X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
מה הם יתרונותיו של התירס? האם הוא מאבד את יתרונותיו בבישול? ומה עדיף יותר קלח תירס חם או תירס מקופסה? תירס או פופקורן? והאם שימוש בשמן תירס בריא לנו?
▪  ▪  ▪
הכנת פופקורן במיקרוגל אינה מומלצת [צילום: AP]

הידעת?
  • התירס שייך למשפחת הדגנים וידוע בשם המדעי שלו "Zea mays". זהו שם מסורתי, שידוע לילידי אמריקה;
  • ניתן למצוא את התירס בצבע אדום, ורוד, שחור, סגול וכחול על-אף שאנו לרוב משייכים את התירס לצבע הצהוב;
  • עונת הקיץ היא העונה שטעם התירס הוא במיטבו, למרות שניתן למצוא אותו בשווקים בכל ימות השנה;
  • בתעשיה משתמשים רבות בתירס לייצור מוצרים מגוונים, למשל: שמן תירס, עמילן תירס, התססת תירס ליצירת כוהלים, מוצרים שונים המכילים תירס כמו קרקרים מתירס ועוד.
יתרונות התירס ותוצריו:
  • התירס הוא מרכיב מרכזי במגוון מזונות כגון טורטייה, פולנטה או חטיף כמו פופקורן או חלק מהמטבח והבישול הביתי, התירס הוא מקור ייחודי של יתרונות בריאותיים;
  • התירס מכיל ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו סוגים שונים של ויטמיני B כמו ויטמין B1, ויטמין B5 וחומצה פולית;
  • התירס עשיר בנוגדי חמצון והינו מקור טוב למינרל מנגן. התירס מכיל תרכובות מן הצומח ונוגדי חמצון כגון בטא קרוטן, לוטאין, אנתוציאנין ועוד. תירס צהוב למשל, מכיל ריכוז גבוה של קרטנואידים ולוטאין וזיאקסנתין ותירס כחול מכיל ריכוז גבוה של נוגד החמצון אנתוציאנין. רוב המחקרים שעסקו בהפחתת הסיכון למחלות על-ידי צריכת נוגדי חמצון ממקור תזונתי לא בדקו את סגולותיו של התירס, עם זאת נעשו מספר מחקרים שבדקו את ההגנה שנוגדי החמצון של התירס מספקים מפני מחלות לב וכלי דם ונמצא באותם מחקרים, כי נוגדי החמצון של התירס עלולים לסייע בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם. תרכובות נוספות בתירס נמצאו כמסייעים בהורדת לחץ דם, אך נדרשים מחקרים נוספים כדי לאשר את סגולותיו הבריאותיים. כדי לאכול את התירס, עליו לעבור תהליך בישול או ייבוש למוצרי מזון שונים בתעשיה. מחקרים מראים, כי ייבוש התירס בטמפרטורה של 93-65 מעלות צלזיוס, לא הפחיתה את ריכוז נוגדי החמצון שבו;
  • התירס הוא בהיותו פחמימה מורכבת העשירה בסיבים תזונתיים, והיותו בעל תכולת חלבון מספקת כחמישה-שישה גרם חלבון לכוס. תכונות אלו תורמות למנוע ספיגה מהירה של הסוכר מהמערכת העיכול לדם, ועל-ידי כך לשמור על רמות סוכר מאוזנות בדם. צריכה של כוס-שתי כוסות תירס, נמצאה כמסייעת לאיזון טוב יותר של רמות הסוכר בדם בסוכרת סוג 2 וסוג 1;
  • מחקרים אף הראו שצריכה של תירס לעיתים קרובות קשורה לצריכה מספקת וטובה של סיבים תזונתיים. למשל, אנשים שצורכים לעיתים קרובות פופקורן, נוטים לצרוך פי שניים-שלושה יותר דגנים מלאים, מאנשים שלא צורכים פופקורן. צריכה של סיבים תזונתיים טובה לעיכול. מחקרים נוספים הראו, שצריכה של תירס עלולה לתרום לגדילה וצמיחה של החיידקים הטובים במעי הגס ועל-ידי כך להיווצרות של חומצות שומן קצרות שרשרת מסוג SCFAs, אשר מספקות אנרגיה לתאי המעי ועל-ידי כך מסייעים בהפחתת הסיכון למחלות במעי, ובייחוד להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס. מחקרים מצאו, כי צריכה של 12 גרם ויותר של סיבים מהתירס ליום, שהם 2.5 כוסות של תירס טרי, תורמת להפחתת הסיכון למחלות המעי ולהפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.
מהי הצורה הטובה ביותר לבשל תירס מבלי שנפגע ברכיביו?
ניתן לבשל תירס עם או בלי קליפה במגוון דרכים. אם מבשלים או מאדים את התירס, מומלץ שלא להוסיף מלח או לבשל למשך זמן ממושך, כדי למנוע את התקשותו ופגיעה בטעמו. במידה וצולים את התירס בתוך הקליפה על הגריל, יש להשרות את התירס ולהרתיחו מראש לפני הצלייה. הידעת? הצורה הטובה והמומלצת ביותר להכנת התירס, היא באידוי של כחמש דקות. כאשר מומלץ להפחית את זמן החשיפה לחום למינימום, זמן בישול מינימלי, ומגע מינימלי עם המים.
מה עדיף: תירס או פופקורן?
תירס רגיל או קפוא, עשיר יותר בנוטריינטים מאשר הפופקורן. עם זאת, הפופקורן נחשב לחטיף בריא וגם פה תלוי איך מכינים אותו. הדרך הבריאה ביותר להכין פופקורן, היא קודם כל לשים את גרעיני התירס במכשיר אוויר להכנת פופקורן, ורק אחר-כך בסוף להוסיף מעט שמן זית, ולא לשים את השמן מהתחלה, וזאת על-מנת למנוע את חמצון השמן. משך זמן חימום קטן יותר של השמן, כך השמן מחומצן פחות. הידעת? הכנת פופקורן במיקרוגל בשקית אינה מומלצת, משום שמחקרים הראו, כי בחימום נוצרות תרכובות כימיות מסרטנות המתפרקות משקית הפופקורן.
מה עדיף: קלח תירס חם או מהקופסה?
קלח תירס וגרעיני תירס מוקפאים שאינם מעובדים, בריאים יותר ומומלצים יותר לאכילה מאשר תירס מקופסת שימורים. שיטת הקפאת התירס שומרת על הערכים התזונתיים של התירס. תירס משומר פחות מומלץ, משום שמזון שמקורו מקופסאות שימורים, מכיל חומרים כימיים כגון ביספינול A. כמו-כן, תירס משומר מכיל כמות גבוהה של נתרן. צריכה גבוהה של נתרן נמצאה כעשויה להעלות את לחץ הדם ולמחלות אחרות כגון סרטן. כמו-כן, לרוב התירס המשומר מכיל תוספת של סוכר לצורך שיפור הטעם, על כן העדיפות היא לתירס טרי או מוקפא.
שמן תירס - האם הוא בריא לנו?
את שמן התירס מכינים מזיקוק של זרעי התירס. השמן מכיל חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 6, חומצת שומן חיונית לגוף, אך כאשר היא עוברת חימום, היא עלולה להזיק לגוף ולהגברת הסיכון למחלות לב וכלי דם למשל.
צריכה של שמן תירס עלולה לגרום גם לירידה ברמות הכולסטרול הטוב בדם, אך גם לירידה בכולסטרול הרע בדם. על כן, שימוש בשמן תירס פחות מומלץ, בייחוד כאשר משתמשים בו לבישול או אפייה.

מתכון: פולנטה בריאה
כ-150 קלוריות למנה
▪  ▪  ▪

רכיבים:
5 קלחי תירס טריים
1 כוס חלב 3% של 200 מ"ל
2 כפות שמן זית
חופן עלי בזיליקום או פטרוזיליה
אופן ההכנה:
  • מחלצים את תוכן התירס מגרגירי התירס בעזרת סכין חדה, חורצים לאורך את קלחי התירס, תוך כדי פציעת הגרגירים ולוחצים בעזרת גב הסכין את הקלח לאורכו ומוציאים את התוכן מהגרגירים;
  • מחממים מחבת עם שמן הזית, מוסיפים את עסיס התירס ומבשלים תוך כדי ערבוב כארבע-חמש דקות;
  • מוסיפים את החלב, ממשיכים לערבב ולבשל כחמש דקות נוספות עד לקבלת תערובת סמיכה ומבעבעת;
  • מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם;
  • מניחים את הפולנטה בצלחת הגשה ומפזרים מעל עלי בזיליקום או פטרוזיליה;
  • אפשר גם לחתוך עגבניות שרי ולפזר מעל.

הכותבת היא דיאטנית קלינית בסטודיו C
תאריך:  22/01/2017   |   עודכן:  22/01/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יום הפופקורן הבינלאומי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מתכון לפופקורן חולה אך טעים
אהוד פרלסמן  |  26/01/17 14:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רבקה שפק ליסק
המוסלמים בארץ כיום הם תערובת של ערבים, סורים-ארמים ומוסלמים מהארצות השכנות ומארצות האיסלאם שהיגרו לכאן (כורדים, תורכמנים, צ'רקסים, מצרים, אלג'ירים, בוסניים, סודאנים, עירקים, חורנים
יואב יצחק
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הוא היחיד מאנשי המשפט שהעז להרים ראשו נגד ארנון מוזס    נתניהו נתון עתה לסיכון פלילי בעיקר בגלל הדלפות נגדו הנובעות משיקולים זרים    ערוץ 10 בהובלת יוסי ורשבסקי סחטו את נתניהו    עכשיו ייאלץ מנדלבליט להחליט האם להורות על הרחבת החקירה גם נגדם
אלעזר לוין
שלוש פעמים לפחות יצא היו"ר-לשעבר של הקרן הקיימת לסיורים בשטח, וכל סיור עלה לקק"ל מיליונים    אישר העברת עשרות מיליונים מ"שק הכסף" בניגוד למדיניות    הקשרים עם בכירי מפלגת העבודה    מגדוד הצנחנים לתפקיד בכיר בנדל"ן, ומשם להדחה ולחקירות
טובה ספרא
עמיר פרץ רוצה להיות היו"ר של העבודה, האם תהיה לו אופציה לשנות את מעמדו? מבנה הכוכבים מציג תהליך שיביא לקראת האביב משבר כלכלי אבל זמני. כל נושא התקשורת הבינאישית והציבורית יהיה בעייתי בזמן הקרוב. אנחנו בתקופה שבה חוסר הסבלנות משפיע, והרצון לשינוי קיים. התקווה היא לבנות משהו חדש. שילוב של התחדשות ושמרנות בכל המישורים, יביא את הפתרון המיוחל
ארי הייסטין
במהלך קמפיין הבחירות שלו, טראמפ אמר דברים רבים שנעמו לאוזני המשתייכים למחנה הימין בישראל    בה בעת, המרד שהנהיג טראמפ נגד ה"פוליטיקלי קורקט" יצר סביבה שבה שנאת זרים היא מקובלת    אם ממשל טראמפ לא יגנה דברי שנאה או הסתה בכלל ובמיוחד אמירות בוטות נגד יהודים צפויה להתפתח על-רקע זה מחלוקת בין הקהילה היהודית בארצות הברית לבין ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il