X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
גן דוד מוסינזון בעפולה [צילום: אלי אלון]
נא להכיר: "גן דוד מוסינזון" בעפולה
במרכזה של העיר עפולה מול התחנה המרכזית, ממוקם גן ציבורי עם ספסלי ישיבה למנוחה והתרגעות. נא להכיר: גן דוד מוסינזון או "כיכר דוד" על שמו ולזכרו של ד"ר דוד מוסינזון שהיה תושב העיר ונהרג ב-1938 בעלותו על מוקש באזור עמק בית שאן יחד עם חיים שטורמן ואהרון אטקין

"גן דוד מוסינזון" או בשמו הנוסף "כיכר דוד" שוכן על שטח של דונם אחד לערך, חלק ניכר ממנו מרוצף באבנים משתלבות ובבטון. בצדו המזרחי של הגן הוצב שלט דקורטיבי המספר על תולדות חיו ופעלו של ד"ר דוד מוסינזון. בגן למעלה מ-10 ספסלי ישיבה בצדיו עצים ושיחים. במרכז הגן על גבי עמוד מרובע עשוי לבנים אדומות הותקן לוח-שלט הנצחה לזכר ד"ר דוד מוסינזון וחבריו. וזו לשון השלט "כיכר דוד, לזכר ד"ר דוד מוסינזון מעפולה וחבריו אהרון אטקין מגבע וחיים שטורמן מעין חרוד מפעילי ההגנה וההתיישבות שנפלו בדרך העמק בידי מחבלים בימי חומה ומגדל בי"ח באלול תרצ"ח 15.9.1938 יהי זכרם ברוך".
בספטמבר 1940 לפני 77 שנים במלאת שנתיים למותו של דוד מוסינזון החליטה מועצת עפולה להביע הוקרתה לדוד מוסינזון שהיה בשנותיו האחרונות תושב עפולה, על פעלו למען עפולה והעמק והחליטה לקרא את הרחבה בה שוכן כיום הגן על שמו בשם "רחבת דוד". לימים שינה המקום שמו ונקרא כיום "כיכר דוד" או גן דוד מוסינזון.

דוד מוסנזון – פרקי חייו ומותו

כמה פרטים על תולדות חייו: דוד מוסינזון בנם של יפה (סוניה) וד"ר בן ציון מוסינזון, נולד ב-1906 בברן בשוויץ. בהיותו בן שנה עלה לארץ ישראל עם משפחתו וזו השתקעה בתל אביב. אביו של דוד מוסינזון, ד"ר בן ציון מוסינזון היה ממייסדי תל אביב, מחנך ומורה לתנ"ך, והיה מנהל גימנסיה הרצליה בשנים 1944-1912. משפחת ד"ר בן-ציון ויפה מוסינזון היו בן 66 משפחות מייסדי "אחוזת בית" לימים תל אביב.
דוד למד בגימנסיה העברית הרצליה בתל אביב בה היה תלמיד מצטיין. היה פעיל ב"הצופים" וגם בארגון ההגנה. לאחר לימודים בבית הספר החקלאי במקווה ישראל יצא להולנד ושם השתלם בטיפול בפרות. בהמשך למד רפואת בהמות - וטרינריה באוניברסיטה של גלזקו בסקוטלנד וקיבל תואר דוקטור ומומחה בוטרינריה. בתקופת שהותו בגלזגו היה ממקימי ומפעיליו של הסניף המקומי של תנועת הנוער "הבונים". ב-1931 חזר ארצה .בתחילה עבד בתחנת הניסיונות ברחובות, ואחר כך עסק במקצועו בבנימינה ובראשון לציון וכן שימש כרופא ראשי בחברת "צער בעלי חיים" בירושלים. לבסוף השתקע בעפולה והיה הרופא הוטרינרי הממשלתי הממונה על כל אזור עמק יזרעאל. בתפקידו זה, גילה גם ידע מקצועי יסודי וגם מסירות ונכונות להועיל ולסייע לכלל, יהודים וערבים כאחד. גם בעיצומם של ימי מאורעות הדמים שנפתחו בתרצ"ו (1936) המשיך לנסוע לכפרים הערביים ולהגיש עזרה לפלחים שאת שפתם ומנהיגיהם היטיב להכיר. לצד עבודתו היה פעיל באגודת "הפועל "שבעיר עפולה והיה מעורב בענייני הביטחון וההתיישבות באזור. במסגרת פעילות זו יצא ב- 14.9.1938עם חיים שטורמן מעין חרוד ואהרון אטקין מגבע מפעילי "ההגנה" באזור, בשליחות מוסדות ההתיישבות היהודית, לאתר מיקומם של הישובים החדשים כפר רופין ונוה-איתן בעמק בית שאן. בדרך מתל עמל לטירת צבי עלה רכבם על מוקש שהוסתר בחבית זפת ושלושתם נהרגו במקום. לזכרם של השלושה נקרא הגן הלאומי גן השלושה (הסחנה).
דוד מוסינזון היה בן 32 במותו. גופתו הועברה לבית הפועלים בעפולה שם ניצב מצדי הארון משמר כבוד של נוטרים וחבריו של דוד. אבל כבד ירד על עפולה ובעיתונות מדווח כי סניף הפועל בעפולה הכריז עם היוודע דבר מותו של דוד שהיה חבר בסניף על שבוע אבל בו תושבת הפעילות בסניף ו"בתי הקפה בעיר הודיעו כי "יבטלו הנגינה והריקודים במוצאי שבת". למחרת מותו של דוד מוסינזון ביום חמישי 15 בספטמבר בסביבות שעה 10 בבוקר יצא הארון מעפולה לתל אביב והונח באולם הגימנסיה הרצליה בתל אביב. שם הספידו ד"ר חיים הררי. משם יצא מסע ההלוויה לבית הכנסת הגדול בתל אביב שם נשא דברי הספד הרב הראשי של העיר הרב עוזיאל. אלפים ליוו אותו בדרכו האחרונה. דוד מוסינזון נקבר בחלקת ההגנה וההעפלה של בית הקברות בנחלת יצחק. הניח הורים אישה ותינוק בן שנה. על-פי אחד העיתונים שם רעייתו הוא ורדה מוסינזון אולם אין לי שום אישור או אסמכתא לכך בארכיונים.
בדברי ההספד ליד הקבר הפתוח אמר אביו בין השאר (ואני מצטט מאתר ההנצחה "ונזכור את כולם" שליד משרד הביטחון): "זכית לכך כי על במותיך נפלת, בני. מילאת חובתך בשקט ובאמונה... חינכנו אותך ברוח נאמנות ובהקרבה לעם. עתה החזרנו אותך לאדמה. כל אשר היה לנו, חלק גדול מחיינו ונשמתנו, הנחנו בקבר זה. אילו היינו צריכים להתחיל מחדש, אילו ידענו מראש מה יהיה בסופו, היינו עושים כך שנית כי זוהי הדרך האמיתית".
אביו של דוד מוסינזון ד"ר בן ציון מוסינזון היה קשור מאוד לבנו דוד והכאב על מותו ליווה אותו עד מותו באוקטובר 1942 בגיל 64. בצוואתו ביקש ד"ר בן ציון מוסינזון להיקבר ליד קבר בנו האהוב דוד. וכך נעשה.

שלט הנצחה בכיכר דוד בעפולה לזכר דוד מוסינזון וחבריו [צילום: אלי אלון]
תאריך:  21/12/2017   |   עודכן:  21/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נא להכיר: "גן דוד מוסינזון" בעפולה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אריאל י' לוין
בעוד הכל מדברים על ההתערבות הרוסית בבחירות בארה"ב ועל בחישתה בפוליטיקה במערב אירופה, ממשל פוטין מקדם במרץ את פעילותו הצבאית בדרום אמריקה
שמחה סיאני
אולי ניתן, שיקימו חברת פארמה חדשה בישראל, עם העובדים ואנשי הפיתוח הרפואי, בה ויפתחו תרופות חדשות וזאת בסיוע הממשלה. אם תרצו - אין זו אגדה
אבי ברוכמן
מרבית העוסקים בתחום הענישה הפלילית סוברים שאין מקום להרתעה באמצעות עונש מוות. אלסטר מצטט פרופ' לקרימינולוגיה מאוניברסיטת קולורדו בארצות הברית שטוען "כל הצדקה אחרת לעונש המוות מתחוורת בהשוואה לנזקים הכלכליים, לשרירות שבו, להוצאות להורג של חפים מפשע ולהסטת משאבים מדרכים יעילות יותר להפחתת הפשע ולסיוע לקרבנות"
יחזקאל מוריאל
על ספר שיריו של הרצל חקק: "אנא בכוח אנא בשיר"    שירתו של הרצל חקק שאובה ממקורות הטוהר של היהדות השורשית והאמתית, שבה שזורים בטעם ובחן, שמחותיו ומכאוביו של עם ישראל
אלי אלון
על-פי נוסח שלט המוצב באתר הנצחה בתל גת בקריית גת, לחללי הפלוגה הדתית (אנדרטת פ"ז) שנפלו באזור "כיס פלוג'ה" (קרית גת) "חל איסור התקהלות במקום" והעובר על חוק עזר עירוני זה צפוי לקנס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il