X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מנכ"ל מוטה אנג'יל, גונקלו מורה מרטינס [צילום: האתר הרשמי]
המכרז לבחירת חברות בנייה זרות
שערורייה: ההצעה הגרועה ביותר – בין הזוכים
מוטה אנג'יל, שקיבלה את הניקוד הנמוך ביותר מבין 19 חברות שהגיעו לגמר, היא אחד מששת הזוכים במכרז לבניית אלפי דירות הועדפה על טובים ממנה עיסוקיה העיקריים – כבישים, מחלפים וגשרים מה לגבי חוק המכרזים?
שגרירות אוקראינה פעלה
ועדת המכרזים נהגה כיאות ופסלה את ההצעה, למרות היחסים המדיניים הטובים בין שתי המדינות
▪  ▪  ▪
סיפור נוסף הקשור במכרז נוגע לחברות שלא הגישו הצעות במועד הנקוב במכרז, ולכן נפסלו. News1 פרסם את הסיפורים הנוגעים לחברה מבלארוס ולחברה סינית, המיוצגת בארץ על-ידי חברת צ'יינה מוטורס. עתה מתברר שהיה סיפור דומה עם חברה שלישית, חברת אלטיס (ALTIS) מאוקראינה.
שגרירות אוקראינה ניסתה לעקוף את הוועדה. היא לא פנתה לשר השיכון או למנכ"ל המשרד, אלא לראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי. יודגש, שיצחקי פעל כיאות - לא טיפל בבקשה, אלא העביר אותה לכתובת הנכונה: ועדת המכרזים.
השגרירות טענה, במכתב מ-16 באוגוסט אשתקד, כי חברת אלטיס "קיבלה את מסמכי המכרז רק שבוע לפני מועד הגשת ההצעות". מדוע? בגלל "פרוצדורה מינהלית או משרדית". טענה קצת מוזרה שלא פורטה. לפיכך ביקשה השגרירות לתת לאלטיס ארכה של 10 ימים, עד 25 באוגוסט, להגיש הצעה.
לזכות ועדת המכרזים ייאמר שהיא נהגה בדיוק על-פי הכללים ודחתה את הדרישה, כי במכרז תאריך הוא תאריך ושעה היא שעה. זאת למרות שהוועדה "מכירה ביחסים הבין-מדינתיים הטובים השוררים בין שתי המדינות, וברצון ההדדי להתמיד בשיתוף הפעולה ביניהן". יפה. הוועדה נהגה לפי הכללים, ולא אפשרה לשיקול מדיני להשפיע על החלטתה. האם ממשלת אוקראינה התרשמה מהסבר זה? אין לדעת.

מי שחושב, שבמכרז הבינלאומי לבחירת שש חברות זרות, שיבנו אלפי דירות בישראל, זכו החברות הטובות ביותר – אינו אלא טועה. פרוטוקולים פנימיים של ועדת המכרזים הממשלתית, הנמצאים בידי News1, מגלים שמדובר בשערורייה, שמשרד השיכון מנסה זה כמה שבועות להסתיר: אחת הזוכות היא חברה שקיבלה את הניקוד הנמוך ביותר מבין 19 חברות שהגיעו לגמר, והיא פעילה בעיקר, בתחומים אחרים, ותחום עיסוקה העיקרי אינו בבניית דירות.
גילויים אלו מעוררים סימני שאלה לגבי פעילותם בתחום זה של שר השיכון יואב גלנט, של המנכ"ל המתפטר של משרדו אשר ארמוני ושל וחברי ועדת המכרזים, בראשות היועץ המשפטי של המשרד, עו"ד אלעזר במברגר. יש להם אומנם הסבר, או תירוץ, והוא יובא בהמשך.
מדובר בחברת הבנייה הפורטוגזית מוטה אנג'יל (Mota Engil). זוהי חברה קטנה - יחסית לחברות האחרות שזכו. מחזור ההכנסות שלה בשלוש השנים האחרונות (2013 עד 2015) היה 400 מיליון דולר לשנה בממוצע, לעומת מחזור של 1 מיליארד דולר לשנה בחברות שזכו.
החברה, שהוקמה לפני שנים רבות, היא חברה טובה ומכובדת ואף זכתה בפרסים. היא נמצאת בשליטת משפחת מוטה, והיו"ר שלה הוא אנטוניו מוטה. היא בנתה ובונה בפורטוגל ובמדינות אחרות, רובן באפריקה ובמזרח אירופה. אלא שהיא זכתה בניקוד הנמוך ביותר מבין כל החברות שהגיעו לגמר; הפרטים – בהמשך.
בונה באפריקה ובמזרח אירופה – בעיקר כבישים
חוץ מבעיית הניקוד, יש לחברה עוד בעיה: רוב 120 הפרויקטים שלה אינם בבניית דירות. אומנם היא בנתה דירות בפולין, בצ'כיה ובפרו. אבל סקירה של 14 הפרויקטים העיקריים שלה בעשור האחרון, כפי שפורסמה במסמך פומבי, מראה שכמעט כל הפעילות שלה היא בתחום התשתיות, סלילת כבישים, בניית מחלפים וגשרים. נכון, היא גם בנתה למגורים, אבל הדגש בפעילותה הוא על תשתיות, לא דירות.
ועתה, לנושא הניקוד. 50 חברות הגישו הצעות, מהן 40 חברות מסין, 3 מטורקיה, 2 מאוקראינה, ואחת-אחת מיוון, מספרד, מפורטוגל, מבלארוס מוייטנאם (הרשימה המלאה של החברות והנתונים המפורטים עליהן נמצאת בידי News1). שלוש חברות נפסלו, כי לא הגישו הצעותיהן במועד שנקבע.
הוועדה מיינה את 47 החברות, ובחרה מתוכן 19 לשלב הסופי. התברר, ש-18 מהן הן חברות סיניות ואחת, מוטה אנג'יל, מפורטוגל.

קיבלה רק 59.9 נקודות

המומחים, ובכללם חברת הייעוץ של משרד סומך-חייקין, בדקו במפורט את נתוני החברות ונתנו לכל אחת ניקוד. המבוסס על כמה מרכיבים: ההכנסות, הרווחיות, הניסיון, מספר הפרויקטים, הפעילות במדינות אחרות ועוד.
מוטה קיבלה את הציון הנמוך ביותר - 59.9 נקודות מתוך 100 אפשריות. החברה שמעליה הגיעה למקום ה-18 וקיבלה 67 נקודות. החברה הסינית שהגיעה למקום הראשון קיבלה, לשם השוואה, 92.4 נקודות.
במרכיבי הדירוג הנמוך של חברה זו יש לפחות נושא בעייתי אחד: המהנדסים של החברה. כאן קיבלה מוטה אנג'יל רק 3.1 נקודות, בעוד שהחברות האחרות קיבלו מספר נקודות כפול ויותר. חוץ מזה, האם המהנדסים של מוטה אנג'יל מתמחים בבניית דירות, או בסלילת כבישים ובניית גשרים? נקודה חשובה זו לא הובהרה. כידוע, טיב העבודה ואיכות הבנייה תלויים רבות בכושרם המקצועי ובהתמחות של המהנדסים.

הסעיף שאיפשר לתת עבודה לפורטוגזים

אז איך קרה שמוטה אנג'יל נכנסה לרשימה, ותבנה כאן אלפי דירות, בהיקף כספי גדול מאוד, במשך כמה שנים?
פרוטוקול ישיבת ועדת המכרזים מ-26 באוקטובר מגלה את הסוד, או את התירוץ. אכן, במכרז רגיל בוחרים את החברות הטובות ביותר. אולם במכרז האמור נמצא סעיף 5.4, שבו נאמר כי "המשרד שומר לעצמו את הזכות שלא לבחור ביותר משני מציעים ממדינה אחת". כלומר, משרד השיכון קבע מראש, שייתכן שרק שתי חברות סיניות ייכללו במאגר של שש החברות, משום שכל שש החברות הטובות הן סיניות.
הוועדה בראשות עו"ד במברגר נתלתה בסעיף זה וקבעה: "בהסתמך על סעיף זה במכרז, ובנסיבות שנוצרו, וכדי לאפשר זכייה של חברה ממדינה אחרת נוספת, יש לבחור בחברה מפורטוגל – למרות שכל 18 החברות האחרות שהגיעו לגמר קיבלו ניקוד גבוה יותר".
ובכן, מבחינת המכרז הכל תקין, לפחות פורמלית. אבל מה בדבר חוק המכרזים, המחייב את המדינה לבחור בהצעות הטובות ביותר? על כך לא ניתנה תשובה.
משהו כנראה הציק בכל זאת לחברי הוועדה: איך לבחור בחברה עם הניקוד הנמוך ביותר? לכן הם כותבים, כי לאחר "בחינת החברה" – לא ברור אם הייתה בדיקה נוספת וחוזרת לגבי מוטה אנג'יל - סבורה הוועדה שגם מוטה אנג'יל תוכל לבנות בהצלחה את הדירות".

הנימוק האמיתי: "לגוון את הרשימה"

אבל מכיוון שנימוק זה נראה מוזר – אחרי הכל, החברה שנבחרה הגיעה למקום האחרון – הוסיפה הוועדה בהחלטתה מ-26 באוקטובר עוד כמה מילים: "לאפשר לגוון את הרשימה".
זוהי ככל הנראה הסיבה האמיתית: ראשי משרד השיכון אינם מוכנים להכניס לארץ בבת אחת שש חברות מסין, אלא להכניס רק חמש חברות, ומולן חברה אחת ממערב אירופה, למרות שקיבלה את הניקוד הנמוך ביותר, ועיקר עיסוקיה אינם בבניית דירות.
כל חברי הוועדה הם אנשי משרד השיכון, רובם עורכי דין. איש מהם איננו קבלן, שבנה דירות בפועל. האם הם מוכנים לשאת באחריות למקרה שחלילה תהיה תקלה כלשהי עם החברה מפורטוגל?

כל הנדל"ן בכף-ידך
תאריך:  10/02/2017   |   עודכן:  10/02/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שערורייה: ההצעה הגרועה ביותר – בין הזוכים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
בעלת מוניטין טוב שבונה בנינים
מה עוד?  |  10/02/17 15:09
2
קישקוש
חומי  |  10/02/17 15:49
3
לך בעקבות הכסף
ייחודי  |  10/02/17 20:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
לאה טרן
סאטירה פוליטית מבריקה    בתיאטרון גשר
יוסף כהן-אלרן
זהו ספר מפתיע: אנתולוגיה של תרגומי שירה מרומנית לעברית שתרגם מנחם מ. פאלק בספר גדוש, "מלאכים עם כנפי קרח" שמו, וכותרת המשנה שלו היא "מבחר מן השירה הרומנית העכשווית" שעַרך יחד עמו ד"ר אביב עקרוני, והוא ועוד מוסיף כי זהו "כרך ראשון", ללמדנו כמובן שידו עודה נטויה ואחרי כל אלה יבוא שירים נוספים שיתורגמו על ידו מרומנית לעברית
אלי אלון
ב-9.9.56 נמצאה במנזר רטיסבון, ברחוב שמואל הנגיד בירושלים גופתו המרוטשת של אליהו סינאני בן ה-64, שומר המנזר בין העדה הקראית. קופסת סוכריות ממולכדת בה הונח רימון נשלחה אליו וכשפתח אותה התפוצץ הרימון והרגו. הסתבר כי הרקע לרצח רומנטי
ארי בוסל
זה התחיל בהפגנות נגד ישראל והיהודים (״שבוע האפרטהייד״) וקריאה לחרם. האוניברסיטה שתקה. זה ממשיך עם הפגנות נגד נשיא ארה״ב המכהן בבית הלבן. ואוניברסיטה שותקת. מי הבא בתור? האם בפעם הבאה לא רק יציתו בניינים כי אם יפגעו באנשים?
חיים נוי
מהתלה תיאטרלית שאולי מהווה פתרון נוח לבעיות השכר במשק - בית צבי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il