X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   כתבות
[צילום: כפיר בולוטין]
ביקורת "אהבת מוות" בבית לסין
המוות אינו כואב
מי לא מפחד מהמוות? אני לא. כי הייתי שם. ענת גוב ז"ל כתבה 24 שנים טרם מותה ב-2012, את מחזה הביכורים שלה: "אהבת מוות". גלעד קמחי ביים את המחזה שעולה כעת בת' בית לסין, ומצליח להרטיט כל לב עם צוות שחקנים משובח
ענת גוב התייסרה כשאמה סבלה ממחלת הסרטן, ביודעה שהסוף קרב. כל שכתבה במחזה הנפלא "אהבת מוות" נכון גם להיום, ונוגע ללב כל צופה, ברגשות הכי עמוקים ומוסתרים. יש במחזה משהו שחוצה כל גבולות זמן ומקום, ועיקרו האנושיות; מצד אחד - קיים החשש מהמוות, שמאידך-גיסא הופך בגלל מצוקת נפש לכמיהה אליו וציפיה שיתממש כבר. סגנון הכתיבה רווי ההומור של ענת גוב, אומנם נוגע בבעיות הקיום, אך גם מדגדג את בלוטות הצחוק ביכולת הסאטירה שלה.
ווידוי אישי: אני כבר לא פוחדת מהמוות, כי רופא שהיה אמור לצנתר אותי, פישל בהרדמה, ולכן גרם למערכת העצבים האוטונומית שלי לקרוס ולגרום לדום לב. כל זמן האירוע אני לא חשתי דבר, מהשנייה בה הוא הרדים אותי לנצח. לא בנסיונות הנפל שלו להזריק לי אנטרופין, ולא בהמשך באנדרנלין. הלב הראה cardiac arrest - דום לב מוחלט. רק מכות חשמל בתום דקות ארוכות הצליחו להחזיר אותי לחיים. בדקות אלו לא ראיתי לבן, לא חשתי דבר, והכל היה טוב. שום כאב ושום סבל. לכן אינני פוחדת מהמוות. זה הרי דבר שחייב לקרות ביום מן הימים ואין לירוא מפניו.
מירה, גיבורת המחזה, (ליליאן ברטו) המגלמת במלואה אישה קשת יום, לחוצה בתוך ים של מטלות פלוס עבודתה כמורה, שפגישתה עם דמות המוות מביאה לה תובנות חדשות, ומשנה לה את הקונספט: היא מתחילה לייחל למוות כאל ישועה מהכל. סצינת הפתיחה של המחזה באמצע לילה, עשויה כפנינה תיאטרלית, וממחישה את המצב בשלמותו. יורם טולדנו בדמות מיסתורית של המוות - מקסים ומהפנט, ועצם התגלמותו כבן אדם, מסירה את כל חששותיה של מירה, וגורמת לה להתאוות שכבר יבוא לקחתה אל הלא נודע. הדיאלוג שלהם מקסים, מלאכת מחשבת. כדי לקרב את הגאולה (כך כעת נראה בעיניה המוות - כגואל, משיח) היא מוודאת לאן פעמיו כעת, מה המשימה הבאה שלו, ושם היא מופיעה בלילה סוער וגשום.
בהוסיפס אליו הגיעה, כשאין לה מושג מה זה, שוכנים חולים סופניים. מי מהם הוא היעד? את זאת אינה יודעת. אך היא נשארת שם כמה ימים, מתחברת לכל החולים המכבירים עליה את חכמתם וראיית הדברים שלהם - כל אחד עם סיפורו האישי. שלומי (לירון ברנס) מקסים אותה באנושיות הרבה והרוך וההבנה שהוא מפגין כלפיה, עד שלבסוף היא מתאהבת בו ומעזה להמחיש את רגשותיה. הסצינה המשותפת שלהם לקראת סוף המחזה, מעלה אותו וגורמת להתרומות הרוח.
יוסוף (יעקב דניאל) הוא טבח ערבי מרמאללה, ששובה את לבה ואת לב הצופים בארוחת מטעמים שהוא מבשל עבורה יחד עם כל שאר החולים, אך בטוב הלב שלו שפורץ גבולות ועמים. רחל המשותקת (סנדרה שונוולד) מעזה לפתוח את סגור ליבה ולגלות לה ולכולם את מה שלא סיפרה לאדם עד שמירה הגיעה. האווירה כולה, של ידיעה שהמוות מחכה לכולם, כורכת אותה באותו מעגל, וכשהמוות חוזר ומגיח כדי לקחת את נשמת מי מהם - הסוף המפתיע את כולם, כולל הקהל, חותם את המחזה הכה נפלא.
לא עוזרים כל התחנונים לבעלה של מירה, אלי - ניסו כאביה יפה תואר ומלא הרגש אליה, והיא אינה מוכנה לחזור הביתה. היא מצפה לגואל.
דמות מרנינה בתוך כל האווירה הכה מורכבת, היא של האחות המטפלת בהם - לימור (נעה בירון כובשת הלב בכנות משחקה, רעננותו והבלתי אמצעיות שלו). "אז למה בחרת לעבוד כאן?" שואלת אותה מירה. "כי כאן אני מכירה רופאים, שמציעים לי לצאת איתם" היא עונה. ואכן, הרופא שמגיע כדי לקבוע את מות מי מהחולים - שגם אותו מגלם כה יפה ניסו כאביה - גם הוא אכן מציע לה להיפגש לכשתסיים את המשמרת....
על-רקע תפאורה של מחלקה בהוספיס, שם מתרחש רובו של המחזה, אותה עיצב ערן עצמון המצוין, עם סערת גשם בחוץ ומוזיקה מופלאה שנוסכת את האווירה המתאימה להצגה, ושאותה חיבר אמיר לקנר היצירתי והמוכשר, עם תלבושות תואמות של מוני מדניק, לוקחת ההצגה את הצופים למחוזות כמו-לא ריאליים, תת-הכרתיים, כאילו בלתי אפשריים - אך מופלאים ומקסימים באותה עת. בימויו של גלעד קמחי עושה פלאות ומפיח חיים במחזה הכאילו ישן, אך טרי ורענן כביום כתיבתו. זאת - הודות לעבודת צוות השחקנים המעולים, שכל אחד מהם כמו נולד לתפקיד.
הסיפור מרגש, מפתיע, ומאלף.
פנינה תיאטרלית שהיא בבחינת חוויה.
[צילום: כפיר בולוטין]
Author
מבקרת אמנות ותיאטרון | דוא"ל
תאריך:  25/01/2017   |   עודכן:  25/01/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המוות אינו כואב
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
כואב אבל פחות
אהרון שחר  |  26/01/17 19:50
 
- מה ערבי זה לא בנאדם? ל"ת
Alice  |  28/01/17 22:36
2
לעליס - פספוס העיקר
חזרתי מההצגה  |  12/02/17 12:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
בימים אלה מלאו 90 שנה להולדתה של חולדה גורביץ כלת פרס ישראל. שהיא מפעל התנדבות של אישה אחת, גורביץ היא "היסטוריה מהלכת"- תולדות חייה וחיי בני משפחתה שזורים בתולדות תקומת המדינה
יוסף כהן-אלרן
"אוטובוס הזמן" הוא ספר שיריו החדש של המשורר הוותיק יעקב ברזילי, שלרוב כתיבתו היא על השואה, אך כאן הוא רושם דברים שעושים להרחיק את מחשבותיו מאותם ימים חשוכים והוא מרבה לכתוב על ארספואטיקה וגם על אהבה, כאשר מכאן וגם מכאן מנקרת בו ציניות-עצמית מסוימת שאותה הוא צובע בגוונים של שלכת
רבקה שפק ליסק
על-פי סקרים ארכיאולוגיים וחפירות שנערכו בגליל ע"י "רשות העתיקות", מתברר שאוכלוסיית יהודי הגליל בתקופה ההלניסטית הייתה מורכבת מצאצאי שארית הפליטה שהשאירו האשורים לאחר שהיגלו את השכבה העליונה של האוכלוסייה בשלהי המאה ה-8 לפנה"ס
עפר דרורי
מעבר להיותו ספר ילדים מצויר בצבעים עזים ומביא תרבות אחרת לילדי ישראל הסיפור שמאחורי הספר מעניין ומיוחד
איתמר לוין
הצדדים בתיק השתוללו, אבל השופטת סמדר קולנדר-אברמוביץ' לא עשתה שום ניסיון של ממש להשתלט עליהם - ולבסוף יצאה מן האולם. גם כאשר חזרה, נמשכה המהומה המבזה, תוך אוזלת יד מוחלטת של השופטת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il