X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
עינת מזור-בקר דיאטנית קלינית מרפאה להשמנה במרכז DMC
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

נדב סגמן מומחה ברפואה סינית מרפאה להשמנה במרכז DMC
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
קשה להגדיר מהי התמכרות לסוכר ניתן לומר בכלליות כי התמכרות למזון היא מצב פיזי ונפשי שבו חשים תשוקה לאכילת מאכלים מסוימים אשר גורמים לנו הנאה ותחושת סיפוק רגעית ויש בה תלות פסיכולוגית
▪  ▪  ▪
המתוקים קיבלו משמעות רגשית [צילום: סופי גורדון/פלאש 90]

הוא מצוי במגוון סוגי מאכלים שונים, גם כאלו שלא הייתם מעלים על דעתכם. באופן מוסף או באופן טבעי. מבחינת זמינותו, לא קיים אירוע חברתי ללא מאכלים עתירי סוכר.
ילדים רבים חונכו כי יקבלו אותו כפרס לאחר שיאכלו יפה בארוחה. אכילה רגשית (אשר אינה נובעת מתחושות רעב פיזיולוגיות, ואשר נובעת בדרך-כלל מתחושות שליליות שונות - עצב/כעס/תסכול וכדומה), מאופיינת באכילת מתוקים. בהתאם ובהמשך לכל הסיטואציות הנ"ל, קיבלו המתוקים משמעות רגשית.
מחקרים הוכיחו שהוא מזיק בוודאות לבריאותנו ולבריאות ילדינו, החל מהגדלת הסיכון לסוכרת ולמחלות לב ועד לסוגי סרטן מסוימים, ועדיין, לאן שלא נפנה, הוא שם - במוצרי חלב, במשקאות שונים, בחטיפים (גם אלו המתהדרים בכותרות כמו "ללא תוספת סוכר", בחטיפי האנרגיה ועוד) ובממתקים, ברטבים והרשימה עוד ארוכה. לא תמיד נדע שהוא שם, כיוון שלעיתים הוא מסתתר תחת שמות שונים שאינם מוכרים לנו כדוגמת: דקסטרוז, פרוקטוז, סוכרוז, מלטוז, עמילן ועוד.

התמכרות "על קצה המזלג"

על-מנת להבין מדוע אנחנו כל-כך אוהבים מאכלים מתוקים ומדוע אנחנו לא מצליחים לסרב לקוביית השוקולד השנייה לאחר הראשונה, צריך להבין את עומקם של התהליכים אשר הופכים את הסוכר לממכר.
קשה להגדיר מהי התמכרות לסוכר. ניתן לומר בכלליות, כי התמכרות למזון היא מצב פיזי ונפשי שבו חשים תשוקה לאכילת מאכלים מסוימים אשר גורמים לנו הנאה ותחושת סיפוק רגעית ויש בה תלות פסיכולוגית. כיוון שהאכילה היא צורך בסיסי, חוקרים שונים מגדירים באופן שונה את התופעה.
יש המשווים את ההתמכרות לסוכר/למתוקים/לפחמימות (כלל המאכלים אשר מתפרקים בגוף לסוכר) לכל התמכרות אחרת כמו התמכרות לעישון, לשתיית אלכוהול וכדומה. ההבדל הוא, שבניגוד להתמכרויות האחרות מהן קל יותר להתנתק לחלוטין, האפשרות להתנתק או לסלק את כלל הפחמימות והמתוקים מתפריטנו כמעט ובלתי אפשרית.
הכל מתחיל אי-שם במוח במולקולות הקרויות מוליכים עצביים או נוירוטרנסמיטורים, להם שלל תפקידים, ובין היתר הם אלו המאותתים על רעב ושובע. אחד מהם הוא הדופמין. כשאנחנו אוכלים, קולטני הטעם המתוק המצויים בחלק הקדמי של הלשון מעבירים אותות בשרשרת של תהליכים ישירות למוח ובתגובה המוח משחרר את הדופמין.
לדופמין תפקיד חשוב במערכת התגמולים וההנאה הרגעית בגופינו, והוא אחראי, בין היתר, על תחושת ה"היי" הנעימה ובכך יוצר מצב הדומה מבחינות רבות להתמכרות. גם לאחר אכילת ארוחה מאוזנת (ולא רק לאחר אכילת מתוקים), רמות הדופמין עולות, אך אכילה קבועה של אוכל דומה, מורידה את רמות הדופמין, מה שגורם לנו שעמום ורצון לגוון את התזונה. עם זאת, שחרור יתר של דופמין והפעלתו, עשויים לגרום לחשקים מוגברים.
התמכרות האנשים לסוכר היא בשל צריכת יתר שלו. בכל פעם יש צורך לאכול יותר ויותר סוכר כדי לחוות ולשחזר את ההרגשה הטובה המתרחשת בעקבות אכילתו, אך בצריכת כמויות גדולות, סף הרגישות יורד, הצריכה עולה וכך הלאה.
מוליך עצבי נוסף המקושר לתשוקה לפחמימות ולסוכרים הוא הסרוטונין. אכילת פחמימות וסוכרים משפיעה באופן ישיר על הגברת וייצור הסרוטונין והוא בתגובה משרה תחושת שלווה פיזית ונינוחות. גם מסיבה זו, אנשים נוטים לאכול יותר מתוק במצבי לחץ וסטרס שונים ונהנים מהתחושה הטובה הנלוות לכך.

טיפים להתמודדות/להפחתת צריכת הסוכר

מטרת העל היא להפחית מכמות הסוכר המוסף בתזונה. המאמצים לצמצום הסוכר משתלמים בהחלט. בטווח הקצר, אנשים ירגישו שיפור ברמות האנרגיה וירידה ברמת העייפות ולאחר פרק זמן הם יחושו ירידה ניכרת בתאווה לסוכר. היתרונות לטווח הארוך מובהקים ומביאים לירידה בשיעור היארעות מחלות רבות ובשיעורי התמותה.
  • חלק מהאנשים מרגישים שהפחתה הדרגתית בכמויות הסוכר לא "עובדת" והפתרון עבורם יהיה הפסקה טוטלית של כל הסוכר המוסף: הסוכר בשתייה החמה, מיצים, ממתקים כמו שוקולדים, מאפים, עוגות ועוגיות וכדומה;
  • בדקו עם עצמכם מהן השעות הקשות שלכם - בהם הצורך שלכם במתוקים עולה (מסיבות פיזיולוגית כמו עייפות או מסיבות רגשיות). במידה ומדובר באכילת רגשית מסיבות שונות, צרו תוכנית גיבוי, חשבו מראש על פעולות נוספות שאינן אכילה, אשר גם הן ישרו עליכם את אותה תחושה נעימה ומספקת. למשל - צאו להליכה, הקשיבו למוזיקה שעושה לכם "טוב על הנשמה", הרימו טלפון לאדם קרוב, קראו ספר שמרתק אתכם וכדומה. התהליך הזה של קטיעת הרצף המוביל לאכילה רגשית דורש תרגול אך בהחלט ניתן להתמודד איתו;
  • הפחיתו משמעותית צריכת ממתיקים מלאכותיים. כמות גדולה של ממתיק מלאכותי יכולה לגרום לרצון עז למזון מתוק;
  • סייעו לעצמכם באמצעות ארגון מחדש של הסביבה הביתית. הקטינו את הפיתויים באמצעות קנייה מופחתת של מתוקים וסוגיהם;
  • ודאו כי אתם ישנים מספיק שעות בלילה וברצף. ידוע כי העייפות במהלך היום גוררת בעקבותיה צורך באכילת מזונות "מעוררים" והמשיכה הטבעית של רוב האנשים היא לסוכר מתוך מחשבה מטעה שהוא מעורר;
  • היות שהתמכרות למזון נובעת מן ההנאה שבאוכל, פנייה לדיאטנית אשר תסייע בהרכבת תוכנית תזונה מותאמת האישית, עם התייחסות לשעות הקריטיות של כל אחד ועם שילוב מזונות בריאים ומשביעים אשר ימנעו תחושת רעב לאורך היום יכולה לתרום בהחלט. במקביל, גם ליווי רגשי מתאים יכול לסייע;
  • כיום, ישנו טיפול ברפואה סינית הכולל בתוכו דיקור סיני וצמחי מרפא אשר הוכחו מחקרית להורדת משקל והורדת החשק למתוקים ופחמימות. הטיפול מאזן את מערכת העיכול על-ידי שיפור הפלורה הטבעית של המעיים, שיפור המטבוליזם ושיפור תפקוד האיברים הקשורים לעיכול. בעזרת כל זה ניתן לראות ירידה בחשק למתוק ופחמימות, איזון הרגשת הרעב ותסמינים נוספים כגון שיפור בעייפות ולאות, כאבים אורתופדיים ועוד.

תאריך:  14/11/2017   |   עודכן:  14/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
בקיבוץ רמות מנשה, ניצב מזה שנים רבות, מאז שנות ראשית הקיבוץ מגדל סילו שהפך לחלק בלתי נפרד מנוף הקיבוץ - לא עוד. הנהלת הקיבוץ החליטה להרוס את מגדל הסילו לטובת הגדלת הרפת שסביבה ולא מכבר יושמה ההחלטה ודחפור הרס את המבנה ההיסטורי עד היסוד
אולגה רז
שינויים בתזונה ובאורח החיים יכולים למנוע את התפתחות המחלה, כשהיא במצב טרום סוכרתי    סוכרת היא מחלה כרונית, ובדומה לרוב המחלות הכרוניות היא מתחילה זמן רב לפני הופעת התפרצותה
הרצל חקק
מי שקורא בספרו של בני דון יחיא נשאב לתוך פרשת השבוע בדרך מושכת לב, תוך שהכתובים מאירים זוויות שונות בחיינו. מדרשים וסיפורי מעשה מרתקים הופכים את הסיפורים הקדומים וגיבורי המקרא כחלק מחיינו. כשאנו עורכים סדר פסח אנו נדרשים לחוש, כאילו יצאנו ממצרים. כל דור ודור צריך לחיות את המסופר, ודרך הרעיונות והסיפורים שמובאים בכל פרשה ופרשה, הכל קם לחיים חדשים
איתמר לוין
הרשם איתי רגב מאריך בהסברים לצדדים בתביעות קטנות, אך יש לכך הצדקה - וגם הצלחה כאשר הוא מצליח להביא אותם להסכמות. כאשר עליו לנהל דיון הוכחות, הוא עושה זאת ביעילות ותוך בקיאות רבה בפרטים
ראובן לייב
מפגש היסטורי של מי שהיו פעם תושביה של העיר הדרומית עם תושביה הנוכחים, סיור באתריה השונים והעלאת זיכרונות נוסטלגיים מעברה של דימונה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il