X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שמרני או ליברלי? בניגוד למחשבה המקובלת, זה רק חלק קטן מאוד מעבודתו של בית המשפט העליון הבעיה העיקרית במינויים החדשים היא המשך תת-הייצוג של ערביי ישראל
▪  ▪  ▪
חיות. 27 שנות שיפוט [צילום: פלאש 90]
סדר ההחלפה ומה הלאה
דוד מינץ יהיה הראשון שייכנס לעליון - בחודש אפריל, במקומו של צבי זילברטל. יעל וילנר תיכנס בחודש יוני במקומו של אליקים רובינשטיין, ג'ורג' קרא יחליף בחודש אוגוסט את סלים ג'ובראן, ויוסף אלרון ייכנס עם פרישתה של מרים נאור בחודש אוקטובר.
הבחירה הבאה לעליון תהיה לקראת פרישתו של אורי שהם באוגוסט 2018. לשכת עורכי הדין עשויה לנסות ולקדם את חאלד כבוב, שהיה המועמד שלה בסבב הנוכחי ושבעטיו קרא הוא היחיד שלא קיבל תשעה קולות. לאחר מכן תהיה הפסקה של שלוש שנים במינויים, שלאחריה ייבחרו שופטים מדי שנה: אחד ב-2012 (במקום חנן מלצר), שניים ב-2022 (במקום ניל הנדל וקרא), שלושה ב-2023 (במקום אסתר חיות, יורם דנציגר וענת ברון), אחד ב-2024 (במקום עוזי פוגלמן) ושניים ב-2025 (במקום מני מזוז ויוסף אלרון).
בהנחה ששיטת הסניוריטי תישמר, יחליף יצחק עמית את אסתר חיות בנשיאות ב-2023, בשנת 2028 יבוא במקומו נעם סולברג, ובשנת 2032 תתמנה דפנה ברק-ארז לנשיאה. עוזי פוגלמן יכול תיאורטית לקבל את הנשיאות לשנה בין חיות לעמית, אך לא נראה שזה יהיה מעשי.

מבחינת ההרכב האנושי הכולל, בית המשפט העליון אינו משנה את פניו בצורה דרמטית. תחת הנשיאה אסתר חיות, שתיכנס לתפקידה באוקטובר הקרוב ותקבל את כל השופטים החדשים, יהיה אותו מספר של נשים ואותו מספר של ערבי[ם] כמו תחת הנשיאה מרים נאור; מספר הדתיים יגדל באחד. וכמו שהיה עד כה, ולמרות הדיבורים על גיוון - עדיין אין בבית המשפט העליון אף שופט שהחל את דרכו בבית משפט שלום בפריפריה.
בעיה בולטת נוספת היא הייצוג הערבי - היחיד שנותר מוגבל ל"שיטת הכסאות". פעם היה כיסא דתי; כעת יהיו ארבעה שופטים דתיים. פעם היה כיסא נשי; כעת יש ארבע שופטות ויישארו ארבע, ודווקא ועדה בראשות שתי נשים ויש בה עוד שתי חברות, אינה סבורה - ובצדק - שהמגדר צריך להיות שיקול. פעם היה כסא מזרחי; כעת יהיו שלושה יוצאי עדות המזרח.
לעומת זאת לערביי ישראל, 20% מכלל האוכלוסייה, יש שופט אחד - 7% בלבד. הפעם היו שני מועמדים מצוינים - ג'ורג' קרא וחאלד כבוב - כך שלא הייתה בעיה למנות את שניהם וכך להגיע ל-14% ולתת-ייצוג נמוך יותר. העובדה שלכולם היה ברור מראש שיתמנה רק שופט ערבי אחד, היא גם לא מכובדת וגם קצרת-רואי - במיוחד כאשר האחד שנבחר הוא שוב מתוך המיעוט הנוצרי הקטן ולא מתוך הרוב המוסלמי הגדול.
מדברים הרבה מאוד על שמרנות מול ליברליות, על ריסון מול אקטיביזם. אך כאשר בודקים את החלטות בית המשפט העליון בשנים האחרונות מוצאים, שהוא כמעט שלא התערב בחקיקה - ליבה של המהפכה החוקתית מבית מדרשם של מאיר שמגר (כן, גם הוא) ואהרן ברק. ההתערבות הבולטת והבוטה ביותר הייתה בחוק המסתננים, והרבה פחות - בחוק הגז (בו המדינה התעקשה על הכל או לא כלום, ומהר מאוד הצליחה למצוא נוסחה חלופית).
הרוב המכריע של עבודת בית המשפט העליון הוא תיקים שגרתיים לגמרי, בעיקר בתחום הפלילי. פסקי דין חוקתיים חשובים יש בודדים בשנה, ולכן צריך בעיקר שופטים שיוכלו לבצע כהלכה את העבודה היום-יומית החשובה והחורצת את גורל הפרט. מבחינה זו, בית המשפט העליון בהחלט השתפר ומשתפר, והשופטים החדשים יתרמו לכך.
ועוד הערה חשובה באותו נושא. אני ממש לא רוצה שלשופטי בית המשפט העליון לא תהיה דעה בנושאים העיקריים שעל סדר יומה של החברה הישראלית, ואני ממש לא רוצה שדעתם לא תבוא לידי ביטוי בפסיקתם - נניח בהשפעה של 10%. אנחנו צריכים שופטים המעורים בנעשה בארץ, אינטליגנטים, משכילים - לא רובוטים או אנשים בינוניים המתנועעים ברוח. מבחינה זו, בבית המשפט העליון יש מגוון של דעות - וכך יהיה גם בשנים הקרובות.
הגיל הממוצע של השופטים יהיה 62. חיות תיכנס לתפקיד הנשיאה בגיל 65 ותכהן בו למעלה מחמש שנים. אורי שהם יהיה המבוגר שבשופטים - בן 69 - ויפרוש בשנה הבאה. דפנה ברק-ארז, בת 52, היא הצעירה שבהם.
הוותק הממוצע בעליון - בלא ארבעת השופטים החדשים - יהיה שבע שנים. חיות היא הוותיקה ביותר - מונתה בשנת 2003. עד למינויים האחרונים, שני השופטים הטריים ביותר הם מני מזוז וענת ברון (סוף 2014 ותחילת 2015, בהתאמה).
הרקע המקצועי של השופטים הוא בהחלט מגוון. תשעה מהם הגיעו לשיפוט לאחר שהיו עורכי דין במגזר הפרטי: אסתר חיות, חנן מלצר, יורם דנציגר, יצחק עמית, ענת ברון, יוסף אלרון, יעל וילנר, ג'ורג' קרא ודוד מינץ. חמישה הגיעו מהשירות הציבורי: ניל הנדל, עוזי פוגלמן, נעם סולברג, אורי שהם ומני מזוז. אחת - דפנה ברק-ארז - הגיעה מן האקדמיה.
ניסיון שיפוטי יש ל-11 מבין 15 שופטי העליון של חיות. חנן מלצר ויורם דנציגר הגיעו הישר מהמגזר הפרטי, מני מזוז היה היועץ המשפטי ומרצה באקדמיה, דפנה ברק-ארז הייתה מרצה באוניברסיטת תל אביב. שמונה מבין השופטים החלו את דרכם בבתי משפט השלום: אסתר חיות, ניל הנדל, יצחק עמית, ענת ברון, יוסף אלרון, יעל וילנר, ג'ורג' קרא ודוד מינץ. למעט עמית, שכיהן זמן קצר בעכו לפני שעבר לחיפה, כולם כיהנו בערים הגדולות. שלושה שופטים התמנו הישר לבתי המשפט המחוזיים: עוזי פוגלמן, נעם סולברג ואורי שהם.
הוותק השיפוטי הממוצע של שופטי העליון יעמוד על 15 שנה. ג'ורג' קרא יהיה הוותיק שבהם, עם 29 שנות שיפוט, ואחריו אסתר חיות עם 27 שנים וענת ברון עם 26 שנים. לנעם סולברג - הצפוי להיות נשיא אחרי חיות ויצחק עמית - יש עד כה 12 שנות שיפוט.
המגזר והמגזר. אצל חיות יכהנו ארבע נשים - כמו אצל נאור: היא עצמה, דפנה ברק-ארז, ענת ברון ויעל וילנר. מספר השופטים הדתיים יעלה לשיא של ארבעה: ניל הנדל, נעם סולברג, דוד מינץ ויעל וילנר. לערבים נשאר כאמור כסא אחד - זה של ג'ורג' קרא, שהוא נוצרי כמו סלים ג'ובראן.
השכלה גבוהה במיוחד. לשלושה מבין שופטי העליון יש תארים אקדמיים מתקדמים: דוקטורט לדנציגר ומינץ (שהוא גם מוסמך לרבנות) ופרופסורה לברק-ארז.

תאריך:  23/02/2017   |   עודכן:  23/02/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון של הנשיאה חיות
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
מה עם שופט רוסי איתמר
דן ה  |  23/02/17 08:42
2
הפודל של בנט הופכת אותנו לאירן ל"ת
לא יקום ולא יהיה!  |  23/02/17 09:02
3
תיקון: סולברג התחיל כשופט שלום ל"ת
מראה קריסטלית  |  23/02/17 09:16
4
שופטים ערבים
באום  |  23/02/17 09:59
5
יפה איתמר.
הצביעות במיטבה  |  23/02/17 10:20
6
Now!לבטל שיטת הסניוריטי הארורה
ע_הראל  |  23/02/17 10:48
7
איזה היתממות ! בג"ץ ממעיט
בני בנקר  |  23/02/17 11:11
 
- התבלבלת
אלטע קאקער  |  23/02/17 22:54
 
- הדבר היחיד הנכון הוא שמך
שאול א.  |  24/02/17 12:11
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הוועדה לבחירת שופטים
איתמר לוין
מינויו של נשיא המחוזי בחיפה, יוסף אלרון, אפשר לבחור את שלושת האחרים: השופטת החיפאית יעל וילנר, השופט התל אביבי ג'ורג' קרא והשופט הירושלמי דוד מינץ
איתמר לוין
הוועדה לבחירת שופטים תנסה להגיע להסכמה על ארבעת השופטים החדשים - אך המחלוקות עדיין ניכרות    אם לא תושג הסכמה, תידחה ההכרעה לחודש הבא
חיים שטנגר
במלחמה הבלתי נמנעת, העתידה והצפויה בין המערכת הפוליטית לבין המערכת השיפוטית, דומה כי תגבר ידה של המערכת הפוליטית. ב"מלחמה המלוכלכת" הזו, של יצירת דעת קהל, הדלפות לתקשורת ושימוש בבמות ציבוריות הרי הפוליטיקאים מנוסים ומיומנים - בהרבה - מהשופטים, שכל כוחם הוא בכתיבת פסקי-הדין שלהם וגם אז נזקקים הם לעזרתה הצמודה של התקשורת
איתמר לוין
נקודות המחלוקת העיקריות: השופטים יוסף אלרון, חאלד כבוב, ג'ורג' קרא, רות רונן ונאוה בן-אור ופרופ' גידי ספיר    הוועדה שריינה מועד נוסף למקרה שלא תצליח להחליט בשבוע הבא
איתמר לוין
הדירוג מבוסס על פסקי הדין של ביהמ"ש העליון בערעורים על הכרעותיהם של 20 השופטים המחוזיים המועמדים להצטרף אליו    מובילים נוספים בדירוג המשקף את טיב הפסיקה: גרוסקופף, בן-אור, קרא, כבוב, סובל, ורדי    עוד במקומות האחרונים: סוקול, שפירא, רונן, פינקלשטיין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il