X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אנשי הנדל"ן של השבוע

הקבלנים הסירו את הכפפות

היזמים הוותיקים הפסיקו להיות עדינים. במפגש עם שר השיכון תקפו בחריפות, תוך הבאת מקרים יחודיים, את הסחבת על כל גווניה: 3,000 דירות שלא נבנו, שנתיים בלי חשמל בכפר יונה, מכוני בקרה שהובטחו ואינם ו-8,000 דירות תקועות בראש העין
▪  ▪  ▪
גלנט. נזיפה קלה [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]

הבעיה העיקרית של ענף הבנייה איננה מחסור בכסף או במגרשים, אלא סחבת וביורוקרטיה - זה הרושם הברור והעגום שעלה (יום ד', 5.4.17) ממפגש בתל אביב של קבוצת קבלנים ויזמים, רובם גדולים, עם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט. במפגש, ביוזמת התאחדות בוני הארץ, הסירו הקבלנים את הכפפות. הם לא דיברו במשפטים כלליים ומעורפלים, אלא הביאו מקרים ועובדות מהשטח, המצביעים על המחדלים ועל הסחבת, שלעתים לא תאומן. גלנט לא רק שלא סתר את דבריהם, אלא הגדיל את האש, על-ידי תיאור אירוע חמור שראה במו עיניו.
חיים פייגלין (64) הוא מבעלי חברת צמח המרמן הוותיקה, הבונה כיום כ-1,000 דירות, ובצדן נכסים מניבים, בערים שונות. פייגלין: "למרות כל ההבטחות, התחלות הבנייה כמעט שלא גדלו בשנה האחרונה (ליתר דיוק, ירדו ב-0.7% - א.ל.) חברות הביצוע נשחקות, מצבן מידרדר. חלקן נקלעו להפסדים.
עמיר שאלתיאל, כבן 40, איננו יזם, אלא בעיקר יו"ר חברת השיווק אלדר שיווק. שאלתיאל: "לפני כחצי שנה היינו צריכים להתחיל ולשווק שורת מיזמים, ובהם 3,000 דירות למכירה. עד היום לא התחלנו, כי המיזמים אינם מוכנים. לפני שלוש שנים הודיעה המדינה על הקמת מכוני בקרה, שיאיצו את הליכי הרישוי. עד היום לא הוקם אף מכון. בהונגריה מקבלים היתר בבנייה בתוך שלושה חודשים; בישראל מחכים בדרך כלל שנתיים".

"הקימו ועדות, ושום דבר לא זז"

אבי אביסרור (45) הוא דור שני לחברת נדל"ן פרטית ותיקה, מגדולי הקבלנים בבאר שבע ובדרום. אביסרור: "אנחנו נתקלים בסחבת במימוש מכרזים והתרי בנייה. הקימו מינהלות כדי לאשר מיזמים במהירות - שום דבר לא זז. ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי מבקש להיות מעורב כדי לקדם דברים, אבל אין שיפור במצב". דבריו הסבירו בצורה ברורה, מדוע מוכרים ומוכרים מגרשים, והיקף הבנייה לא עלה.
המהנדס שאול לוטן (66) נחשב לאחד מבכירי הקבלים והיזמים הפרטיים. הוא עומד בראש חברת הבנייה משולם לוינשטיין, הקרויה על שם אביו המנוח, שהקים אותה לפני יותר מ-60 שנה. לוטן היה חד-משמעי ונחרץ: "אנחנו בונים 1,200 דירות בכפר יונה. זה שנתיים שקוני הדירות אינם יכולים להיכנס ולדור. כי החשמל לא הגיע!"
קבלנים הביעו צער, בשיחות פרטיות, על שיצחקי לא השתתף במפגש. הוא היה יכול אולי לענות על כמה מהשאלות והתלונות שהועלו. לזכותו של יצחקי, הפעיל מאוד בסיוע לקבלנים, אפשר לומר, שהוא היה עסוק מן הסתם באותן שעות בטיפול בעיות דחופות מעין אלו שעלו בפגישה.

תחנות רכבת, כלבייה, שיפוץ בלומפילד

גם אשר גרין (70) הוא מוותיקי הקבלנים והיזמים, בעיקר בבנייה חוזית. זה עשרות שנים שהוא בונה מבני ציבור, תחנות רכבת, מתקנים צבאיים וכל מה שתרצו, ומרכז את הפעילות ממשרדיו הצנועים באזור התעשיה של כפר סבא. בין הבניינים היחודיים שבנה - תקרת הזכוכית מעל תחנת הרכבת שלום בתל אביב, ו"הילטון של הכלבים", כלבייה מודרנית ל-400 הכלבים של צה"ל. זה עתה זכה במכרז לשיפוץ אצטדיון בלומפילד ביפו.
אל תחשבו שהמצב בבניית מבני ציבור טוב יותר משוק הדירות. גרין חשף בעיה, שרבים אינם מודעים לה: הממשלה אומנם אישרה לפני חמש שנים להביא פועלי בניין, אבל רק לבנייני מגורים בני 3 עד 9 קומות. אסור להביא פועלים למבני ציבור וכל מלאכת בנייה אחרת. גרין: "מדוע אסור לנו להביא פועלים כדי שיאיצו בניית בתי ספר ומרפאות.
בנושא זה, לפחות, היה שר השיכון יואב גלנט איש בשורה. הוא הודיע במפגש, כי בשבוע הקרוב (יום א', 9.4.17) תחליט הממשלה להתיר יבוא פועלי בניין מחו"ל גם למיזמים שאינם למגורים.
גרין ודוברים אחרים רמזו על בעיה נוספת המעיקה מאוד על קבלני עבודות ציבוריות. החוזה בין הקבלן למדינה או חברה ממשלתית קובע מחיר למ"ר, ויש עיוותים בשיטה. כל תוספת המבוקשת על-ידי המזמין יוצרת בעיה כספית. חוק מוסר התשלומים, שאושר בשבוע שעבר בכנסת, קבע שכל מזמין חייב לשלם לספק בתוך 30 יום - חוץ מעבודות קבלניות, שמותר לדחות את התשלום ל-70 עד 80 יום! בינתיים נאלץ הקבלן לשלם הוצאות מימון גבוהות בבנק. יש טוענים, שחברות בנייה כמו אורתם-סהר, דורי בניה ואחרות נפלו בעיקר או בין היתר בגלל בעיה זו.

"כמו לרוץ על הליכון ולהישאר במקום"

יוסי לוינסקי, מגדולי הקבלנים הפרטיים בחולון ובבת ים, העביר את הדיון למיזמים של התאחדות עירונית: "מיזמים של פינוי-בינוי אינן פותרים בעיות שונות. נחמד מאוד לתקוף את ראשי הערים שאינם מאשרים מיזמים אלו. לדעתי, זו לא הבעיה. אי-אפשר לאשר כל הצעה. אני מכיר בניינים ישנים בני 4 קומות ללא מעלית, הדיירים הקשישים צריכים לטפס בקושי לדירתם, ודווקא לבניינים אלו לא נמצא פתרון". לוינסקי לא הרחיב והסביר.
ענת בירן אומנם איננה קבלן או יזם, אבל היא עורכת דין מעורבת שנים רבות בנושאים אלו. היא אישרה את דברי הקבלנים ואמרה כי הם תקועים מול העיריות בצרות של תכנון ורישוי. יש גם בעיית תשתית - אמרה - והרשויות לא מעוניינות לקדם תמ"א 38. בירן: "אינני רואה התקדמות גדולה בנושא התחדשות עירונית. אומנם בונים, אבל הביקוש גדל בהתאם. אנחנו דומים לאדם שרץ על ההליכון במכון כושר, אבל נשאר במקום".
בירן רמזה למעשה לבעיית הטל ההשבחה על תמ"א 38. הדיירים אינם משלמים, לעיריות אין הכנסות, ואין להן ממה לממן בניית מבני ציבור. לכן יש התנגדות של עיריות רבות לאישור מיזמים אלו, וזה הרקע לדבריה.

"אתם מצליחים בזכות הממשלה"

שר השיכון גלנט אולי איכזב את הקבלנים, כשלא הציע פתרונות של ממש בנושאי סחבת וכל הקשור בה. במקום זאת, נזף בהם בעדינות. הוא הזכיר את ההתפתחות הכלכלית הגדולה של ישראל מאז הוקמה, ואמר כי "אם אתם מצליחים ומרוויחים, זה הודות לכך שהממשלה השקיעה בפיתוח גדול של הכלכלה".
גלנט הסתפק בכך שאמר שיש בעיות, ולא הסביר אם ואיך ייפתרו בעיות הסחבת, שבמפגש הוסבר יפה איך הן מעיקות על הקבלנים והבונים, נשארו למעשה ללא מענה או הבטחות ברורות.
במקום זאת שמעו הקבלנים, שגלנט עצמו נתקל בבעיה כזו: "בשבוע הראשון לכהונתי, לפני כשנתיים, ביקרתי בראש העין. בונים שם 8,000 דירות בשלבים שונים ראיתי שלושה מגדלי מגורים, שדיירים אינם יכולים להיכנס אליהם. מדוע? כי אין מים. שאלתי מדוע, ואמרו לי שרשת המים לא חוברה לרשת החשמל, בגלל ויכוח כלשהו בין הצדדים. הפעלתי את סמכותי והבאתי לפתרון מהיר".
אבל מה יהיה בכל המקרים האחרים, שבהם שרי הממשלה אינם מתערבים אישית? צרת רבים היא רק חצי נחמה.

כל הנדל"ן בכף-ידך
תאריך:  07/04/2017   |   עודכן:  07/04/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
הכוכבים שוב הוכיחו שאינם משקרים. המתווה של התאגיד החדש משתנה כצפוי. גדעון סער חזר לפעילות פוליטית, לא בעיתוי אידיאלי, אבל עתידו בליכוד נראה מבטיח. אנחנו בתקופה לא קלה שבה צריך להמתין ולשמור על איפוק כדי לעבור אותה בלי לשלם מחיר
יוני בן-מנחם
רצועת עזה סוערת בעקבות החלטת הממשלה הפלשתינית לקצץ את משכורותיהם של אלפי פקידים. עבאס מנסה לנגח את חמאס על גבם של תושבי הרצועה
אלי אלון
קרוב ל-10 בתי חולים פרטיים, פעלו בירושלים בתקופה שלפני קום המדינה. אחד מהם, אולי מהפחות הידועים שבהם, היה בית חולים פרטי בשם בית חולים סדובסקי אותו הקים פרופ' אריה סדובסקי. לפניכם סיפורו של בית חולים זה
עליס בליטנטל
ההפקה הכה חדשנית של מחזהו של גולדפאדן "שני קוני למל" בתיאטרון היידישפיל, מהווה מהפך בסטיגמה שבזכרון הקולקטיבי של היידישפיל כתיאטרון מיושן, וייחודי רק למבוגרים דוברי יידיש. כל זה נעלם כאן באחת
חיים נוי
"שני קוני למל" המוצג תיאטרון יידישפיל הוא מחזמר נוסטלגי בביצוע מפתיע - תזזיתי, מודרני קרקסי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il