונובונית עם ביגוד מהשנייה האחרונה, והמשפט הראשון שאמרה היה: 'שההיא לא תעשה מעצמה חסידת אומות עולם'.
"רצינו לרצוח אותה באותה שנייה. אמרתי לה - והצלחתי לא לצרוח: 'מדוע גבירתי מתגוללת על התובעת? התובעת לא אמרה מילה רעה על גבירתי, אז למה גבירתי מתחילה ככה את העדות שלה?'. נשמתי נשימה ארוכה, וההיא התחילה להעיד וסיפרה את סיפור המראה של אותה תמונה. בשלב מסוים היא לא התאפקה ואמרה ש'הבן האוטיסטי שלה לא נראה כל כך נרעש', ובנקודה הזאת כבר כולנו היינו ב'יחסינו לאן'.
"הנתבעת אומרת, שהיא התקשרה למספר שהתובעת נתנה לה, והקו לא היה מחובר. כדי להסיר את זה מעל השולחן, שאלתי את התובעת אם יכול להיות שהיא התבלבלה, ואמרה שאולי. ואז הנתבעת אמרה שהיא התקשרה ל-144 ואמרו לה שאין כזה שם. שאלתי את התובעת מדוע נתנה כזה שם, והיא אמרה שזה שם הנעורים שלה. שאלתי אותה כמה זמן היא נשואה, והיא אמרה: 14 שנים.
"דחיתי את התביעה, למרות שבתוך תוכי רציתי לקבל אותה ולהיכנס בנתבעת, כי היו יותר מדי סימני שאלה בעדות של התובעת. אחרי הדיון חזרתי לקלדנית ואמרתי לה: היית באולם, וכולנו התאהבנו בה וההפך על הנתבעת".

"כל השיער נשרף לי"

"כשהייתי נשיא בדרום, עשיתי לעוזרים המשפטיים תרגיל קטן: נאשם הורשע בעבירה מסוימת, אחד יהודי משכונה ד' בבאר שבע והשני בדואי מהכפר חורה - איזה עונש תתנו לו. היה הבדל ממוצע של עשרה חודשי מאסר: בין 14 ל-24. זה היה שוק עבורם לראות את זה. כשהם ראו את התוצאה המצרפית, הם לא יכלו להסתכל על עצמם"

דורון הצעיר המשיך ללמוד בשטח. "כמה חודשים אחרי זה הייתי תורן ערב במעצרים. קיבלתי טלפון ממתמחה של שופט שאמרה שצריך להגיע אלי מישהו בצו הבאה, והשופט שזה התיק העיקרי שלו, מבקש שהוא יגיע למחרת עצור. היה לי ברור שמדובר בפגיעה קשה בעצמאות השיפוטית שלי.
"נכנסנו לאולם והופיעה פרקליטה מפארק היורה, כלומר שהיא כבר 25 שנה בפרקליטות, ואמרה לי: אפילו השופט רוצה שהוא יגיע מחר עצור. באותה דקה הייתי צריך השתלת שיער, כי כל השיער נשרף לי, והפעם לא התאפקתי וצרחתי עליה. ואז נכנסתי ללשכה ולקח לי חצי שנה להתנער מהרצון לעשות דווקא ההפך ממה שאותו שופט רוצה, כי גם זו הטיה. עצרתי אותו".
דורון הדגיש: "להיות מודע לכל הדברים האלה - זה כל מה שאני מבקש משופט. אני לא מבקש ממנו שינטרל את זה, אלא שיהיה מודע לכך שזה קיים. זה נושא שלא מדובר, ולצד תהליך קבלת ההחלטה - אלו שני הנושאים החשובים ביותר שצריך להכשיר לגביהם שופטים. אף פעם זה לא מספיק".
דורון המשיך: "יש כמובן גם הטיות חברתיות. כשהייתי נשיא בדרום, עשיתי לעוזרים המשפטיים תרגיל קטן: נאשם הורשע בעבירה מסוימת, אחד יהודי משכונה ד' בבאר שבע והשני בדואי מהכפר חורה - איזה עונש תתנו לו. היה הבדל ממוצע של עשרה חודשי מאסר: בין 14 ל-24. זה היה שוק עבורם לראות את זה. כשהם ראו את התוצאה המצרפית, הם לא יכלו להסתכל על עצמם. ההטיות האלה קיימות כל הזמן. אתה לא יכול לנטרל את זה; די בכך שתהיה מודע להם".

תאריך:  01/02/2016   |   עודכן:  01/02/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אביחי דורון
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
הצגה מטלטלת שכמו נכתבה הרגע ושולחת אור בנושא ההטרדות המיניות לפינות האפלות שלא סופרו בעיתונים    מיכל אקרמן כתבה, וניר ארז ביים חוויה שאסור להחמיץ
איתמר לוין
פסק דין בעניינה של משפחה שאחד מילדיה סובל משיתוק מוחין, מגלה כיצד ניסה האפוטרופוס הכללי למנוע ממנה הזדמנות לשפר את תנאי מגוריה    ביהמ"ש דחה את ההתנגדות וגם נתן ליחידה שיעור באנושיות
יואב יצחק
הציפיות מיהודה וינשטיין, עם מינויו ליועץ המשפטי לממשלה, היו גדולות: לעשות סדר ולהגן על הציבור גם מהשחיתות בפרקליטות ובמשטרה. אך וינשטיין בחר להיות משת"פ שלהם    עכשיו ברור לכל: תקופת כהונתו הייתה אחת הרעות ביותר לציבור בישראל    וינשטיין, שלקה בעצמו בכספים שחורים בתקופה שכיהן כפרקליט פרטי, נתן ידו לטיוח ולשיבוש הליכי חקירה בשורה של פרשות חמורות, בהן: פורמן, ברכה, ליברמן, הרפז    תם ולא נשלם.
איציק וולף
בשבוע הבא תדון ועדת הכלכלה של הכנסת באופן שבו התנהלה הנהלת עמידר כשמסרה נכסים במחירים זולים מערכם הריאלי לגופים עסקיים, ללא מכרז, ולא הציעה אותם לזכאי דיור ציבורי    בדיון תעלה גם חשיפת News1 אודות בתי עמידר המשמשים את ערוץ 7
אלעזר לוין
דירקטוריון קבוצת שיכון ובינוי החמיא למנכ"ל חברת הנדל"ן של הקבוצה, האחראי ל-44% מרווחיה, ואישר לו מענק של 1.9 מיליון שקל    דגן: "מחיר למשתכן יביא להתייקרות הדירות, והבעיה העיקרית היא פיגורים בתשתית"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il