X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אריסטידס דה סוסה מנדס, היה דיפלומט פורטוגזי שעזר לאלפי יהודים להינצל מציפרני הנאצים ביתו הפך למקום של הוקרה והכרת תודה
▪  ▪  ▪
אריסטידס דה סוסה מנדס

בניו-יורק טיימס הופיעה ב-9 ביולי 2013 כתבה תחת הכותרת:
Mendes: In Portugal, a protector of a people is honored / By RAPHAEL MINDER
ואלה עיקרי הדברים, כפי שהובאו בניו-יורק טיימס:
ביתו הנטוש של אריסטידס דה סוסה מנדס, דיפלומט פורטוגזי שעזר לאלפי יהודים להינצל מציפרני הנאצים היה למקום של הוקרה והכרת תודה.
לי שטרלינג הוא צאצא של זוג הורים שניצלו בזכותו של מנדס והגיעו לניו-יורק והוא החליט לבוא לפורטוגל כדי ללמוד כיצד הציל מנדס את משפחתו. לי גילה בארכיון פורטוגזי שאחותו הייתה מאושפזת 6 שבועות בבית חולים בפורטוגל לפני שמתה.
שטרלינג הגיע עם קבוצה של 40 איש מארה"ב לפורטוגל כדי לאתר את העבר של משפחותיהם. הם רצו, בהזדמנות זו, להביע הוקרה והכרת תודה לאדם שהציל את חיי הוריהם:אריסטידס דה סוסה מנדס. גם מארצות אחרות אליהן נמלטו מקבלי הוויזות, הגיעו צאצאים לחלוק לו כבוד, כמו יערה נגל מברזיל.
סיפור פעילותו של מנדס
מנדס היה קונסול פורטוגל בבורדו, צרפת, כאשר גרמניה פלשה לצרפת במלה"ע השנייה. מנדס חילק 30,000 ויזות פורטוגליות שאיפשו בריחתם של יהודים מציפורני הנאצים. זהו המידע מתוך "קרן סוסה מנדס" המנוהלת ע"י צאצאי מקבלי הוויזות. פרופ' יהודה באואר, היסטוריון של השואה ב"יד ושם", אישר את העובדות.
מנדס החל להמרות את פי ממשלתו, למעשה, עוד לפני פלישת גרמניה לצרפת, עם פרוץ מלחה"ע השנייה ב-1939. הוא למד על אכזריותם של הנאצים מפי אחיו התאום שהיה קונסול פורטוגל בוורשה. חלק ניכר מהוויזות הוצאו ביוני 1940, בעצם הימים בהם התעצמה אחיזתה של גרמניה בצרפת, וממשלת פורטוגל כבר גילתה את סיפור הויזות. הוא אולץ לחזור לליסבון וביולי 1940 הוא חזר, ומשטרת הגבולות קיבלה הוראה לא לכבד את הוויזות שהוצאו על ידו..
מנדס לא רק הוציא ויזות בעצמו, אלא אף שכנע אנשים נוספים בצוות הדיפלומטי הפורטוגזי בצרפת, להוציא ויזות, בניגוד להוראות של ממשלת פורטוגל שמשטרה היה פאשיסטי, אם כי רשמית היא הייתה נטרלית. כאשר נודע למשרד החוץ הפורטוגזי על פעילותו של מנדס הוא נקרא לחזור לליסבון. הוא נשפט על מעשיו, פוטר מהשירות, וזכויות הפנסייה נשללו ממנו. הוא מת בחוסר כל ב-1954. (ממשלת פורטוגל אף אסרה עליו לעבוד במקצועו כעו"ד. המקור JTA).
רק לאחר מותו הוא זכה להוקרה על מעשיו, תחילה בישראל, כאשר באתר הזיכרון לשואה ב"יד ושם" כיבדו אותו והעניקו לו את "אות חסידי אומות העולם" ב-1966.
אבל, איתור אלה שזכו לקבל ממנו ויזות או צאצאיהם החל רק לאחרונה, כחלק ממערכה להעניק לו את ההכרה לה הוא זכאי, בייחוד בפורטוגל, היכן שהוא אינו מפורסם.
מאז דצמבר 2011, "קרן סוסה מנדס" יצרה אוסף נתונים מלא של הניצולים מתוך ספר הוויזות של בורדו. עד עתה זוהו 3,200 מתןך 30,000 שניצלו.
"קרן סוסה מנדס" היא שאירגנה את העלייה לרגל לעיר בה נולד ונקבר מנדס בקבר משפחתו. המשתתפים לקחו חלק בטכס זיכרון ליד קברו.
אחוזת המשפחה הרוסה אבל שרידיה הם עדות למעמדה של המשפחה בעבר, שהייתה בעלת אדמות עד המלחמה, וגורלה השתנה תחת השלטון הפאשיסטי.
חלק מהבאים לחלוק למנדס כבוד הם אותם פליטים שהוא הצילם. רבים מהצאצאים כלל לא הכירו את הסיפור כי הוריהם לא היו מסוגלים לדבר על מה שקרה להם בשואה,ואף לא ידעו על היקף פועלו.
רק ב-1980 טוהר שמו של מנדס בפורטוגל ומשפחתו קיבלה התנצלות רשמית. הפרלמנט הפורטוגזי אף העלה את מנדס לדרגת שגריר.
הגזבר של "קרן סוסה מנדס" סבור שממשלת פורטוגל לא עשתה מספיק כדי להחזיר למנדס ומשפחתו את כבודם האבוד. נוסף לכל הם איבדו את בית המשפחה שעוקל ע"י נושים והוא עתה חרב. הקרן מקווה לשפץ את בית האחוזה ולהפכו למוזאון לסובלנות, וממשלת פורטוגל הסכימה לתרום לשם כך כ-400,000 דולר.
מידע נוסף ממקור אחר: JTA
בעת מתן פסק הדין נגדו במשפט שנערך לו ע"י ממשלת פורטוגל הפאשיסטית הוא אמר שהוא:"מעדיף להיות עם האל נגד האדם מאשר עם האדם נגד האל".
ב-1998 החליט הפרלמנט האירופי להביע הוקרה לפועלו של מנדס וב-2000 הצטרף גם האו"ם להכרה במעשיו ונערך לו טכס הנצחה באו"ם.
ממשלת פורטוגל הקימה אתר לזכרו הכולל צילומים, וידאו ומסמכים.
ארגון יהודי- אמריקני, הג'ויינט, העריך את פועלו של מנדס שנים רבות לפני שזכה לטיהור שמו ועזר לשניים מבניו להשתקע בארה"ב.
שורשיו המשפחתיים של מנדס
מנדס הוא שם משפחה של משפחה יהודית עשירה, שאולצה להתנצר ב-1497, ע"י מלך פורטוגל. מלך פורטוגל לא היה מעוניין בעזיבתם של היהודים בשל תרומתם לכלכלת פורטוגל. הוא אולץ להכריז על גירוש או התנצרות בתוקף הסכם עם איזבלה ופרננדו מלכי ספרד. הוא החליט למנוע מן היהודים את האפשרות להגר, למרות שלהלכה ניתנה להם האפשרות לכך,ע"י הערמת קשיים רבים על אפשרות הגירתם. למשל, הוא פתח רק נמל אחד ליציאתם. ביום בו תם מועד האולטימטום ליציאה, נעצרו כל היהודים, ואולצו להתנצר.
אחד מבני משפחת מנדס היה בנקאי עשיר, וכאשר תוכננה פתיחת סניף של האינקוויזיציה בפורטוגל, התארגנו האנוסים למנוע את רוע הגזירה ומנדס מימן סכומי כסף גדולים כדי לשחד את הגורמים בעלי ההשפעה בנדון בוותיקן. אבל, למרבה הצער, הפעילות הזאת רק עיכבה במספר שנים את פתיחת סניף האינקוויזיציה בפורטוגל, אך לא מנעה את פתיחתו.
אשתו של הבנקאי, הידועה בשם דונה גרציה, הצליחה לברוח מפורטוגל לאירופה, והייתה פעילה, יחד עם הבעל של בנה, בארגון מחתרתי להברחת אנוסים מחצי האי הפרנאי. דונה גרציה גם השיגה צ'רטר מהשולטן הטורקי שנתן לה את העיר טבריה כדי ליישב בה את מגורשי ספרד ופורטוגל.

תאריך:  13/09/2016   |   עודכן:  13/09/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפורו של צאצא אנוסים שהציל יהודים בשואה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
איתמר לוין
מה הקשר בין פטירתו של בנימין בן-אליעזר בתחילת השבוע לפתיחתה של שנת הלימודים בסיומו? - החובה להיות בני אדם. כמה מחשבות ולקחים, גם לקראת ימי הרחמים והסליחות הבאים עלינו לטובה
עידן יוסף
גלצ: יותר מ-70 שנה אחרי מלחמת העולם השנייה נמצאו במכון מחקר פסיכיאטרי בגרמניה עשרות דגימות מוח של קורבנות המשטר הנאצי, בהם גם יהודים, ששימשו לניסויים
ענבל בר-און
שרה ב"ק, בטורה השבועי במעריב, עוסקת בהצעת החוק הפולנית החדשה, המבקשת להעמיק את הכחשת השואה
עידן יוסף
שנה לאחר שמחפשי אוצרות קיבלו אינדיקציה מהרשויות לגילויה, החל צוות עבודה את החפירות בתקווה לפתרון החידה של מלחמת העולם השנייה
יגאל יששכרוב
שיחה אל מול הווילה של אמון גת, המפקד הסדיסט של מחנה פלאשוב, ולצד קברי האחים בשטח המחנה שבפאתי קרקוב - ונקודת מבט אחרת על היהודים, הפולנים והשואה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il