X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
רשמים מהסרט " בן-גוריון אפילוג" שמותיר את הצופה בתחושת החמצה מסוימת ועם הרבה שאלות שעולות מהראיון הנדיר עם הזקן" איפה טעינו, ואיפה איבדנו את זה?
▪  ▪  ▪
בן-גוריון. געגועים [צילום: פלאש 90]
אופוריה
הראיון נערך שנה לאחר מלחמת ששת הימים. האופוריה על כיבוש סיני, יהודה ושומרון, ירושלים והגולן, הייתה בשיאה. אבל כבר אז, הבין בן-גוריון כי זוהי אופוריה מסוכנת, משקרת.

צפיתי אתמול (יום רביעי, חול המועד) בסרט " בן-גוריון אפילוג". במידה מסוימת, עבורי, זה היה סרט מטלטל. לא בגלל שגיליתי שם דברים שלא ידעתי, ובוודאי לא בגלל החלק האומנותי שלו, שבמושגים של סרט מודרני לא היה עובר את הסף של אף מפיק שפוי.
הייחוד של הסרט הוא במסרים או במחשבות שעולות בך אחרי שאתה מסיים לראות את 60 הדקות של הראיון הנדיר, שלא נראה מעולם, עם בן-גוריון. המחשבות של איך איבדנו את זה ואיך הגענו למה שהגענו היום, שלכאורה הוא לא רע בכלל אבל לא דומה בכלל לחלום שהזקן חלם, נלחם והביא להקמת המדינה.
השנה שבה צולם הראיון הנדיר, שרק עתה נתגלה, 1968, בן-גוריון כבר היה בן 82, חמש שנים לאחר שהתפטר מהנהגת המדינה שבראשה עמד מאז היווסדה, וחמש שנים לפני מותו. בן-גוריון, שלא הירבה להתראיין ובוודאי לא למדיום הטלוויזיה (שבמשך זמן רב אסר על הכנסתה לישראל) דווקא נראה משוחרר, שיתף פעולה ואף התבדח עם המראיין.
הסרט מצליח לשדר אוטונטיות, קודם כל בגלל שהוא נערך בשפה האנגלית, עם המבטא הכבד והאנגלית הלא משובחת של המרואיין. אבל אף אחד באולם לא ציפה לאנגלית של אוקספורד ממנהיג קשיש בסוף שנות ה-60 (מה גם שגם יורשיו של בן-גוריון בצמרת המדינה, לא ממש טובים ממנו, למעט, ראש הממשלה הנוכחי, בנימין נתניהו).
הראיון נערך שנה לאחר מלחמת ששת הימים. האופוריה על כיבוש סיני, יהודה ושומרון, ירושלים והגולן, הייתה בשיאה. אבל כבר אז, הבין בן-גוריון כי זוהי אופוריה מסוכנת, משקרת. ובראיון הוא אומר במפורש למראיין את מה שאיש מהפוליטיקאים לא העז לומר אז: תמורת שלום אמיתי עם שכנינו אני מוכן להחזיר את כל השטחים שכבשנו, למעט ירושלים ורמת הגולן.
באותה נשימה כמעט הוא חזר ואמר יותר מפעם אחת: אין ספק שהזכות של העם היהודי על הארץ הזו היא בלתי ניתנת לערעור. כשיהודים באו לפה לא היו פלשתינים ולא היה עם פלשתיני. אבל עכשיו אנחנו צריכים ללמוד לחיות איתם ואם ניתנת לי האפשרות לבחור בין שטחים לשלום, אני בוחר בשלום. התפיסה הזו אינה קבילה היום וכל מי שמעז להעלות אותה, נתקל מייד באלף סיבות מדוע היא אינה ציונית ואינה הגיונית.
בן גוריון נפטר זמן קצר לאחר מלחמת יום הכיפורים, מלחמה שכמעט איימה למחוק את כל מה שהוא חלם ונלחם. ועובדה זו רק מחזקת את תחושת התיסכול איפה טעינו, איפה איבדנו את המדינה שבן גוריון חלם עליה: מדינה שבה יהודי צריך לחיות בשלום עם שכניו, לא חייב להגדיר את עצמו דתי, ואפילו לא ציוני. בן-גוריון אומר בגלוי:"אני לא ציוני" ומסביר כי לשיטתו התנועה הציונית מילאה את תפקידה המרכזי בכך שהביאה להקמת מדינת ישראל, ובן גוריון משוכנע שכל היהודים בעולם צריכים לבוא לארץ, אבל מבין שזה לא ריאלי ולכן הציונות היא ארץ ישראל ואין לה המשך. היא המטרה שהוגשה.
בן גוריון לא היה דתי אבל יש מעטים דומים לו בבקיאותו בתנ"ך, בו הירבה לקרוא וגם ייסד את החוג לתנ"ך המיתולוגי שנערך בביתו בתל אביב במשך שנים. אבל יש לו גם תשובה מקורית לשאלה אם בשעות ובימים שבהם נדרש לקבל החלטות גורליות, פנה לאלוהים, וביקש תפילה? "אלוהים גר באיזה מקום"? אומר בן-גוריון. "אז איך אפשר לפנות אליו? באים אליו הביתה דופקים בדלת?" הוא עונה בחצי חיוך. "הוא נמצא כל מקום" הוא אומר.
הפרחת השממה:מעשים ולא רק דיבורים
תחושת ההחמצה מתחזקת כאשר אתה רואה את הזקן מגשים את חלום הפרחת השממה והנגב. הוא לא הלך לשם כדי לצובר קרדיטים וקולות במרכז המפלגה. הוא הלך לשם כי הוא האמין שזה הדבר הבא שצריך לעשות במדינה שהוא חלם, כאשר היה נער. שדה בוקר אומנם הפך לקיבוץ מבוסס שבו מנציחים בין היתר את מורשת בן-גוריון, אבל מרבית הנגב עדיין רחוק מלהיות מיושב, פורח וחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל.
באחד הקטעים אומר בן-גוריון כי לדעתו, לא צריך לבנות ערים גדולות עם הרבה מאוד תושבים. במקום 100 אלף תושבים בתל אביב למשל, אפשר להקים עוד 20-10 ערים בנגב. באמצע ה-2017, יותר מ60 שנה אחרי שהזקן ירד לנגב, לא תמצא אפילו צדיק אחד בארץ שאפילו חולם על כך. כיום ממשיכים לדבר על קידום הפריפריה למרכז, שם קוד מכובס להפרחת השממה בנגב, אבל בפועל מפריחים את השממה בחלקים אחרים של הארץ, במה שקרוי השטחים הכבושים או המשוחררים, כל אחד לפי השקפתו.
לכתך אחרי במדבר
והייתה גם פולה ברקע. האישה שהלכה אחריו למדבר, בניגוד מוחלט לרצונה, אבל לא העלתה על דעתה להשאיר את האיש שכל כך אהבה לבד. הראיון נערך זמן קצר לאחר מותה הפתאומי של פולה וב.ג. לא מצליח להסתיר בסרט את כאבו, למרות שהוא חוזר ומצהיר שזה גורל וצריך להמשיך לחיות.
כאשר נדלקו האורות באולם, יכולת לשים אצבע על התחושה הכללית שעברה על צופי הסרט: החמצה וגעגועים למשהו שאולי לעולם לא יחזור.

תאריך:  16/04/2017   |   עודכן:  16/04/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המדינה שבן גוריון לא חלם עליה
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
אולי מספיק לעשות ממנו אלוהים
ארי כספי  |  16/04/17 11:10
2
דיקטטור שאהב רק את עצמו
מנדל  |  16/04/17 12:09
3
זה להתגעגע לסיזון ול'תותח הקד
קורןנאוה טבריה   |  16/04/17 15:07
4
"העולם הרוחני של בן גוריון לא
קורןנאוה טבריה   |  16/04/17 15:13
 
- יכול להיות שאת צודקת בראיית
יוסף ק  |  17/04/17 08:57
5
תהיתי מה מטרת הרשימה
אלטע קאקער  |  17/04/17 09:58
6
דוד בן-גוריון היה אישיות חשובה
ב_שמואל  |  19/04/17 04:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
מחמוד עבאס מאיים בצעדים חסרי תקדים נגד חמאס ברצועת עזה אם לא תמסור לידיו את מוסדות השלטון ומעברי הגבול. גורמים בפתח טוענים כי הוא שוקל ברצינות להכריז על הרצועה כ"מחוז מורד"
רבקה שפק ליסק
הגורם הכלכלי בקביעת הריבוי הטבעי בארץ בשלהי ה-19 וראשית ה-20    קיימת הסכמה בין החוקרים שהמצב הכלכלי הוא במידה רבה המפתח להבנת הגורמים לגידול האוכלוסין החל משלהי המאה ה-19
אלי אלון
בין הקבורים בבית העלמין האזורי באחיעזר הסופר יצחק לבנון, החזן יצחק אשל, איש "המוסד" ישראל נצח, איש חב"ד המיתולוגי שלמה מיידנצ'יק    סיפורו של בית העלמין וכמה מהקבורים בו
איתן קלינסקי
כשמאיר שלו מתאר פרג הוא נושא אותנו גם לשירת נתן יונתן - "...שְׁדֵה דָּמִים הָיָה שָׁם קוֹדֶם, וְעַכְשָׂיו הוּא שׁדֵה פְּרָגִים"    הוא מעביר אותנו לאנגליה, בה עונדים פרג לזכר חללי מלחמות ואף תורם מנועזותו בתרגמו שיר אנגלי המתאר את סמליותו של הפרג
יוסי ריבלין
ספר שישי במספר למשה רב פוגל, הוגה דעות הלכתיות המתמחה במחשבת הרמב"ם והחסידות, חוזר בתשובה, מהנדס בתעשיות הביטחוניות ואיש צבא לשעבר, המנסה להציע פתרון עתידי, עבור הדורות הבאים, לפלגנות ולסכסוך הפנימי שצוברים תאוצה וזאת על-ידי הקמת חסידות צברית ששואבת את יסודותיה מן הישראליות החדשה ולא מהגולה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il