X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ערב חג הפסח הוא הזמן המתאים להצביע על כמה תופעות של ניקיון מוגזם, מיותר ולעיתים מגוחך: החל מהכשר על פותח סתימות, דרך דרישות טהרניות-צדקניות וכלה ביחסו של השב"ס לאהוד אולמרט
▪  ▪  ▪
הרבנית והשולחן-ערוך [צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90]

פסח
מי הסתום שהחליט שזה צריך הכשר?

ככל שהדורות נעשים חרדיים יותר, הם גם נעשים חרדתיים יותר – ואין כמו ערב פסח כדי להציף את כל הפחדים, דחוקים ורחוקים ככל שיהיו. אז מקרצפים בסבון ושופכים אקונומיקה ומדליקים אש ומה לא – ושוכחים כללים הלכתיים בסיסיים ביותר בדיני חמץ

לסיפור הזה מודבקים כמה שמות, ולכן נסתפק באמירה שמדובר באחד מגדולי הרבנים שפנה לפני פסח לאשתו ואמר לה: רבנית, את מנקה יותר מדי; לפי השולחן-ערוך הבית כבר מזמן כשר לפסח. השיבה לו האישה חדת הלשון: אתה והשולחן-ערוך שלך! לפי השולחן-ערוך הזה, היינו אוכלים חמץ בפסח!
"לכלוך אינו חמץ", נהגו לומר סבותינו – ודומה שהנכדים והנכדות כבר מזמן שכחו זאת. ככל שהדורות נעשים חרדיים יותר, הם גם נעשים חרדתיים יותר – ואין כמו ערב פסח כדי להציף את כל הפחדים, דחוקים ורחוקים ככל שיהיו. אז מקרצפים בסבון ושופכים אקונומיקה ומדליקים אש ומה לא – ושוכחים כללים הלכתיים בסיסיים ביותר בדיני חמץ. לא ניכנס כאן לפרטי הדברים, ורק נאמר שכמעט בכל המקרים – כולל הכשרים מופרעים ומופרכים – אין שום צורך בחומרות הללו, משום שלדברים כלל אין דין של חמץ.
אז למה עושים זאת? כי יש מי שמרוויח, פשוטו כמשמעו: גופי כשרות שיכולים לתת חותמת לספירט ואישור לדבק והכשר לחותמות שעל גבי הביצים. ראיתי את זה במו עיני, ודומה שבכל שנה נמצא משהו עוד יותר משוגע; אתם מוזמנים לראות בשולי הדברים כמה דוגמאות שצילמתי השבוע. התוצאה איננה רק שמקשים על החיים ללא כל צורך, ואיננה רק שיוצרים אווירה שבסופו של דבר תביא לריאקציה בדמות זלזול באיסורים האמיתיים. התוצאה החמורה ביותר היא, שגוזלים כסף מהיצרנים תמורת ההכשרים, והללו מן הסתם מגלגלים את העלות על הלקוחות. ועל גזל, כדאי להזכיר לאותם צדיקים, אפילו יום הכיפורים אינו מכפר.

מתי להשעות
מבדיקה לחקירה [צילום: פלאש 90]

הגוף הצדקני הזה, ששם עצמו למשגיח הכשרות הגדול והבלעדי של הציבוריות הישראלית, החליט שלא צריך הרשעה, לא צריך כתב אישום, לא צריך אפילו חקירה; מספיקה בדיקה כדי לשלוח הביתה את ראש האופוזיציה

עם פתיחת הבדיקה בעניינו של יצחק הרצוג, קפצה התנועה לאיכות השלטון ודרשה ממנו להשעות את עצמו. הגוף הצדקני הזה, ששם עצמו למשגיח הכשרות הגדול והבלעדי של הציבוריות הישראלית, החליט שלא צריך הרשעה, לא צריך כתב אישום, לא צריך אפילו חקירה; מספיקה בדיקה כדי לשלוח הביתה את ראש האופוזיציה.
זוהי דוגמה לטהרנות יתר, שנובעת מן הסתם גם מסיבות של פופוליזם ועשיית רעש לצורך תפיסת כותרות. אבל מה קורה כאשר יש חקירה של ממש, כמו עכשיו בעניינם של הרצוג ואריה דרעי? האם אז איש ציבור צריך להשעות את עצמו? או שמא רק כאשר יש נגדו כתב אישום – כפי שקבע בג"ץ בשעתו בעניינו של אריה דרעי? שאלה קשה, משום שמצד אחד – ראוי שאיש ציבור יקדיש את כל מרצו לענייני הציבור, וזה בלתי אפשרי כאשר יש חקירה נגדו; ובוודאי שיש בעיה כאשר החשדות נוגעים לתפקיד בו הוא מכהן. מצד שני, בצורה הזאת – יוכלו המשטרה והפרקליטות לחסל כל איש ציבור, באמצעות חקירה שלא תוביל לשום מקום.
הפתרון שלי: במקרים כאלו יש למנות שופט חוקר – רצוי שופט מחוזי בדימוס – שילווה את החקירה, ייחשף לחומרים ויקבע מתי נוצרת מסה קריטית המצדיקה השעיה. לפני שיחליט על כך, יהיה עליו לשמוע את החשוד ולחשוף בפניו את החומר במידה שלא תפגע בחקירה, ועל החלטתו ניתן יהיה לערער לבית המשפט העליון. דומה שזהו פתרון מאוזן בין ניקיון יתר לבין ניקיון חסר.

אולמרט והשב"ס
פגיעה מיותרת בזכויות אדם

מובן שהשוויון הוא ערך חשוב בכל מקום, כולל בכלא מעשיהו. אלא שהשכל הישר, כך אני מקווה, אינו נבלם בידי הש"ג הניצב בכניסה. יש להבחין בין אסירים לפי מידת הסכנה שמא יברחו או יתפרעו. אין שום סיבה להחיל על כולם את אותם נהלים בין כותלי הכלא

שירות בתי הסוהר הורה למשפחתו של אהוד אולמרט להעביר לאישורו כל סרט שתרצה להעביר לראש הממשלה לשעבר, והלה ויתר על התענוג. האם השב"ס צודק בגישה הדווקנית הזאת?
מובן שהשוויון הוא ערך חשוב בכל מקום, כולל בכלא מעשיהו. אלא שהשכל הישר, כך אני מקווה, אינו נבלם בידי הש"ג הניצב בכניסה. יש להבחין בין אסירים לפי מידת הסכנה שמא יברחו או יתפרעו. אין שום סיבה להחיל על כולם את אותם נהלים בין כותלי הכלא; הרי יש הבדלים ביניהם בנושא החופשות. יש אסירים שברור שלא ינצלו את העברת הסרטים כדי לקבל מסרים סמויים מארגון פשיעה/טרור או לתכנון בריחה. יש אסירים שלא יכולים לברוח בגלל שהם מפורסמים מדי, ולהם אפשר לוותר על מדי האסירים ועל האזיקים ביציאה לבית המשפט (שוב: בדיוק כמו בחופשות).
התחושה שלי היא, שהשב"ס לא סומך על סוהריו וקציניו, ולכן מעדיף שההוראות יהיו נוקשות ואחידות. אך כשם שהענישה לעולם אינדיבידואלית, כפי שחוזר ושונה בית המשפט העליון, כך גם יישומה צריך להביא בחשבון את ההבדלים בין האסירים. במקרה הזה, ניקיון היתר של השב"ס הוא פגיעה מיותרת בזכויות אדם של מי שממילא כבר נמצאים בשפל המדרגה.

גלובס והלשכה
יטו חסד בגלל 3,000 שקל?

הניסיון של השנים האחרונות מלמד, שהשופטים ממש לא עושים חיים קלים ללשכה. ראו את החרם שהטילו אשר גרוניס ומרים נאור על הוועד המרכזי בגלל המשוב, וראו פסקי דין שניתנים נגד הלשכה בעתירות בנושאי הדין המשמעתי והבחינות. ואילו חברי הכנסת – הם ודאי לא בכיס של אף אחד, כפי שניתן למשל לראות מהחקיקה בנושאי הרפורמה בלשכה והארכת ההתמחות

גלובס התנפל בשבועות האחרונים על לשכת עורכי הדין, ובין היתר יצא נגד העובדה שהלשכה מממנת את השתתפותם של חברי כנסת ושופטים בכנס שלה באילת – כולל טיסות ומלונות חמישה כוכבים. העובדה שמדובר בנוהג של עשרות שנים שאינו ייחודי ללשכת עורכי הדין, לא ממש מפריעה לעיתון, שמתמודד עם שתי תביעות דיבה שהגיש נגדו ראש הלשכה, אפי נוה.
מגוחך לחשוב ששר, חבר כנסת או שופט יטה חסד לארגון כלשהו רק משום שהזמין אותו לכנס ונשא בעלויות של – נניח – 3,000 שקל. במקרה של לשכת עורכי הדין, ראוי לזכור שמדובר בגוף סטטוטורי, שבין היתר מיוצג בוועדה לבחירת שופטים, בוועדות הבחינות וההסמכה של עורכי הדין ובוועדת האיתור ליועץ המשפטי לממשלה; במובן מסוים, זהו גוף כמעט-ממלכתי.
יתרה מזאת: הניסיון של השנים האחרונות מלמד, שהשופטים ממש לא עושים חיים קלים ללשכה. ראו את החרם שהטילו אשר גרוניס ומרים נאור על הוועד המרכזי בגלל המשוב, וראו פסקי דין שניתנים נגד הלשכה בעתירות בנושאי הדין המשמעתי והבחינות. ואילו חברי הכנסת – הם ודאי לא בכיס של אף אחד, כפי שניתן למשל לראות מהחקיקה בנושאי הרפורמה בלשכה והארכת ההתמחות. גם דרישות לשקיפות ולנקיון כפיים צריכות להיות הגיוניות ומידתיות.

ועדות איתור
ליצמן לא יוכל למנות בגלל לוין [כיכר השבת]

במדינה קטנה כמו ישראל, בה מספר המועמדים הראויים לתפקידים הבכירים ביותר הוא ממילא קטן למדי, ובה כמעט תמיד כולם מכירים את כולם – זהו תנאי שימנע מינויים ראויים ולמעשה ינציח את המצב הקיים. זה בסדר גמור למנוע פוליטיזציה של השירות הציבורי; זה לגמרי לא בסדר להשתגע עם זה

אחת הרפורמות שמנסה איילת שקד להעביר, היא החזרת המינויים הבכירים לידי הממשלה. המצב כיום הוא, שלצורך איוש התפקידים הללו מוקמות ועדות איתור, שלרוב ממליצות על מועמד אחד בלבד – ולפי פסיקת בג"ץ הממשלה חייבת למעשה לאשר אותו. התוצאה המטורפת היא, שהפקידים קובעים לשר את מי למנות, דהיינו: עם מי יעבוד ועל כשליו של מי ישא באחריות. זהו אחד המקרים הקיצוניים ביותר של המשפטיזציה ההורסת את המשטר הדמוקרטי.
לפני מספר שבועות התגבשה הצעת פשרה, ולפיה ועדות האיתור ימליצו על שלושה מועמדים בעלי כישורים זהים, בתנאי שאיש מהם אינו בעל זיקה לשר הממנה. כשלעצמי, אני לא מוצא סיבה לפסול מישהו עם זיקה לשר אם כישוריו הולמים, אבל זה יותר טוב מהמצב הקיים. אלא מאי? ההמלצה שהוגשה לממשלה דיברה על פסילת זיקה לשר כלשהו – ולא רק לשר הממנה. כלומר: שר הבריאות (יהדות התורה) לא יוכל למנות למנכ"ל בית חולים רופא מעולה, שבעוונותיו שירת בצה"ל עם שר התיירות (הליכוד).
ברגע האחרון הוסרה ההצעה הזאת מעל סדר יומה של הממשלה, בגלל התנאי הדרקוני הזה. במדינה קטנה כמו ישראל, בה מספר המועמדים הראויים לתפקידים הבכירים ביותר הוא ממילא קטן למדי, ובה כמעט תמיד כולם מכירים את כולם – זהו תנאי שימנע מינויים ראויים ולמעשה ינציח את המצב הקיים. זה בסדר גמור למנוע פוליטיזציה של השירות הציבורי; זה לגמרי לא בסדר להשתגע עם זה.

איסורי פרסום
שופטים מתחשבים בשיקול שהם המציאו

יש שופטים שמיישמים את האפשרות האחרונה על ידי הוספת מבחן שהמציאו: חוזק הראיות. וכך אנחנו נתקלים בכך שמצד אחד הם שוללים את חרותו של החשוד, ומצד שני – קובעים שאותן ראיות עצמן לא מספיקות כדי לפרסם את שמו. ואת כל זה הם עושים תוך התעלמות מוחלטת מהמציאות התקשורתית בה אנו חיים

אמרנו זאת שוב ושוב, ונמשיך לומר זאת ככל שיידרש: בתי משפט, בעיקר בתי משפט שלום, חולים במגיפה של איסורי פרסום מגוחכים, הנוגדים את החוק ואת הפסיקה, ופוגעים בזכויות יסוד של חופש הביטוי וחופש העיסוק – ואת כל זה הם עושים מבלי שהתקשורת בכלל יכולה להגיב.
אין צורך לפגוע לחינם בשמו הטוב של איש. זה ברור. חופש הביטוי של כל אחד וחופש העיסוק שלי כעיתונאי אינם זכויות מוחלטות, כשם שאף זכות במדינה דמוקרטית אינה מוחלטת. גם זה ברור. לצורך איזון בין כל אלו, קיימים החוק והפסיקה, והללו אומרים בבירור שברירת המחדל היא פרסום וקובעים מתי ניתן לאסור אותו. מדובר בעיקר בענייני משפחה, בקורבנות עבירות מין, בביטחון המדינה, בצורכי חקירה וכאשר פרסום שמו של חשוד יגרום לו נזק כבד מהרגיל.
יש שופטים שמיישמים את האפשרות האחרונה על-ידי הוספת מבחן שהמציאו: חוזק הראיות. וכך אנחנו נתקלים בכך שמצד אחד הם שוללים את חרותו של החשוד, ומצד שני – קובעים שאותן ראיות עצמן לא מספיקות כדי לפרסם את שמו. ואת כל זה הם עושים תוך התעלמות מוחלטת מהמציאות התקשורתית בה אנו חיים, ומכך שאם מדובר בחשוד שיש בו עניין ציבורי – ממילא כולם יודעים את שמו תוך שעה. נקיון היתר הזה אינו רק מיותר ובלתי חוקי; הוא גם פוגע באפקטיביות של איסורי הפרסום במקום בו הם ראויים.

שמא תלקקו את הפמוטים
למי שאינו אוכל בכף אלא את הכף
ממש ללקק את האצבעות
אצלם אפשר לאכול ישר מהכיור
תאריך:  22/04/2016   |   עודכן:  22/04/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ניקיון יתר
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
נקיון יתר
ע.ב  |  22/04/16 10:58
2
כשר לפסח-רצוי גם רצוי
איש יהודי  |  22/04/16 11:21
3
ניקיון חסר בסעיף 4
דניאל143   |  22/04/16 11:22
4
אל הניקיון
!  |  22/04/16 12:29
5
ניקיון כמנת-יתר
מוטי הקרייתי  |  22/04/16 14:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
ד"ר יואל רפל
חלפו הזמנים בהם תפקיד הנשים בפסח הצטמצם בניקוי, קרצוף ובישול. נשים דעתניות ופוסקים אמיצים הופכים על פיה את קערת הפסח    ומה עושה תפוז בין הביצה למרור
יאשיהו יוסף פינטו
מבואר במדרש שכל עשר המכות שבאו על המצרים, היו כולן מידה כנגד מידה    אז מפני מה הביא הקב"ה עליהם דם מידה כנגד מידה? ולמה הביא עליהם צפרדעים?
הראלה ישי
בשביל להצליח ליצור אווירה נוחה ונעימה בבית, מלאה באהבה ואמונה, עלינו להשקיע שעות על גבי שעות, ימים ושבועות, לעבוד ולהתאמץ
שמחה סיאני
לא פעם נאמר לנו, שצדקה תציל ממוות, אך אין זאת אומרת, שאתה עושה את המעשה הטוב לזולתך, רק משום שאתה חושב שתזכה לאורך ימים ושתינצל ממוות בשל כך. שׂומה עליך לעשות את המצווה בלב שלם, בשמחה, בכוונה ובלי כל חשבונות
יפעת גדות
אוטובוס בחינם, ציורי קומיקס בפלורנטין, פארקים שרק מחכים לחוגגים, ועוד בילויים מקוריים ומהנים מחכים לכל מי שרק רוצה לבלות בחול המועד פסח
רשימות נוספות
מנדלבליט מונע "ברכת כוהנות" בכותל  /  איתמר לוין
51 חופי רחצה יפתחו לקהל בחופשת פסח  /  מירב ארד
תערובת מאפי שמרים לפסח  /  מחלקה ראשונה
פסח וגאולה  /  אסתר שניאורסון גרי
ברכות לפסח תשע"ו   /  ליאורה קוזלובסקי
מצווה מורחבת בחג: שחרור הכלבים מעבדות   /  טל שלוש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il