בעבר נהגו לשמר מוצרים באמצעים כמו מלח, חומץ, עישון ויבוש. במאה וחמישים השנים האחרונות, חלה מהפכה גם בכל הקשור להארכת חיי המוצר. קיימים תהליכים המאפשרים למזון להישאר למשך תקופות זמן ממושכות ואף שנים.
האם כדאי לקנות מוצרים עם חיי מדף ארוכים?
איזה מוצרים נוטים לאבד את תכונותיהם לאורך זמן?
איך אנחנו יכולים לזהות בעיות בתחום?
על כל מוצר מזון אשר מיוצר, קיים סימון עד מתי הוא בתוקף.
טבעי הדבר שנעדיף לקנות מוצרים עם תוקף ארוך ככל שניתן, אולם מה מסתתר מאחורי זה?
ככל שתוקף המוצר ארוך יותר, משמע שכמות החומרים המשמרים גבוהה יותר. לדוגמה, מתחום המיצים, ישנם מוצרים סחוטים, שמאוחסנים בקירור, שתוקף החיים שלהם קצר יותר מאלה המונחים על גבי המדפים הרגילים.
בחנו באיזה מהמוצרים ישנם חומרים משמרים... אכן פרדוקס!
רווח גבוה
מנגד מה קורה שהיצרנים ואו היבואנים, נתקעים עם מלאי מוצרים שהתוקף שלהם עומד לפוג? האם הם משמידים את הסחורה?
התשובה היא שבדרך כלל, "ההשמדה", נעשית במגרש השווקים הפתוחים, בחלק מרשתות המוזלות אשר "אינן ממוסדות" ובקרב הפיצוציות. בשווקים אלה, הלקוחות מחפשים מציאות ואכן הם מוצאים לפעמים את "אותם המוצרים", בהנחות משמעותיות.
מגרש סליקה זה משרת גם את שורת הרווח של בעלי החנויות והפיצוציות, שכן שיעורי הרווח שלהם על המוצרים האלה גבוה באופן משמעותי.
ניתן לזהות גם בעין מוצרים אשר יכולים להיות בעיתיים. קופסאות שימורים נפוחות, קטניות שיש בהן "חוטים" שדומים לקורי עכביש, ועוף קפוא אשר חייב להיות קפוא בעת הקנייה.
אם בתוך האריזה יש גבישי קרח וורודים, סימן שהוא הופשר וקפא בשנית. תהליך זה של הפשרה והקפאה מחדש, זה מתכון בטוח לחיידקים ועל כן יש להימנע מקנייתו.
הידעתם?
1) שמן זית - שמן זית ובמיוחד שמן זית בתולי (Virgin) עשיר בנוגדי חמצון, היעילים גם במניעת מחלות לב. מחקר שהתפרסם ב-Journal of Food Science מגלה שלאחר 6 חודשי אחסון פחתה היכולת האנטי חמצונית בכ-40% ולכן המלצתם היא לקנות אריזות קטנות ולאחסן אותם במקום חשוך.
2) ברשתות הגדולות והממוסדות, לא נקלטים פריטי מכולת יבשים מיצרנים ואו מיבואנים בעלי תוקף פחות מ-5 חודשים.
3) תה ירוק - מוצר זה ידוע בהשפעתו המטיבה עם תחלואים שונים. התועלת הבריאותית של תה ירוק ידועה במזרח מזה אלפי שנים. קיים פתגם סיני עתיק האומר: "עדיף לשתות תה אחד ליום מאשר לא לאכול במשך 3 ימים".
יכולות אלה באות בגלל נוגדי חמצון המכונים קטכינים, אשר נלחמים במחלות ובפולשים רבים.
שקיות התה נשמרות זמן ממושך, אולם הקטכינים המצויים בתה הירוק, אינם יציבים באחסנה ממושכת. גם כאן הראה המחקר שלאחר 6 חודשי אחסון בתנאים אופטימאליים, חל שינוי במבנה הקטכינים, דבר העלול להשפיע לרעה על ההשפעות המטיבות המיוחסות לתה הירוק.
4) בבואכם לקנות ביצים יש להקפיד על התאריך. מיום הטלת הביצה ועד התאריך האחרון לשיווק ישנם 16 ימים ובין המועד האחרון לשיווק עד המועד האחרון לאחסנה במקרר ולשימוש ישנו חודש שלם.
על אף האמור רצוי לקנות ביצים שהתאריך המוטבע עליהם, הוא לפחות שבועיים קדימה מיום הקנייה ולא לקחת סיכונים. כמובן שיש להקפיד על קניית ביצים חתומות.