X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
פסיקת בג"ץ בנוגע להחזקת גופות מחבלים ככלי מיקוח

דנציגר מול הנדל: לאן מופנה המבט

ניל הנדל הסתכל אל מחוץ לחלון לשכתו וראה את המציאות בה אנו חיים. עיניו של יורם דנציגר נותרו נטועות בספרים שעל שולחנו. אלא שפסיקה חייבת להיות תלוית מקום, זמן ונסיבות יש לתקן את חוק כבוד האדם ולקבוע על מי ומתי הוא אינו חל ומה עם כבוד האדם של משפחות גולדין ושאול?
▪  ▪  ▪
דנציגר. דעה פוליטית? [צילום: פלאש 90]
גופות מחבלים יוחזקו רק לפי חוק מפורש
איתמר לוין
דנציגר וקרא בדעת רוב: ישראל אינה רשאית להחזיק בגופות כאמצעי מיקוח להחזרת אזרחים וגופות חיילים * העניקו למדינה חצי שנה לחוקק את החוק לפני שיוחזרו גופות
לרשימה המלאה

1. היסוד של פסיקת בג"ץ ולפיה אין למדינה סמכות להותיר בידיה גופות של מחבלים כקלף מיקוח מול חמאס, נעוץ בחוק יסוד כבוד האדם וחרותו. החוק הזה מדבר על כבוד האדם באשר הוא אדם, ללא אבחנה האם מדובר בישראלי או בזר, באוהב או באויב - וכך ראוי שיהיה.
מאחר שבג"ץ אוהב לרדת לנבכי דעתו של המחוקק, הנה שאלה שאיש מן השופטים לא שאל: האם הכנסת התכוונה לתת את אותו כבוד ואותן זכויות לחיילי צה"ל ולאנשי חמאס? האם היא התכוונה שאויביה המרים ביותר של ישראל יוכלו לנצל אותו כחלק ממלחמתם בה? זו השאלה האמיתית בה צריך להכריע, זו השאלה האמיתית שהכנסת צריכה לתת עליה מענה - והמענה הזה צריך להיות ברור. הכנסת צריכה לתקן את חוק היסוד ולהבהיר על מי ומתי הוא לא חל.
2. המחלוקת המשפטית בין יורם דנציגרג'ורג' קרא) לבין ניל הנדל היא האם קיימת סמכות מפורשת בחוק למנוע קבורת קבע של מחבלים. ונא לשים לב: גוויותיהם אינן מוטלות כדומן על פני השדה, אלא נקברות בקבורה זמנית - כך שאפשר בהחלט לטעון שזו לא פגיעה קשה (אם בכלל) בכבוד האדם. אבל נניח שיש פגיעה כזאת ונלך למישור המשפטי.
תקנה 133(3) לתקנות ההגנה לשעת חרום קובעת: "למרות כל הכלול בכל חוק, יהיה מותר למפקד צבאי לצוות כי גווייתו של כל אדם תיקבר באותו מקום שהמפקד הצבאי יורה. המפקד הצבאי רשאי באותו צו להורות מי ומי יקבור אותה גווייה ובאיזו שעה תיקבר". לכאורה - לשון ברורה וחד-משמעית: צה"ל יכול לקבוע מתי ואיפה ייקבר כל אדם. אז על מה המחלוקת?
אפשר לומר, שהמחלוקת היא האם להרחיב או להצר - ובשני מישורים שונים: דנציגר מרחיב באחד ומצר בשני, הנדל מצר באחד ומרחיב בשני. דנציגר אומר שיש לקרוא את ההוראה הזאת בהקשר הרחב שלה ולבחון את ההיסטוריה שלה, ומכאן הוא מגיע למסקנה שהיא אינה מכוונת לקבורה זמנית לצורכי מיקוח. הנדל אומר: צריך לקרוא הוראה זו בלבד, היא נותנת למפקד הצבאי את הסמכות, אינה מגבילה סמכות זו ודי בכך. ובמקביל, דנציגר מצמצם את מבטו ללשון התקנה, בעוד הנדל טוען שצריך להסתכל על התמונה הצבאית והמדינית הרחבה.
על פניו אלו הן שתי גישות אפשריות, ודומה שהשקפת עולם - ואולי גם השקפה פוליטית - מכריעה את הכף באיזו מהן לבחור. חשוב לומר: גם לשופטי בית המשפט העליון יש דעות, כולל פוליטיות, ואי-אפשר לדרוש מהם להתנתק מהן לחלוטין. כך שגם אם השקפתו הפוליטית של דנציגר היא שהובילה אותו לבחור במסלול שבחר, אין בכך פסול - משום שמבחינה משפטית זהו מסלול אפשרי.
3. השאלה הבאה היא, האם בג"ץ יכול להתעלם מכל מה שמסביב. אם תרצו, הנדל הרים את מבטו והשקיף אל מחוץ לחלון לשכתו, בעוד עיניו של דנציגר היו ממוקדות בספרים שעל שולחנו.
פסיקה אינה יכולה להיות מנותקת זמן, מקום ונסיבות. אין דינה של שאלה בזמן מלחמה כדינה בעת שלום. אין דינו של עסק משגשג כדינו של עסק פושט רגל. בתי המשפט מתחשבים מדי יום וכל יום בנסיבות המשתנות. באותה מידה, אי-אפשר להתעלם מכך שיש לנו עסק עם אויב חסר אנושיות, שמבחינתו בני אדם - כולל בני עמו שלו - הם לא יותר מאשר סחורה ומכשיר להשגת היעד של השמדת מדינת ישראל. אי-אפשר להגיד: "אבל מגיע להם כבוד אנושי ואני לא מוצא מענה מפורש בחוק". ייתכן שהחלק הראשון של המשפט נכון; אבל כפי שהנדל מראה, החלק השני אינו נכון - ובוודאי שאינו הכרחי.
אין לי ספק שדנציגר מאמין באמת ובתמים שפרשנותו לחוק היא הנכונה, וייתכן בהחלט שהצדק איתו - אך לא במצב הנוכחי. לא כאשר משפחותיהם של אברה מנגיסטו והיאשם אל-חייר מצפות לשובם, ולא כאשר משפחותיהם של הדר גולדין ואורון שאול מבקשות קברים לבכות עליהם. שופט אינו יכול להיות מנותק מן המציאות, מן ההוויה הישראלית. ודאי שאסור לו להטות משפט, אך כאשר יש דרך משפטית העולה בקנה אחד עם האינטרס הציבור והלאומי - הוא חייב לבחור בה.
4. היה עוד משהו שמאוד הפריע לי בפסק דינו של דנציגר. הוא עורך בדיקה מקיפה של החוק הבינלאומי ומגיע למסקנה, כי למרות שאין בו איסור מפורש על החזקת גופות במסגרת עימות מזוין, "פרטיקה זו זוכה להסתייגות וגלום בה קושי משפטי לא מבוטל... הדין הבינלאומי מורה במפורש כי האופציה המועדפת היא השבה של הגופות". לאחר מכן הוא אומר: "אם המדינה חפצה בכך, עליה לגבש הסדר חוקי מלא ושלם, שיוקדש באופן ספציפי לנושא זה, בחקיקה ראשית ומפורשת אשר תעמוד בסטנדרטים המשפטיים הקיימים בדין הישראלי ותתכתב עם הוראות החוק הבינלאומי, בחלקו שאינו שנוי במחלוקת".
השילוב של שני אלו נראה - ודאי שלא במתכוון - כאילו דנציגר כבר כותב את העתירה נגד החוק הזה. כל מה שיצטרכו העותרים לעשות - וברור לגמרי שיהיו עתירות - הוא להעתיק את עמודים 26-19 בפסק הדין ולשלוח את המדינה להתמודד עם פסיקה של בג"ץ שכבר קבעה שקשה מאוד ליצור חוק ישראלי כזה שיעמוד בדרישות החוק הבינלאומי. דנציגר היה צריך לוותר על כל החלק הבינלאומי, שכן ברור לו שבכך הוא עושה לעותרים העתידיים חלק גדול מהעבודה.
5. שתי הערות נוספות לגבי חוק היסוד. האחת: הסעיף האחרון שלו, שבו לא נגע איש מבין שופטי בג"ץ, קובע, כי בשעה שקיים במדינה מצב חרום (וזה המצב שלנו מאז תש"ח), מותר להתקין תקנות "שיהא בהן כדי לשלול או להגביל זכויות לפי חוק יסוד זה, ובלבד שהשלילה או ההגבלה יהיו לתכלית ראויה ולתקופה ובמידה שלא יעלו על הנדרש". לכאורה, לא צריך חקיקה ראשית; מספיקות תקנות. ויתרה מזאת: אותה תקנה 133(3) אמורה להיות מספיקה לגמרי.
ההערה השנייה: מה עם זכויות האדם של משפחות גולדין, שאול, מנגיסטו ואל-חייר? מישהו חשב עליהן? מישהו הביא אותן בחשבון?

תאריך:  15/12/2017   |   עודכן:  15/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
דנציגר מול הנדל: לאן מופנה המבט
תגובות  [ 22 ] מוצגות  [ 22 ]  כתוב תגובה 
1
המשפט האחרון בחיבורך
שוחר-שלום  |  15/12/17 08:42
2
דיי להחלטות הזויות!!!
אקטואלי  |  15/12/17 09:02
3
אחראי על הסף
באום  |  15/12/17 09:37
 
- אתה לא מבין את השטויות שכתבת! ל"ת
פועה  |  15/12/17 12:33
 
- ממש לא שטויות
עובד 1  |  15/12/17 18:11
 
- שקט בולשביקית!!
הג'וקר  |  15/12/17 19:15
4
ההתבטאויות של איתמר לוין
ת"ת  |  15/12/17 10:39
5
הימין צריך להתעורר.
7_7_7.  |  15/12/17 11:55
6
כל שצריך הוא...
1 העם  |  15/12/17 12:21
 
- כל מה שצריך הוא:
ארי כספי  |  15/12/17 13:42
7
אתה מבקש ששופט יטול על עצמו מה
פועה  |  15/12/17 12:27
 
- אפשר לחשוב
באום  |  15/12/17 14:28
8
דנצינגר התמודד בפריימריז של
רון3  |  15/12/17 13:52
9
דנצינגר התמודד בפריימריז של
רון3  |  15/12/17 13:52
10
דנציגר הולך הבייתה , שופטים כמ
שופט קטן  |  15/12/17 13:54
11
חיות מנתה הרכב שופטים שפסיקתו ל"ת
היתה ידועה מראש  |  15/12/17 15:27
12
השופט דנציגר הוא בגדר פיגוע
צורי  |  15/12/17 16:29
13
אין זכות עמידה לטירוריסטים
הטיעון החסר  |  15/12/17 16:31
14
למזלנו הרב דנציגר פורש ל"ת
וטוב שכך  |  15/12/17 18:19
15
השופט דנציגר לא הפתיע אותי
בן דרור  |  15/12/17 21:35
16
יש רעה חולה בבית המשפט העליון.
בני בנקר  |  16/12/17 08:35
17
את הבריטים כבר גירשנו
איש שלום  |  16/12/17 11:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
איתמר לוין
בג"ץ קובע: 11 פלשתינים שפלשו לבית בבעלות יהודית והציגו מסמך בעלות מזויף, יקבלו היתר שהייה זמני במזרח העיר    מלצר: דחיית בקשתם בשל הפלישה היא בלתי מידתית
עומר כרמון
הבעלים הגאה של שווארמיה בג'באליה שבצפון רצועת עזה, מציע הנחה של 80 אחוזים לאזרחי קוריאה הצפונית שיבואו לאכול אצלו: "קים ג'ונג און צדק. דונלד טראמפ באמת חולה נפש"
עומר כרמון
תגובות לפסיקת בג"ץ בנושא החזקת גופות לצורכי מיקוח עם מחבלים    יריב לוין: "פסיקת בג״ץ מבטאת פעם נוספת סולם ערכים מעוות שבו לרוצחים שפלים ולבני משפחותיהם מוענקות זכויות יתר על חשבון חיילי צה״ל והמשפחות השכולות"    איוב קרא: "בג"ץ שוב מתערב בענייני ביטחון המדינה ופוגע בחוסן הלאומי"    נאוה בוקר: " בג״ץ בהחלטתו מאפשר לארגוני הטרור לקיים לאחר כל פיגוע, תהלוכות וטקסי קבורה מפוארים"
עומר כרמון
שווקי חג המולד, הצגות הרחוב ושאר האירועים החגיגיים בוטלו    ראש העירייה: "הכרזתו של הנשיא טראמפ הרסה את אווירת החג. ירושלים היא הדבר היקר ביותר ללבנו. אני מתנצל על הפגיעה הקשה שתיגרם לסוחרים ולאנשי התיירות"
דביר מור
מה הסיפור האמיתי של הנכבה הפלשתינית? האם זה המפתח המניע את הפלשתינים נגד ישראל?    ישנה נטייה, בשמאל העולמי ובפרט הישראלי, להפנות את האצבע המאשימה כלפי ישראל
רשימות נוספות
"המאבק האלים כולל את השמדת אזרחי ישראל"  /  דוד בדין
סוכל פיגוע חטיפה שחמאס תכנן לבצע בחנוכה  /  מירב ארד
רקטה נורתה לאזור חוף אשקלון  /  מחלקה ראשונה
אבו מאזן נגד דונלד טראמפ  /  יוני בן-מנחם
סמים פס  /  אריאל י' לוין
ירושלים - שתי בירות לה  /  איתן קלינסקי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il