X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
אנדרטה לסגן רמי זית במוצב סוסיתא [צילום: דר אבישי טייכר]
סיפור חייו של רמי זית מפקד מוצב סוסיתא
בליל ערב יום העצמאות ה-19 למדינת ישראל ה' באייר תשכ"ז כשלושה שבועות לפני מלחמת ששת הימים, נהרג במתחם מוצב סוסיתא שבאזור הכנרת, מפקד המוצב, סגן רמי זית. בן 27 היה במותו מותיר אישה ושני ילדים - סיפור חייו ומותו
רמי זית [צילום: ארכיון קיבוץ שריד]

סגן רמי זית נחשב כחלל צה"ל האחרון לפני מלחמת ששת הימים. נסיבות מותו המלאות לא פורסמו בזמנו וספק אם נחקרו ביסודיות. צה"ל הסתפק בהודעה כי "נפל במילוי תפקידו". היום ניתן לפרסם כי רמי נהרג במתחם מוצב סוסיתא עליו פיקד, על-ידי אחד מחייליו - חיל ישראלי ששמר במוצב. האירוע הטראגי התרחש בליל ה-14 במאי 1967 כאמור בליל העצמאות תשכ"ז ה-19 של מדינת ישראל בעוד המוני עם ישראל חוגגים את חג העצמאות. הימים היו ימי "תקופת ההמתנה "שלפני מלחמת ששת הימים. בתקופה שקדמה למלחמה הייתה כידוע מתיחות רבה בגבול סוריה. החילים במוצבים לאורך הגבול הסורי ובכלל זה החילים המשרתים במוצב סוסיתא תודרכו להיות דרוכים וערניים. סגן רמי זית, כך על-פי הסברה, ביקש לבדוק את כוננות חייליו וערך בשעות הערב של ליל העצמאות ביקורת פתע בעמדות. בהגיעו לעמדה הקיצונית במוצב נורתה לעברו לפתע אש מהעמדה, רמי נפגע ונהרג. התברר כי אחד החיילים במוצב נבהל וחשב שהמדובר בחייל סורי, ירה בו והרגו. החיל היורה אותר וזוהה וסיפר כי הבחין בדמות חשודה וחשש שמדובר בחיל אויב סורי ולכן פתח באש. כחלק מהכוננות במוצב סוסיתא ב"תקופת ההמתנה", ערב מלחמת ששת הימים נמתח חוט קו טלפון (טלפון קווי) בין העמדות במוצב להוציא עמדה שהייתה קיצונית מבין העמדות (אורך קו הטלפון לא הספיק) מעמדה זו נורתה האש שהרגה את רמי זית ולא היה ניתן ליצור קשר עם העמדה.
נושא הריגתו של רמי ככל הנראה לא נחקר ביסודיות. צה"ל היה טרוד באותם ימים בנושאים אחרים, וכנראה לא נדע לעולם מה בדיוק קרה באותו ליל העצמאות של 1967 במוצב סוסיתא .מדוע פתח החייל באש לעבר רמי? האם ביקש סיסמא? האם לא הייתה כאן יד קלה על ההדק?
יומיים לאחר שנהרג, ביום שלישי 16 במאי 1967 הובא רמי שגדל והתחנך בקיבוץ שריד שבעמק יזרעאל למנוחות בבית העלמין בקיבוץ שריד. ליד קברו ספד לו מורו במוסד החינוכי בשריד המשורר נתן יונתן, ובשם חבריו - אדם אמתי. כן העלה קווים לדמותו מפקדו הצבאי .

אנדרטה לזכרו באתר סוסיתא

כשנה לאחר מותו הקימו חבריו ובני משפחתו של רמי זית, גלעד לזכרו בשטח מוצב סוסיתא בו הוא נהרג. הגלעד - אנדרטה לזכרו נמצאת בצד המערבי של אתר סוסיתא ולידה נטועים שני עצי זית, היא עשויה גל אבנים מאבני המקום ועליו שלט וזה לשונו: "סגן רמי זית מפקד המקום נפל במילוי תפקידו במוצב סוסיתא יום העצמאות תשכ"ז 1967.
כבר חמישים שנה ברציפות מדי שנה מתכנסים ונפגשים בני משפחתו וחבריו של סגן רמי זית ליד הגלעד (האנדרטה)ומתייחדים עם זכרו, משם יורדת החבורה לכנרת ועושה פיקניק. הדבר הפך למסורת, אומר לי אחיו של רמי, משה ויסבוך חבר קיבוץ שריד, כיום בן 83. "לא דילגנו על-אף שנה" מדגיש משה ויסבוך ומציין כי באירוע ההתייחדות שנמשך שעות רבות נוטלים חלק גם ילדיהם ואף נכדיהם של חבריו של רמי.

רמי זית – פרקי חייו

רמי נולד ב-8 במרץ 1940 בירושלים להוריו דוב וחיה ויסבוך בהיותו בגיל 8 בשנת 1948 נפטרה אמו ואב המשפחה דב ויסבוך העביר את שני ילדיו רמי ומשה לבית אחיו מנדל ויסבוך בקיבוץ שריד שבעמק יזרעאל. "עברנו מירושלים לקיבוץ שריד באמצע מלחמת השחרור", מספר אחיו של רמי זית, משה ויסבוך המתגורר עד היום בקיבוץ שריד. "רמי השתייך לקבוצת "זית" שבקיבוץ. לימים ישנה את שם משפחתו מויסבוך לזית, על שם הקבוצה בקיבוץ שריד אליה השתייך. אחיו משה היה חבר בקבוצת "לפיד". רמי סיים את לימודיו בבית-ספר יסודי ותיכון בקיבוץ שריד. בן מוריו המשורר הנודע נתן יונתן.
אחד מחבריו הטובים של רמי זית, קובי גרשוני, עוד מתקופת קיבוץ שריד וגם לאחריה. מספר, כי רמי היה אדם ערכי ובעל יושרה. שובב, אוהב ספורט וחובב מושבע של תיאטרון ומשחק.
ביולי 1958 מתגייס רמי לצה"ל, עובר קורס מ"כ והולך לקורס- קצינים. לאחר סיום קורס קצינים מתמנה למפקד היאחזות הנח"ל עין-יהב בדרגת סגן. כאן הוא מכיר את חובשת היחידה אילנה פנקס שלימים תהיה אשתו. לאחר סיום השירות הצבאי נישאים השניים הם מתגוררים ברמת אביב שכנם הוא המוזיקאי יעקב הולנדר . רמי למד בקורס של שנתיים בסמינר של הקיבוצים למורי-התעמלות והיה למורה לחינוך גופני בבית-הספר התיכון על-שם קוגל בחולון.
לרמי ולאילנה זית נולדו שני ילדים עָמִיר ונֶטִי. אילנה נפטרה בתחילת שנות ה-2000 ונקברה בקיבוץ שריד.
אחד מחבריו של רמי זית, מספר לי כי לאחר מותו של רמי, הזמינה אלמנתו אילנה באצילותה את החייל שיירה בבעלה והרגו, להשתתף במפגש השנתי של בני משפחה וחברים לזכרו של רמי, אולם החייל היורה לא נענה להזמנה. כנראה חש לא בנוח עם המעמד המביך והטעון. מן הסתם עבר גם תקופה קשה ורגשי אשמה. חברו של רמי המכיר את זהות היורה מספר לי כי רמי והיורה בו היו חברים.
מספר יורם הורוביץ על רמי זית: "היינו קבוצה של כמה עשרות בני קיבוצים (ביניהם האחים כפרי דוד ושי שחקני כדורעף) שגויסנו לנחל במטרה להיות מפקדים בחיל הזה. עברנו ביחד טירונות, הכנה למ"כים, קורס מ"כים (מחזור יט', אחרון בבית דרס), וקורס קצינים. רמי זית השתתף בכול המסלול הזה. הוא זכור לי כאדם רציני, חייל טוב, בעל חוש הומור, ידידותי שעשה הכל על הצד הטוב ביותר. ב-1961 השתחררנו וכול אחד הלך לדרכו. פגשתי אותו לאחר השחרור מספר פעמים ואז גם נודע לי ששינה את שם משפחתו מוייסבוך לזית. היה קשה לקבל את מותו. אומנם תפקידו של מפקד מוצב, בין היתר, זה לבדוק את רמת הכוננות אולם המוות הזה לא היה צריך לקרות. אולם המילים נפל במילוי תפקידו נאמנות למקרה. אדם יקר שנקטף בטרם עת". לא ידעתי על קיומה של האנדרטה. טוב שהיה מישהו שדאג להנציח את זכרו בדרך זו".
וכך נכתב בין השאר באתר הזיכרון של קיבוץ שריד לזכרו של רמי זית: "...רָמִי בָּעַל הַהוּמוֹר וְשִמְחַת הַחַיִים נָפַל בְּמוּצָב הַסוּסִיתָא בַּאַרְבַּעָה עָשָר בְּמָאי 67 עֵרֶב יום הָעָצְמָאוּת, בְּעוֹד הָעָם חוֹגֵג, וְלָקַח אִיתוֹ את שְחוֹקוֹ וְאֶת חָלוֹמוֹתָיו, וְהוּא בֵּן עֶשְרִים וָשֶבַע בנפלו."

תאריך:  10/10/2017   |   עודכן:  10/10/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 נתן יונתן / Natan Yonatan
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפור חייו של רמי זית מפקד מוצב סוסיתא
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
הברכה עם הולדתו : בן בונה יהיה
מיכה כרמון  |  11/10/17 02:44
2
למש' ויסבוך - משנת 1939 *
מיכה כרמון  |  11/10/17 12:18
 
- בספר של בן אריה בעמוד 1703 ל"ת
כרמון - השלמה  |  11/10/17 17:17
3
משהו לא ברור בכתבה, איך
קורא  |  16/10/17 09:15
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
אם יש דמות שהקהל הישראלי כה אוהב לראות ולצחוק עליה - זהו השר פולישוק; תחילה בסידרת הטלוויזיה המופלאה וכעת בהצגת תיאטרון בית לסין. אך לא רק פולישוק. בהצגה החדשה מתגלים כל גיבורי הסידרה בעצימות גבוהה על כל גווני אופיים. הצגה מלבבת, עם שחקנים שכל אחד בהם מושלם
יגאל יששכרוב
ממרוץ האופניים - למרוץ לראשות עיריית גבעתיים    אלי סמוכה, פעיל חברתי, שאין רגע דל בחייו    הפך להיות ההיסטוריון של ענף האופניים בארץ
חיים נוי
משתוללים על הבמה בבבואה של הפוליטיקה הישראלית - פרי דמיונו הקודח (או שלא) של המחזאי והבמאי שמואל הספרי - מצחיק, מרגש, הזוי ועם משחק נהדר - בית ליסין
מרגלית מולנר גויטיין
האם בקרוב יחליף החתול הצבעוני, המנומר או המנוקד של לאו ריי את הכבשה הידועה של קדישמן? ואיך יראה ציור שאין לו סוף? ומה זאת בכלל אמנות? מי מחליט מה יפה או לא?
איתמר לוין
בג"ץ צריך סמכות לבטל חוקים, והמילה האחרונה צריכה להיות של הכנסת. האיזון הראוי עובר דרך הרכבים מורחבים בביהמ"ש העליון ופסקת התגברות שתחייב רוב מיוחס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il