X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
איתן טמיר פסיכולוג וראש מכון טמיר מכון תמיר
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
חוקרים אלו גילו שהפעולה הפיזית של שטיפת הידיים עשויה לגרום לשינוי כיוון במטרות שלנו, להפוך מטרות קודמות לפחות חשובות ולהקנות חשיבות גבוהה יותר למטרות הבאות
▪  ▪  ▪

שטיפת ידיים היא פעולה די בסיסית במהלך שגרת היום שלנו. אנו נוהגים לשטוף ידיים לפני האוכל, לאחר שנגענו בדבר מה שהיה מלוכלך ועוד. אך האם יש בפעולה הגיינית זו קשר ליצירת רעיונות ומטרות חדשים? לפי מחקר מאוניברסיטת טורונטו, מבית הספר לניהול, כנראה שכן.
חוקרים אלו גילו שהפעולה הפיזית של שטיפת הידיים עשויה לגרום לשינוי כיוון במטרות שלנו, להפוך מטרות קודמות לפחות חשובות ולהקנות חשיבות גבוהה יותר למטרות הבאות.
איך זה בעצם קורה?
במחקר זה, שפורסם ב-Journal of Experimental Psychology, בוצעו מספר ניסויים שנועדו להסביר תהליך מנטלי דומה. בתחילת הניסוי, החוקרים גרמו לנבדקים להתמקד במטרות ספציפיות דרך משחקי מילים, או סקר קצר, תהליך שמכונה "priming", חימום. בתהליך זה הנבדקים נחשפו לגירוי מסוים שבאמצעות התת-מודע השפיע על תשובותיהם בהמשך הניסוי.
בניסוי זה, החימום מבוצע על-ידי אותן מטרות.
לאחר מכן, הנבדקים התבקשו להשתמש במגבוני ידיים, או רק להעריך אותם. כלומר, אלו התחלקו לשתי קבוצות - קבוצת נבדקים שניגבו ידיים, וקבוצת נבדקים שלא.
אלו שכן השתמשו במגבון, פחות חשבו על המטרות הקודמות שאותן ראו קודם. כמו-כן, היה פחות סביר שהם יבצעו בחירות עקביות עם אותן מטרות וכן שיראו אותן כמטרות חשובות.
לא זו בלבד, אלא שעבור אותה קבוצה, המיקוד במטרות החדשות שהוצגו לה היה קל יותר לעומת הקבוצה השנייה.
ניתן להבין זאת ביתר קלות באמצעות דוגמא. אם למשל, אדם "חומם" מלכתחילה על מטרות שקשורות לבריאות, השימוש במגבון הקטין את הנטייה להמשיך להתנהג בצורה בריאה, ואלו נטו יותר לבחור שוקולד, מאשר גרנולה, למשל.
מחקרים קודמים הראו למעשה שביצוע ניקיון פיזי מנמיך את ההשפעה שיש לחוויות פסיכולוגיות קודמות, כמו אשמה שנובעת מהתנהגות בלתי מוסרית. למעשה, המחקר הנוכחי מסביר את התהליך המנטלי שעומד מאחורי זה: ניקוי מגלם את התהליך הפסיכולוגי של הפרדה.
זה הגיוני: ניקוי לכלוך הוא למעשה "מיופה הכוח" עבור תהליך מנטלי של ניתוק והפרדה. הוא למעשה עוזר להתנתק מחוויות קודמות, ובכך להכין "קרקע נקיה" שמאפשרת להתמקד ברעיונות חדשים.
עם זאת, כדאי להדגיש, כי לפי החוקר דונג, המחקר בחן את ההשפעות של הניקיון לטווח הקצר, ולא את ההשפעות הארוכות טווח.
אז מה כדאי לקחת מהניסוי הזה לחיים?
האם כדאי לשטוף את ידינו במשך כל שעה ביום, כל היום? אולי במקום לחשוב על רעיונות חדשים בעצמנו, על-ידי השקעה במחשבה או מדיטציה, כדאי בעצם לשטוף ידיים?
התשובה כנראה תהיה לא.
זה גם קצת נאיבי לחשוב שהמסוגלות שלנו להתכוונן לקראת מטרות חדשות תשתנה באופן משמעותי על-ידי מידת ההיגיינה. חצי אפוי...
בכל זאת, מהמחקר הזה וממחקרים קודמים כן אפשר לקחת טריק קטן כדי להפנות את החשיבה לאתגרים חדשים במקום לישנים: אם אתה מוטרד מחשבתית במטרות שכבר אינן רלוונטיות עבורך, וברצונך לשנותן ולחשוב יצירתית על מטרות חדשות- מקלחת טובה עשויה כנראה לעזור בכך...

הכותב הוא ממכון טמיר לפסיכוטרפיה.
תאריך:  02/07/2017   |   עודכן:  02/07/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
בתחילת חודש ספטמבר שנת 1958, לפני כ-59 שנים, התרחש אסון כבד בקיבוץ נען שליד רחובות ובו קיפחו חייהן שתי ילדות בנות הקיבוץ כתוצאה מהתפוצצות דוד קיטור שהוצב ליד המקלחת הציבורית בקיבוץ
יהודה שלם
כמי שמשים עצמו "יושב על הגדר" מכניס עצמו גודמן לוויכוח הדמוגרפים ותומך באסכולה המגדילה את מספר הערבים בהגדירו אותם "הדמוגרפים הממסדיים", בעוד שהאסכולה הטוענת כי "מספר הערבים ביהודה ושומרון נמוך במאות אלפים" נקראת בספר "הדמוגרפים האלטרנטיביים"
אדלינה קליין
ספרה הנוכחי המאגד את מכלול יצירותיה של עדה אהרוני הן בפרוזה והן בשירה - למעשה מביא מחקר מעמיק ומקיף על קורותיה ומפעל חייה בנושא השלום, ביצירה ובעשיה רבתית
יהודה קונפורטס
רצוי שלא, אבל בהחלט ייתכן שזה יקרה - הטכנולוגיה כבר מאפשרת כניסה של רובוטים ושל עולם הצ'טבוטים לתחום המדיה    פן פחות מתוקשר של תעשיית התקשורת
ליטל פיינגרץ
האם הדיאטות באמת לא עובדות, כי בסופו של דבר יכריע המנגנון הביולוגי של גופנו את גזר הדין באשר למשקלנו? האם יש פתרון אחר לטיפול בהשמנה שבאמת עוזר לשמור על הירידה במשקל לכל החיים?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il