X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
האתר ההיסטורי חאן זרעוניה בבנימינה הפך לבית דירות פרטי של עשירים הוא הועבר בהסכם חכירה בחסות המדינה לזאב ושולה מוזס מבעלי ידיעות אחרונות לשעבר. איך נכס היסטורי מסוג זה מגיע בחסות המדינה לידיים פרטיות ולא לנחלת הכלל
▪  ▪  ▪
[צילום: אלי אלון]

בפאתי בנימינה המערביים ברחוב שיבולת שוכן, על גבעה, אתר היסטורי שנקרא חאן זרעוניה, זהו מבנה מרובע שהוקם לפני למעלה מ-150 שנה עם חצר פנימית המשתרע על מתחם שטח גדול יחסית של כ-4 דונם ואולי אף יותר.
המדובר באתר בעל ערך היסטורי. כאן פעלה בראשית המאה ה-20 חווה חקלאית של יק"א (פיק"א) שבה עשו את צעדיהם הראשונים בארץ חקלאים עד להתיישבותם בבנימינה ובישובים אחרים בארץ. בהמשך הפכה פיק"א את המקום לחוות ניסיונות לגידולים חקלאים.

איך נכס היסטורי זה עובר לידיים פרטיות?

למרות היותו של "חאן זרעוניה" אתר בעל ערך היסטורי שעל אדמות המדינה שאמור להיות לנחלת הכלל. הועבר המקום בשנת 2005 (בהסכם חכירה) בחסות המדינה ובאישור המועצה המקומית בנימינה והמועצה לשימור אתרי מורשת, לזאב ושולה מוזס תמורת סכום של כ-2.66 מיליון דולר (כך לפחות נמסר בזמנו בעיתונות) והמקום כיום הוא למעשה בבעלותם הפרטית ומאחר שכך אין אפשרות לכפות עליהם להתיר כניסת מבקרים לאתר ההיסטורי. אפילו ב"שבוע שימור אתרים" בו נפתחים ברחבי הארץ אתרי שימור לקהל הרחב לא נפתח אתר חאן זרעוניה לציבור אלא רק הבאר האנטילית הסמוכה אליו . פניתי בזמנו לראשי השימור בבנימינה ושאלתי מדוע אינכם פותחים לפחות בשבוע השימור את אתר חאן זרעוניה. התשובה שקיבלתי" אדוני זה מקום בבעלות פרטית".
זמן מה לאחר הרכישה ולאחר שהתחייבו לשמר את המתחם וצביונו המקורי החלו להבנות בתוך המתחם ההיסטורי מספר דירות מגורים רחבות ידיים ויוקרתיות בגובה של שתיים-שלוש קומות ויותר עם מרפסות גג רחבות ידיים.. במקביל נערכו עבודות שימור ושיחזור של המקום עליהם פיקח ואותן ליווה רן חדוותי, איש קיבוץ עין שמר שכיהן באותה תקופה כמנהל מרחב דרום חיפה של המועצה לשימור אתרי מורשת. אדריכל השימור של המתחם היה איל זיו. את התיעוד ההיסטורי למקום ערך ד"ר אבי ששון. באפריל 2011 השתתפתי בסיור מורשת במקום של חברי המועצה לשימור אתרים באותה עת הבנייה הייתה בעיצומה. מדריך הסיור סיפר למבקרים כי המקום יהיה פתוח ונגיש לציבור וכי במקום יוקם מרכז מבקרים לרשות הציבור. נכון להיום ככל שידוע לי אין אפשרות לאזרח מן השורה לבא ולבקר במקום בלי אישור של בעלי הבית. וגם אין במקום מרכז מבקרים קלאסי המקובל באתרי מורשת. יש אומנם אולם אירועים קטן אולי במסגרתו הוא יפתח בעתיד. ועל זה נאמר נחיה ונראה.

מתחם חאן זערוניה כיום

ביקרתי בימים אלה, אוגוסט 2016 בחאן זרעוניה ברחוב שיבולת בבנימינה. כאשר הגעתי למקום שהתה בחצר הבית אישה צעירה שהזדהתה כקרובת משפחה של בעלי הבית. התפתחה שיחה קצרה .סיפרתי לה שביקרתי במקום לפני מספר שנים ושאלתי אם יש אפשרות לבקר ולו לכמה דקות במתחם החאן. היא הסבירה לי באדיבות כי המקום הוא בבעלות פרטית וכי אין אפשרות לבקר בו. המתחם עצמו מרשים ומזכיר טירה אירופית יותר מאשר חאן עות'ומאני. בצדו המערבי וכן בצדו הדרומי של המתחם ניבנו מספר דירות מגורים רחבות ידיים ויוקרתיות בגובה של שתיים-שלוש קומות ויותר עם מרפסות גג רחבות ידיים. מאחד מחלונות בתי המגורים בקומה השנייה ממש מעל חזית הכניסה לבית (מכיוון רחוב שיבולת) משתלשל עץ גדול ששורשיו גדלים בתוך הבית. רן חדוותי מהמועצה לשימור אתרי מורשת הסביר לי בזמנו שהחלטה להשאיר את העץ היא של שולה (מוזס), והיא רוצה שהבית יראה טבעי ולכן לא נגעה בעץ שגדל שם. יש הטוענים כי מבני הדירות רחבות הידיים המתנשאות לגובה רב יחסית והתוספות שנוספו למתחם פוגעות בצביונו המקורי של האתר ההיסטורי.
בכניסה למבנה חאן זרעוניה המשוחזר דלת עץ גדולה ומרשימה וכן שלוש תיבות דואר גדולות שכנראה מיועדות לעיתונים מחוץ לגדר הבית מול הכניסה למתחם הוצב שלט כחול של המועצה לשימור אתרי מורשת בשיתוף משרד התרבות והמועצה המקומית בנימינה ובו הסבר היסטורי על המקום. בנוסף להסבר ההיסטורי מצוין בשלט בפרוש בזו הלשון כי "המקום עבר לידיים פרטיות וכיום הוא משמש כבית מגורים פרטי". אולי נכתבו הדברים כדי למנוע אי-הבנות ושהציבור הרחב לא יחשוב חס ושלום שמדובר באתר היסטורי ציבורי.
מתווכי נדל"ן אומרים כי זאב ושולה מוזס עשו עסקת נדל"ן מצוינת וכי המקום שווה כיום פי כמה וכמה יותר מאשר הסכום בו קנו את המקום. הם הרוויחו והציבור איבד נכס היסטורי. עלפי דיווחי העיתונות עברו להתגורר במקום רונית ואייל קן, שכיהנה כממונה על ההגבלים העסקיים במשק בשנים, 2011-2005. בעלה אייל קן כיהן בתפקידים בכירים בקבוצת ידיעות אחרונות ומשמש בתפקידי ניהול בכירים במשק.

סיפורו ההיסטורי של חאן זרעוניה

חאן זרעוניה הוקם בשלהי המאה ה-19 על-ידי העות'מניים כבית אחוזה פרטי של אפנדי בוסני בשם סאדק פאשה. החאן נקרא זירעוניה על שם הדגן באזור או זרקוניה על שמו של ואדי זרקא - נחל התנינים, הזורם מצפון. בראשית המאה ה-20 רכשה יק"א את האתר. ב-1920 התיישבו בחאן שתי קבוצות עבודה, הקבוצה הקליפורנית –צעירים מארץ ישראל שיצאו לקליפורניה על-מנת ללמוד חקלאות והקבוצה ההולנדית–צעירים ממזרח אירופה שהיגרו להולנד ובמהלך מלחמת העולם הראשונה התאגדו והכשירו עצמם להתיישבות בארץ ישראל. הקבוצות שהו במקום כמה שנים ואחר כך התיישבו במושבה החדשה בבנימינה.
בתקופת המנדט הייתה חוות זרעוניה תחנת ניסיונות לגידול פרחים ובהם יסמין לתעשיית בשמים גפנים ועצי פרי שונים. כאשר המים להשקיה נשאבים מבאר אנטוליה ומבריכת מים הצמודה למבנה. ותיקי בנימינה מספרים כי בריכת המים שימשה גם כבריכת שחייה עבור צעירי המקום. בחוה הוקמה גם משתלת עצי אקליפטוס לייעור חולות קיסריה.
בשנות ה-20 של המאה שעברה התמנה ד"ר גוסטאב רייך (אליקים נגיד)אגרונום שעבד בפיק"א כמנהל חוות הניסיונות בזרעוניה. הוא התגורר במקום עם משפחתו עד לסגירת החווה.
במקום נערך סקר ארכיאולוגי ונמצאו סביב המבנה חרסים שונים מן התקופה הביזנטית יש להניח כי כמו אתרי התיישבות רבים מן התקופה העות'מאנית גם אתר חאן זרעוניה יושב על שריד אתר אתר קדום.
עד שנות ה-60 היה המקום עזוב. בשנות ה-60 עברו להתגורר במקום זוג חרדי בעסקת חליפין עם המדינה והוא נרשם כמיועד לשימור. בתקופה זו עבר המקום כמה שינויים כמו הוספת רצפות שיש וגג רעפים. בהמשך נקלע הזוג לחובות. המבנה שועבד לבנק אגודת ישראל והוצא למכרז.
מבנה אתר חאן זרעוניה היה אומנם מוזנח ונטוש במשך שנים רבות אולם באופן יחסי נשמר היטב מבחינה פיזית ואדריכלית, להוציא אולי את האגף הצפוני שניזוק ככל הנראה מהפצצות. עם השנים. נעשו ניסיונות לצייר מצב קטסטרופלי של המקום שיתכן שמקורם בגורמים אינטרסנטיים כאלה ואחרים.
בספטמבר 2005, הוציא כונס הנכסים של הבנק את הנכס למכרז ו-60 הצעות הוגשו לוועדת המכרזים. לבסוף זכו במכרז זאב ושולה מוזס מבעלי ידיעות אחרונות לשעבר.
השאלה שעולה היא, כיצד עובר נכס כזה, בעל ערך היסטורי שהוא של כולנו, לידיים פרטיות עוד בחסות המדינה ואישור ועדות התכנון והשימור? אין לי טענות לבעלים שקנו את הנכס. אני מניח שהעסקה שעשו היא חוקית ולגיטימית. הטרוניה מופנית למדינת ישראל על שאפשרה העברת הנכס ההיסטורי לבעלים פרטיים במקום להעבירו לרשות הציבור והנאתו. מצב הפיזי של אתר חאן זרעוניה היה במצב טוב יחסית וניתן היה לשקמו בסכומים לא גבוהים במיוחד באמצעות תרומות ונדבנים וגופי שימור.
אם אכן נחתם הסכם כלשהוא בין הגופים המשמרים לבין רוכשי הנכס ובו התחייבות בעלי הנכס לשמר הנכס ולשמור על צביונו המקורי. חובה שהסכם זה יונגש לציבור על כל פרטיו וסעיפיו ולו למען שקיפות ומניעת לזות שפתיים. אם לא נחתם הסכם כזה ראוי שנדע.

חזיתו המזרחית של חאן זרעוניה המשוקם [צילום: אלי אלון]
[צילום: אלי אלון]
תאריך:  22/08/2016   |   עודכן:  22/08/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האתר "חאן זרעוניה" הפך לבית דירות לעשירים
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
סגירת מעגל
יונינה  |  22/08/16 11:25
2
הון=שלטון. לא אמרנו ?! גב'
גדעון8  |  22/08/16 12:11
3
כבר אמרנו
הון שלטון ?  |  22/08/16 21:27
4
האתר חסום בפני ! רציתי להוסיף
לאלון שלום !  |  23/08/16 15:14
5
תיקון טעות
הרב פיינשמעקער  |  18/08/18 20:07
6
חאן זירעוניה מקום להעריך .
קדימה לך על זה.   |  28/10/23 17:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
טעמו של המטבח הקליפורני, שזה אך הגיע לארץ, לא ערב ביותר לחיכינו. מסעדת "סנטה רוזה" החדשה, שבצפון תל אביב, האמורה לייצג אותו כאן אצלנו, לא גרמה לנו לצאת מגדרנו
איתמר לוין
המשנה לנשיאה אליקים רובינשטיין תופס את המקום הראשון זו השנה השלישית ברציפות    יורם דנציגר במגמת עלייה מתמדת    סלים ג'ובראן חזר לצמרת אחרי שהיה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית    במקומות האחרונים: אורי שהם, ענת ברון וחנן מלצר - הסוגר את הרשימה שלוש שנים    81% מפסקי הדין של שהם - "אני מסכים"    ברון כתבה הכי מעט חוות דעת עיקריות
ציפי שיר-אל
בימים אלה בהם חוגג מזל בתולה את יום ההולדת. מומלץ לקרוא ולדעת כיצד ואיך אתם מתאימים או שלא......לשאר המזלות. אלו מכם שגם נולדו במזלות האדמה והמים: גדי, שור, דגים, סרטן ועקרב - מוזמנים לקרוא את הכתוב, ולהקיש מהנאמר, ביחס לעצמכם
משה ניסנבוים
תקופת "בין הזמנים" היא התקפה בה הציבור הדתי והחרדי יוצא לנופש. ישם מספר אתרים שמתאימים לציבור הדתי, מבחינת סוג התוכן הייחודי, ההפרדה ובהתאם לכך אף האווירה.
יואב יצחק
המפכ"ל החדש רוני אלשיך התעקש להנציח את מורשתו של אפרים ברכה שהתאבד - מורשת ההדלפות השוחד והשקר והשחיתות    אודיטוריום חדש נקרא על-שמו של ברכה במתקני להב 433 בלוד    פקודיו רואים ושומעים ולומדים    לכן אין להתפלא על הפרשה החדשה הנחקרת עתה במח"ש לפיה חוקרים בלהב הדליפו מידע לקבלן ברמת גן תמורת שוחד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il