X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שפת האם שלנו היא עברית. במשך אלפי שנות קיומה, מתוכן אלפיים בגלות, היא שמרה על זהותנו ואחדותנו כעם. והנה, דווקא כששבה לתחיה האומה בארצנו, הולכת השפה ומקבלת השפעות שפת רחוב וביטויים לועזיים, והקשר שלה למקור מיטשטש - במקביל לקשר המתרופף עם התנ"ך
▪  ▪  ▪
זאב ולדימיר ז'בוטינסקי

זאב ז'בוטינסקי (1880-1940), מי שחזה והזהיר מפני השואה כשאמר: "שאם היהודים לא יחסלו את הגולה - הגולה תחסל אותם", חזר ודרש להכליל את לימודי העברית והשימוש בה כבר לפני מאה ועשרים שנה, גם בגולה. מאבקו להשמיש את שפת העבר, שנחשבה רק כשפת קודש בה השתמשו יהודים בטקסים ובתפילות בכל העולם, הפכה בהמשך הודות למאבקו לשפת יומיום. כשאבי ז"ל עלה לארץ, הוא שלט היטב בעברית, ובילדותי ביתנו היה מלא בספרי הגות בשפה זו.
ספרו של ז'בוטינסקי "העברית: שפה, תרבות, חינוך" שיצא לאור בהוצאת מכון ז'בוטינסקי, כולל אסופת מאמרים שכתב ז'בו ופורסמו כבר מראשית המאה שעברה. העקרונות להם הקדיש את כתיבתו במאמרים אלה הם תפקידה בפיתוח הזהות הלאומית ושימורה, תקינות הלשון והמיבטא, וחשיבותה במערכת החינוך וההשכלה מבית הספר היסודי ועד לאוניברסיטה וכן בתיאטרון העברי. רוב מאמריו אלה נכתבו בעברית. אחדים תורגמו מיידיש, רוסית וגרמנית. כי הוא שלט בתשע שפות.
הצליל שהיה לשפה העברית בתקופת התנ"ך, לא חוזר בימינו לדאבונו, משום ההטעמות ההמוניות הזרות, ותקוותו הייתה שהמיבטא העברי שיחודש יחזיר לעברית את מה שהייתה וצריכה להיות: שירה, יצירה מוסיקלית למזלו, לא זכה ז'בו שנפטר ב 1940, לשמוע את חיתוך הדיבור השולט כיום לא רק ברחוב ובקרב ההמון, כי אם גם בקרב שדרני הרדיו והטלוויזיה, ואת הירידה באיכות הדיבור והגייתו שפשתה גם בקרב שחקנים רבים על בימותינו.
ההתעלמות מהתנועות השונות כמו שווא ודגש חזק, אוכלים כל חלקה טובה בשפתנו. מאוד צורם לשמוע את רוב העם, וזה מתחיל מהילדים, וממשיך ומהדהד באמצעי התקשורת - כאשר אינם מסוגלים לבטא את האותיות המנוקדות בשווא. וכך הם מסרסים שמות של ידוענים בחו"ל, וכן מושגים בלועזית הנשמעים ממש מגוחכים כמו פופ קורן שנשמע בפיהם כמו פופ קורען (הע' משמשת כאן כמו ביידיש במקום סגול); או פמיניזם שנהגה כ-פמיניזעם; פשיזם כ-פשיזעם וכו'. שלא לדבר על הגמגום שגורם לרבים לומר "עה" לפני כל מילה. משהו מחוסר הביטחון הגלותי שעדיין שרד.
חוסר הידע והבורות של צעירים בשימוש בניקוד - נובע הן מהזנחת המורות, והן מכך שקריאת הספרים מתחילה בגיל מבוגר ולא מיד עם לימוד השפה, כך שהידע של הניקוד נגרע מהילדים. כמה היום יודעים שהדגש החזק המופיע באותיות ב'ג'ד'כ'פ'ת' מופיע רק בראש הברה, ולא בכל פעם כפי שהם הוגים אותו כיום? מדוע כולם מבטאים בקול מקום במקום בכל מקום? שגיאה כה נפוצה, עד שכולם בטוחים שכך מדברים עברית...זלזול מבייש בשפתנו.
היעדר ההדר מביא לידי דיבור שאין בו הקפדה על האסתטיקה הלשונית."חיי הגלות, כתב, החלישו אצלנו במידה מרובה את האינסטינקטים הבריאים ביותר של עם נורמלי. ובמיוחד סבלו משום כך הצורות החיצוניות של חיינו". כשבכך הוא מכוון לאי הסדר, החזות המרושלת והיעדר הכרת הערך העצמי. (השמתם לב כיצב גברים מגיעים בישראל לחתונות, לתיאטרון או לטקסים עם נעלי התעמלות וג'ינס? ע.ב.) לכן כתב בשירו על ההדר:
הדר -
עברי גם בעוני - בן שר;
אם עבד אם הלך -
נוצרת בן מלך
בכתר דוד נעטר.
באור ובסתר
זכור את הכתר...
בהתייחסותו לכל עני או חסר בית כאל בן מלכים, כיוון לכך שדיבור תקין מכבד ומכובד מבטא את הקשר שבין התוכן לצורה. צורה פגומה פוגעת בתוכן וביכולתו של הנמען לקלוט את המסר בשלמותו. לעומת דיבור תקין ומיבטא מדויק התורמים לדיוק התוכן ולהעברה מדויקת של התוכן לנמען. "כשם שפסנתרן מתאמן ומשפר את נגינתו לפני ההופעה, כך צריך כל אחד לשפר את מיבטאו בשפת עמו".
השליטה בעברית והשימוש בה בחיי היומיום קשורים לשיבה אל עולם (ארץ) התנ"ך."זוהי השפה של עשרת הדיברות, של שיר השירים ושל נחמו נחמו עמי. התנ"ך אינו רק המקור הלגיטימציה, (שלצערנו קמו רבים כנגדה ע.ב.), אלא הוא יצירה לאומית נשגבה, המוסיפה להיות מקור השראה. השיבה לתרבות זו באמצעות הלשון הזו, היא כורח היסטורי אדיר" כפי שכתב לדוד בן-גוריון.
ולמי שמזלזל בתורה זו, אספר: באחד משיעורי היפנית שלמדתי, סיפר הפרופסור יעקב רז שאחד הקודים לפיהם היפנים מפענחים מיהו האדם עמו הם עושים הכרה בפעם ראשונה הוא - ראשית כל רמת השפה בה הוא מדבר. כי ביפנית קיימות ארבע דרגות של השפה, שכל אחת מהן מייצגת רמה חברתית והשכלתית שונה של המשוחח בה. מכאן שצדק המנהיג הדגול זאב ז'בוטינסקי בכל מאמריו המובאים בספר זה.
מלבד זאת, כלולים בספר מאמריו עם התייחסותו לביאליק, שמאירה את יצירתו באור נגוהות, על אקטיביזם בלשון, על מהי אוניברסיטה, והקרוב והנוגע לנו ביותר הוא ההתייחסות לניקוד האותיות. מכיוון שלא לומדים מהו קמץ קטן, רבים מבטאים את המילה "אמן" (שאמורה להישמע כמו אומן עם חולם, בשל הקמץ הקטן)או "אמנים" כאילו היו כתובים בקמץ גדול. לטענתו, גם לו היו מדפיסים את הספרים כולם עם ניקוד מלא, לא היה מתבצע הדבר הן בגלל יקרותו והן מפני שלא יספיקו המגיהים.
יש בספר משפטים שהם ממש פניני לשון; כאילו שכתב אותם כיום, כה רלוונטים הם לרגע זה. "העם נחלק לכתות, למפלגות רבות. מפלגה תתנפל על קבוצה המתנגדת לה - בכעס, בזעם ובחרון- אף שאין דומה לו ובקנאות יהודית נוראה. כי לפעמים קנאותו של היהודי מרה משנאתו של גוי. האחרונה תעיק עליו מבחוץ, והראשונה תחלישנו מבפנים". ואם אין בזה די להוכיח עד כמה היה נביא בדורו, הרי זה מתוסף לנבואתו על השואה הממשמשת ובאה.
עברית היא השפה שנולדה עם העם, והיא מלווה אותו בכל דרכו הארוכה. לפיכך, יידיש ולדינו בימינו, כמו ארמית בימי קדם - אינן נחשבות לשפות לאומיות. ספרו זה של ז'בוטינסקי "העברית: שפה, תרבות, חינוך" חשוב שיקראו אותו במיוחד מורות ומורי ילדינו, ובכך יאששו את הזיקה הלאומית והישות הלאומית.

תאריך:  19/12/2017   |   עודכן:  19/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העברית כזהות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
העברית נפגעה קשות
מוטי הקרייתי  |  19/12/17 09:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
היעילות חשובה תמיד, ואולי במיוחד בתיקי פשיטת רגל שנועדו לפתור אי-ודאויות מתמשכות - אך השופט מיכאל תמיר מוותר על אימות פרטים משמעותיים כדי לקדם את התיקים
אלי אלון
ראשיתה של התחנה המרכזית באילת בצריף עץ ישן שהוקם ברחבה שמול "מרכז רכטר" במרכז העיר. בתחילת שנות ה-70 נבנתה סמוך לצריף, תחנה חדשה הפועלת עד היום. מאות אלפים רבים עברו בשערי התחנה ודומה כי אין ישראלי שהגיע לבקר באילת במאה שעברה שלא עבר דרכה לפחות פעם בחייו. סיפורה של התחנה
רבקה שפק ליסק
להפגנות של הפלשתינים והמוסלמים נגד הכרזת טראמפ אין כל בסיס בעובדות. הם אינם יכולים לטעון שירושלים היא עיר מוסלמית. ירושלים הייתה מוסלמית כמה מאות שנים בלבד
הרצל חקק
כמה מילים על שירת טליה גרתי    טליה גרתי יודעת לחפש אור, לרצות להפוך לאור, והמילים הן הנשק הרוחני שלה
יגאל יששכרוב
אברהם אבירם בן ה-85, המנהל המיתולוגי של בית הספר לגננות ולטכנאי נוף בפתח-תקווה - שואף עדיין לממש את רעיונותיו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il