X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
לרגל יום הגלידה הבינלאומי שחל בחודש יולי, האם הפחתת סוכר במזון שאנו אוכלים משפיעה על חוש הטעם שלנו?
▪  ▪  ▪
מעדיפים מתוק [צילום: פלאש 90]

כולנו נולדנו לאהוב מתוק עוד לפני שיצאנו מבטן אימנו. מחקרים הוכיחו, כי עוברים בבטן אימם שותים בנמרצות יותר מי-שפיר, אשר הוזרק להם ממתיק סוכר, מאשר מי שפיר רגילים. גם מבחינה הישרדותית, אנו מעדיפים מתוק, משום שסוכר מספק לנו אנרגיה ו"דלק" לגוף. מצד שני, צריכת יתר של סוכר, תורמת להשמנת יתר ובעיות בריאותיות נלוות כגון: סוכרת ומחלות לב וכלי-דם.
כידוע, תעשיית המזון בעולם, שואפת עם השנים להפחית את רמות הסוכר במזון, במטרה להקטין את כמות הסוכרים שאנשים צורכים ובכך לקדם את בריאות הציבור. נשאלת השאלה האם כשהפחתת הסוכר במזון תעשה משמעותית יותר, היא תצליח להשפיע גם על חוש הטעם שלנו ותגרום לנו להעדיף אוכל מופחת סוכר, כך שנעדיף דיאטות דלות סוכר?

האם הכל זה עניין של טעם?

במחקר שנערך לאחרונה במרכז החקר לחושים כימיים Monell, ופורסם במגזין המקצועי והיוקרתי American Journal of Clinical Nutrition, בדק האם ניתן לשנות את ההעדפה לטעם המתוק על-ידי הפחתה בצריכת הסוכר בדיאטה? זאת מתוך מחשבה שאם אנשים היו מסוגלים להסתגל לתזונה דלת סוכר לאורך זמן, אפשר יהיה להוריד בהדרגה סוכרים נוספים במזון ובמשקאות, מבלי שתהייה לכך התנגדות מצידם.
במחקר שהם ערכו השתתפו 29 אנשים בריאים, שהיו רגילים לצרוך לפחות שני משקאות ממותקים, המכילים סוכר או פרוקטוז ביום, ולא היו רגילים לצרוך ממתיקים מלאכותיים. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות, כאשר קבוצת הביקורת כללה 16 נבדקים וקיבלה תזונה רגילה עם צריכת סוכר רגילה.
לעומת זאת, קבוצת המחקר שכללה 13 נבדקים, קיבלה את אותה צריכה קלורית כמו קבוצת הביקורת, תוך החלפת 40% מהקלוריות שהיו מסוכרים לשומנים, לחלבונים, ולפחמימות מורכבות. לאחר שלושה חודשים של דיאטה מופחתת בסוכר, קבוצת המחקר דירגה את הפודינג שהכיל סוכר כמתוק יותר, מאשר האנשים שלא היו מוגבלים בסוכר (קבוצת הביקורת), השפעה דומה נצפתה בריכוזים נמוכים יותר של סוכר במשקאות אחרים.
למרות ההבדלים בדירוגי המתיקות, תקופת הניסוי של שלושה חודשים לא השפיעה על העדפה למשקאות מופחתים בסוכר. יתרה מזאת, במהלך החודש החמישי למחקר, המשתתפים הורשו לבחור את התזונה שלהם לפי רצונם.
התוצאות היו מפתיעות עוד יותר כאשר אנשים שהיו בקבוצה שהוזנו בדיאטה מופחתת, לא רק שלא צרכו פחות סוכר, אלא העדיפו מזונות ומשקאות המכילים יותר סוכר מרמות הסוכר שהיו רגילים לצרוך עוד לפני-כן.
התוצאות מראות, כי אנשים שהיו על דיאטה דלת סוכר במשך שלושה חודשים, חזרו במהירות לרמות הסוכר הקודמות שלהם כאשר ניתנה להם הברירה. הריבאונד המהיר הזה מעיד על-כך שאנשים עלולים להתנגד לשינויים ברמת הסוכר של התזונה שלהם ואולי לא לקבל שינויים ברמות הסוכר במוצרים שאנו צורכים, וזאת למרות המאמצים של תעשיית המזון להפחית את רמות הסוכר ולשפר את בריאות הציבור.

מלוח או מתוק
לאיזה שינוי בטעם אנו מסתגלים טוב יותר?
▪  ▪  ▪

בסוכר ממצאי המחקר נבדלים ממחקרים קודמים של Monell, שבחנו את ההשפעה של צריכת המלח בתזונה על תפיסת הטעם והעדפה לטעם המלוח.
מחקרים אלו הראו, כי העדפה לטעם המלוח השתנתה כשכמות המלח הנצרכת הופחתה במשך מספר חודשים. יתרה מזאת, אנשים שקיבלו תזונה מופחתת במלח, העדיפו בהמשך לצרוך מזונות מופחתים במלח ולהעדיף תזונה דלה במלח.
ממצאי המלח היו חלק מהרציונל להמלצה של ה-National Academy of Sciences, להפחית את צריכת המלח על-ידי הורדת כמות המלח במזון מוכן ובמסעדות. התזונה בעולם המודרני מכילה כמות גדולה של קלוריות מסוכרים.
המסקנה המתבקשת היא, כי לצערנו, אותה טקטיקה שעובדת טוב בשינוי העדפה לטעם המלוח, עשויה שלא לעבוד כדי לעזור להפחית את כמות הסוכר שאנשים צורכים, כך גם אם תעשו דיאטת דלת סוכר מספר חודשים, כשתהייה לכם ברירה לאכול מתוק, אתם תתפתו ותאכלו. מכאן, שהגורמים להעדפת הסוכר והמלח עשויים להיות שונים.

מקורות

Monell Chemical Senses Center. "Low sugar diet makes foods taste sweeter but does not change preferred level of sweetness", Science Daily, 25 November 2015.

מתכון: מאפה פילו תפוחים מופחת סוכר
קלוריות למנה: כ-120 קלוריות ליחידה
▪  ▪  ▪

רכיבים:
12 עלי פילו
תרסיס שמן
6 תפוחי עץ גרנט סמית קלופים וחתוכים לפרוסות
כף סוכר
1/2 כפית קינמון
6 כפות אגוזי מלך קצוצים
כף ממיץ לימון
כף קורנפלור
אופן ההכנה:
1. מחממים מחבת עם מעט שמן (מתרסיס) ומוסיפים את התפוחים, הסוכר והקינמון ומבשלים עד שהתפוחים מתרככים מעט;
2. לאחר-מכן מוסיפים את הקורנפלור, מיץ הלימון ואגוזי המלך ומצננים;
3. לוקחים עלה פילו אחד ומרססים אותו מעט בשמן ומקפלים אותו לחצי וחוצים את העלה המקופל לשני ריבועים שווים בגודלם;
4. במרכז הריבוע מניחים מעט ממלית התפוחים ומקפלים לצורת מעטפה;
5. מחממים תנור לחום של 180 מעלות;
6. אופים את מאפי הפילו עד להזהבה.

תאריך:  19/07/2017   |   עודכן:  19/07/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הראלה ישי
גם בקשר הזוגי אנו יכולים לפעמים להפליג ולהגיע למצבים קשים מנשוא, ובכל זאת להתבצר בעמדתנו, לא למחול על כבודנו, לשלם מחיר יקר ובלבד שנשאר על הגובה
רז נוביק
קיליאן אמבפה בן ה-18 מחפש לו יעד חדש    אחרי עונה פנטסטית במונאקו, ילד הפלא הצרפתי מטריף את קבוצות הפאר ורוצה להגיע לקבוצה שבה הוא יהפוך לכוכב-על    האם הוא יבחר נכון?
איתמר לוין
לראשונה: ירידה בציונים של השופטים שנסקרו במדור "שיפוט מהיר"    שיפור אצל רוב השופטים אצלם נערך ביקור שני    ספק אם יש להשאיר במערכת שופטים שמאחרים בצורה כרונית ובוטה, כמו גם מי שלא מגיבים להשתוללות של הצדדים    שופטים אחרים הפגינו הכנה מצוינת, תשומת לב לפרטים ואנושיות
רז נוביק
משתעממים בבית ולא יודעים מה לעשות? זה הסרט שיעשה לכם את הקיץ!
ד"ר רפאל פרטר
האיברים הנפוצים ביותר להירדמות הם ידיים, רגליים ואצבעות מכיוון שהם האיברים הרחוקים ביותר מהגוף    איבר יכול להירדם כתוצאה משעון הדוק, טבעת, גומייה, חזייה ושאר אביזרים שהדוקים יתר על המידה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il