X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ג'ין פוליסינסקי היה ממייסדי USA Today וכיום עומד בראש מכון המחקר של Newseum. הוא אינו חושש לגורל העיתונות החופשית, אך מזהיר מפני נסיונות להגביל אותה וקורא לעמיתיו להוכיח שניתן לסמוך עליהם
▪  ▪  ▪
שרדה 200 שנה [צילום: קאת'י ווילנס, AP]
מזג האוויר, מכוניות ומשכנתא
ג'יל פוליסינסקי היה אחד ממייסדיו העיתון USA Today ומעורכיו הראשונים. מה סוד ההצלחה, של עיתון שנכנס לפני רבע מאה בלבד ותפס מקום בצמרת לצד עיתונים ותיקים ומבוססים בהרבה? "כתבנו על מה שחשוב לאנשים רגילים, ולא על מה שהעורך חשב שחשוב להם", מסכם פוליסינסקי את כל התורה כולה על רגל אחת. "למה שמנו כזה דגש על מזג האוויר? כי אנשים רגילים צריכים לצאת ולדעת אם יירד גשם או שלג. בשנת 1992 הדיווח העסקי היה על מניות; אנחנו דיברנו על צרכנות – האם כדאי עכשיו לקנות מכונית ומה יקרה למשכנתא".

בשדרות פנסילבניה, בשני שלישים המרחק בין הבית הלבן לבין הקונגרס, שוכן Newseum - מוזאון העיתונות הגדול והמרשים מסוגו בעולם. אלפי מ"ר של עיתונים בני מאות שנים, ציוד תקשורת ממכונות הכתיבה ועד ניידות שידור, קיר הנצחה לעיתונאים שנהרגו ועוד אין ספור מוצגים בכל המדיות. "אנחנו מקדמים את התיקון הראשון" מכריזה ססמתו של המוזאון, ולצורך כך הוא מפעיל גם מכון מחקר והדרכה. בראשו של המכון עומד ג'ין פוליסינסקי, שהיה ממייסדי העיתון USA Today, שהפך במהירות לשלישי בתפוצתו בארה"ב (אחרי ניו-יורק טיימס ו-וול סטריט ז'ורנל).
לוח שנוסף ממש לאחרונה לתצוגת תולדות התקשורת עוסק ב"פייק ניוז". אבל האם בעוד שלוש או שמונה שנים יהיה צורך להוסיף למוזאון אגף שייקרא "קץ העיתונות"? לא, משיב פוליסינסקי. "תלונות על העיתונות היו הרבה לפני שטראמפ נכנס לזירה ויימשכו הרבה אחריו. זה ממש לא חדש: מנשיאים ועד פקידי עיריות - כולם מתלוננים על הסיקור. העיתונות החופשית תמשיך להתקיים, אבל זה לא אומר שאיננו צריכים לשים לב לנסיונות להגביל אותה". פוליסינסקי מזכיר שלנשיא ריצ'רד ניקסון הייתה רשימה של אויבים, כולל בתקשורת, והוא רצה לשים אותם על הכוונת של מס הכנסה, ושבתקופת ווטרגייט ממשלו בחן את האפשרות לשלול רשיונות של תחנות טלוויזיה שהיו קשורות לוושינגטון פוסט, כך ש"כבר עברנו תקופות כאלה.
"התיקון הראשון [המבטיח את חופש הביטוי] וחופש העיתונות שרדו 200 שנה והם טבועים עמוק בתרבות האמריקנית. עמית מנוח שלי נהג לומר שהתיקון הראשון לעולם אינו מובטח אלא נמצא בתהליך לקראת היותו מובטח, וצריך מדי יום להבטיח אותו. אבל אנחנו לא נמצאים בסכנה לאבד אותו".

וושינגטון נפגע מעיתונות וולגרית

פוליסינסקי ממשיך במסעו בזמן אל מעמקי ההיסטוריה האמריקנית. הרי טרומן ספג התקפות קשות, כי הוא לא נתפס כמחליף ראוי לפרנקלין דלאנו רוזוולט הדגול אלא כאדם במשקל קל שהגיע מן המכניזם המפלגתי של הדמוקרטים; וכאשר הדיח את הגנרל דגלאס מקארתור, שהפר פקודה במלחמת קוריאה, נשמעו קולות שטענו "מי זה האיש הקטן הזה ממיזורי שיפטר את מקארתור הדגול". אבל גם
FDR עצמו ספג ביקורת קשה מצד התקשורת שרובה נחשבה אז לשמרנית.
אברהם לינקולן היה מטרה להערות פוגעניות על הופעתו החיצונית ולמטח של ביקורת בטענה שהוא קורע את המדינה. אשתו של הנשיא השני, ג'ון אדמס, אמרה לבעלה שעיתון כלשהו כינה אותו "מלוכני בור" ושזה היה יום לא רע. אפילו ג'ורג' וושינגטון בחר שלא להתמודד לקדנציה שלישית בגלל הביקורת העיתונאית, שהייתה מאוד וולגרית.
אז מה מייחד את טראמפ? מעולם לא היה נשיא שתקף בצורה קולנית כל כך וכוללנית כל כך את התקשורת, משיב פוליסינסקי. לכאורה, המצב לא כל כך נורא, משום שההתקפות הללו אינן מתורגמות למעשים. למשל: לפני שנבחר דיבר טראמפ על הקלה בחוקי לשון הרע, שכיום מחייבים להוכיח זדון מצד המפרסם על-מנת לחייבו בפיצויים – אך מאז שנכנס לתפקידו לא אמר על כך מילה וחצי מילה. אבל טעות לחשוב כך, מתריע פוליסינסקי. "מה שמסוכן הוא התקפות יום-יומיות שיפגעו באמון הציבור בתקשורת, ולכן היא חייבת להיות זהירה עוד יותר כדי להימנע מטעויות, להיות שקופה לגמרי כאשר היא טועה ולהיות אוביקטיבית בסיקור".
אני שואל היכן הייתה האוביקטיביות בסיקור רפורמת המס. "כולם כתבו שהממשל חושב שהפחתת מס החברות תועיל למשק, שהעשירים ירוויחו הכי הרבה מההפחתות, ושאלו אם זה תואם להבטחותיו של טרמאפ בקמפיין", עונה פוליסינסקי. "אם הממשל אומר הרבה דברים חיוביים על הרפורמה, תפקידו של העיתונאי הוא לשאול – וזו איננה דעה קדומה.
"תפקידה של העיתונות, כפי שקבעו אותו האבות המייסדים של ארה"ב, הוא לבדוק את הממשלה. הם לא האופוזיציה, כפי שטוענים חלק מפקידי הבית הלבן. תפקידם הוא לומר: באמת? אתה יכול להוכיח את זה? אולי זה שונה? כל ממשל רואה את העיתונות כאופוזיציה ששואלת שאלות במקום לומר 'הידד, איזה רעיון נהדר'. לממשלה יש צבא אדיר שאומר כמה זה טוב, והתפקיד של העיתונות הוא להציב מעל זה סימן שאלה. לא ראיתי מחסור במי שיגידו לנו כמה הרפורמה הטובה – פקידי הבית הלבן והרפובליקנים בקונגרס. להגיד שזה לא טוב לכולם, לא הופך אותך לאופוזיציה".

"התקשורת מפקחת על עצמה"

"כעיתונאי במאה ה-21 חובתך היא לדווח על נושאים שחשובים לקוראיך בחיים היום-יומיים ולעשות את זה באמינות, בסמכותיות ובדייקנות. עיתונות הרשת הרסה את המודל הכלכלי שהיה בתוקף 100 שנה: תחילה איבדנו את הפרסום ואחר כך איבדנו בהרבה מקומות את התפוצה. עוד לא מצאנו את המודל הכלכלי החילופי, אבל מצאנו שלעיתונות טובה יהיה קהל והוא יישאר איתך הרבה אחרי שיפוג הרושם של סיפור הסלבריטאים האחרון"

ההגנה על חופש העיתונות היא מתח המובנה בשיטה האמריקנית, ממשיך פוליסינסקי, כי כל נבחר ציבור בכל הרמות טוען מדי פעם שהיחס אליו איננו הוגן אחרי שהיה מאמר שלילי עליו. "התשובה שלי היא: האם המאמר היה נכון והוגן? ואם יש לך תלונה על הדיוק וההוגנות – יש לך את הזכות להתלונן על זה, ועיתונות אחראית תבדוק את עצמה. אנחנו מאמינים שיותר מידע עדיף על פחות מידע, והתשובה למשהו שאתה לא אוהב לשמוע היא להשמיע את עמדתך.
"יש לנו תקשורת שמפקחת על עצמה: מול ניו-יורק טיימס ישנו וושינגטון פוסט, מול פוקס נמצאת MSNBC. רוב הסקנדלים בעיתונות נחשפו על ידה, ואין עוד ענף בארה"ב שכל כך גלוי לגבי הטעויות של עצמו ומתקן אותן; אתה לא רואה בנק שמוכן לחקור את עצמו".
יחד עם כל זאת, פוליסינסקי מודה שבעיית אובדן האמון בתקשורת החלה הרבה לפני טראמפ. סקר שכיום נערך בידי מכון המחקר של Newseum על מצב התיקון הראשון מעלה, כי מאז 1977 עולה באופן קבוע שאלת האמון. "טראמפ בונה על תחושת חוסר הנוחות מצד חלק מן הציבור, שזה בערך 30% מהאמריקנים המצויים בבסיס התמיכה שלו. אנחנו פשוט צריכים לעשות את העבודה שלנו ולהראות לאורך זמן שאפשר לסמוך עלינו".
חלק מן האשמה מוטלת גם על התקשורת, שמקדישה נתח ניכר ממשאביה לתופעות כמו משפחת קרדשיאן. למעשה, מציין פוליסינסקי, רק חלק קטן מהתקשורת האמריקנית עוסק בפוליטיקה ומייצר לטענת טראמפ את ה"פייק ניוז". החלק הגדול שלה עוסק בחינוך, בטיחות, כסף – מה שבאמת מעניין אנשים. "הציבור אומר: הממשלה חשובה לנו, אבל לא כמו דברים אחרים. ואם אתה כגוף תקשורת מתעסק בקרדישאן – מדוע אתה מתפלא שהציבור חושב שאתה מתעסק בדברים לא חשובים?
"לפני האינטרנט היה ברור שיהיה עיתונאי בכל ישיבה של מועצת עיר; אני אולי לא אקרא את זה, אבל חשוב לי לדעת שהוא יהיה שם ויפקח על הממשלה. היום לא עושים את זה. אני רוצה לקוות שלאיש לא באמת אכפת מהסיפור ה-89 על הקרדשיאן ושהעיתונות תחזור למה שבאמת חשוב. זו אחת הסיבות לעלייה בתפוצה של העיתונים שמכסים ברצינות את הממשל.
"כעיתונאי במאה ה-21 חובתך היא לדווח על נושאים שחשובים לקוראיך בחיים היום-יומיים ולעשות את זה באמינות, בסמכותיות ובדייקנות. עיתונות הרשת הרסה את המודל הכלכלי שהיה בתוקף 100 שנה: תחילה איבדנו את הפרסום ואחר כך איבדנו בהרבה מקומות את התפוצה. עוד לא מצאנו את המודל הכלכלי החילופי, אבל מצאנו שלעיתונות טובה יהיה קהל והוא יישאר איתך הרבה אחרי שיפוג הרושם של סיפור הסלבריטאים האחרון".

תאריך:  22/01/2018   |   עודכן:  22/01/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קרדשיאן במקום מה שחשוב
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אתה טועה-
יעקב יעקב  |  22/01/18 08:42
2
קרדשיאן
מ.אלקרייאף  |  22/01/18 10:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ממשל טראמפ
עומר כרמון
במקום להחליף את ארה"ב כמתווכת - נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, יציע לדונלד טראמפ את סיועו בכינוס ועידת בינ"ל לקידום השלום במזה"ת    ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "אין תחליף להנהגה האמריקנית בהובלת התהליך המדיני"
עומר כרמון
על הרכבים הודבקו דגלי ישראל ותמונותיהם של דונלד טראמפ ורעייתו מלאניה    המארגן, איש העסקים היהודי ג'ו זבולוני: "אחרי אלפיים שנה, לנשיא היה את האומץ להכריז כי ירושלים היא בירתו הנצחית של העם היהודי"
עומר כרמון
כוכבת הקולנוע האמריקנית נבחרה לפרזנטורית הבינ"ל של החברה הישראלית סודהסטרים שהחזיקה במפעל במישור אדומים    ארגונים פלשתינים ויהודים אינם מוכנים לסלוח לה והחרימו את הפגנת הענק בלוס אנג'לס
איתמר לוין
מנתחי הנתונים של דיילי טלגרף אומרים, כי הבעיה העיקרית של טראמפ היא הדעה השלילית עליו בשש מדינות המפתח. אם יצליח לשנות מגמה זו, יש לו סיכוי ב-2020
איתמר לוין
ד"ר ג'ון הודק ממכון ברוקינגס טוען שטראמפ מאמין בכל שקר שיוצא מפיו ומזהיר שהתקפותיו על התקשורת כמוסד מעמידות בסכנה את חופש העיתונות ואת זרימת המידע לציבור
רשימות נוספות
וולגרי ונהנה מזה  /  איתמר לוין
הריאליטי ומופעי ההיאבקות  /  איתמר לוין, וושינגטון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il