X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בג"ץ יאתרג את היועץ?

מועדון חברים

השופט מני מזוז סבור שיש להיזהר בביקורת השיפוטית על היועץ המשפטי כדי שלא להחליש אותו. מימושו של רעיון זה עלול להוביל להטיית משפט ולחתירה תחת יסודותיה של מערכת המשפט
▪  ▪  ▪
הביקורת חיונית [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

מה דעתכם על דרישה לפיה בית המשפט העליון יימנע מלבטל חוקים של הכנסת כדי שלא לפגוע במעמדה? שופטי העליון יזדעקו ויטענו - בצדק מוחלט - שזה לא אמור להיות שיקול. אם הכנסת העבירה חוק בלתי חוקתי, אין מנוס מביטולו. אבל כאשר זה מגיע ליועץ המשפטי לממשלה, יש לפחות שופט אחד בבית המשפט העליון הסבור שהשיקול הזה לא רק לגיטימי אלא גם חיוני.
השופט הזה הוא מני מזוז, שכזכור היה בעצמו היועץ המשפטי לממשלה. הוא אמר אתמול (10.12.17), כי לבית המשפט יש סמכות מלאה לבקר את החלטות היועץ כמו כל גורם מינהלי - ואז באה ההסתייגות. "עם זאת, יש כללי יישום שונים לפי סוגי המבוקרים וההחלטות. בית המשפט חייב להיות רגיש למחיר הנלווה לביקורת השיפוטית שלו על היועץ המשפטי. המחיר של כל החלשה של היועץ המשפטי דרך הביקורת השיפוטית, עלול להיות גבוה בהרבה מהערך של אותה ביקורת.
"יועץ משפטי שבית המשפט יקבע שחוות הדעת שלו מוטעית - עלולה להיפגע משמעותית יכולתו לכפות בעתיד על השלטון לפעול כחוק. חייבים לשקלל את הנזק הסביבתי הזה כאשר בית המשפט שוקל האם להתערב בחוות הדעת. זה נכון גם לגבי ההחלטה האופרטיבית וגם לגבי הרטוריקה, גם אם הוא דוחה עתירה".
אם לא הייתי שומע את הדברים במו אוזני (בכנס באוניברסיטת בר-אילן), הייתי משוכנע שהדיווח עליהם הוא לכל הפחות מוטעה בשוגג אם לא מוטה במזיד. כי מה אומר לנו מזוז? ייתכן מצב בו בג"ץ יגיע למסקנה שחוות דעתו של היועץ המשפטי הייתה שגויה, אבל הוא לא יתערב בה כדי שלא לפגוע במעמדו. חד וחלק. אין כאן שום מקום לאי הבנות או לפרשנויות.
משמעות הדברים היא סכנה מוחשית להטיית משפט. לשיטתו של מזוז, ייתכן שהיועץ יקבע שחוק מסוים הוא בלתי חוקתי, בג"ץ יגיע למסקנה שהחוק כן חוקתי - אבל יתמוך בעמדתו של היועץ כדי שלא לפגוע במעמדו. או שהיועץ יחליט שלא להעמיד לדין את פלוני, ובג"ץ ימצא שיש די ראיות נגדו - אבל ההחלטה תעמוד בעינה כדי שהיועץ לא יינזק. לא צריך להסביר עד כמה הדברים חמורים וחותרים תחת יסודותיה של מערכת משפט תקינה - על אחת כמה וכמה כאשר הם באים מפיו של שופט בבית המשפט העליון ומתייחסים לעבודתו של בית המשפט העליון.
דבריו של מזוז גם מקוממים בשל החד-צדדיות ואף הצביעות בהם הם נגועים. לא ראינו את בג"ץ חושש מלבטל חוק שמא הציבור יאבד מאמונו בכנסת. לא ראינו את בג"ץ נמנע מלהפוך החלטה ביטחונית כדי שלא לפגוע במעמדם של שר הביטחון והרמטכ"ל. בית המשפט העליון מקבל מדי יום ערעורים על פסקי דין של בתי משפט אחרים, כולל של שופטים בכירים בנושאים מרכזיים, ואיש אינו טוען שמדובר בהחלשתם. הרי כך עובדת המערכת וכך היא חייבת לעבוד.
חוץ מזה, יש בדברים חוסר היגיון בולט. אם היועץ טעה, האם לא מן הראוי להחליש את מעמדו? ואם הוא טועה בנושא מרכזי, האם לא מן הראוי שהציבור יידע זאת? ואם הוא טועה שוב ושוב, האם לא מן הראוי שהדברים ייאמרו כדי שניתן יהיה לשקול את המשך כהונתו? מזוז אומר לנו: נשמור את הטעויות בסוד, כי חשוב יותר שהיועץ יוכל לפקח על הממשלה.
תאמרו: אולי דווקא טוב שבג"ץ יימנע לכל הפחות מהתערבות בשיקול דעתו של היועץ המשפטי, שתהיה לפחות זירה אחת בה לא הכל יהיה שפיט. טעות. בג"ץ הוא ערכאת הערעור הראשונה והאחרונה על החלטות היועץ, ולא ייתכן שבמדינה דמוקרטית יהיה אדם כלשהו שמעשיו יהיו משוחררים מכל ערעור והרהור. יתרה מזאת: הרי מדובר על החלטות, מעשים וחוות דעת בתחום המשפטי - וכאן בוודאי שיש מקום לבית המשפט.
היועץ המשפטי לממשלה נהנה גם כך מגיבוי כמעט מוחלט של בית המשפט העליון. דומני שאת מספר המקרים בהם התערב בית המשפט בהחלטותיו מאז קום המדינה, ניתן למנות על אצבעות כף יד אחת. אין עוד רשות שלטונית או מינהלית שההתערבות בשיקול דעתה היא מועטה כל כך. ונא לזכור, כי מדובר בתפקיד שכל-כולו מבוסס על המלצות של ועדות, על כללים שהנושא בו מתקין בעצמו ועל דברי חקיקה פזורים ואגביים; אין שום חוק הקובע את דרך מינויו, סמכותו ומגבלותיו של היועץ. מה שיש זו פסיקה של העליון - שהכיוון שלה הוא אחד ויחיד: גיבוי ליועץ.
הדבר האחרון שצריך הוא לאתרג את היועץ המשפטי. מה שכן צריך הוא לאתגר אותו. שיידע שהחלטותיו עומדות למבחן בפני הערכאה המשפטית הגבוהה ביותר, ושהן ייבחנו כמו כל החלטה של כל משרת ציבור בכיר אחר - של ראש הממשלה, של השרים, של חברי הכנסת, של הרמטכ"ל, של נגיד בנק ישראל ועוד רבים וטובים. זה שרוב היועצים המשפטיים מגיעים לבית המשפט העליון, אינו סיבה לפתוח מועדון חברים המעניק הטבות מיוחדות לשייכים אליו.

תאריך:  11/12/2017   |   עודכן:  11/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 מני מזוז / Meni Mazuz
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מועדון חברים
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
אל חשש איתמר,אם וכאשר היועץ
בני בנקר  |  11/12/17 11:09
 
- בני בנקר צודק, למרבה הצער
משה, עורך-דין  |  11/12/17 14:32
 
- כמה עובדות לידיעת הציבור על
בני בנקר  |  11/12/17 17:21
 
- ועוד משהו: בישראל יש המצאה של
בני בנקר  |  11/12/17 18:11
 
- בלבול מושגים ובורות היסטורית
גולדבלט משה  |  13/12/17 05:46
2
הכיפה התורנית לעליון
מוטי הקרייתי  |  11/12/17 11:32
 
- והדרך למימוש דרכו של השמאל
בני בנקר  |  11/12/17 18:22
3
בדברי מזוז ישנה בעיה אחרת
היועץ הכופה  |  11/12/17 14:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
השופט ארנון דראל על עתירת התנועה למשילות ולדמוקרטיה: המידע על השופטים שמוסרות ארבל ואפעל-גבאי נוגע לוועדה לבחירת שופטים - שחוק חופש המידע אינו חל עליה
איתמר לוין
שרה דותן, מוטי לוי וירון לוי אפשרו לאב ובנו המואשמים ברצח לחזור בהם מהודאתם והפרקליטות הסכימה לכך, למרות הרושם הברור שמדובר בצעד טקטי בלבד
איתמר לוין
ריבלין: הרשם הירושלמי שגה כאשר העניק לפרקליטות שלוש ארכות להגיש כתב הגנה בתביעה קטנה והתעלם מהאיחור בהגשתו, וכאשר לא התייחס לשאלה האם היא יכולה לייצג שני עובדי מדינה
איתמר לוין
שופט שלום מינה לכונס נכסים, לצורך פירוק שיתוף במקרקעין, את עורך הדין שאצלו התמחה, אחיו העביר ללא תשלום את התיקים שטיפל בהם לפני מינויו ואשר ייצג אותו בענייניו
איתמר לוין
החיוך הטבעי, הרוגע והבקיאות בפרטים מבטיחים שהשופטת הלית סילש תנווט ביעילות ובצורה שקטה בתיקי פשיטת רגל - וכך היא מקדמת את ההליכים תוך איזון ראוי בין זכויות כל הצדדים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il