X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
"אנחנו לא מצליחים להנגיש"

לקצר, לסכם, להגיב

הנשיאה המיועדת אסתר חיות אומרת בצדק, שהציבור לא מצליח - ולפעמים לא מנסה - להבין את פסקי הדין, במיוחד אלו של בג"ץ. הנה כמה הצעות מעשיות לשינוי המצב
▪  ▪  ▪
המגיבים שולפים מהמותן [צילום: דוד ועקנין, פלאש 90]
עוד קצת שקיפות
אם אנחנו כבר מדברים על יחסי בג"ץ והציבור, הנה עוד כמה נקודות בהן ראוי להגביר את שקיפות מערכת המשפט:
  • לפרסם את שמותיהם של שופטים שתלונות נגדם נמצאו מוצדקות.
  • לקיים מפגשים תקופתיים של נשיאי בתי המשפט, או לפחות של נשיאת בית המשפט העליון, עם עיתונאים.
  • לפרסם בצורה שוטפת באתר הרשות השופטת את הפרוטוקולים של הדיונים המתקיימים בבית המשפט העליון.
  • לפרסם באתר הרשות השופטת את תאריכי הלידה של כל השופטים (כדי שהציבור יידע מתי הם פורשים) ואת תמונותיהם העדכניות (כדי שהציבור יידע מול מי הוא עומד).

"זה מחייב גם אותנו לחשיבה מחודשת לגבי הנגשת פסקי הדין שלנו לציבור, שגם הדיוטות יוכלו להבין מה אמרנו. זה סוג של כשל שלנו - שאנחנו לא מצליחים להנגיש לציבור את מה שאנחנו כותבים. הגישה הקלאסית שלנו היא ששופטים מדברים בפסקי דין, אבל היום זה עולם אחר ונצטרך חשיבה מחודשת, בלי לפרוץ את כל הגבולות" - דברי הנשיאה המיועדת של בית המשפט העליון, אסתר חיות, בשבוע שעבר.
חיות התייחסה לביקורת שנמתחה על פסק דינו של בית המשפט העליון בנוגע למסתננים. היא צדקה בשתי הנקודות שהעלתה - גם בפרטנית (מותחי הביקורת לא טרחו לקרוא אפילו את התמצית) וגם בכללית (בעיית הנגישות של פסקי הדין). האחרונה נובעת הן מכך שהלשון המשפטית אינה שווה לכל נפש, מכך שפסקי הדין החשובים הם בדרך כלל סבוכים וארוכים, ומכך שבעידן הטוויטר - לא רק אמצעי התקשורת אלא גם הפוליטיקאים מתחרים מי יהיה הראשון שידבר.
הנה דוגמה לכשל הגישה הנוכחית של המערכת, לפיה השופטים מדברים רק בפסקי דינם. בפברואר 2014 חייב רון שפירא, הנשיא הנכנס של בית המשפט המחוזי בחיפה, 39 תובעים בהוצאות של 4.4 מיליון שקל. היו אלו דייגים שטענו שחלו לאחר שדגו בקישון המזוהם. התקשורת סערה: אנשי מסכנים וקשי יום ישלמו כזה סכום לתאגידי ענק? אלא שאיש לא טרח לקרוא את פסק הדין, בו קבע שפירא חד-משמעית שמדובר בחבורה של רמאים, שחלקם כלל לא דגו בקישון ושחלקם דגו בו לפני שהחל הזיהום. שפירא גם ציין את היקפו האדיר של התיק, והוא פסק החזר חלקי בלבד של ההוצאות שהיו לנתבעים כדי להתגונן בפני אותן תביעות שקריות. אבל הנהלת בתי המשפט לא אמרה את כל זה בתגובתה; היא הסתפקה בהפניה לפסק הדין בן מאות העמודים.
מערכת המשפט אינה יכולה להתעלם מהמהפכה התקשורתית - וכוונתי לשני המובנים של המילה "תקשורת". יש מהפכה גם בעיתונאות וגם בטלקומוניקציה, ושתיהן נובעות מההתפתחויות הטכנולוגיות המסחררות של שני העשורים האחרונים. אינטרנט, סמארטפון, טוויטר, פייסבוק - כל אלו אינם מאפשרים להסתפק בפסקי דין בני עשרות עמודים ולצפות שעיתונאים ופוליטיקאים יטרחו לקרוא אותם, או אפילו את תמציתם, לפני שיקלידו או ידברו.
הנה כמה הצעות מעשיות, שניתן לאמץ בכל הערכאות - ובמיוחד בבית המשפט העליון ובפרט בפסקי דין בנושאים המעוררים עניין ציבורי רב.
  • בתחילת כל פסק דין לכתוב מהי הסוגיה העומדת להכרעה - הן במישור המשפטי והן במישור העובדתי. השופטת דפנה ברק-ארז כבר עושה זאת, אם כי היא מציגה לרוב את הפן המשפטי בלבד.
  • לקצר ככל האפשר בחזרה על טיעוני הצדדים. הם הרי יודעים מה טענו, ואת שאר הציבור מעניינת הפסיקה.
  • לא לחזור שוב ושוב על הלכות ידועות. למשל: לא בכל פעם בה דן בג"ץ בעתירה נגד חוק, צריך לצטט את כל התקדימים העוסקים בפסילת חוק. לא בכל תביעת לשון הרע צריך כל שופט שלום לחזור ולהעתיק את הסעיפים הרלוונטיים בחוק.
  • בכלל למעט בציטוטים ארוכים. פסקי הדין, ודאי מהשנים האחרונות, זמינים במרחק כפתור ודי לתת את מספר התיק ולהביא קטעים קצרים וחשובים במיוחד.
  • לתת סיכום בסוף פסק הדין. השופט יצחק עמית עושה זאת דרך קבע בפסקי דין ארוכים/מסובכים, וכל שופט יכול לעשות בדיוק אותו הדבר.
  • כאשר התגובה הציבורית/תקשורתית/פוליטית מלמדת על חוסר הבנה של פסק הדין (או על הימנעות מקריאתו) - דוברות בתי המשפט צריכה להבהיר את הדברים.
"לא מעבר לים היא", קראנו בשבת האחרונה לגבי התורה, "ולא בשמים היא". על אחת כמה וכמה, שגם הנגשת פסקי הדין לציבור היא משימה אפשרית ובהישג יד. לטיפולך המסור, הנשיאה חיות.

תאריך:  18/09/2017   |   עודכן:  18/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לקצר, לסכם, להגיב
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
די לבזבוז הזמן של בג"ץ
יהודי מפוכח  |  18/09/17 14:33
2
האם השופטים מתחרים על פרס נובל
יהודי מפוכח  |  18/09/17 14:50
3
כך פותח
באום  |  18/09/17 15:28
 
- באום, אל תלמד נוכלים כיצד
ב_שמואל  |  18/09/17 17:26
 
- לא דנתי בנושאים
באום  |  18/09/17 18:59
4
לקצר בהתערבות שיפוטית
מוטי הקרייתי  |  18/09/17 15:43
5
למה הכתב של הרופאים אינו קריא?
ב_שמואל  |  18/09/17 15:53
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
יכולתם של בתי המשפט לפסוק נגד רשויות המדינה בכל נושא, היא חשובה ביותר ובלעדיה אין דמוקרטיה. לכן בתי המשפט והשופטים חייבים להיות עצמאיים, ולכן צריכה להיות להם היכולת לפסול חוקים. השאלה היא כיצד מאזנים בין שלוש הרשויות ובמיוחד מהי המידתיות של התערבות בג"ץ בחקיקה. האיזון הזה הופר בשנים האחרונות. פסקת ההתגברות וחוק הלאום הם כלים ראויים להשבתו על-כנו
איתמר לוין
הסניגור הציבורי הארצי אומר שפרקליט המדינה הוציא הנחיה הנוגדת את החוק ואת פסיקת בית המשפט העליון; עיון בהנחיה מגלה את השחצנות ועזות המצח הניצבים ביסודה. בית הדין לעבודה קבע ששי ניצן ביצע מהלכים פסולים שהפרו פסק דין ועמדו בניגוד למינהל תקין    נציבת הביקורת ייחסה לניצן אי-אמירת אמת וחוסר תום לב. וזה בנוסף לשקרים שמפזר ניצן ללא הרף, בכתב ובעל-פה    האם צריך לחכות עד שהוא - חס וחלילה - יטריד מינית עובדת, כדי שניפטר ממנו?
איתמר לוין
כאשר רוצה ביהמ"ש העליון להתערב, גם לשונו הברורה של החוק לא תפריע לו. זה מה שעשתה השבוע מרים נאור, זה מה שעשה ביהמ"ש בנושאי הכשרות ואנשי חמאס. באופן לא מפתיע, גם לזה אחראי אהרן ברק
איתמר לוין
שרון שפורר ייחסה לשופט אסף זגורי אמירה נגד נשים בכנס במאי השנה; גלאון, רוזין וזנדברג יצאו נגדו    ריבלין מצא שהוא כלל לא היה באותו כנס, וכי הדברים שאמר שנה לפני כן צוטטו בצורה מעוותת ותוך שהם מוצאים לחלוטין מהקשרם
איציק וולף
למרות שבכירי הפרקליטות הודו בדיונים רשמיים שקיים פגם מהותי בהעברת 50 מיליון שקלים רק לבתי ספר מוכרים שאינם רשמיים בבעלות הכנסיה ולא לדומיהם במגזר היהודי והמוסלמי, הם מבקשים למחוק עתירה בנושא בטענה שכלל לא מדובר בתקציב מפלה אלא בתקציב ייעודי לשמירה על מסורת של מיעוט שבמיעוט שכלל לא קשור לתקציב שמעביר משרד החינוך
רשימות נוספות
העליון: עיוות דין חמור של השופט גינת  /  איתמר לוין
בתיהמ"ש חשופים לפיגועים מעו"ד עויינים  /  איתמר לוין
ניצן הוציא הוראה נגד החוק והפסיקה  /  איתמר לוין
פרימוס מאוד  /  איתמר לוין
היכן האמון  /  איתמר לוין
ההצפה שמטביעה אותנו  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il