X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
62 תיקי פשיטות רגל שנפתחו בשבוע שעבר מצביעים על ריבוי מקרים בהם החייבים ממשיכים לצרוך מוצרים ושירותים ברבבות שקלים - במיוחד סלולר - ולאחר מכן מבקשים הפטר מחובותיהם שיעור ניכר של צעירים המבקשים פשיטת רגל בשל חובות שאינם גבוהים במיוחד בקשות להסדרים גם כאשר קיימים חובות של מאות אלפי שקלים למדינה ולרשויות מקומיות המסקנה: ארבע שנים אחרי הנהגת הרפורמה, קיים צורך דחוף להכניס בה שינויים מהותיים
▪  ▪  ▪
ממשיכים לנסוע בכביש 6 [צילום: נתיבי ישראל]

הרפורמה בהליכי פשיטת הרגל יצרה שיטפון של בקשות שמטרתן להגיע להפטר תוך תשלום חלק קטן בלבד מן החובות, גם כאשר מדובר בחובות שנוצרו בחוסר אחריות ולעיתים במחשבה תחילה. בולטים במיוחד חובות לחברות הסלולר, היוצרים תהיות גם על התנהלותן של חברות אלו. כך מעלה בדיקת News1.
הרפורמה הונהגה בספטמבר 2013 בידי כונס הנכסים הרשמי דאז, פרופ' דוד האן. מטרתה הייתה לייעל את הליכי פשיטת הרגל ולהחזיר במהירות האפשרית את החייבים למעגל הפעילות הכלכלית, תוך הבטחת "פרעון הוגן ושוויוני" של חובותיהם.
במרכז הרפורמה עומדת קציבת ההליך ל-54 חודשים לכל היותר, תוך שאיפה למתן הפטר מותנה אחרי 18 חודשים והשלמת התוכנית בשלוש השנים הבאות וקבלת הפטר מוחלט. עוד נקבע, כי ניתן יהיה לתת הפטר מיידי אם מתברר שאין תועלת לנושים בניהול ההליכים, וכי במקרים מיוחדים ניתן יהיה לסיים את התוכנית כולה בפחות משלוש שנים. לצד זאת הובטח לנקוט בגישה מחמירה כלפי חייבים שינצלו לרעה את ההליך, עד כדי מניעת ההפטר ממי שיצרו חובות בחוסר תום לב.

גן עדן לחייבים
יעקובי. גם היא מודה [צילום: עופר עמרם]

אפילו אם הבקשה לפשיטת רגל נדחית – עדיין מושקעים בתיק משאבים לא מבוטלים. כל בקשה מחייבת התייחסות של הכונס הרשמי, היא מצריכה טיפול מזכירותי בבית המשפט וכמובן גוזלת זמן שיפוטי. תיקי פשיטות רגל אינם חייבים באגרות, כך שלבתי המשפט אין אפילו החזר חלקי של ההוצאות – גם כאשר מדובר בבקשות סרק או חסרות תום לב

בפועל, טוענים שופטים רבים, הרפורמה הפכה את ישראל לגן עדן לחייבים. כך למשל אמרה השופטת חנה פלינר, כי הרפורמה מעניקה תספורות לכל, וכי אין בה אבחנה בין הנסיבות של יצירת החובות. השופט עמית כהן אמר, כי מגבלת הזמן מהווה תמריץ שלילי להגדלת הפרעון החודשי, וכי יש מי שנכנסים להליך שלא לצורך – כולל "בני 30 עם חובות של 100,000 שקל", שמבקשים הפטר במקום לעשות מאמץ ולפרוע את חובותיהם.
שופט הפירוקים והכינוסים המוביל בארץ, איתן אורנשטיין, טען שהרפורמה שכחה את האינטרס של הנושים, ושהיא יצרה ציפייה אצל כל החייבים שיקבלו את ההפטר בצורה כמעט אוטומטית. גם הוא ציין שחלק מהחייבים הם צעירים המקבלים אשראי קל, והוסיף שלפעמים יש "שחקנים חוזרים". לדבריו, "לא ייתכן שאדם בן 25 יגיש בקשת פשיטת רגל על חוב של 75,000 שקל". אפילו כונסת הנכסים הנוכחית, עו"ד סיגל יעקובי, הודתה בכך והוסיפה, כי קיים קושי בתפירת תוכנית זהה לכל החייבים גם אם נסיבותיהם שונות.
ההקלות שיצרה הרפורמה באות לידי ביטוי מובהק בהצפת בתי המשפט בהליכי פשיטת רגל. בשנת 2016 לבדה נפתחו 20,000 תיקים כאלו ובסוף השנה הגיע המלאי שלהם ל-43,500. מספר התיקים שנפתחו אשתקד גדול פי ארבעה מאשר ערב הרפורמה, כאשר במקביל לא קיבלה מערכת בתי המשפט תוספת מתאימה של תקנים. מאחר שתיקי פשיטות רגל נמשכים מספר שנים, התוצאה היא עומס כבד על בתי המשפט המחוזיים, וכך גם על כונס הנכסים הרשמי – החייב להתייצב בכל תיק – שגם הוא לא קיבל תוספת כוח אדם.
חשוב מאוד לציין, כי אפילו אם הבקשה לפשיטת רגל נדחית – עדיין מושקעים בתיק משאבים לא מבוטלים. כל בקשה מחייבת התייחסות של הכונס הרשמי, היא מצריכה טיפול מזכירותי בבית המשפט וכמובן גוזלת זמן שיפוטי. תיקי פשיטות רגל אינם חייבים באגרות, כך שלבתי המשפט אין אפילו החזר חלקי של ההוצאות – גם כאשר מדובר בבקשות סרק או חסרות תום לב.

ממוצע של 268,000 שקל
כהן. בני 30 עם 100,000 שקל [צילום: בוצ'צ'ו]

הגיל הממוצע של החייבים היה 44, כאשר המבוגר שבהם הוא בן 75, והצעיר ביותר – בן 24. מבין החייבים, 12 הם בני פחות מ-30, ועוד 11 הם בני 40-30. החוב הממוצע של בני 30-20 הוא 208,000 שקל, וזה של בני העשור הבא – 370,00 שקל. נתונים אלו מאוששים את דברי השופטים על ריבוי יחסי של צעירים, המעדיפים לבקש פשיטת רגל

שופט בכיר אמר ל-News1, כי כבר נתקל בתיקי פשיטות רגל שנפתחו בידי חייבים בשל חובות של 15,000-10,000 שקל לחברות סלולר. "קונים שנייים-שלושה מכשירים, לא משלמים ואז מבקשים הפטר", הסביר. אחת השופטות המטפלות בתחום העריכה, כי היקפו של תיק ממוצע המגיע לשולחנה הוא עד 150,000 שקל.
לאור טענות אלו, ביצע News1 בדיקה מדגמית ראשונה מסוגה של תיקי פשיטות רגל. הבדיקה התייחסה לתיקים שנפתחו באחד מימי השבוע שעבר בששת בתי המשפט המחוזיים ושהיו פתוחים לעיון במערכת נט המשפט. מסיבות של זמינות התיקים, נבדקו בבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, חיפה, ירושלים ובאר שבע התיקים שנפתחו ב-23.11.17; בבית המשפט המחוזי מרכז נבדקו תיקים מ-22.11.17; ובבית המשפט המחוזי בנצרת – תיקים מ-19.11.17. בסך-הכל נבדקו 62 תיקים.
הסכום הממוצע של החובות המדווחים בתיקים אלו היה 408,000 שקל. אולם שבעה תיקים היו בהיקף של מיליון שקל ומעלה; בנטרולם יורד הממוצע ל-268,000 שקל. הגיל הממוצע של החייבים היה 44, כאשר המבוגר שבהם הוא בן 75, והצעיר ביותר – בן 24. מבין החייבים, 12 הם בני פחות מ-30, ועוד 11 הם בני 40-30. החוב הממוצע של בני 30-20 הוא 208,000 שקל, וזה של בני העשור הבא – 370,00 שקל. נתונים אלו מאוששים את דברי השופטים על ריבוי יחסי של צעירים, המעדיפים לבקש פשיטת רגל – על כל המגבלות הכרוכות בה – על פני עשיית מאמץ אמיתי לפרוע את חובותיהם.
בדיקת הרכבי החובות מעלה, כי ברוב המכריע של המקרים מדובר באשראי צרכני ולא בהסתבכויות עסקיות (הבאות לידי ביטוי ניכר יותר בבקשות לפירוק חברות). כמעט תמיד מדובר בהלוואות שניטלו לצורך רכישות שונות, כגון של דירות, כדי לממן הוצאות רפואיות או כדי לסייע לבני משפחה. כצפוי, חלק משמעותי מן הנושים הם הבנקים – ורבים מן החייבים הסתבכו גם בחובות לשוק האפור.
לצד זאת, בולטת התופעה של חובות ניכרים לספקי שירותים, במיוחד לחברות הסלולר. לדברי אותו שופט בכיר, די בכך שהחייב ירכוש לילדיו מכשירים מתקדמים – "כי לכולם בכיתה יש" – כדי שחובו יגיע לאלפי ואף לרבבות שקלים. שאלה נפרדת היא, מדוע חברות הסלולר אינן פועלות מיידית להקטנת החובות על-ידי ניתוק הקווים, והאם אין זה מן הראוי שישעבדו את המכשירים לטובת התשלום עליהם (כפי שנעשה במימון לרכב, שלעיתים היקפו אינו גדול בהרבה מחובות הסלולר).

חובות שנוצרו במזיד

ככלל ניתן להתרשם, כי רבים מן החייבים ממשיכים לצרוך ולקנות מוצרים ושירותים שאינם חיוניים, גם כאשר מצבם הכספי הולך ונעשה גרוע. שורה של דוגמאות מובאות בטבלה המצורפת, הכוללת – בנוסף לשירותי סלולר, לעיתים משתיים ואך משלוש חברות – גם שימוש בכבישי אגרה, טלוויזיה רב-ערוצית, רכישת רכב ותיקוני רכב, וקניות שגרתיות של רהיטים ובגדים.
לאור זאת מן הראוי לקבוע, כי בתי המשפט לא יעניקו הפטר מחובות שנוצרו בחוסר תום לב, כאשר ברור שלא ניתן היה לפורעם בעת הרכישה. ניתן לבדוק בקלות את המצב באמצעות דפי חשבון הבנק של החייב ובחינת הכנסותיו אל מול הוצאותיו בזמן אמת. סנקציה דומה קיימת בחדלות פרעון של חברות, כאשר רכישות בידיעה ברורה שלא ניתן לשלם תמורתן, יכולות להטיל חיוב אישי על המנהלים ואף ליצור חבות פלילית של מרמה.
הצפת בתי המשפט בבקשות כינוס של צעירים ובעקבות חובות צרכניים, מחייבת גם היא התייחסות מערכתית. אחת ההצעות שהעלו כמה מן השופטים היא להגביה את רף הכניסה לתהליך ולהעמידו על 100,000 שקל. כמו-כן, אין מנוס מהתאמת הצעדים השונים למידותיו של כל חייב – כפי שאומרים השופטים ויעקובי – אך הדבר מחייב תוספת כוח אדם ויותר שעות שיפוט, שאינם נראים באופק. בהעדר צעדים שכאלו, ימשיכו חייבים להתחמק מפרעון חובותיהם בחסות בית המשפט.

כולנו משלמים את המחיר
האן. הכוונה הייתה ראויה [צילום: מרסלו אילת]

כאשר חברות הסלולר אינן מצליחות לגבות חובות, הן ייאלצו להעלות מחירים כדי לכסות את ההפסדים. ואילו הבנקים יגבו ריבית ועמלות גבוהות יותר מהלקוחות הטובים, כדי לממן את החובות הרעים ואת העמלות שלא קיבלו. לכן, קיים אינטרס לאומי בצמצום מראש של יצירת חובות צרכניים

תופעה נוספת היא של חובות לרשויות ציבוריות, המגיעים לעיתים למאות אלפי שקלים. מדובר בחובות לרשויות המס (מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי – כולל חובות מזונות, כאשר הביטוח הלאומי שילם במקום החייב), למועצות מקומיות (בעיקר חובות ארנונה) ולתאגידי מים מקומיים. בהקשר זה נשאלת השאלה, האם ראוי שהמדינה תעניק הגנה וסיוע למי שאינו פורע את חובותיו כלפיה.
את המחיר של חובות שאינם נפרעים משלמים כולנו, ולא רק הנושים היוצאים כאשר ידיהם על ראשיהם (ויש נושים, בעיקר ספקים קטנים, שהדבר עלול לגרום אותם לחדלות פרעון). כאשר חברות הסלולר אינן מצליחות לגבות חובות, הן ייאלצו להעלות מחירים כדי לכסות את ההפסדים. ואילו הבנקים יגבו ריבית ועמלות גבוהות יותר מהלקוחות הטובים, כדי לממן את החובות הרעים ואת העמלות שלא קיבלו. לכן, קיים אינטרס לאומי רחב בצמצום מראש של יצירת חובות צרכניים – הן באמצעים רגולטוריים (הגבלת הסכומים שניתן להעניק ודרישה ליותר בטחונות), הן באמצעים חינוכיים-הסברתיים והן באמצעים משפטיים (מניעת הגנה ממי שנטל אשראי או עשה קניות כאשר אין בכוחו לשלם).
המצב הנוכחי יוצר תמריץ שלא לפרוע חובות, ההולך וגדל דווקא ככל שהחייב צעיר יותר והוא רואה לפניו אופק של עשרות שנים ללא חובות. גם אם הכוונה שבבסיס הרפורמה הייתה ראויה, אין ספק שאחרי ארבע שנים יש להכניס בה תיקונים משמעותיים, שיחזירו למקומו את האיזון בין כל הגורמים: החייבים, הנושים, מערכת המשפט והציבור בכללותו.

דוגמאות של חובות צרכניים (לא כולל בנקים)
החייב/ת
הגיל
כלל החובות
חובות צרכניים
יאיר תאוטקביץ
33
61,969
פרטנר - 13,000
הוט מובייל - 13,500
סאלם אבו-גודה
29
221,000
הוט מובייל - 25,600
פרטנר - 23,800
סלקום - 20,400
חוסאן אל-בחירי
26
181,252
סלקום - 7,700
פהמי חלף
58
76,896
כביש 6 - 3,200
עאמר זיאדאת (אסיר)
24
206,000
פלאפון - 33,000
סלקום - 9,300
סמירה סעיד (עקרת בית)
54
380,000
פלאפון - 164,000
פרטנר - 34,000
סלקום - 10,000
רהיטים - 10,000
בזק- 5,000
יעקב איברהימיאן
75
100,000
פלאפון - 4,200
גרשוקה שאמראקוב
45
397,818
יס - 8,000
פרטנר – 30,100
עומרי חמו
38
700,000
פרטנר – 52,000
הוט מובייל – 46,000
שמעון אזולאי
56
280,000
מימון לרכב – 28,000
פלאפון – 13,500
סלקום – 7,000
פדוה אלבטש
37
230,000
פלאפון – 45,000
סלקום – 15,000
פרטנר – 6,000
רוזי ציפור
41
990,000
פלאפון - 60,000
איאת דינה
46
342,000
יס - 8,000
פלאפון - 7,000
ילנה דריגנט
28
262,548
מימון לרכב – 70,000
סלקום – 15,000
מרק גולדוורג
27
205,000
פרטנר - 10,000
רפי וקנין
38
100,000
ידיעות אחרונות - 2,000
מרדכי גנון
46
310,000
פלאפון – 45,000
בזק – 13,000
סאלי מהצרי
26
270,895
פלאפון - 20,000
מימון לרכב - 19,000
יוסף פנאדקה
60
550,000
כביש 6 - 13,000
רמי ביטון
42
153,045
הוט מובייל - 29,000
יס - 9,000
פלאפון - 5,000
אבנר דרעי
54
מיליון
מאפיית בירנפלד - 8,000
מתאים לי - 4,000
עבד אל-כרים עוג'בה
26
298,593
סלקום - 15,000
אחמד חטיב
41
214,198
פלאפון - 16,000
אימן פרחאת
47
417,220
פלאפון - 45,000
יצחק מימוני
35
1.34 מיליון
אופטיקה הלפרין – 9,000
פרטנר – 9,000
כביש אגרה – 6,000
בת-אל מזרחי
29
120,000
פלאפון - 7,000
שרלי אסייג
לא נמסר
167,559
סלקום - 23,000
פלאפון - 21,000
סלימאן ואיל
29
136,376
סלקום – 13,000
פלאפון – 10,000
הוט מובייל – 9,000
סמאהר אמארה (בת זוג)
42
153,000
פלאפון - 42,000
קייס אמארה (בן זוג)
41
256,000
סלקום - 21,000
פלאפון - 7,000
אהובה אטיאס
61
265,000
סלקום - 13,000
מוחמד נוג'ידאת
24
134,703
פרטנר - 14,000
סלקום - 4,000
תאריך:  27/11/2017   |   עודכן:  27/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הרפורמה בפשיטות רגל מנוצלת לרעה להתחמקות מחובות צרכניים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
משהו מוזר ברוב השמות ברשימה
משהו חשוד  |  27/11/17 09:30
2
אחריות נותני האשראי לחוב
משפטן  |  27/11/17 11:06
3
חצי מהרשימה מהמגזר
שוליי  |  28/11/17 19:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צילה שיר-אל
מיהו המזל איתו אתם מסתדרים ביותר וממי כדאי לכם להיזהר?!    זיווגים קשים, חיבורים נכונים וסימני שאלה
אלי אלון
יתה פרח, נולדה בשנת 1924 בשם יהודית בן-יעקב, גדלה והתחנכה בקיבוץ דגניה א'. אביה, יצחק בן-יעקב (ינקלזון) היה חלוץ    אמה של דיתה, יונה פרח, למדה בגימנסיה העברית "הרצליה" בתל אביב ובהמשך הצטרפה לקבוצה דגניה
עמי דור-און
ד"ר יעקב פיקר, שהיה אחרי קום המדינה המפקח על הביטוח במשרד האוצר גדל באוסטריה בעלת התרבות הגרמנית וקיבל תואר דוקטור למשפטים מאוניברסיטת וינה. שלמה אליהו יליד בגדד עלה לישראל עם משפחתו והיה חסר כל. לכאורה שני הפכים שלעולם לא היו יכולים למצוא שפה משותפת, אבל כנראה יד הגורל החליטה שהם יפגשו וישתפו פעולה
ראובן לייב
בגלריית גודין שבבאר שבע מתקיימת בימים אלה תערוכתם של עולים חדשים, המבטאים בציור ובצילום את נופיה המרהיבים של מדינת ישראל
חובב לויטס
מחוץ לגבולות גדרה חדרה חיים מחצית מתושבי ישראל הזכאים לאותה תשומת לב ממשלתית כמו תושבי המרכז, מצהיר רוני כהן, ראש מועצת יבנאל ובכיר בשלטון המקומי החושף אותנו לקצת מהאתגרים העומדים בפני תושבי הפריפריה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il