X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
היוצאים בשאלה סובלים מקשיים הייחודיים להם, כגון משבר זהות, תחושת ניכור ובדידות הן מהאוכלוסייה החילונית והן מהאוכלוסייה הדתית, והיעדר בתמיכה מוסדית
▪  ▪  ▪
תגבור תעסוקה [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

על-פי עיבוד נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, קבוצת היוצאים בשאלה מהווה כיום כרבע אחוז מכלל התושבים בגילאי העבודה, וצפויה תוך חמישים שנה לגדול לפחות ל-2.6 אחוז מכלל התושבים בגילאי העבודה. זוהי קבוצה שנוטים להתעלם ממנה כאשר אנחנו עוסקים בסוגיות של גיוון תעסוקתי ושוויון תעסוקתי ועל כן גם נוטים לא להתחשב בצרכים שלה. בעוד ששילוב אוכלוסיות מיעוטים אחרות כגון חרדים וערבים נתפס בישראל כמטרה לאומית ומושקעים בכך כספים, תוכניות ועמותות שונות, כמעט ואין מחשבה על אוכלוסיית המיעוט הזו שפוטנציאל השילוב שלה בשוק העבודה חשוב כמו אוכלוסיות המיעוט האחרות.
הציבור החרדי לא נחשף ברמה מספקת ללימודי חול בבתי-הספר, ובהם אנגלית, מתמטיקה ומחשבים' לפי המכון הישראלי לדמוקרטיה. בנוסף, למרבית בוגרי החינוך החרדי אין תעודות בגרות, וחלקם (בעיקר הבנים) לומדים מגיל 13-14 רק לימודי קודש ולא לימודי חול בכלל. החשיפה המועטה, אם בכלל, לאנגלית ולמתמטיקה משפיעה גם על הקבלה למוסדות להשכלה גבוהה ועל מציאת עבודה, אך גם לאחר מכן בקידום תעסוקתי. לדוגמה, אי-ידיעת השפה האנגלית ברמה מספקת יכולה להגביל קידום לתפקידים בכירים במקרים שיש צורך בתקשורת עם גופים או לקוחות מחו"ל, בעבודות מטה ובמחקר. קשיים אלה מאפיינים הן את האוכלוסייה החרדית והן את אוכלוסיית היוצאים בשאלה. אך בעוד הממשלה מבצעת פעולות יזומות לשיפור מצבם של החרדים בלבד, אוכלוסיית היוצאים בשאלה נשכחת.
הממשלה פועלת להגברת התעסוקה של גברים ונשים חרדיים, אך לא מתייחסת לתעסוקה באוכלוסיית היוצאים בשאלה, כפי שניתן לראות בהחלטת הממשלה מס' 1994 מיולי 2010 בה נקבעו יעדי תעסוקה לאוכלוסייה הכללית ולקבוצות אוכלוסייה שונות כולל חרדים אך לא ליוצאים בשאלה. לשם הגברת התעסוקה פועל משרד הכלכלה בשיתוף גורמים ציבוריים וגופים מהמגזר השלישי למתן ייעוץ, הכוונה, הכשרה והשמה ולהגברת המודעות והחשיפה של חרדים ושל מעסיקים פוטנציאליים אבל כל התוכניות הנ"ל אינן רלוונטיות עבור אוכלוסיית היוצאים בשאלה. בנוסף, קיים גם סיוע כלכלי לארגונים המעסיקים עובדים חרדיים, סיוע שלא קיים עבור ארגונים המעסיקים יוצאים בשאלה. כל הפעולות הנ"ל נעשו במטרה לסייע בשילוב חרדים בשוק העבודה ולהעלות את שיעור התעסוקה באוכלוסייה זו. יתרה מכך, כלל המכינות ללימודים אקדמאים המיועדות לאנשים מרקע חרדי, לא מקבלות יוצאים בשאלה אשר יצאו בשאלה לפני גיל 18. בנוסף לתוכניות האלו ישנן מלגות לימודים שונות המיועדות במיוחד לאוכלוסיית החרדים שחלקן פתוחות רק עבור אנשים המקיימים אורח חיים דתי או חרדי, וחלקן פתוחות גם ליוצאים בשאלה, אבל אך ורק בתנאי שלא יצאו בשאלה לפני גיל 18.
בין לבין
בנוסף לאפליות אלו, היוצאים בשאלה סובלים מקשיים הייחודיים להם, כגון משבר זהות, תחושת ניכור ובדידות הן מהאוכלוסייה החילונית והן מהאוכלוסייה הדתית, והיעדר בתמיכה מוסדית. כאשר היוצאים בשאלה מתארים את חווית היציאה בשאלה, הם מתארים חוויה של פירוק מסגרת החיים המוכרת ומעבר בין קהילות השונות בתכלית זו מזו. מחקרים מצאו שהיעדר עזרה מוסדית, בנוסף לבדידות ולחוסר הודאות האופייניים לתהליך, גורמים לכך שהיוצאים בשאלה ממסדים את השלב הלימינלי, כלומר השלב של "הבין לבין", למצב קבע והופכים אותו לחלק מזהותם. מחקרים תיארו את הסיבה למיסוד הלימינליות של היוצאים בשאלה בעובדה שלחברה החילונית אין מסגרת מוסדית היכולה לקבל אותם ולהקל על המעבר. באותם המחקרים אף נאמר כי "ריבוי הזהויות האפשריות, הרשת החברתית הדלילה, הניתוק מהמשפחה ותחושת הניכור... הבדידות וקבלת עזרה וולנטרית מקומית, לא-ממוסדת, משפיעים על המצב הלימינוידי המתמשך של "החוזרים".
לוואקום הזה של היעדר תמיכה מוסדית נכנסו מספר עמותות שפועלות לשיפור מצבם של היוצאים בשאלה. למשל, עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון) קראה לממשלה להכיר באחריותה לסייע ליוצאים בשאלה ולא רק לארגוני החזרה בתשובה. חבר העמותה אומר כי בעוד והמדינה מממנת החזרה בתשובה במאות מיליוני שקלים בשנה, היא כמעט אינה משקיעה דבר ביוצאים לשאלה. "אלה נותרים לבד", הוא מסביר, "מול קשיי הפרנסה, הבדידות וקשיי הקליטה בעולם החיצון, ההתנכרות של משפחותיהם והעדר המיומנות הדרושות להיקלט בחברה הכללית". לכן, הוא אומר, "היה מקום שתהיה מערכת סיוע ממוסדת ליוצאים בשאלה, שכוללת גם סיוע נפשי, סיוע דיורי וכל מה שניתן לאדם שהחליט לחזור בתשובה". בנוסף, עמותת "יוצאים לשינוי" מנסה ליצור שינוי ברמה המוסדית ופועלת על-מנת לגייס תמיכה משפטית והכרה ממשלתית, במטרה לסייע ליוצאים בשאלה מהחברה החרדית. בראיון עם חבר העמותה על מצבם של היוצאים בשאלה הוא אמר כי "החלטתי שאני רוצה להצטרף ל'יוצאים לשינוי' כדי להשפיע ולעזור ולעשות. וזה אחלה פלטפורמה לשנות בה, כי זה קרקע שאף אחד עוד לא חרש אותה ואנחנו באמת יכולים לעשות דברים מדהימים והסיפוק הוא אדיר".
לכן, ארגונים צריכים לפתח תוכניות ומסלולי שילוב לציבור היוצאים בשאלה כפי שהם מפתחים מסלולי שילוב עבור חרדים ואוכלוסיות מיעוט אחרות. כמו-כן, ארגונים שכבר כוללים מסלולי מיון והכשרה מיוחדים המתחשבים באוכלוסיות השונות יכולים להתאימן גם לאוכלוסייה זו. גם בארגונים שעדיין לא התחילו בתוכניות גיוון תעסוקתי ניתן להגביר את השילוב של אוכלוסייה זו על-ידי קיום ירידי תעסוקה ייחודיים לאוכלוסיית היוצאים בשאלה תוך יצירת קשר עם העמותות הקיימות והתאמת מבחני הקבלה כך שיתחשבו בפערי ההשכלה של היוצאים בשאלה לבין האוכלוסייה החילונית אך עדיין ישקפו את צרכי הארגון. למשל, במגזר ההייטק לאפשר לענות על המבחנים בעברית ולא רק באנגלית.
לסיכום, ניתן לראות שניצנים של שינוי התחילו ללבלב אך עדיין יש הרבה מה לעשות על-מנת להקל על אוכלוסייה זו. גם אם קשה לעיתים לזהות את האוכלוסייה באופן מידי או באופן ויזואלי כפי שקל לזהות אוכלוסיות מוחלשות אחרות, עדיין יש צורך בתשומת לב מיוחדת ורגישות לקשיים שאיתם הם מתמודדים ולצרכים שלהם.

המאמר נכתב במסגרת לימודי התואר השני בהתנהגות ופיתוח ארגונים במרכז הבינתחומי הרצליה.
תאריך:  17/09/2017   |   עודכן:  17/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סוגיות בהעסקת עובדים היוצאים בשאלה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
במסגרת המחקר נסקרו 201 ספרי לימוד עדכניים המשמשים כיום את בתי הספר של הפלשתינים ביהודה ובשומרון וברצועת עזה    המחקר חושף כיצד מחנכת הרשות הפלשתינית את הילדים לשלילת קיום דה-פקטו של מדינת ישראל, מוחקת ערים ישראליות מהמפה, מסלפת עובדות היסטוריות ומסיתה לאלימות נגד יהודים    בתי הספר של סוכנות אונרא של האו"ם מלמדים מספרים שחמאס הוציאה לאור ושכוללים ביטויי אנטישמיות חריפים ביותר
אלעזר לוין
עמי כחלון שותף בחברה לפינוי-בינוי שהשיקה השבוע מיזם גדול בתל אביב    חושף: "הקמתי עם שותפים חברה נוספת, לפינוי-בינויי בירושלים"    המיזם הראשון - בשכונת ארנונה    "אנחנו נשלם את שכר הדירה, את שכרם של עורך הדין, המפקח ויתר היועצים"
איתמר לוין
יכולתם של בתי המשפט לפסוק נגד רשויות המדינה בכל נושא, היא חשובה ביותר ובלעדיה אין דמוקרטיה. לכן בתי המשפט והשופטים חייבים להיות עצמאיים, ולכן צריכה להיות להם היכולת לפסול חוקים. השאלה היא כיצד מאזנים בין שלוש הרשויות ובמיוחד מהי המידתיות של התערבות בג"ץ בחקיקה. האיזון הזה הופר בשנים האחרונות. פסקת ההתגברות וחוק הלאום הם כלים ראויים להשבתו על-כנו
איתמר לוין
הסניגור הציבורי הארצי אומר שפרקליט המדינה הוציא הנחיה הנוגדת את החוק ואת פסיקת בית המשפט העליון; עיון בהנחיה מגלה את השחצנות ועזות המצח הניצבים ביסודה. בית הדין לעבודה קבע ששי ניצן ביצע מהלכים פסולים שהפרו פסק דין ועמדו בניגוד למינהל תקין    נציבת הביקורת ייחסה לניצן אי-אמירת אמת וחוסר תום לב. וזה בנוסף לשקרים שמפזר ניצן ללא הרף, בכתב ובעל-פה    האם צריך לחכות עד שהוא - חס וחלילה - יטריד מינית עובדת, כדי שניפטר ממנו?
עידן יוסף
מדעני מכון ויצמן למדע גילו חיידקים המנטרלים תרופה כימותרפית נפוצה לטיפול בסרטן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il