X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בלב שדות חקלאים של קיבוץ אשדות יעקב-איחוד שבעמק הירדן, כ-200 מטרים דרומית לשער הדרומי של הקיבוץ, ניצבת "אנדרטת העגלה" לזכרם של ארבעת הבננצ'יקים מקיבוץ אשדות יעקב-איחוד שנהרגו כאן לפני 49 שנים ב-8 בפברואר 1968בעלות עגלה נגררת על-ידי טרקטור בה נסעו על מוקש
▪  ▪  ▪
אנדרטת העגלה באשדות יעקב [צילום: אלי אלון]
אנדרטת הארבעה בלב שדות אשדות יעקב איחוד [צילום: אלי אלון]

האנדרטה לא מוכרת לרוב רובם של המטיילים שכן כאמור שוכנת בלב שדות חקלאיים. וגם פרטי האסון לא ידועים לציבור. כתבה זו באה לספר את סיפור האסון ואת סיפור האנדרטה שהוקמה במקום בו נהרגו הארבעה.
השנה היא 1968. התקופה היא, ימי מלחמת ההתשה בעמק הירדן חיילים ואזרחים לא מעטים נהרגים או נפצעים מהפגזות הירדנים לעבר יישובי עמק הירדן או מהטמנת מוקשים בשבילי עפר על-ידי מחבלים החודרים לשטח ישראל.
סיפור פיגוע המיקוש
יום חמישי 8 בפברואר 1968 עם בוקר, יוצאים כרגיל כמדי יום קבוצת חברים ופועלים מקיבוץ אשדות יעקב איחוד לקטיף בננות במטע הבננות של הקיבוץ שנמצא בשטח שדות ומטעי הקיבוץ לא רחוק עם הגבול עם ירדן הקבוצה מנתה שישה איש: חיים מוצרי, חנן לרנר, יהודה חלק, עזריאל זאבי מתנדב משוויץ גרהרד קלר ורמי מור שנהג בטרקטור. בסביבות השעה 11 בצהריים לאחר שסיימו את הקטיף נסעו השישה בעגלה נגררת לטרקטור חזרה לקיבוץ לארוחת צהריים. הטרקטור נהוג בידי רמי מור נער בן 17 גרר אחריו שתי עגלות. הראשונה, הייתה עמוסת בננות פרי הקטיף ועל השנייה ישבו שאר חברי הקבוצה-חמישה איש. איש מששת חברי הקבוצה ודאי לא שיער במהלך הנסיעה שלגבי ארבעה מתוך השישה תהיה זו נסיעתם האחרונה. סמוך לשעה 11:15 לפני הצהריים בהגיע הטרקטור גורר שתי העגלות כ-300 מטרים דרומית לכניסה לקיבוץ, עלתה העגלה השנייה על מוקש שהוטמן בצד דרך העפר המובילה למטע הבננות. הטרקטור והעגלה הראשונה שהייתה כאמור עמוסת בננות עברו בשלום.
גם שני הגלגלים הקדמיים של העגלה השנייה שעליה ישבו ששה פועלים עברו בשלום ורק הגלגל השמאלי האחורי של העגלה השנייה הפעיל את המוקש. הפיצוץ היה עז ובעקבותיו החלה מיתמרת פטריית עשן. מהדף הפיצוץ הועפה העגלה למרחק כ-15 מטרים לתוך מטע הבננות. למקום חשו עובדים בשדות ובמוסך ששמעו את הפיצוץ וראו את העשן המיתמר. הם מצאו שלושה הרוגים שהועפו למרחק כ-10-15 מטרים ממקום הפיגוע. שלושת ההרוגים הם: חיים מוצרי, חבר הקיבוץ, בן 37 נשוי ואב לארבעה ילדים, חנן לרנר בן 22 מבני הקיבוץ שהשתחרר מצה"ל שנה לפני הפיגוע, גרהרד קלר בן 23 מתנדב נוצרי משוויץ שבא לסייע לאשדות. בפיגוע נפצע קשה יהודה חלק, נער בן 17.5. כמו-כן נפצעו עזריאל זאבי בן 62, חבר הקיבוץ ונהג הטרקטור רמי מור בן 17 שנפצע קל. הפצועים הועברו לבית חולים פורייה בטבריה. על מותו של גרהרד קלר נמסר לשגריר שווייץ בישראל. השגריר ביקש לשלוח כומר שיתפלל ליד גופת ההרוג. יהודה חלק הנער בן ה-16 שנפצע קשה בפיגוע נפטר כעבור כמה ימים בבית החולים מפצעיו, ובכך עלה מספר ההרוגים בפיגוע המיקוש לארבעה. בקוטר 20-30 מטר מסביב למקום הפיגוע נמצאו כלי עבודה מעוכים, כלי אוכל וחפצים אישיים של הנוסעים בעגלה. במקום המיקוש נוצר מכתש בעומק של מטר וחצי. כמו-כן כך דווח בעיתונות דאז, כי במקום הפיגוע נמצא פגז מרגמה ומתחתו נמצא כרוז ארגון אל-פתח.
חוקרי הפיגוע, כך דווח בעיתונות דאז, הביעו השערה, שהמוקש שהתפוצץ היה מתוצרת סינית במשקל 8 וחצי ק"ג. מניחים כי, העגלה שעליה נסעו חברי הקיבוץ סטתה קצת הצידה מדרך העפר המוליכה אל מטע הבננות ושטח האספסת ואז עלתה על המוקש . אבל כבד ירד על הקיבוץ בהיוודע דבר האסון.
סיפור חייהם של ההרוגים
ההרוגים: חיים מוצרי, בנם של רחל ושלמה נולד בשנת 1930 עלה לארץ בדצמבר 1944 מדמשק בסוריה לחם בשורות הפלמ"ח השתתף בקרבות ירושלים ונפצע בשיירת הרופאים להר הצופים בשנת תש"ח. ב-1953 הצטרף לקיבוץ אשדות יעקב הניח: אישה, אסתר, וארבעה ילדים.
חנן לרנר, בנם של טובה וישראל נולד בשנת 1946 באשדות-יעקב. כאן גדל והתחנך שרת בצה"ל בחיל השריון, השתתף בקרבות סיני במלחמת ששת הימים.
גרהרד (ג'וזף) קלר, בן יוסף ומריה נולד ב-1943 ב בכפר קטן ליד ציריך בשוויץ הוא הגיע כמתנדב אלינו עם קבוצה של בני איכרים כדי לעבוד ולסייר בישראל. נהרג בפיגוע המיקוש ביום עבודתו האחרון במטע הבננות, יום לפני נסיעתו הביתה גרהרד קבור בשוויץ
יהודה חלק, בנם של שפרה ויוסף, נולד ב-14 יולי 1950 באשדות-יעקב. כאן גדל והתחנך. למד בכיתה י"ב והתכונן להתחיל את שירותו בצה"ל בסוף שנת הלימודים. כשלפתע בפיגוע המוקש נגדעו חייו. יהודה נפצע קשה בפיגוע שלושה ימים נאבק על חייו. בן שבע עשרה וחצי היה במותו.
בשעה 3 אחה"צ הגיעו לקיבוץ הרמטכ"ל רב-אלוף חיים בר-לב, אלוף פיקוד הצפון דוד אלעזר, וקצינים בכירים אחרים מהמטה הכללי. הם סקרו את מקום הפיגוע ושמעו הסברים מפי קציני משמר הגבול וכן נפגשו עם חברי מזכירות הקיבוץ ב"מועדון החבר". בפגישה עם הרמטכ"ל נכח ראש מועצת עמק הירדן שאמר כי הקיבוצים מעריכים את פעולות צה"ל להבטחת הביטחון השוטף אך תבע בנמרצות לפעול כדי לסתום פרצות בגבול וכדי למנוע הסתננות חבלנית.
הלוויות ההרוגים ואירועים לזכרם
למחרת היום יום שישי 9.2.1968 הובאו למנוחות חיים מוצרי וחנן לרנר. ארונותיהם הובאו בשעה 1 אחר-הצהריים לבית התרבות של הקיבוץ ומשם יצא מסע ההלוויה לבית העלמין של הקיבוץ שליד הירמוך שחיילי משמר הגבול מאבטחים את מסע ההלוויה בשל הקירבה לגבול הירדני ומחשש לירי והפגזות מירדן. ליד הקבר ספדו להרוגים י.פונדק בשם הקיבוץ ואחיו של חיים מוצרי. המתנדב משוויץ גרהרד (ג'וזף) קלר נקבר בארץ מולדתו בשווייץ. כעבור כמה ימים ביום שני 12 בפברואר 1968הובא לקבורה בבית עלמין של הקיבוץ ההרוג הרביעי בפיגוע המיקוש יהודה חלק, שנאבק שלושה ימים על חיו ומת מפצעיו. הלוויתו הייתה אמורה להתקיים בשעה 2 אחר-הצהריים, אך נדחתה בגלל חילופי יריות באזור בין הירדנים לכוחות צה"ל ולבסוף התקיימה בשעה 3 אחר-הצהריים. ליד הקבר ספד למנוח מזכיר אשדות יעקב איחוד, אורי פלג.
במלאת 30 יום למותם של הארבעה, נערך ב-8 במרס 1968 יום זיכרון לזכרם. היום החל בנטיעת מטע בננות (כ-50 דונם) לזכרם סמוך לגבול ירדן ונחל ירמוך. בשעה 1:30 נערכה אזכרה לזכרם .ליד קברי ההרוגים ספד קדיש לוז יו"ר הכנסת. בליל שבת נערכה בקיבוץ "שיחת זיכרון" בהשתתפות אלוף פיקוד הצפון דוד אלעזר, בזמן הרצאת אלוף הפיקוד נמסר לו ידיעה על קרב בטירת צבי בו נהרגו מספר מחבלים.
"אנדרטת העגלה" לזכרם
לאחר מותם הציב קיבוץ אשדות יעקב איחוד, אנדרטה לזכר הארבעה. האנדרטה מוצבת בלב שדות הקיבוץ במקום בו נהרגו הארבעה. היא עגלה נגררת צבועה בצבע חום - צבע האדמה ועליה שלט בצבע שחור בזה הלשון "לזכר חברינו חיים מוצרי, חנן לרנר, יהודה חלק וגרהרד קלר, ט' בשבט תשכ"ח. סביב האנדרטה פזורים חלוקי אבן.

תאריך:  12/02/2017   |   עודכן:  12/02/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
49 שנה ל"אסון העגלה" באשדות יעקב
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
סלילת דרכי העפר
משה מ  |  16/02/17 19:25
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צילה שיר-אל
מבחינה מקצועית אתם נמצאים הפעם בתקופה מאוד לא פשוטה והיא הידיעה שאתם מוכנים לקחת על עצמכם עוד ועוד אחריות, אך נראה שהפעם אתם מרגישים די עייפים מכל התהליך
איציק וולף
חברת הדיור הציבורי הייתה אמורה לקבל פרס לתרומה חברתית מן העיתון בשבע, המשתייך לקבוצת ערוץ 7    ערוץ 7 פועל מתוך דירות עמידר המיועדות לדיור ציבורי ועמותה הקשורה לו מחזיקה בעשרות דירות נוספות של עמידר    חשיפה ב-News1: בנו של יו"ר עמידר נשוי לנכדתה של מנהלת ערוץ 7
עליס בליטנטל
רק ביער הקסום ניתן לכל הסובלים מעושק, שיעבוד ואיבוד הקשר האנושי להיות חופשיים לעשות ככל העולה על רוחם ולהיות הם עצמם. המחזה של שייקספיר שמעלה תיאטרון הקאמרי בפעם החמישית, מרענן בעיצובו ובגישה החדשנית שלו ומעמיד את המחזה כאבן-דרך בתיאטרון שלנו
חיים נוי
חוויה תיאטרלית ואין ספק שאם היה שיקספיר צופה בה מן האולם, היה מוחא לה כפיים ברוב רגש ועוצמה
רבקה שפק ליסק
בתקופת השלטון העות'מאני התרכזה הכשרת היישוב בתחילה ברכישת קרקעות להתיישבות חקלאית. אחד הפעילים ברכישת קרקעות היה יהושע חנקין. לפני פרוץ מלחה"ע הראשונה השלטון העות'מאני מכר קרקעות כדי למלא את קופתו הריקה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il