באיזה מוצרים יש חשש חמץ? |
|
|
|
|
|
בדרך כלל אין בה בעיית חמץ, כיוון שהיא עשויה מעמילן תירס, אך יש גם אבקות אפייה שעשויות מעמילן חיטה. לכן, ראוי למוכרן, אך ודאי שלא לבערן. |
|
|
בחלק מאבקות המרק מעורב קמח, אך שיעורו אינו עולה על שיעור כזית, ואיסורו רק מדרבנן |
|
|
|
|
|
אורז הוא קטנית ולא חמץ. לדעת הסוברים שאין להחמיר באכילת קטניות, יש לרכוש אורז עם תווית 'כשר לפסח', משום שלפעמים האורז נארז בטחנות ובבתי אריזה של קמחים או סולת. |
אורז שחור (נקרא גם: אורז פרא) |
|
|
|
|
|
|
|
עלול להכיל עמילן חיטה ותמציות שמופקות מחמץ |
|
|
|
|
|
|
|
|
ייתכן שיהיו בו קטניות אם משתמשים ב'קורן סירופ', וייתכן שיהיה בו חמץ גמור אם משתמשים בגלוקוזה |
|
|
עלול להכיל קמח חיטה וגלוטן |
|
|
|
|
|
יכול להכיל מלח לימון, וייתכן שהוא יוצר מעמילן חיטה |
|
גלידות שמכילות עוגיות וכדומה - ראוי לבערן |
גלידות שאינן מכילות עוגיות - יש למוכרן. בגלידות יש מלח לימון, וייתכן שהוא הופק מחמץ. גם בתמציות טעם שהוכנסו לגלידה יש לעתים אלכוהול שהופק מחמץ. |
|
|
|
|
לא קלויים - להצניע קלויים – למכור |
בדרך כלל הקלייה נעשית בתערובת של מים וקמח תפוחי אדמה, ולעתים משתמשים בקמח חיטה. כיוון שמדובר בספק, ניתן לכתחילה לסמוך על המכירה, גם למחמירים שלא למכור חמץ גמור |
|
|
בתהליך ההכנה יש חשש למגע עם מים. גריסים בהשגחת 'העדה החרדית' אינם נרחצים במים |
|
מותר לשימוש בפסח (גם בלא הכשר) |
גם אם מעורב בו חמץ, הוא אינו ראוי למאכל כלב |
|
|
אינו מכיל חמץ. בכל מקרה, אין להשתמש בפסח בלא הכשר, משום שהרשת שעליה בונות הדבורים את חלות הדבש יכולה להכיל חמץ, שכן היא משוחזרת מדונג משומש שמעורבת בו פסולת רבה |
|
|
|
|
|
לספיגת המים בדג משתמשים בדרך כלל בסודיום פוספט, ואין בו בעיה. לעתים מוסיפים להם עמילנים, אך אין זו מציאות שכיחה |
דגים מעובדים (שימורי גפילטע–פיש, רולדות קפואות של גפילטע-פיש) |
אם כתוב על המוצר שהוא מכיל קמח - ראוי לבער |
לפעמים שימורי גפילטע-פיש מכילים קמח חיטה, אך פעמים רבות הם מכילים קמח תפוחי אדמה, והם אינם חמץ כלל |
|
|
בדרך כלל אינה מכילה חמץ; לעתים נדירות יכולה להכיל גם עמילן חיטה |
|
|
בכל סוגי הוויטמינים ייתכן שיש חמץ גמור |
|
ראוי לבער. במקום הפסד מרובה, ניתן להקל ולמכור |
משקה זה מכיל חמץ גמור באחוז גבוה מאוד, ויש לזורקו או למוכרו. |
|
|
|
|
|
|
חד-פעמי: מפות ניילון, ניירות פרגמנט לאפייה, מנג'טים, ניירות עטיפה למדפים |
|
|
|
|
לפעמים מיוצר בלא חשש חמץ כלל, ולפעמים מיוצר בתהליך תסיסה עם חומרים שיש בהם חשש חמץ |
|
|
מיוצרת על בסיס תסיסת סוכרים, והיא עלולה להיות מופקת מקטניות או מחמץ |
|
|
פעמים רבות גרעיני החיטה נרחצים או מושרים במים. חיטה בהשגחת 'העדה החרדית' אינה נרחצת במים |
|
|
חלווה בהשגחת 'העדה החרדית' אינה חמץ בדרך כלל אלא קטניות. בחלווה ללא סוכר יש תוספת סורביטל, ויש בו חשש חמץ |
|
|
בדרך כלל מוסיפים לה אחוז קטן של אמולסיפייר ומוצר עמילן, ויש בהם חשש חמץ |
|
|
מכיל סובין (קליפת הדגן). בדרך כלל הוא מכיל עמילנים בתור מייצבים, וייתכן שהם הופקו מחיטה. ובכל מקרה, אין בקופסה כזית דגן |
|
|
בדרך כלל אין בהם חמץ, וגם אם יש - אין הוא ראוי למאכל כלב |
|
|
הטחינה עשויה משומשום טחון. השומשום הוא קטנית ולא חמץ |
|
|
|
|
|
אינה חמץ אלא קטנית. רבים מתבלבלים בין מה שקרוי היום 'כוסמין' – מחמשת מיני דגן - ובין מה שקרוי 'כוסמת' - קטנית |
|
|
|
כלים חד-פעמיים מקרטון או מנייר |
יש מחמירים שלא להשתמש, אם אין עליהם הכשר לפסח |
בתהליך ייצורם משתמשים בעמילן. בדרך כלל העמילן הוא עמילן תירס, אך ייתכן שישתמשו גם בעמילן חיטה. יש פוסקים 1 שמקלים גם כאשר ידוע בוודאות שמדובר בעמילן חיטה |
|
|
יש סבירות גבוהה שמעורב בו חמץ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
יש מיץ לימון שמעורב בו מלח לימון, וייתכן שהוא הופק מחמץ |
|
|
יכול להכיל אלכוהול ומייצבים שהופקו מחמץ |
|
|
|
|
|
|
|
|
בדרך כלל יש בהם חמץ גמור (ויטמין C, גלוקוזה) |
|
|
|
|
|
מכילה תמציות שייתכן שהופקו מחמץ |
|
|
יש בהם ממתיק מלאכותי שנקרא 'אספרטיים', והוא מופק מקטניות |
|
ויסקי, בירה, וודקה – חמץ גמור, וראוי לבערם. משקאות חריפים אחרים – יש למכור. |
המשקאות החריפים האחרים מכילים תמציות ואלכוהול, וייתכן שהם הופקו מחמץ. וודקה בהשגחת 'העדה החרדית' אינה מכילה חמץ |
נייר כסף, תבניות אלומיניום וכדומה |
אינם צריכים הכשר מיוחד לפסח |
צריכים הכשר לכל השנה, משום שבייצור האלומיניום משתמשים בשמן, ולפעמים משתמשים בשמן TALLOW, שמן מן החי שאינו כשר |
|
|
אינו מכיל חמץ. בייצור הסוכר מסלק סוכר (מתוצרת אירופה), יצרנים רבים משתמשים בחומר שמכיל קטניות |
|
|
לפעמים יש בו עמילן, ותמצית הווניל עלולה להכיל אלכוהול שהופק מחמץ |
סוכרזית וממתיקים אחרים שמכילים סוכרזית |
|
מעורבים בהם דקסטרוזה או מלטו דקסטרין, ולפעמים ממתיק נוזלי שמכיל סורביטל, ועלול להיות בהם קטניות או חמץ גמור |
|
|
יש חשש שעירבו מים בתהליך הייצור |
|
|
עלול להכיל תמציות ועמילנים שמופקים מחמץ. בסילאן טבעי אין בעיה, אבל בסילאן שמיוצר בארץ מערבים פעמים רבות תמציות ועמילנים |
|
|
|
|
|
|
|
|
כיוון שהעוף ניזון מתערובת חמץ, יש חשש רחוק מאוד שיימצא בו חמץ |
|
|
עלול להכיל עמילן חיטה ותמציות שמופקות מחמץ |
|
|
פעמים רבות מעורב קמח במלח. בפיצוחים בהשגחת 'העדה החרדית' מעורב קמח תפוחי אדמה, למעט בוטנים אמריקאיים |
|
|
יש שמשתמשים בעמילנים לספיגת לחות בתהליך הייצור, ויש שמוסיפים תמציות. בפירות יבשים מסוכרים יש תמציות, והחשש שיהיה בהן חמץ גבוה יותר. בכל מקרה, אפשר לסמוך על המכירה |
|
|
עלולים להכיל גם תערובת מחמשת מיני דגן |
|
אם יש רק אורז, בלי תוספת של תערובת מחמשת מיני דגן, יש להצניע |
בפרסום שפרסמה 'העדה החרדית' נכתב שב'צ'יקו' ובפריכיות אורז עלול להיות חשש חמץ. לכן, כיוון שהחשש הוא חשש רחוק, וקל למכור מוצרים במכירת החמץ, המחמיר למוכרם תבוא עליו ברכה. |
|
|
בתהליך הייצור נוצר מגע עם מים |
|
|
|
|
|
אינו מכיל חמץ. בפרסום של 'העדה החרדית' נכתב שיש בו חשש חמץ, ולכן המחמיר למכור תבוא עליו ברכה |
|
|
חמץ. משתמשים במים כדי לרכך את הגרגיר לפני רידודו |
|
|
רוב קופסאות השימורים מכילות מלח לימון ותמציות טעם. יש קופסאות שמכילות חומץ, והוא עלול להיות מיוצר מחמץ |
|
|
|
|
|
מכיל לתת שעורה (קורנפלקס של חברת B&D אינו מכיל חמץ) |
|
|
מכיל חומץ ותמציות שעלולות להכיל חמץ |
|
|
|
|
אשכנזים: להצניע. ספרדים: מותר לאוכלה. |
יש אומרים שצמח הקינואה הוא סוג של קטנית |
|
|
הותזו על החיטה מים. היא אינה עוברת השריה, ואין ניכרים בה סימני חימוץ |
|
|
|
קפה בטעמים (וניל, מקופלת וכדומה) |
|
|
|
|
|
|
|
לפעמים יש בו גלוטן, אך אין כזית דגן בכל התערובת. הערה: ברוטב סויה אמִתי משתמשים בחיטה, ולכן הוא חמץ גמור וראוי לבערו. |
|
|
|
|
|
מכילה תמציות, עמילנים וחומרים אחרים, והם עלולים להיות חמץ |
|
|
|
שוקולד (בלא תוספת עוגיות וכדומה) |
|
עלול להכיל תמציות שמופקות מחמץ |
|
|
מכילה תמציות, ולפעמים גם עמילנים שמופקים מחמץ |
|
|
שמרים הם פטריות חד-תאיות, והן אינן חמץ, אך לעתים קרובות יש בשמרים גם מלח לימון שפעמים מופק מחמץ, ולעתים גם אלכוהול |
|
|
נעשה מזרעי לפתית, שהם קטניות. יש פוסקים אשכנזיים שסוברים ששמן קנולה אינו 'קטניות', ולמעשה כל אחד ישאל את רבו |
|
|
בתהליך הייצור בדרך כלל אין מעורבים מים, אך לפעמים מוסיפים מים, כדי לזרז את ההתנפחות |
|
|
|
|
|
יש תבלינים שהם קטניות בלבד, ויש תבלינים שמעורבת בהם חיטה באקראי או בכוונה |
|
|
בייצור תמצית משתמשים בדרך כלל באלכוהול, והוא עלול להיות מופק מחמץ |
|
תה רגיל - יש להצניע. תה בטעמים - יש למכור. |
תה בטעמים מכיל תמציות, והן עלולות להיות מופקות מחמץ |
|
|
מכילה תמציות, והן עלולות להכיל חמץ |
|
|
יש תרופות שמכילות חמץ גמור, ולכן ראוי למוכרן |
|
|
|
רשימת מוצרים [כל המוצרים שנכתב בטבלה שאין צורך למוכרם, יש להניחם במקום מוצנע, כדי שבני הבית לא יתבלבלו ויבואו לאכול מהם בפסח] המוצרים ברשימה זו מחולקים לשלושה סוגים: 1. מוצרים שאין בהם כל חשש חמץ, ולכן אין צורך למוכרם אלא רק להצניעם, כיוון שסוף סוף הם לא הוכשרו לפסח. 2. מוצרים שיש בהם תערובת חמץ או חשש לתערובת חמץ, ואיסורם מדרבנן. אפשר למכור מוצרים אלו במכירת החמץ, גם לפי הדעות שמחמירות שלא לכלול במכירה מוצרי חמץ גמור (כלומר, שיש בהם כזית דגן בתערובת). 3. מוצרים שיש בהם חמץ גמור, ושיעור החמץ גדול מכזית. מותר לכתחילה למכור מוצרים אלו ולסמוך על המכירה, אך רבים נהגו לזורקם. הערה: על מוצרים רבים נכתב שיש למוכרם לגוי משום שהם מכילים תמציות. תמציות יכולות להיות חמץ גמור, הואיל והן תערובת של חומרים כימיים טבעיים מן החי או מן הצומח וכדומה. חלק מן התערובות האלה מכילות גם אלכוהול שמופק מדגן. ---- 1. מהרב אליקים לבנון שליט"א. ומהרב יעקב אריאל שליט"א שמעתי שכשר להשתמש בהם באופן כזה, אך לא למהדרין. |