X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מוזיאון העיר ביטום [צילום: חיים נוי]
כיפה ששרדה מליל הבדולח
מצנפת של נער מקהלה בן עשר מהעיר ביטום שבפולין - מוצג מרגש בתערוכה המתקיימת בעיר ומוקדשת לליל הבדולח

כיפה של נער מקהלה יהודי ששרדה את ליל הבדולח מהחורבן והתבערה בבית הכנסת בעיר הגרמנית בויטן, כיום ביטום בפולין, עומדת במרכזה של תערוכה ייחודית במוזאון ההיסטורי של העיר. מוצגות בה קורות בעליה ובני משפחתו ומשמשת רקע לשואת היהודים וכאזהרה לדורות הבאים.
השבוע נפתחה התערוכה המרגשת הזו במעמד ראשי הציבור בעיר ובמחוז שלזיה עלית, רבנים, ובתו של הישראלי ששמר על הכיפה שנים רבות. התקשורת המקומית והכללית בפולין הפכה את האירוע לשיחת היום, בעיתונות, ברדיו ובטלוויזיה.
שמואל הירש המנוח היה נער מקהלה, כבן 10, בבית הכנסת בעיר בויטן בגרמניה. בליל הבדולח העלו הנאצים גם את בית הכנסת הזה בלהבות, אבל שמואל הירש ואביו מרטין, הצליחו לאחר-מכן למצוא את הכיפה, מעין מצנפת חזנים קטנה, ששמו רקום עליה והיא הפכה לאוד מוצל מאש. הכיפה ליוותה את שמואל הירש בעלותו עם הוריו לישראל, כאן התגורר במושבה יקנעם והיה חקלאי וגם שליח הציבור בבית הכנסת המקומי.
טרם פטירתו לפני מספר שנים, הוא שלח את הכיפה למוזאון בעיר הולדתו שבינתיים הפכה לביטום, עם סיפוחה לפולין לאחר המלחמה. הירש צירף מכתב ובו הסביר כי החליט להעביר את הכיפה לעיר הולדתו כדי שתוצג במוזאון למען הדורות הבאים והדור הנוכחי. הכיפה שכבה במחסן המוזאון עד שהתמנה מנהל חדש שהנושא ריגש אותו מאוד והוא החליט לערוך תערוכה ומצגת מיוחדת במינה להנצחת הנושא ואודות הירש ומשפחתו, שהתגוררו בעיר.
המנהל לשק ג'ודלינסקי, היסטוריון ומנהל מוזאון מקצועי ואוהד יהדות, ניסה לאתר את משפחת הירש והגיע לאחר מסע חיפוש רב, לבתו של המנוח, מיכל הירש-נוי, מחנכת, סופרת ואמנית יוצרת, שמייד סייעה למוזאון בתמונות ובמידע רב הקשור לנושא.
התברר, כי הכיפה הייתה כל השנים בבית המשפחה ביקנעם, אולם בני הבית לא ידעו את סודה וגם לא ידעו כי שמואל הירש החליט לשלוח אותה למוזאון בעיר הולדתו.
שמואל הירש היה חבר במקהלה של בית הכנסת האורתודוכסי בבויטן, גרמניה. המקהלה נהנתה ממוניטין רב ויצאה להופעות בכל האזור.
בליל הבדולח, ליל הפרעות של הנאצים ביהודים, הוחרבו ועלו באש בתי כנסת, עסקים וחנויות של יהודים, רבבות יהודים נאסרו ונשלחו למחנות ריכוז.
משפחת הירש הצליחה להימלט מבויטן והם עלו לארץ ישראל. מסתבר כי אביו של הנער, מרטין הצליח לגלות את הכיפה של בנו מבין החורבות, לאחר שהמקום עלה באש הנאצים. הוא הפקידה בידי בנו, מעין מצנפת שחורה וקטנה ששמו של שמואל הירש היה רקום עליה: פרנץ סמואל הירש.
הוא שמר על האוד שהוצל מאש הנאצים כל השנים הללו, בישראל. כאשר החליט לפני מספר שנים לשלוח את הכיפה שלו למוזאון של עיר הולדתו, הוא כתב כי היא מיועדת למשמרת כתזכורת למה שאירע ואזהרה עבור הדור הבא.
בויטן הפכה לאחר המלחמה לחלק מפולין ושמה שונה לביטום. כיום, אין בה קהילה יהודית ורק יהודים מעטים, ככל הנראה. מנהל המוזאון, לשק ג'ודלינסקי, החליט לערוך במוזאון תערוכה ובמרכזה הכיפה וביקש לאתר את בני המשפחה בישראל. (למכתב לא הייתה כתובת, היות שהמעטפה כנראה אבדה).
לשק פנה לשגרירות ישראל בבקשה למצוא היכן מתגורר שמואל הירש, אך ללא הועיל. לשגרירות היה מען הסטודיו של בתו של המנוח, מיכל הירש נוי, שהיא גם פסלת קרמיקה ובעלת סטודיו ברמת גן. למרות שיבושי הכתובות, הגתה עוזרתו של המנהל, ברברה, רעיון לאתר את הבת בפייסבוק וכך היא הגיעה אל מיכל ונשלח אליה מייל עם כל הפרטים.
מיכל הנרגשת התקשרה מייד למנהל המוזאון והעבירה לידיו תמונות ומסמכים רבים מאותה תקופה של אביה המנוח, מקומות ותמונות מאותם ימים.
כל התמונות, המסמכים והמידע הנוסף, סייעו להרחיב את התערוכה. מיכל הגיעה השבוע לפתיחת התערוכה "הכיפה של שמואל הירש", בעיר ביטום בפולין ושם נטלו בה חלק אישי ציבור ונכבדים, הנריק מרציק נשיא המועצה של שלזיה עלית, ראשי העיר וראשי היהדות האזורית, הרב הראשי לשלזיה ולאזור קטוביץ, הרב יהושע אליס, נכבדים ועשרות עיתונאים שהנושא כבש את ליבם והם ראיינו את מיכל. התערוכה קיבלה הדים רבים בכלי התקשורת: בכל התקשורת המקומית, עיתונים רדיו וטלוויזיה וגם בעיתונות ובטלוויזיה הממלכתית הארצית בפולין.
בנוסף לכיפה המקורית, מוצגות בתערוכה תמונות מחיי המשפחה בעיר, קורות החיים שלהם ותמונות מיהדות העיר וברקע מושמעים מעל גבי תקליטור, תפילות מפי שמואל הירש המנוח, שהיה שליח הציבור בבית הכנסת כל חייו.
שגרירות ישראל שקיבלה הזמנה לאירוע עוד בחודש יולי, לא שיגרה נציג בנימוק שיש לה מחויבויות קודמות. מנהל המוזאון לשק ג'ודלינסקי, שבירך בפתיחת התערוכה ציין, כי הכיפה של שמואל הירש היא לא רק כיפה, אלא אנדרטה ייחודית וחשובה לזכר הקהילה היהודית בביטום. יש לה ערך היסטורי ייחודי, רגשי וסמלי וזהו מונומנט חשוב בהיסטוריה של יהדות האזור.
עיתונאים רבים, בהם כתבים מרשתות רדיו, הטלוויזיה הממלכתית, ערוצי רדיו ונציגי עיתונים ושבועונים מכל האזור, ראיינו את מיכל הירש-נוי והאירוע היה לשיחת היום והתפרסם בהבלטה בכלי התקשורת, לא רק בעיר, אלא ברחבי המדינה.
רגע מרגש היה כאשר גבר קשיש הגיע לפתיחה ובידו תמונתו, כילד לבוש בלויים ומזה רעב. הוא סיפר כי ניצל ממחנה ההשמדה והסתובב בודד עד שאומץ בידי משפחה פולנית ושם גדל והתאהב בבת המשפחה, נישא לה והקים את ביתו בעיר.
מיכל הירש נוי שבירכה לפני קהל המוזמנים, הטעימה כי מדובר באירוע מכונן ומרגש וכי החליטה חרף אילוצים רבים להגיע לפתיחת התערוכה נוכח ההשקעה הרבה מצד הנהלת המוזאון ופרנסי המקום וכדי לחלוק תודה על ההתייחסות המופלאה של המנהל לשק ג'ודלינסקי להנצחת הפרשייה הייחודית הזו.

[צילום: חיים נוי]
[צילום: חיים נוי]
תאריך:  18/09/2016   |   עודכן:  18/09/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צילה שיר-אל
השנה הקרובה תהייה שנת המזל שלכם. הכוכב יופיטר המביא איתו שפע והזדמנויות יבקר אצלכם ויעניק לכם שפע של התחלות חדשות ומהנות. מאחר שכוכב זה מגיע אחת ל-12 שנים למשך שנה, הרי שהשנה יהיה לכם נכון לנצל את הזמן ולהגיד כן להזדמנויות שעוד לא מימשתם עד הסוף
ראובן לייב
"מחנה ציור 2016" הוא שמה של תערוכה אמנותית ייחודית שנפתחה בסוף השבוע במוזאון הנגב בבאר-שבע, ושמשתתפים בה 120 אמנים ותיקים וצעירים מהארץ
עליס בליטנטל
תיאטרון בית לסין מעלה את המחזה של סביון ליברכט "האורחת" בציוות מוצלח של שחקנים המעלה את רמת ההצגה לחוויה נעימה ומענגת ביותר
חיים נוי
קונצרט תיאטרלי בתיאטרון הספרייה    הנובלה דו-קרב היא מיצירותיו המוקדמות של צ'כוב    העלילה מתרחשת בעיירה שכוחת אל בקווקז
איתמר לוין
שר ההגנה לשעבר, רוברט גייטס - ששירת גם תחת בוש וגם תחת אובמה - מותח ביקורת על שני המועמדים, אבל בעיקר על טראמפ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il