X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אני בוחרת בתזונה למניעה. עם זאת, אני מודה, קשה ועד בלתי אפשרי לחיות רק לפי הבריאות, הרי מזמן כבר המזון שאנו אוכלים רחוק מלהיות "טבעי" ובהתאם לזאת גם לא בהכרח מכיל בכמות נאותה את רכיבי התזונה הדרושים לנו
▪  ▪  ▪
בדיקת דם תגלה מחסור [צילום: AP]

מי שגדל בארץ בשנות ה-50 וה-60, עדיין זוכר את הטקס של בליעת כפית שמן דגים מדי יום (מעלה זכרון מודחק למי שניסה לשכוח?!) למה הסבתות אז התעקשו כל-כך? מה חבוי שם בשמן הדגים? - אומגה 3.
מה היא אומגה 3 ומדוע חשוב לשלב בתזונה?
אומגה 3 זו חומצת שומן רב בלתי-רוויה חיונית. מה זה אומר חיונית? הגוף שלנו לא יודע לייצר בעצמו חומצות שומן אלו ולכן חייב לקבל מהתזונה, כשם שיש לקבל ויטמין ומינרל. רכיב חיוני לגוף הינו רכיב הכרחי לתפקוד תקין ומחסור בו צפוי לגרום לתסמינים פיזיולוגיים. השומנים הם מרכיב חשוב בממברנה (מעטפת) של התא ולאומגה 3 תפקיד חשוב בפעילות של מערכת העצבים, בתהליך דלקתי ובתקשורת בין-תאית.
ישנם שלושה סוגים עיקריים של אומגה 3. שתי הצורות הפעילות EPA ו-DHA, מקורם העיקרי במזון הינו מדגים ופירות ים ו-ALA שמקורה בזרעים, אגוזים ושמנים מהצומח.
DHA מצויה בריכוז גבוה בפוספוליפידים של רשתית העין, בממברנות הסינפסות של תאי המוח ובשכבת המיילין העוטפת את תאי העצב. על-כן חיוניות להתפתחות המוח של העובר והתינוק ולכל פעילות של מערכת העצבים כולל זכרון, התנהגות, מחשבה ושיקול דעת.
EPA מונעת או ממתנת תהליכי דלקת במחלות כרוניות שונות כגון: מחלות מעי דלקתיות, דלקות מפרקים, אסתמה, פסוריאזיס, טרשת עורקים (דלקת כרונית בכלי הדם) ועוד. לצערי, רשימת המחלות הכרוניות הולכת וגדלה.
ALA לעומתן, שמקורה מהצומח, הינה למעשה ללא פעילות פיזיולוגית בגוף. התפקיד היחיד הידוע הוא להיות חומר מוצא של שתי החומצות EPA ו-DHA, ויעילות המרה זו ידועה כי נמוכה בבני-אדם. כדיאטנית, תפיסת עולמי היא שלתזונה השפעה מכרעת על בריאותנו ומצב-רוחנו. רבים יסכימו איתי, אך מעטים אכן חיים על-פי תזונתם, אלא יותר על-פי קיבתם.
אני למשל, יכולה להיות מודעת לרכיבים שיש לנו במזון ולחשיבותם, להשפעה שלילית של מזון מעובד וכן הלאה. אני בוחרת בתזונה למניעה. עם זאת, אני מודה, קשה ועד בלתי אפשרי לחיות רק לפי הבריאות, הרי מזמן כבר המזון שאנו אוכלים רחוק מלהיות "טבעי" ובהתאם לזאת גם לא בהכרח מכיל בכמות נאותה את רכיבי התזונה הדרושים לנו. אולי אם היינו מגדלים בחצר ביתנו, עם מי גשמים ואדמת קומפוסט... אבל שם המשחק הוא גיוון, אכילה לפי העונה וגם - אכילה לפי מצב בריאותי.
אם כך, כמה ואיך?
ראשית, כאשר מדברים על אומגה 3. שימו לב שמדובר בשתי חומצות השומן EPA ו-DHA ביחס של 1:2 (בהתאמה) כפי שקיים במזונות בטבע. שתיהן חשובות. למעשה, EPA יכולה לעבור המרה ל-DHA על-פי צרכיו של הגוף. מה שעומד כאן על כף המאזניים הוא הצריכה שלנו בתזונה מול הצורך והניצול של הגוף (לבניית תאים, פעילות אנטי-דלקתית וכן הלאה).
אם אתם בריאים, מה טוב, הקפידו על מזונות שידועים להיות עשירים בחומצות שומן אלו ובחרו יום יום במניעה. אולם, במצבי מחלה רבים כפי שהוזכר, כנראה שהצורך של הגוף עולה על היכולת שלנו לקבל מהתזונה. במיוחד מאחר שבתזונה המערבית והישראלית בפרט, אין מספיק מקורות לאומגה 3. אולי אם היינו גרים בסקנדינביה או יפן...
כיום מעריכים, שבקרב יותר מ-80% מאוכלוסיית העולם, יש מחסור באומגה 3. במקרה זה, אני ממליצה להשלים עם תוסף. לכולנו ברור שיש להקפיד על מזונות עשירים בברזל או ויטמין B12 למשל, ואם ישנו מחסור צריך להשלים, אז בוודאי שנכון גם לגבי אומגה 3.
איך אדע אם אכן יש לי מחסור?
ניתן לדעת מהן רמות ה-EPA ו-DHA באופן מדויק, בבדיקה שנקראת אינדקס אומגה 3, אשר מתבצעת כרגע באופן פרטי, במעבדות של בית-חולים זיו בצפת, דרך חברת אומגה 3 גליל. מבדיקת דם זו, ניתן לקבל מידע על כמות חומצות שומן חיוניות בתאי הדם האדומים ועל היחס ביניהן. אינדקס אומגה 3 נמצא כמדד גבוה לסיכון לאירוע לב פתאומי בשנה הקרובה.
לאחרונה התפרסמה מטה-אנליזה רחבה ומקיפה מבית-החולים לרפואת לב Mayo Clinic שמסקנתה החד-משמעית היא שמתן תוסף של EPA + DHA לאוכלוסייה בסיכון גבוה, מורידה משמעותית את הסיכון למחלות לב.
איך להתאים באופן אישי?
כלל ברזל הוא שתזונה יש להתאים באופן אישי, לפי משקל, זמינות בתזונה ומצבכם הבריאותי. דיאטנית לרוב תחשב חלבונים ואנרגיה לפי משקל גוף. אז כך גם שומן, לרבות חומצות שומן חיוניות. לכן, שימו לב שהמינון יהיה מותאם למשקל. אין סיבה לחשוש מעודף. לתוסף של אומגה 3 לא נקבע גבול צריכה עליון (UL) ועל-פי מסמך של ה-European Food Safety Authority (EFSA), מעולם לא דווח על רעילות כתוצאה מנטילה עודפת.
ומה עוד חשוב לדעת?
בתנאים מסוימים, במיוחד טמפרטורה ולחות ובנוכחות חמצן, חומצות שומן בלתי רוויות עוברות תהליך של חמצון (פראוקסידציה) בתהליך כמי שיוצר בין היתר רדיקלים חופשיים. במזון, ישנו ויטמין E אשר משמש כנוגד חמצון ומגן על חומצות השומן מפני נזקים אלו. כאשר מפיקים שמן המכיל אומגה-3 רגישותו לחמצון עולה. לכן, שמירה בקירור תשמור על טיב השמן.

מקורות

  • מטה-אנליזה בית-החולים לרפואת לב: Dominik D. Alexander et al. A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk. Mayo Clin Proc. January 2017;92(1):15-29

הכותבת היא דיאטנית קלינית
תאריך:  07/03/2017   |   עודכן:  07/03/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הראלה ישי
העבודה הזוגית היום-יומית שוחקת, ולפעמים עלולות להתערבב ולחדור לראשנו כל מיני מחשבות שונות ומשונות: בשביל מה זה טוב? למה תמיד אני? אולי לא הייתי צריך את כל זה מלכתחילה? וכו'
חיים נוי
ההפקה באופרה הישראלית היא משותפת עם בית האופרה של טורינו ולוזאן והיא מרהיבה ורועמת. האופרה שזורה בנעימות מוכרות ומלודיות, אריות מקסימות וקטעי מקהלה נהדרים וגם קטעים תזמורתיים מצוינים
אורי סלע
פחד מים או בשם המקצועי הידרופוביה, הוא פחד עז ולא רציונלי ממים, הכולל מגע עם מים, פחד מטביעה וחוסר ביטחון במים    לעולם לא מכניסים ראש של אדם שמפחד אל תוך המים אם הוא לא רוצה
איתמר לוין
שופט העבודה החיפאי יגאל גלם הבהיר לכתב News1, שהחוק הקובע את פומביות הדיון אינו מעניין אותו    הנהלת בתי המשפט: הוא עסק בכתיבת החלטות    התגובה אינה עולה בקנה אחד עם העובדות
רבקה שפק ליסק
אומנם הכנסייה ונוצרים התנכלו ליהודים אבל אין ראיות לתופעה של התנצרות יהודים מרצון או מאונס מלבד אולי מקרים בודדים. יש ראיות על סירובם של יהודים בתפוצות לאפשר לשליחים הנוצרים לדרוש בבתיה"כ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il