X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
כולנו יודעים איפה טמונה הבעיה - שמונה ימים של הדלקת נרות הכולל ארוחות משפחתיות וחברתיות, שבהן מוגש אוכל מכל טוב, כשמלכות הערב יהיו לרוב הסופגנייה והלביבה, שכל-כך מזוהות עם מסורת החג - שתיהן ספוגות שמן, כזכר לנס פך השמן
▪  ▪  ▪
סופגניה. סופגת [צילום: לירון אלמוג / פלאש 90]

הינה הגיע הזמן הזה בשנה - חגי תשרי מאחורינו, ופסח עוד נמצא בעתיד הרחוק. ואז, בזמן הנכון ובמקום הנכון, מגיע חג החנוכה, שנותן קצת אור בתוך השגרה, ועם בוא החג צינת החורף והחשכה, משתלטות על כל חלקה טובה בכל בית בישראל.
השילוב של הקור בתוספת חג, שמאכליו המסורתיים מכילים כמות פחמימות ושמן בלתי נדלית, הוא מתכון פשוט לעלייה בטוחה במשקל, ולקושי רב להפטר מאותם קילוגרמים עודפים.
כולנו יודעים איפה טמונה הבעיה - שמונה ימים של הדלקת נרות הכולל ארוחות משפחתיות וחברתיות, שבהן מוגש אוכל מכל טוב, כשמלכות הערב יהיו לרוב הסופגנייה והלביבה, שכל-כך מזוהות עם מסורת החג - שתיהן ספוגות שמן, כזכר לנס פך השמן.
החג קרב ובא, הרשו לעצמכן להתכבד במה שהוא מביא עמו. איכלו סופגניות או לביבות, זה כיף וטעים. אך יש מקום להציב לעצמך יעדים לפני תחילת החג - בחרי לאכול את מאכלי החג בארוחות משפחתיות כחלק מאווירת החג והשתדלי להסתפק בסופגנייה אחת ולא יותר משתיים או שלוש לביבות. זכרי, כי את הזמן הפנוי בחג אפשר לנתב גם לעשיית פעילות גופנית, מה שיאפשר לך לשמור על משקל יציב וגם על תחושה נעימה יותר.
סופגנייה, כשמה כן היא - סופגת. צורת ההכנה של הסופגנייה יוצרת מבנה של רשת בצקית, עקב מבנה זה נספגת כמות שמן מאוד גדולה בתהליך הטיגון. השם לביבה ניתן לה עוד מימי התנ"ך, אך היא עברה כמה שינויים במרכיביה בהשוואה ללביבות שנעשו בעבר.
אז למה זה כל-כך מפתה?
או יותר נכון, מה הופך אוכל עתיר בשמן להיות כל-כך טעים ונעים עבורינו? על-פי מחקרים, ישנן כמה פונקציות המצויות בשמן שהופכות אותו להיות כל-כך אהוב עלינו. דוגמה אחת לכך מוסברת בהשוואה לקרייבינג (תחושת רצון עזה) לאכילת פחמימות. אכילת פחמימות תגרום לעלייה ברמות הסרטונין (מוליך עצבי שגורם לנו לתחושת התרוממות רוח), כלומר זו הדרך של הגוף שלנו להעלות את רמות הסרטונין.
בדומה לכך, מנגנון דומה יגרום לנו לרצון עז לאכילת שומן, אשר אחראי לייצור מוליכים עצביים אחרים היוצרים תחושה דומה. בנוסף, צריכת שומן כשהוא נמצא באופן זמין בסביבתינו נובע מהנטייה האבולוציונית שלנו לשרוד.
לפני עידן השפע, שומן היה רכיב חשוב בתפריט עקב הצפיפות הקלורית המצויה בו, ומי שהצליח לשים ידו ולאכול ממנו יותר, סיכוייו לרעוב היו נמוכים יותר, וההפך - סיכוייו לשרוד היו גבוהים יותר.
המנגנונים הפזיולוגים האלו מסבירים למה כל-כך קשה לנו לוותר על הסופגנייה או הלביבה במהלך החג ולכן, גם אם בחרת לפנק את עצמך ולאכול אותן, יש דרכים לעשות זאת באופן חכם ובריא יותר.
הכללים הבאים יהפכו את תהליך הטיגון לבריא יותר, בבחינת 'הרע במיעוטו', אך דעי כי תמיד תהיה עדיפות בריאותית וקלורית לאפייה על-פני טיגון בשמן:
  • הבעייתיות בחימום השמן: השמן הוא לא ה'בחור הרע' כאן, כיוון שבטמפרטורת החדר הוא מספק לנו חומצות שומן חיוניות לתפקודינו התקין. הבעייתיות עם השמן מתחילה כשאנו מחממים אותו. תהליך החימום שלו חושף את השמן לכמות חמצן גדולה המצויה באוויר, עובדה המייצרת כמות גדולה של רדיקלים חופשיים;
  • טגנו בסיר עמוק ולא שטוח: ככל ששטח הפנים של השמן גדול יותר (סיר רחב על-פני עמוק), כך ייחשף יותר שמן להיווצרות של רדיקלים חופשיים המזיקים לבריאותינו;
  • 'נקודת העישון' של שמנים שונים: כעיקרון, שמן זית עדיף על שמנים אחרים, אך מבחינה קולינרית הוא אינו מתאים לסופגניות, ולכן שמן קנולה יהיה הבחירה המועדפת אחריו. כידוע, ככל שנשאיר את השמן זמן רב יותר על הגז, כך הטמפרטורה שלו תעלה ותעבור את ה-180 מעלות (שם השמן עוד יהיה במצב תקין) כאן נכנסת נקודת העישון אשר מותאמת לסוג חומצות השומן המצויות בשמן. לדוגמה, שמן קנולה ושמן סויה הם שמנים שבהם חומצת השומן העיקרית היא לינולאית, אך שמן הקנולה עדיף על הסויה. בחומצת שומן זו יש שלושה קשרים כפולים לעומת שמן זית המכיל ברובו חומצת שומן עם קשר כפול אחד - אפיון ההופך את שמן הזית להיות יציב יותר בחימום ועם סיכון נמוך יותר להישרף;
  • החליפו שמן עוד לפני שיישרף: בעקבות הסיכון לכך שהשמן יישרף תוך כדי תהליך הבישול, יש להחליף את השמן מדי שני מחזורי טיגון. איך נדע שהשמן כבר סיים את תפקידו? נראה שינוי בצבע, במרקם ואף עשן או קצף, היוצא כתוצאה מתהליך ההרתחה שלו. המזון המטוגן ייהפך כהה יותר מטיגון לטיגון, מה שגם עשוי להעיד על שמן שעבר זמנו. כמו-כן, אין לחכות לתהליכים אלו, אלא להימנע מהם מלכתחילה;
  • הגיעו מהר לטמפרטורה גבוהה יחסית, וכך תקצרו את משך הטיגון: זמן הטיגון משפיע גם-כן עליכם. בתחילת תהליך הטיגון רק החלק החיצוני של המזון יספוג את השמן, ואילו תוך-המזון יתחמם על-ידי תהליך של הולכת חום. ככל שנמתין יותר ונחשוף את המזון לשמן לזמן ממושך יותר, כך הוא ייספג בכמות גדולה יותר אל תוך המזון עצמו, לכן כדאי להגיע לטמפרטורה גבוהה יחסית מהר, וכך תהליך הטיגון יהיה קצר יותר.

מקורות

1. ADAM DREWNOWSKI PhD; Why do we Like Fat?; Journal of the American Dietetic Association; Volume 97, Issue 7, Supplement, July 1997, Pages S58-S62.
2. S. Paul, G. S. Mittal & Dr. M. S. Chinnan; Regulating the use of degraded oil/fat in deep‐fat/ oil food frying; Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 37:7, 635-662, DOI: 10.1080/10408399709527793.

8 טיפים תזונתיים ל-8 ימי החג

  • אכלי את מאכלי החג רק בחג עצמו, ולא לפני. במהלך החג תהיי מוזמנת לארוחות עם חברים ומשפחה בהן גם ככה יוגשו לשולחן כל מאכלי החג. לכן אין טעם להתחיל את החגיגה לפני המועד;
  • בחרי ערב אחד שבו את אוכלת סופגנייה ונסי לוותר עליה בהמשך החג. אכילה של סופגנייה מדי יום במהלך החג, תגרור עלייה של חצי ק"ג לאחר שמונה ימים;
  • הימנעי מקניית סופגניות במבצעים, לטובתך ולטובת בני ביתך;
  • אל תקנו מראש סופגניות. אם מישהו חפץ בה גשו לקנות אותה, ייתכן שגם ה'השקעה' בהשגתה תוריד את החשק. בנוסף, סופגנייה שישבה זמן מה תמיד תהיה פחות טרייה, פחות טעימה ומספקת ועשויה להוות תחליף לנשנוש ביתי בריא;
  • בטיגון בשמן עמוק, המים המצויים בחלק החיצוני של הבצק מתאדים ועוברים מהבצק אל השמן, ואילו בחללים הנותרים בבצק מחליף השמן את מקומם של המים. בגלל עובדה זו רצוי לאכול חצי סופגנייה גדולה על-פני סופגנייה אחת קטנה, כיוון ששטח הפנים שנאכל והיה חשוף לשמן יהיה קטן יותר;
  • הערך הקלורי של לביבה ינוע סביב ה-200 קלוריות. הצרה היא שלרוב לביבות באות בצרורות, ואנו לא מסתפקים באחת. לכן בארוחות משותפות בחרי כמה לביבות ברצונך לאכול והניחי בצלחתך. שתיים-שלוש לביבות בהחלט יספיקו;
  • הימנעי מאכילת סופגנייה ולביבות בערב אחד. במקום, השתדלי להגיש על שולחן החג גם ירקות טריים ולבשל את יתר הדברים המצויים על השולחן בשיטות בישול אחרות שהן לא טיגון;
  • אם ברצונך לחוות את מאכלי החג מדי יום וקשה לך לוותר, העדיפי שיטות אפייה על-פני בישול. ישנם מתכונים רבים של סופגניות ולביבות אפויים - גם בריא יותר וגם רזה יותר. בנוסף, תוכלי להכניס ללביבות ירקות כמו כרובית או קישוא וכך להוריד את כמות הפחמימות.

סיכון מחושב

  • ריבה, שוקולד או ריבת חלב - מה המילוי המועדף?
הבעייתיות בשאלה הזו היא שאין מילוי מועדף, אלא מילוי פחות גרוע. לרוב מילוי הריבה יהיה פחות נורא עקב העובדה שכמות הריבה והשדרוגים הנוספים שיהיו על הסופגנייה יהיו צנועים יותר ביחס לסופגנייה בציפוי שוקולד, מזרק שוקולד וסוכריות צבעוניות. במידה ואתם מכינים את הסופגנייה בבית, ניתן לבחור ריבה מופחתת קלוריות או להכין ריבה ביתית שאתם אמונים על מרכיביה.
  • לביבה או סופגנייה, זו השאלה?
גם כאן אין טוב יותר, אלא גרוע פחות. מבחינה קלורית השוואתית מסופגנייה אחת נקבל כ-400 קלוריות ומעלה, ואילו מלביבה 200 קלוריות. כלומר, סופגנייה אחת שווה לשתי לביבות. גם מבחינת ערכים תזונתיים יש עדיפות ללביבה כיוון שסופגנייה עשויה מקמח לבן וסוכר בלבד, ואילו בלביבות מסוימות מוסיפים גם ירקות מלבד תפוחי-האדמה. אולם, כנאמר לעיל לביבה לעולם לא תבוא כיחידה אחת. ולכן, עשו את החישוב שלכן. בכל מקרה אל תתפתו לשתיהן באותו ערב.
  • סופגניות - בחוץ או בבית?
חד-משמעית בבית. בבית יש לכן את זכות הבחירה. אתן יכולות לבחור להכין סופגנייה אפויה, אתן יכולות לבחור איזה סוג שמן עדיף (קנולה, שמן זית לא מתאים לטיגון סופגניות), אתן בשליטה על מחזורי השימוש בשמן, אתן יכולות לבחור איזה מילוי להכניס, ובאופן כללי - כל חומרי הגלם כנראה יהיו איכותיים יותר.

מתכון: לביבות אפויות עם ירקות
כל לביבה מכילה כ-60 קלוריות
▪  ▪  ▪

רכיבים:
1 בצל קצוץ
2 גזרים מגוררים בפומפייה
2 קישואים מגוררים בפומפייה, המסוננים במסננת להוצאת הנוזלים
1 כרובית טרייה
1 ביצה
1/2 כוס קמח מלא או קוואקר טחון
מלח ופלפל
הוראות הכנה:
  • מניחים בסיר את הכרובית ומבשלים במים רותחים עד לריכוך. מפרקים אותה ומניחים בצד;
  • במחבת יש להקפיץ את הבצל, הגזרים למספר דקות ולאחר הזהבה להוסיף את הקישואים;
  • מערבבים את כל החומרים יחד בקערה גדולה, כולל הביצה והקמח או הקוואקר הטחון;
  • מהבלילה קורצים לביבות ומניחים על מגש המותאם לתנור;
  • יש לחמם את התנור ל-180 מעלות ולאפות במשך 40-30 דקות.

תאריך:  12/12/2017   |   עודכן:  12/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורי סלע
התמודדות עם ילדים שמעדיפים לא לעשות כלום או לשקוע בטלוויזיה ובמחשב הינה מאתגרת    הסוד הוא לא למנוע את משחקי המחשב והצפייה בטלוויזיה, אלא להגביל את זמן המשחק
אורנה ליברמן
המותחן הפילוסופי-פסיכולוגי, רווי הסמלים, "משקה האלים" של דורית שרייב-שיבי, הוא ספר ביכורים בשל, מפתיע, קסום ומהפנט    מלבד עמקו הפילוסופי, יש בו גם ייחוד ומקוריות מבחינת המבנה, העלילה והסגנון    הספר משייט בין ישראל, שוויץ, הודו וטיבט, מכיל חכמת חיים אוניברסלית וקורא לרוגע, פתיחות וסובלנות
איתמר לוין
שופטת השלום רגד זועבי בקיאה בתיקים ומנסה להיות יעילה, אך אינה יכולה לקיים דיונים ענייניים, משום שעורכי הדין מבזבזים את זמנה - אם הם בכלל מתייצבים. יש כאן בעיית רוחב המחייבת פתרון מערכתי
עמי דור-און
איש אינו יודע מי המציא את "מטבע הביטקוין" ויכול מאוד להיות שהוא תוצר של עולם הפשע ועולם הטרור ומי שנותן בו את תקוות העושר המוזהב, שם את כספו על קרן הצבי; מי שמבקש להשיג חשאיות של פעילותו, יכול להשתמש בביטקוין כדי להעביר כספים בדרך שלא ניתן יהיה לעקוב אחרי יעדיה ומקורותיה; מדינת ישראל חייבת באופן מידי לחוקק חוק האוסר באיסור חמור על השימוש בביטקוין כאמצעי תשלום
אורלי סילבינגר
ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים מרענן את כללי הבטיחות לקראת חג החנוכה    להרחיק את הילדים בעת הטיגונים מהשמן הרותח, להניח את החנוכייה הרחק מפריטים דליקים; לא להשאיר נרות דולקים ללא השגחה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il